Hz.ibrahimin kıssalarından alınacak dersler
Kayıtsız Üye
ben hazreti ibrahimin kıssalarından alınacak dersleri neler diye soruyorum 1şu 2şu diye
Cevap: hz.ibrahimin kıssalarından alınacak dersler
Fetva Meclisi
Enam suresinin 74 ile 83. ayetleri arasında Hz. İbrahim’in çeşitli temsillerle kavmine, tevhidi ve şirkin batıllığını nasıl anlattığı hikaye edilir.
Hz. İbrahim önce babasına sonra da kavmine neye taptıklarını sormuş ve ardından kavminin kutsal saydığı, yıldız, ay ve güneşin ilah olamayacağı, hepsinin de geçici olduğunu delilleriyle anlatmıştır.
Bazıları Hz. İbrahim’in yıldız, ay ve güneş için İşte benim Rabbim bu. ifadesini gerçek manaya anlamıştır ki büyük bir hatadır. Peygamberler peygamberlikten önce de sonra da şirkten uzak kalmışlardır.
İBRETLER
1. Allah’a ve birliğine ya da çeşitli sıfatlarına inanmayanları mantıkî delillerle İslam’a davet etmek Kur’anî bir metottur. Ama sağlam bir mantık kurgusu ve sağlam deliller olmalıdır.
2. Tebliğe önce yakınlardan başlanır. Hz. İbrahim en yakınından, babasından başlamıştır.
3. Mü’min hiçbir müşrik ve kâfirden korkmamalıdır. İslam’ı tebliğden de hiçbir zaman çekinmemelidir.
4. İnsanların güç vehmettikleri, ilah yerine koydukları hiçbir mahluk, düşünce, ideoloji müslümanı korkutamaz, yıldıramaz.
5. İman emniyet, şirk korku getirir.
Yanıt: hz.ibrahimin kıssalarından alınacak dersler
Şema
Hz. İbrahim kavminin taptığı putları devirmesi ve yine çeşitli delillerle putları terketmeleri gerektiğini kavmine anlatması Enbiya suresinin 51 ile 71. ayetleri arasında anlatılır.
Hz. İbrahim babasına ve kavmine, niçin kendilerine fayda ve zarar vermekten aciz nesnelere taptıklarını sorar. Onlar da, atalarının da bu nesnelere (putlara) taptıklarını, kendilerinin de bunu devam ettirdiklerini söylerler. Hz. İbrahim hem kendilerinin hem de atalarının sapıklık içinde olduğunu ifade edince, kavmi Hz. İbrahim’in karşı çıkışına inanamaz ve Hz. İbrahim’e şaka ediyorsun herhalde derler. Hz. İbrahim de bunları şaka kasdıyla değil, ciddiyetle söylediğini ve herşeyi yaratan, yaşatan, nizam verenin Allah olduğunu ifade eder. Ardından insanların bayram münasebetiyle puthaneyi terkettiği bir günde bir balta alarak puthanedeki en büyük put hariç hepsini kırar ve baltayı da getirir, en büyük putun boynuna asar. Kavmi puthaneye gelip de putların kırıldığını görünce çılgına dönerler ve bu işi kimin yaptığını soruştururlar. Bir kısmı, daima putlar aleyhine konuşan İbrahim adında bir genç vardı o yapmıştır, derler. Hemen Hz. İbrahim getirilir ve bu işi kendisinin yapıp yapmadığı sorulur. Hz. İbrahim de boynunda put asılı heykeli göstererek, bakın en büyükleri olan bu put belki diğerlerini kızmış yapmıştır. Hem balta da onun boynunda, der. Kavmi Hz. İbrahim’e, biliyorsun bu heykeller hiçbir şey yapamaz, deyince zaten bu cümleyi bekleyen Hz. İbrahim kendilerine hiçbir faydaları olmayan bu putları terkedip tevhide gelmeleri, sadece Allah’a inanıp O’na ibadet etmelerini söyler. Hz. İbrahim’e delil getiremeyen kavmi, onu yakmakla, başına büyük belalar getirmekle tehdit ederler ama Allahu Teala peygamberini kavminin şerrinden muhafaza eder.
İBRETLER
1. Vahiyden, hak dinden uzaklaşan insanlar bir sürü şeyi kutsallaştırabilirler ve bunda da en büyük delilleri, atalarının veya başkalarının aynı işi yaptığıdır..
2. Ataların her yaptığı doğru değildir. Herşeyin ölçüsü İslam’dır.
3. İnsanları bazen çok sarsıcı şekilde İslam’a davet etmek gerekebilir. Böyle durumlarda çekinmemek gerekir.
4. Tebliğ, İslam daveti zamana ve zemine göre değişiklik arzeder. İnsanların batıl inançlarına, ilah edindikleri şeylere sövmemek gerekir ama onların batıllığı da söylenmelidir. Gerekirse o putlar yerden yere vurulmalıdır.
5. Allah’tan başkasını ilah edinenler aslında ilah edindikleri şeylerin hiçbir şey yapamayacağını bilirler. Ama çeşitli sebeplerle o inanç işlerine gelir ve inancı terketmek istemezler.
6. Delil getiremeyen, insanları ikna edemeyen her gücün, iktidarın yapacağı iş zorbalıktır, tehdittir. Kendilerince insanları cezalandırmakla tehdit ederler.
7. Allahu Teala kendi yolunda çalışanları belalardan muhafaza eder. O dilemedikçe bir şey olmayacağı için, yakma hassası olan ateş bile O isterse yakmaz. İnsana ızdırap vereceği düşünülen işkence, hapis veya türlü belalar, O’nun lütfuyla huzura dönüşür.
Acizane bu kıssalardan bizim çıkarabildiğimiz ibretler bunlardır. belki üyeler çok daha farklı ve güzel tesbitlerde bulunacaklar, ibretler çıkaracaklardır. En doğrusunu bilen Allah’tır.
Yanıt: hz.ibrahimin kıssalarından alınacak dersler
Ebu Ducane
hz.ibrahimin kıssalarından alınacak dersler ile ilgili Allah razı olsun Melle
Kayıtsız Üye
çok teşkkür ederim ödevimi sayenizde bitirdim.
Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim . Sayenizde ödevim’den 100 aldımm .Çok mutluyum. :)))))))))
Kayıtsız Üye
Teşekkürler güzel yazmışsınız işime yaradı… 😀
Allah razı olsun güzel dersler veriyor
Ahmet Efe
Allah razı olsun kardeş çok güzel bir çalışma olmuş Ben sizi Tebrik eder ve Bu tür bilgilerin devamını beklerim 🙂
Kayıtsız Üye
ödevimi yapmamda çok yardımcı oldunuz Allah zazı olsun 🙂 🙂
Kayıtsız Üye
Gönderenlere çok teşekkür ediyorum Allah Razı Olsun
Kayıtsız Üye
valla iyi araştirmiş ama cook uzun ben 2 3 cumlelik bise istiyodum
Kayıtsız Üye
Çok güzel olmuş Allah razı olsun
Kayıtsız Üye
Ne güzel insanları bilgilendiriyorlar hem benim proje ödevimede yardımcıoldu
Kayıtsız Üye
çok teşekkürler ödevimi sayenizde yaptım inşAllah 100 alırım
hz ibrahimin kıssasından çıkarılacak dersler, hz. ibrahim kıssasından çıkarılan dersler, hz ibrahimin hayatından çıkarılacak dersler