Cemâat Namaz Kılmanın Fazileti

Cemâat Namaz Kılmanın Fazileti

mumsema
Cemâat Namaz Kılmanın Fazileti

Peygamber´imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«? Cemâatle kilinan namaz, tek basina kilinan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir.»

Ebû Hureyre rivayet ediyor. «Bir keresinde bazilari cemâatle namaz kilmaya gelmemislerdi, bunun üzerine Peygamber´imiz buyurdu ki

«Bir ara, namazı kildirsin dîye birini yerime birakayim gidip cemâatten geri kalanlarin evlerini yakayim, diye düsündüm.»

Diger bir rivayete göre, hadisin sonu söyledir. "… Sonra cemâatten geri kalanlara varip mes´âle ile evlerinin yakilmasini emredeyim, diye dü-sündüm."
Bunlardan biri eğer yagli bir kemik veya iki hayvan tirnagi bulacagini bilse ona (yatsi namazına) gelirdi.»

Hz. Osman (R.A.) der ki: «Yatsi namazını cemaatla kilan kimse, gecenin yarisini, sabah namazını cemâatle kilan kimse tamâmini ibadetle geçirmis gibidir.»

Peygamber´imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«? Vakit namazlarindan birini cemâatle kilan kimse, girtlagina kadar Ibadetle dolu hale gelir.»

SAid Ibni Müseyyeb (R.A.) buyurdu kî; «Yirmi seneden beri müezzin her ezan okurken ben camide olurum.»

Muhammed Ibni Vasi buyurur ki: «Dünyada yalniz üc sey istiyorum:

1) Egrilige sapinca beni dogrultacak bir din kardesi.

2) Kimseye muhtaç olmaksizin ve helâl yollardan elde edilen zarurî geçim kaynagi.

3) Yanlisligi benden afvedilen ve sevabi üzerime yazilan cemâat namazi.

Bildirildigine göre. Ubeyde Ibni Cerrah bir keresinde bir guruba imam olmus, onlara namaz kildirmisti. Namazdan sonra söyle dedi; «Az öncesine kadar seytan beni etki altinda tutarak kendimi baskalarindan üstün görmeme yol açti. Bundan sonra hiç imamlik yapmayacagim.»

Hasan-ül Basrî buyurdu ki; «Âlimler ile düsüp kalkmayanin pesinde namaz kilmayin.»

Nehaî buyurur ki; "Bilmeden imam olan kimse, azini çogundan ayirdetmeksizin denizde su ölçen gibidir."

Hatem-ul Esam buyurur ki; «Bir vakit namazında cemâatten geri kaldim, sâdece Ebû Ishak´ul Buhari teziyetime geldi. Oysa ki, eğer bir çocugum ölseydi, on binden fazla kisi beni taziye etmeye gelirdi. Cünki din konusunda karsilasilan musibet, insanların gözünde dünya ile ilgili olan musibetten daha az önemlidir.»

Ibni Abbas buyurur ki; "Ezan sesini isittigi halde ona icabet etmeyen kimsenin hem kendisi hayri dilememistir ve hem de hayir kendisini istememistir."

Ebû Hureyre buyurur ki; «Insanlarin ezani isitip bu cagriya uymamasindan, kulagina eritilmis kursun dökülmesi daha iyidir.»

Anlatildigina göre. Meymun Ibni Mihran bir gün camiye gelince kendisine cemâatin dagildigi bildirilir, o zaman o söyle der; «Hiç süphesiz, biz Allah içiniz ve O´na dönecegiz. Bu namazın fazileti benim için Irak valiliginden daha sevimlidir.»

Peygamber´imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

«? Kim hiç bir iftitâh tekbirini kaçirmamak üzere kirk gün boyunca namazını cemâatle kilarsa, Allah ona biri münafiklikdan ve digeri de cehennemden olmak üzere, iki kurtulus berati yazar.»

Anlatildigina göre. Kiyamet Günü olunca bazi kimseler, parlak yildiz gibi bir yüzle Mahser toplantisina gelirler, melekler onlara «Dünyada ne amel islerdiniz» diye sorarlar, onlar da «Ezani duyunca baska bir seyle oyalanmaksizin hemen abdest almaya kalkardik» diye cevap verirler. Arkasindan bir takim baska kimseler ay gibi yüzler ile Mahser toplantisina gelirler, onlar da meleklerin ayni sorusuna «namaz vakti girmeden önce abdest alirdik» diye cevap verirler.

Daha sonra yüzleri günes gibi parlayan bir gurup toplanti yerine gelir, bunlar da meleklerin ayni sorusuna «Her zaman ezani camide dinlerdik» diye cevap verirler.

Anlatildigina göre, ilk müslümanlar giris (iftitah) tekbirini kaçirinca üç gün ve cemâati kaçirinca yedi gün yas tutarlardi.


Cevap: Cemâat Namaz Kılmanın Fazileti

İnşirah
Cemaatle namaz kılmak Sünnet-i hüda, yani İslam’ın şiarı olan mühim sünnettir. Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 25 veya 27 derece daha faziletlidir. Cemaatle namaz kılmanın önemi hakkında bildirilen hadis-i şerif meallerinden birkaçı şöyle:
(Beş vakit namazı cemaatle kılan, Sırat köprüsünü şimşek gibi geçer.) [Taberani]

(Bir kimse, kırk gün sabah namazının ilk tekbirine yetişirse, kendisine iki berat yazılır: Cehennemden kurtuluş beratı ile münafıklıktan eminlik beratı.) [Ebuşşeyh]

(İlk tekbire yetişecek şekilde, kırk gün cemaatle kılana Cennet vacip olur.) [Ebu Ya’la]
(Cemaatle namaz kılmak için bekleyen, hep namazda gibi sevap kazanır.) [Buhari]

(Evi mescide uzak olanın [her adımına sevap verileceği için] sevabı daha fazladır.) [Buhari]

(Peygamberin sünnetini [önem vermeyip] terk eden kâfir olur.) [Ebu Davud]
(Cemaatin bir kısmı dua eder, ötekiler de âmin derse, o dua kabul olur.) [Hakim]

(İmam, namazı tamamlayıp cemaate yüzünü döndürünceye kadar onunla bulunan, gece ibadet etmiş gibi sevaba kavuşurlar.) [Tirmizi]

(Namazlarını cemaatle kılanları Allahü teâlâ sever.) [Taberani]

(En kıymetli yer mescitlerdir. Cami ehlinin en efdali, ilk girip son çıkandır. Cemaate ilk gelen ilk müslüman olan gibi kıymetlidir.) [İ.Râfi’i]

(Ezanı işitip de, cemaate gitmemek, münafıklık alametidir.) [İmad-ül-islam]

Yatsı ile sabah namazını cemaatle kılmamak münafıklık alametidir. Nasıl ki, yalan söylemek münafıklık alameti ise, cemaate gelmemek de münafıklık alametidir. Bu, cemaate gelmeyen münafık demek değildir. Kendisinde münafıklık alametinden bir alamet var demektir. Verdiği sözde durmamak da münafıklık alametidir. Sözünde durmayana münafık denmez. Fakat münafıklık alametinden birini işlemiş olur. Bu konudaki hadis-i şeriflerin mealleri de şöyle:

(Yatsı ile sabahı cemaatle kılmak, bizi münafıklardan ayıran alamettir. Münafıklar, yatsı ve sabah namazına devam edemezler.) [Beyheki]

(Yatsı ile sabah namazını cemaatle kılmak, münafıklara çok ağır gelir. Eğer bundaki ecri bilselerdi, sürünerek de olsa, cemaate gelirlerdi. Namaza gelmeyenlerin evlerini yakmak istedim.) [Buhari]

(Yatsıyı cemaatle kılan, gecenin yarısını, sabahı da cemaatle kılan, gecenin tamamını ibadetle geçirmiş olur.) [Müslim]

Allah razı olsun mumsema


Yanıt: Cemâat Namaz Kılmanın Fazileti

__GÖLGE__
saolasın teşekkürler


Soru: Cemâat Namaz Kılmanın Fazileti

mumsema
ben teşekkür ederim Allah cc sizdende razı olsun:)

cemaatle namaz mü’minlerin birbirine kenertleyen en önemli unsurlardandır:)


Hesna
cemaatle kılınan namaza şeytan yaklaşmaz diye duymuştum


Serbederan-19
<
Hatem-ul Esam buyurur ki; «Bir vakit namazında cemâatten geri kaldim, sâdece Ebû Ishak´ul Buhari teziyetime geldi. Oysa ki, eğer bir çocugum ölseydi, on binden fazla kisi beni taziye etmeye gelirdi. Cünki din konusunda karsilasilan musibet, insanların gözünde dünya ile ilgili olan musibetten daha az önemlidir.» >

Selamun aleykum

çok etkilendim ne kadar dogru, ve ne kadar gaflet içindeyiz!

Allah razı olsun hocam ellerinize saglik


mumsema
< cemaatle kılınan namaza şeytan yaklaşmaz diye duymuştum >
şeytan cemaatle namaza gitmeyi engelemek için her yola başvurur. onu beceremezse namazda kişilerle uğraşır ama cemaatle namaz kılan kişiler, kersin bilsin namazları makbuldür. bu yönü en çok hoşuma gider.:)
cemaatle namaza duran Sahabelere, Rasulullah (sav) "safları sık tutun! vAllahi şeytanı aranızda keçi gibi dolaştığını görüyorum" demesi herşeyi ifade ediyor.
< Selamun aleykum
çok etkilendim ne kadar dogru, ve ne kadar gaflet içindeyiz!
Allah razı olsun hocam ellerinize saglik >

ve aleykumusselam ve rahmetullah

evet maalesef musibet dünyaya gelince çok kişi üzülür ama ahirete gelince önemsenmez.

Allah sendende razı olsun


Desert Rose
Allah razı olsun ne güzel bir konu olmuş


mumsema
"Kim sabah akşam camiye gider gelirse, her gidip gelişinde allah-u Teala o kimseye cennetteki ikramını hazırlar " (Buhari, Ezan 37; Müslim, Mesacid 285)

Ebû Mûsâ radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"İki serinlik namazını, sabah ve ikindiyi kılan kimse cennete girer"
Buhârî, Mevâkît 26; Müslim, Mesâcid 215

221- Osman b Afvân (r a )’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v ) şöyle buyurdu: "Yatsı namazını cemaatle kılan kimse gece yarısını ibadetle geçirmiş gibi sevap kazanır Yatsı ve sabah namazını cemaatle kılan kimse ise tüm geceyi ibadetle geçirmiş gibi sevap kazanır ” (Müslim, Mesacid: 46)
‘ Bu konuda İbn Ömer, Ebû Hüreyre, Enes, Umare b Ruveybe, Cündüp b Abdullah b Sûfyân el Becelî, Übey b Ka’b, Ebû Musa ve Büreyde’den de bir hadis aktarılmıştır
Tirmîzî: Bu Osman (r a ) hadisi hasen sahihtir
Bu hadis Abdurrahman b ebî Amre yoluyla Osman’dan mevkuf olarak aktarılmıştır Aynı zamanda bu hadis merfu olarak ta pek çok yollarla rivâyet edilmiştir
222- Cündüp b Sûfyân (r a )’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v ) şöyle buyurdular: "Her kim sabah namazını cemaatle kılarsa Allah’ın koruması altına girmiş demektir Öyle ise Allah’ın korumasını bozmayın ” (Müslim, Mesacid: 46)
‘Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir
223- Büreyde el Eslemî (r a )’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v ) şöyle buyurmuştur: "Karanlıklarda mescidlere yürüyenleri kıyamet gününde tam bir nur ile müjdele ” (Ebû Dâvûd, Salat: 49)
‘Tirmîzî: Bu hadis bu yolla merfu sahihtir Yani Peygamber (s a v )’e kadar ulaştırmıştır Fakat Peygamber (s a v )’e ulaştırmaksızın "sahabe sözü” şeklinde mevkuf olarak da rivâyet edilmiştir


batuhan00
mumsema kardeşim Allah (c.c) razı olsun paylaşım için saol.


Ramadan
en faziletli namaz cemaatle kılınan sabah namazıdır.


Islam birliyi
Namaz qilmaq haminin borcudur. Cunki namaz qilanda insan temiz, saf, mahriban olur.


Kayıtsız Üye
Selamınaleyküm
40 gün boyunca camide namaz kılmanın Faziletini bildiğim için 40 gün cemaatle namaza niyetlendim. sadece bir gün akşam namazını cemaatle kılamadim çok pismanlik duydum inşAllah Rabbim kabul eder sevabı kaçırmış olur muyum acaba?


arifselim
Aleykum selam. Allah niyetini samimiyetini ve ihlasını en iyi bilendir. Sevabını alıp almadığını biz bilemeyiz bunu ancak ve ancak Allah bilir. Bu sevabı Allah’tan umut edebilirsin. Allah kabul eylesin.


mustafahorasa
Elinize sağlık. Güzel bir konu olmuş, Allah razı olsun.


40 gün sabah namazını cemaatle kılan, cemaatle namaz kılmanın fazileti, 40 gün cemaatle namaz kılmanın faziletleri

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();