Hoşlanılmayan Rüyada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hoşlanılmayan Rüyada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hoca
Hoşlanılmayan Rüyada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Buhârî ve Müslim’in rivayetine göre Ebu Seleme şöyle demiştir: Bazen bir rüya görürdüm ve bu rüya beni hasta ederdi. Nihayet Ebu Katade’yi şöyle derken dinledim: Ben de bazen bir rüya görürdüm, bu rüya beni hasta ederdi. Nihayet Peygamber SallAllahualeyhi vesellem”i şöyle buyururken dinledim:
"Güzel rüya Allah’tandır. Dolayısıyla sizden herhangi bir kimse sevdiği bir rüyayı görürse onu ancak sevdiği kimselere anlatsın. Hoşuna gitmeyen bir rüya görürse hem onun şerrinden, hem şeytanın şerrinden Allah’a sığınsın; (sol tarafına) üç defa tükürür gibi yapsın, rüyasını kimseye anlatmasın. Asla ona zararı dokunmayacaktır."[38]
Yine Müslim’in rivayetine göre Cabir, Rasûlullah SallAllahu aleyhi veselletn’r şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir: "Sizden herhangi bir kimse hoşlanmayacağı bir rüya görürse soluna üç defa tükürsün ve üç defa şeytandan Allah’a sığınsın ve rüyayı gördüğü yanından öbür yanına dönsün."[39]
Müslim’in Sahih’inde yer alan Ebu Hureyre’nin rivayet ettiği: "Zaman yaklaştığı vakit müslümanın gördüğü rüya hemen hemen yalan çıkmaz" hadisi geçmiş bulunmaktadır. O hadiste şu ifadeler de yer alır:
"Buna göre sizden herhangi bir kimse hoşlanmayacağı bir şey görürse kalksın ve namaz kılsın, insanlara da o rüyasını anlatmasın."
Hoşa gitmeyen rüyada dikkat edilmesi gereken hususlara dair yapılan bu açıklamalardan çıkan sonuca göre şu yedi hususa dikkat etmek gerekir:
1- Kötü rüyanın şerrinden Allah’a sığınmak (istiâze). Esasen mü’mİnin hoşuna gitmeyen herbir işten Allah’a sığınması meşrû’dur (şeriatin öngördüğü bir husustur).
2- Şeytandan üç defa Allah’a sığınmak. Çünkü kötü rüya şeytandandır ve o böyle bir rüyayı -daha önce geçtiği üzere- Ademoğlu-nu üzmek ve korkutmak kastı ile gösterir.
3- Hoşlanılmayan rüyada hazır bulunan şeytanı kovmak, tahkir etmek ve ondan tiksinmek amacıyla sol tarafa çok az tükürükler saçarak tükürür gibi yapmak. Özellikle de sol tarafa dönerek bu hareketin yapılması, sol tarafın pislik ve benzeri hallerin yeri olarak gö-rülmesindendir. Üç defa yapılması ise tekid içindir.
4- Yattığı taraftan diğer tarafa dönmek. Bu üzerinde bulundu-8u hali değiştirmek yolu İle bir tefe’ül (hayır bekleyişi) için öngörülmüş olabilir. Doğrusunu en iyi bilen Allah’tır.
5- Namaz kılmak. Çünkü namaz ile insan Allah’a yönelir, ona sığınır. Ayrıca namaza girilmekle kötülüklerden korunulmuş olur. Namaz sayesinde güzel arzular kemale erer, talepler doğru bir istikamete yönelir. Çünkü namaz kılan bilhassa secde halinde Rabbine çokça yaklaşır.
6- Hoşlanmadığı bu rüyayı kimseye anlatmamalıdır.
7- Kendi kendisine rüyasını yorumlamamalıdır. Çünkü rüya yorumlandığı şekilde ortaya çıkar. Ayrıca ruhta (olumsuz) bir etki yapmaması için de böyle hareket etmek gerekir.[40]
____________________________
[38] Buhârî, XII, 449, Tabir 46, no: 7044; Hadisi ayrıca daha başka yerlerde de rivayet etmiştir. Rivayet ettiği lafzıyla hadis böyledir. Müslim, IV, 1772, Rüya 4

[39] Müslim, IV, 1773, no: 5

[40] Bk. Fethu’l-Bârî, XII, 387-389 Dr. Halid El-Anberi, Kur’ân Ve Sünnet Işığında Rüya Hakikati Ve Tabiri, Guraba Yayınları, İstanbul, 2003: 34-36.


Cevap: Hoşlanılmayan Rüyada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

EFRUMİE
Görmüş olduğunuz rüyaların bazılarından hoşlanmadığınız olduğu zaman Allah tan hayırlısı olmasını dilemek ve Allahın dediğini yapmaktan ve ona sığınmaktan sizi kötülükten korumasıdır.


rüyada seytandan Allah’a siginmak, rüyada Allah’a sığınmak, rüyada şeytandan Allah’a sığınmak

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();