Namaz ile ilgili hutbe
Kostyawrolo
Namaz ve önemi hakkında hutbey ihtiyacım var Namaz ve önemi ile ilgili hutbeler paylaşır mısınız
Cevap: Namaz ile ilgili hutbe
imamhatipli42
İLİ : KONYA
AY-YIL : TEMMUZ 2007
TARİH : 06/07/2007 (1.Hafta)
اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ
(Ankebut 45 )
NAMAZIN ÖNEMİ
Değerli Mü’minler !
İmandan sonra İslam’ın en önemli esaslarından biri olan namaz, Allah’a şükranda bulunmanın en güzel ifadesidir. Namaz beş vakit olarak inananlar üzerine farz kılınmıştır. Namaz imandan sonra İslam’ın en önemli esaslarından biridir. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur ; İslam beş temel üzerine kurulmuştur. Allah’tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed’in O’nun kulu ve Rasûlu olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır. (1)
Muhterem Müslümanlar !
Namaz insana daima Allah’ı hatırlatarak kalplere sorumluluk duygusunun yerleşmesine vesile olur. Her türlü kötülüklerden, haramlardan mü’minleri korur. Zira namaz Allah’ı hatırlatır. Allah’ı hatırlayan insan da fenalığa meyletmez ve kimsenin malına, canına, namusuna göz dikmez. Nitekim Cenâbı Hak Kur’an-ı Kerim’de bu hususu şöyle ifade etmektedir :
(Rasûlüm) Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (İbadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir. (2)
Aziz Cemaat!
Bunun yanında namazın temizlik ve vücut sağlığı bakımından insana pek çok faydalar sağladığı da bilinen bir gerçektir. Çünkü namaz kılan bir kimse abdest almak zorundadır. Bu ise günde birkaç defa hem maddi hem de manevi olarak temizlenmek demektir. Peygamberimiz (s.a.v.) Sizden herhangi birinizin kapısı önünde bir nehir bulunsa ve o kimse bu nehirde günde beş defa yıkansa kendisinde kirden bir şey kalır mı? diye sormuş. Sahabelerin de: Hiç kir kalmaz Ya RasûlAllah. cevabını alınca da: İşte beş vakit namaz da buna benzer, Allah namazla günahları siler. (3) buyurmuştur.
Muhterem Müslümanlar!
O halde Allah Teâla’nın nimetlerine karşı şükrün ifadesi olan bu ibadeti yerine getirmeliyiz. Zira namaz bizim kulluk borcumuz ve Allah’ın huzurunda sorgulanacağımız ilk ibadetlerdendir. Bu kulluk borcumuzu ifa ederek Allah’ın rızasına ulaşmalıyız. Hutbemizi şuurlu bir şekilde namaz kılan mü’minlerin kötülüklerden uzaklaşacağını ve huzura ereceğini ifade eden ayetlerle bitirelim. Gerçekten mü’minler kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki namazlarında huşu içerisindedirler. Onlar faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler,zekatı verirler, iffetlerini korurlar… ve onlar, emanetlerine ve verdikleri sözlerine riayet ederler. Onlar namazlarını kılmaya devam ederler. (4)
DİYANET
1-Riyazu’s-Salihin, c.II, s.394, H.No: 1079
2-Ankebût, 29/45
3-Buhari, Salat,6.
4-Mü’minûn, 23/1-5,8-9
namaz hakkında hutbeler
@hmet
namazla ilgili hutbeler
اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ
NAMAZIN ÖNEMİ
Muhterem Müslümanlar!
İnsanın düzenli bir şekilde Rabbi ile bağlantısını sağlayan namaz, İslamın şartlarından biri ve en önemlisidir. Ergenlik çağına gelen, akıl sahibi her Müslüman’a günde beş vakit namaz kılmak farzdır. Gerek kitabımız Kur an-ı Kerimde, gerek Peygamberimizin Hadisi Şeriflerinde namazla ilgili pek çok emir ve öğüt vardır. Hutbemizin başında okuduğum ayet i kerimede Cenabı Hak şöyle buyuruyor:
(Ey Muhammed !) Kitaptan sana vahyolunanı oku ve namazı dosdoğru kıl. Çünkü namaz insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah ı anmak elbette ( ibadetlerin ) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı biliyor. (1)
Aziz Cemaat!
Namazın kişinin kalbini aydınlatacağı, kalbindeki aydınlığı artırmak isteyenin bunu namazla elde edebileceği de hadislerde vurgulanmıştır. Sevgili Peygamberimiz ( as.) şöyle buyuruyor: İslam beş temel üzerine kurulmuştur. Allah tan başka ilah olmadığına ve Muhammedin (a.s.) Allah ın Resulü olduğuna şahitlik etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekât vermek, Allah ın evi Kabeyi haccetmek ve Ramazan Orucunu tutmaktır. (2)
Aziz Müslümanlar!
Allah ın sonsuz güç ve kudreti, kâinata koyduğu harika uyum ve nizamı, insana lütfettiği sayısız nimetler, akıl sahibi insanları O’na kaşı derin bir övgü, saygı, sevgi ve şükre yöneltir. Namaz bu saygı ve sevginin sürekli ve düzenli bir şekilde ifadesidir. İnsanın buna ihtiyacı vardır. Çünkü insan diğer canlılardan farklı olarak akıl, duygu, düşünce ve ruh sahibi olarak yaratılmıştır. Bedenin ihtiyaçları olduğu gibi ruhun da ihtiyaçları vardır. Namaz Allah’a inanan insanın ruhunun günlük gıdasıdır. Namazdan uzak kalmak, ruhu açlığa mahkûm etmek demektir. Her an Yüce Allah’ın sayısız nimet ve ihsanlarına kavuştuğunun bilinciyle yaşayan ve her an O’nun rahmetini üzerinde hisseden bir kul, o lütuf, ihsan ve rahmetin kaynağı ile bağını canlı tutmak ister. Namaz, kul ile rabbi arasındaki bağın güçlenmesine büyük katkı sağlar.
Değerli Müminler!
İmanın alameti, dinin direği, müminin miracı ve huzurun kaynağı olan namazı, cemaatle kılmak yalnız başına kılmaktan daha faziletlidir. Zira cemaatle kılınan namaz, Müslümanların kaynaşmasına vesile olur. Bir Hadis-i Şeriflerinde Efendimiz (sav.) : Cemaatle kılınan namazın sevabı, yalnız başına kılınan namazdan 27 derece efdaldir buyurmuştur. (3)
Ancak cemaate devam eden kardeşlerimiz özellikle temizlik hususunda her zamankinden daha çok titiz olmalı, camide kimseyi rahatsız etmemeli, safları sık ve düzgün tutmalıdırlar.
Rabbimizin ilahi rahmet ve mağfiretine nail olmak istiyorsak, namazlarımızı tam bir samimiyetle kılmalıyız. Özellikle cemaatle namaza devam etmeliyiz. Peygamber efendimiz (a.s) ve sahabelerin namazı niçin hiç terk etmediklerini iyice düşünmeliyiz. Aile halkımıza da küçük yaştan itibaren namazı öğretmeli ve onlara bizzat örnek olmalıyız. Aksi halde Yüce Allah’ın Sonra arkalarından öyle bir nesil geldi ki, namazı bıraktılar, şehvetlerine uydular. İşte bunlarda azgınlıklarının cezasına uğrayacaklardır. (4) ilahi hükmü gereğince yargılanacağımızı, hesaba çekileceğimizi bilmeliyiz.
Aziz Cemaat!
Hutbemizi müslim’in Kab El-Eslemi’den rivayet ettiği bir Hadis-i şerifle bitirelim. Adı geçen sahabi diyor ki: Bir yolculuk sırasında Hz. Peygamber(sav.) le birlikte geceledim, hizmetinde bulundum. Bana: Neyi arzu ediyorsun, iste buyurdu.
Ya Resulullah, Cennette seninle beraber olmayı arzu ediyorum, dedim. Gerçekten yalnız bunu mu istiyorsun? buyurdu.
Evet, yalnız bunu istiyorum, dedim. Bunun üzerine Hz. Peygamber: O halde pek çok namaz kılarak nefsin için bana yardımcı ol diye öğüt verdi.
HAZIRLAYAN: Yusuf BÜYÜKÇELEBİ
Cevap: Namaz ile ilgili hutbe
Kayıtsız Üye
face de yazamiyorum kimligim belli oldugu için kildigimi reklam yapmamak için.Burada bir kaç soruma cevap buldugum için bu namaz basligina yazacagim yorum olarak.
Öyle bir şey ki düşünün ezan ne zaman bitecek daha bitmedi mi diyen bir insanı ezan ne zaman okunacak hadi okunsunda namazımı kılayım dedirtecek başka mucizevi bir şey olabilir mi ki size bu huzuru verebilsin.Allah herkesi her namaz kılışında daha bir yüzü pek alnı pak ALLAH’IN karşısına çıkmayı nasip etsin.
namazla ilgili hutbeler, namaz ile ilgili hutbeler, namazla ilgili hutbe