Sıla-i Rahim – Akraba ile ilgili bir hutbe
mümin
SILA-I RAHİM
Nisa 36
Muhterem Müslümanlar;
Tüm iyiliklerin yegâne kaynağı olan Yüce İslam Dini, İnsanların kendi yakınlarıyla olan münasebetlerine sağlam ölçüler koyarak özel önem vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de yeralan geçmiş peygamberlerin kıssalarını okurken onların akrabalık bağlarını korumakta ne denli titiz olduklarını görmekteyiz. Diğer taraftan Önderimiz Hz. Muhammed (s.a.v)de, akrabalık bağlarını sağlam tutmanın gerekliliğini her fırsatta ümmetine anlatmıştır. Vahyin başlangıcının ilk yıllarında ‘Allah seni ne ile gönderdi?’ sorusuyla karşılaştığında cevap olarak, ‘Hısım ve akrabayı gözetlemekle’ cevabını vermiştir.(1)
Değerli Müminler;
Yüce Kitabımız kuranda Yüce Rabbimiz ‘Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.’ (2) buyurmaktadır. Sözlükte Sıla-i Rahim olarak isimlendirilen Akraba İlişkileri , İslam dininin son derece önem verdiği konulardan biridir. Sıla-i Rahim, Hısım akrabayı gidip-gelme, ziyaret, hal ve hatırlarını sorma, sevinç ve hüzünlerine ortak olma, muhtaç olan akrabalara yardım etme anlamlarını içerir. Sıla-i Rahim’in bu hükmü, mahrem olsun, olmasın, varis olsun olmasın, tüm akrabaları içerir. Bilinmelidir ki, akrabayı ziyaret edip gözetmek farz, onlarla ilgiyi kesmek ise haramdır. Sıla-i Rahim, ziyaret etmek ve hediye vermek suretiyle onlarla ilgilenmek, sözle ve fiille onlara yardımcı olmak ve onları unutmamaktır. Bunun en düşük seviyesi ise selam vermek ve selam göndermektir.
Değerli Müminler;
Akrabalarımızın dereceleri kendi aralarında farklıdır. Bunların içinde anne ve baba birinci sırayı almakta, kardeşler, amca, hala, dayı, teyze ve diğerleri bu sırayı takip etmektedir.
Sıla-i Rahim ömrümüz için bir bereket kaynağıdır ve insanlar arasında övülecek bir meziyettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) amcası Hz. Abbas’ı (r.a.) överken, ‘O, Kureyş’in en cömerti ve akrabalık bağlarına en çok riayet edenidir’ buyurmuştur.(3) Rızkımızın geniş, ömrümüzün uzun olmasını, Allah’ın rahmetine kavuşmak ve Cennetine girmek istiyorsak akrabalarımızla ilişkilerimizi yeniden gözden geçirip, eksiklerimiz varsa bunları tamamlamalıyız. Unutmayalım ki günümüzde özellikle şehirleşmenin, madde ve menfaate karşı aşırı ilginin, ekonomik krizlerin sebebiyet verdiği akrabalar arasında kopan bağları, yeniden diri tutmamız, kendi menfaatimize olacaktır. Bizler de bir gün yaşlanacak, etrafımızda bizlerle ilgilenen sevgi ve saygı gösteren kişileri arayacağız.
Hutbeme sevgili peygamberimizin konuyla ilgili hadis mealleri ile son veriyorum.
Hayırlar içerisinde sevabı en süratli olanı, iyilik yapmak ve akraba ziyaretinde bulunmaktır. Şerler içerisinde cezası en süratli olanı ise, zulmetmek ve akrabalarla alakayı kesmektir.(4)
Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun'(5)
Muhyiddin UĞRAŞ
1- Müslim Misafirun 294
2- Nisa 36
3- 3-Ahmet B.Hanbel Müsnet 1/185
4- Buhari edep 15
5- Buhari İlim 37
Yorum: Sıla-i Rahim – Akraba ile ilgili bir hutbe
YAĞMUR
akraba ilişkilerinin güzel tutulması islamiyettede istenen bir durumdur akraba ilişkilerinin sağlanması hem dinen hemde toplumsal olarak aile kurumunada katkısı olacaktır
sıla i rahim hutbe, sıla-i rahim ile ilgili hutbe, sıla-i rahim hutbe