Kaza ve sünnet namazlara tek niyet yapılır mı
harunbaba06
SELAMÜN ALEYKÜM
Sual: Sünnetleri kılarken kazâ namazına nasıl niyet edilir?
CEVAP
Yukarıda Halebi, Reddülmuhtar, Uyunulbesair… gibi muteber eserlerden naklederek, bir iş yaparken birkaç niyetin önemini bildirdik. Şimdi de niyetin nasıl yapılacağını ayrı ayrı bildiriyorum.
Kuşluk vakti abdest alan kimse, hem kuşluk namazına, hem sübha namazına, hem de bir kaza namazına niyet edebilir. Eğer bu namazı camide kılmışsa, tehiyyatülmescid namazına da niyet edebilir. Yolculuğa da çıkacaksa, tehiyyatülmenzil namazına da niyet edebilir. [Abdest aldıktan sonra, abdeste şükür için kılınan namaza sübha namazı denir. Camiye girince, kerahat vakti değilse kılınan namaza tehiyyatülmescid namazı denir.]
Kaza namazlarını kılıp bir an önce farz borcundan kurtulmak lazımdır. Fırsat buldukça kaza namazı kılmalıdır. Hesabın kolay olması için, sünnetleri kılarken kazaya da niyet edilirse ve aşağıda bildirildiği gibi kılınırsa, bir günlük kaza namazı kılınmış olur.
Sabah namazının sünnetine vacib diyen âlimler de olduğu için sabah namazının sünnetine sünnet diye niyet etmelidir.
Öğle namazının ilk dört rekat sünnetini kılarken, (İlk kazaya kalmış öğle namazının farzını ve öğlenin ilk sünnetini kılmaya) diye niyet edilir. Aynen farz gibi kılınır. Son iki rekatta zamm-ı sure okunsa da olur, okunmasa da olur. Çünkü dört rekatlı farz namazların son iki rekatinde zamm-ı sure okumakta mahzur yoktur.
Öğle namazının son sünnetini kılarken, (İlk kazaya kalmış sabah namazının farzını ve öğlenin son sünnetini kılmaya) diye niyet edilir.
İkindi namazının sünnetini kılarken de, (İlk kazaya kalmış ikindi namazının farzını ve vaktin sünnetini kılmaya) diye niyet edilir.
Akşam namazının sünnetini kılarken, (İlk kazaya kalmış akşam namazının farzını ve vaktin sünnetini kılmaya) diye niyet edilir ve [akşam namazı gibi] üç rekat kılınır. Üç rekat nafile olmadığı için, böyle niyet uygun olmaz sananlar var. Peygamber efendimiz, akşamın farzından sonra 2, 4, 6 rekat sünnet kılmıştır. Bir kimse de akşamın farzından sonra herhangi bir namaz kılarsa, bu sünneti yerine getirmiş olur.
Yatsı namazının ilk sünnetini kılarken, (İlk kazaya kalmış yatsı namazının farzını ve vaktin sünnetini kılmaya) diye niyet edilir.
Yatsının son sünnetini kılarken de (İlk kazaya kalmış vitir vacibi kılmaya) diye niyet ederek üç rekat vitir namazı kılınır. Burada da farzdan sonra, bir namaz kılındığı için sünnet yerine gelmiş olur.
Böylece bir günlük kaza namazı kılınmış olur, sünnetler de terkedilmiş olmaz. Bir kişi, böyle kaza kılarken vaktin sünnetine diye niyet etmese de yine sünneti terk etmiş olmaz. Çünkü sünnet, vaktin farzından başka bir namaz kılmak demektir. (N. Fıkhıyye)
Kaza namazı her zaman kılınır. Sadece akşama 45 dakika kala, güneş doğduktan sonra 50 dk geçinceye kadar ve öğleye 20 dk kalınca kaza kılınmaz. Bunun hariçinde her zaman kaza kılınır.
Kuşluk, evvabin, teheccüd gibi nafile namazları kılarken de aynı şekilde niyet edilir. Mesela gece kalkan kimse, abdest aldıktan sonra, (İlk kazaya kalan öğle namazının farzını ve teheccüt namazı ve sübha namazı kılmaya) diye niyet edebilir. Yalnız öğle namazını değil istediği namazın kazasını yapabilir. Kaza kılarken erkeklerin ikamet okuması sünnettir.alıntıdır :huzura doğru .com dan alınmıştır.BU ŞEKİLDE NİYET OLABİLİRMİ YOKSA GÜNLÜK FARZ VE SÜNNETLERİ KILDIKTAN SONRA KAZA NAMAZLARIMIZIMI KILMALIYIZ
Yorum: Kaza ve sünnet namazlara tek niyet yapılırmi
Kayıtsız Üye
Tüm namazlarımda,her vaktin kazalarınıda kılmak istiyorum.
Bu konudaki yazınızda okuduğum üzere,öğle namazında nasıl 3.ve 4.rekatlarda zammı sure okunamayabilinirse,
İkindi namazı,yatsı namazı ve akşam namazı sünnetlerinde kazaya niyet ettiysek,ikindi ve yatsının sünnetinin 3.ve 4.rekatlarında,akşam namazının 3.rekatında zammı sure okumasak olurmu?
İlgi ve bilgilerinize şimdiden teşekkürler..
Gökhan DEMİRÖZ
Yorum: Kaza ve sünnet namazlara tek niyet yapılırmi
arifselim
– İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerinin 3 ve 4. rekatlarında zammı sure okunmalıdır hanefi mezhebine göre.
– Akşam namazı farzının 3. rekatında ise zaten zammı sure okunmaz.
Nafile namaz ile kaza namazları kılınabilir mi
Fatma F
Duha veya teheccüt namazlarına niyet ederken kaza namazlarına da niyet edebiliriz.Hem kazamızı hem de nafile namzlarımızı kılıp hem de niyet sevabı alırız diye okumuştum.Bu konuda bilgilendirir seniz sevinirim.Allah razı olsun .
mum
< Hem kazamızı hem de nafile namzlarımızı kılıp hem de niyet sevabı alırız diye okumuştum. >
Hangi sahtekar hangi bid’atçı yazmış bunları bilmiyorum bunun dinde yeri yoktur
Hem borcumu ödeyeyim hem sadaka sevabı alayım gibi mesnetsiz bir anlayış
volkan_
Selamün aleyküm arkadaşlarım. Sizden çok net olan soruma yine çok net cevap alabilmek ümidiyle yardımınızı rica ediyorum.
Sorum şu; Hanefi mezhebinde olan biri için,
Kaza namazı çok olan biri, vakit sünnetleri mi kılmalı, yoksa kaza namazına mı niyet etmeli?
Esas soru yukarıda, olduğuna göre ek sorulara geçebilirim 🙂
Sabah namazı hem sünnet, hem de kaza kılınmalı diyorlar. Peki Sabah namazı hariç;
Öğle namazının ilk sünnetinde, en son kazaya kalan öğlenin farzına diye, son sünnetinde ise, en son kazaya kalan sabah namazı farzını kılmaya diye niyet edilir mi? (Müekked sünnet)
Edilirse, sünnet terk mi edilmiş olur? ( Bir başka yerde hem farz olan kaza namazına, hemde sünnete niyet edilebilr demiş, dahasını da yazmış ama, alıntı yapayım en iyisi, ufak bir paragraf, aklım karıştı, açıkçası bana olmaz gibi geldi, doğrusunu Allah bilir, Allah’a sığınırım)
< (Son kazaya kalmış sabah namazının farzını kılmaya) diye niyet edilerek, farz gibi kılınır. Farzın yanında bir namaz kılındığı için, vaktin sünneti de kılınmış olur. Kaza namazı borcu varsa, bu kıldığı kaza namazı yerine geçer. Eğer (vaktin son sünnetini kılmaya) diye de niyet edilirse, ayrıca niyet sevabı da alınmış olur. >
Aynı sorular , diğer vakitler için, özellikle ikindi ve yatsı namazlarının İLK sünnetleri için geçerli…
volkan_
Arkadaşlar arka arkaya mesaj olacak ama, kusuruma bakmayın.
Ben buraya soruyu sormadan ve sonra sorduktan sonra epey araştırdım, videoları izledim, bende şu kanaat oluştu;
Bu tür yaklaşımlar, insanı sünnetten uzaklaşmaya itiyor gizli gizli.
Zaten özellikle yatsının ve ikindinin ilk sünnetleri için yazmıştım, fakat onların ikisinin toplamı yarım saati ya alır ya almaz. O sebeple Allah büyük, ben elimden geldiğince, Allah nasip ettiği sürece hem vakitleri, hem kazaları kılmaya çalışacağım.
Ayet ve hadisten hariç olmamak üzere kesin delil var ise, kaza kılınmalı diye bilgilendirir siniz. Onun dışında dediğim gibi Allah’ın izniyle hem vakit, hem kazaların tamamına devam edeceğim.
Ensar
Öncelikle ilk soruna cevap verecek olursak kişinin borcu varken gidip bir başkasına para vermek olmayacağı gibi namazda da kaza borcu varken sünnet namaz kılması olmaz borç kaza namazlarını kılmak gerekir. Ancak hem kaza namazını kılıp hemde sünnet namazlarında kılmasına söz edemeyiz örneğin sabah namazı kuvvetli sünnetlerdendir sevap bakımından faziletli bu sünnet namazını kılmakta herhangi bir şey söz konusu olamaz.sizler vakit namazı kılın ardından kaza kılın böylelikle kazalarınızdan kurtulmuş olursunuz
Kayıtsız Üye
Namaza başlayalı beş ay falan oluyor hocam 2750 gün kaza borcum var sünnet kılarken kazalara da niyet edilir mi edilirse nasıl niyet edilir
Ensar
Kaza namazlarınız ayrı sünnet namazları ayrıdır. Sizler kaza namazınızı kılın ve bu kaza namazları bittikten sonra sünnetleri kılmaya başlayabilir siniz. Sonuç olarak Kaza namazı niyeti farklı, sünnet namazı niyeti farklıdır.
Farz namazı kazasının niyetini şöyle yapabilir siniz.
Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının kazasını kılamaya… Allah namazlarınızı bitirmeyi nasip etsin.
sünneti kılarken kazaya nasıl niyet edilir, kaza namazına niyet, şükür namazına nasıl niyet edilir