Kımız içmek caiz midir?
Kayıtsız Üye
Kımız içmek caiz midir? Dinimizde bir Müslümanın kımız içmesi caiz midir açıklar mısınız ?
Cevap: Kımız içmek caiz midir?
Ecrinim
Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:
"Müminler! Hamr, kumar, dikili taşlar ve fal okları şeytan işi pisliklerdir. Onlardan uzak durun ki umduğunuza kavuşasınız.
Şeytanın istediği tek şey hamr ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak bir de Allah’ın zikri (olan Kur’an)’dan ve namazdan sizi alıkoymaktır. Artık vazgeçersiniz değil mi?” (Maide, 5/ 90-91)
Ayette geçen "hamr” kelimesi, kişinin aklını örten her şey için kullanılır. Yenildiğinde, içildiğinde, kullanıldığında kişinin beynini uyuşturarak aklını örten yani sarhoş eden her şey hamr‘dır.
Peygamberimiz de kişiye sarhoşluk veren her şeyin hamr olduğunu ve her hamrın da haram olduğunu bildirmiştir. (Müslim, Eşribe, 73; Ebu Davud, Eşribe, 5; Tirmizi, Eşribe, 1)
Kımız da eğer içildiğinde kişiyi sarhoş ediyorsa bu da hamr olur; içilmesi haramdır.
Ayrıca ayette "Onlardan uzak durun” emri bulunduğu için sarhoş edici şeylerin alım satımı da caiz olmaz. Çünkü uzak durmak, ancak araya mesafe koymakla mümkün olur. Bundan dolayı Peygamberimizin hamr ile ilgili olarak on kişiye lanet ettiği rivayet edilmiştir:
"Sıkana, sıktırana, içene, taşıyana, taşıtana, sunana, satana, parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana.” (Tirmizî, Büyû 59; Ebû Dâvûd, Eşribe: 2)
Yanıt: Kımız içmek caiz midir?
Hükümdar
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(İhtimar [mayalanarak alkol teşekkül] etmiş her içki haramdır.) [Ebu Davud]
Bu hadis-i şerifin fıkıh kitaplarında nasıl açıklandığına bakalım:
Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira gibi olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da çoğu da, her ne maksatla içilirse içilsin, imam-ı Muhammede göre haramdır, fetva da böyledir. Diğer üç mezhepte de haramdır. Yapıları, bileşimleri aynıdır demek değildir. Çünkü Muhammed aleyhisselam, maddelerin hakikatlerini, fen bilgilerini öğretmek için değil, bunların hükümlerini bildirmek için gönderilmiştir. Kısrak, inek sütleri, mayalanıp, tadı keskin olunca, bira gibi alkollü olur. Kısrak sütünden yapılana Kımız, inek sütünden yapılana Kefir denir. İçilmesi haramdır.
Portakal ve diğer meyvelerdeki alkol oranı kefirdekinden çok diyerek kefir içmeyi caiz görmek yanlıştır. Çünkü dinimizde alkolün azlığı çokluğu önemli değildir. Bir damla şarap da haramdır. Ama dinimiz, içinde alkol bulunsa da, sirke içmeyi ve meyve yemeyi, haram kılmamıştır. Ama alkol teşekkül eden içeceklerin damlasını haram etmiştir. Demek ki, kımızda, birada, kefirde, bir damla alkol olsa da haramdır. Fakat hamurda, meyvede ve sirkede 10 damla alkol olsa haram değildir. Çünkü birinde alkol tabii olarak bulunuyor, ötekinin alkolleşmesine biz sebep oluyoruz.
Cevap: Kımız içmek caiz midir?
Fetva Meclisi
Kımız (At sütü) içmek caizmi kısaca
İslamda eti yene hayvanların sütünü içmek caizdir.
kımız haram mı, kımız helal mi, kımız caiz midir