Dini açıdan anne babaya bakmak zorunda olan kimdir?

Dini açıdan anne babaya bakmak zorunda olan kimdir?

mumsema
Dini açıdan anne babaya bakmak zorunda olan kimdir?

Anne baba bakıma muhtaçlarsa evladın onların bakımıyla ilgilenmesi dinimizin emridir. Bu bakımdan evlat ya bizzat kendisi bu vazifeyi ifa edecek veya bir hizmetçi tutup onların hizmetlerini gördürmesi gerekir.

Kayınpeder kadın için babası hükmündedir. Bu bakımdan kendisine namahrem değildir.

İslam’ın hakkıyla yaşanmadığı yerlerde veya şahıslarda ister istemez bazı sıkıntılar yaşanacaktır. Bu sıkıntıları da İslam ve Kur’an ilacı ve reçetesi ile tedavi etmek durumundayız.

İslam hukuku olayları değerlendirirken öncelikle farz ve haram noktasından ele alır. Yani bu işi yapmak farzdır veya değildir, haramdır veya değildir, şeklinde bir hüküm açısından konuyu açıklar.

Bu nedenle bir şeyin farz olmaması hiçbir şey yapması gerekmez anlamına gelmemelidir. Örneğin Hanefi mezhebine göre fatiha suresi okunmadan kılınan namaz caizdir. Ancak fatiha okumak vaciptir. Vacibin terkiyle namaz bozulmaz demektir. Yoksa fatiha okusan da olur okumasan da, demek değildir. Okumak vaciptir ve bilerek terk eden sorumlu olur, ancak namazın farzları yerine getirildiği için de namaz geçerli olur.

Eşlerin kayınpederine bakma yükümlülüğü var mıdır konusunda İslam alimleri şunları söylemektedirler. bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur. İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir. Yani bir gelin kayın validesine bakmamakla haram işlemiş olmaz. Ancak birçok sünneti terk etmiş veya bazı mekruhlara girmiş olabilir.

Şimdi karşımıza bir gelin hanımı alarak sohbetimizi devam ettirelim:

Kayınpederiniz, beyinizin babasıdır. Siz ayrılsanız veya kocanız vefat etse dahi, akrabalığınız en azından çocuklarınız aracılığıyla devam ediyor demektir. Aile içinde şu veya bu şekilde, az veya çok, görüşmelerinizin sıklığı ve sâkinliği nisbetinde hak-hukuk mutlaka olacaktır ve zaten vardır. Bu gibi konularda hürmet ve saygı başta olmak üzere, dinî ölçüleri zorlamamak kaydıyla anlayış ve hoşgörü ortamı içinde münasebetleri sürdürürsünüz. Kendinizi dinen ve vicdanen rahat hissediyorsanız mesele yok, ancak kayınpeder olup olmaması bir tarafa, insan olarak kalbini kırma, gıybetini yapma, soğuk davranma, meşru istek ve arzularını yerine getirmeme gibi hallerde bulununca mutlaka hak geçer. Bunun için özür dileme, helâllik isteme gibi telâfi yollarını tercih etmelidir.

Demekki bir evlat anne ve babasına bakmakla yükümlüdür. Bu vazifesini yapmadığı takdirde günaha girmiş olur. Gelin ise kayınvalide ve kayınpederini br yabancı olarak değil de anne ve babası gibi görmeli ve onlara hizmette kusur etmemelidir.
Ahmed ŞAHİN


Cevap: Dini açıdan anne babaya bakmak zorunda olan kimdir?

hande82
Merhametli bir insan Kayınvalide, Kayınpeder, Anne, Baba ayırımı yapmadan Allah cc rızası için bakar. Benim tanıdığım bir abimiz var, kendisinin 4 çocuğu var yanında yaşlı ve hasta annesi ve yaşlı hasta olan kayınvalidesi kalıyor. Günlük çok pahalı ilaçlar alıyor onlara dua ediyor her fırsatta, bir insanın içinde Allah cc korkusu ve merhamet duygusu olduğu zaman yabancıya da bakar ama vicdan yoksa anasına babasına bakıcıda tutar, huzur evinede yerleştirir, gelin-damat farketmiyor yani… Allah cc. razı olsun paylaşım için mum hocam


Yanıt: Dini açıdan anne babaya bakmak zorunda olan kimdir?

menzil_guller
evlat anne ve babaya bakmakla yükümlüdür.Yalnız anne baba, çocukları küçükken(çünkü ağaç yaş iken eğilir.6 yaşına kadar verilen eğitim taşa yazılmış gibi iz bırakır.) islami terbiye ile yetiştirecek Allah inancını, anne baba hakkını onların küçücük beyinlerine öylesine empoze edecek ki.büyüdüklerinde Rabbime layık hayırlı bir kul.anne babaya layık hayırlı bir evlat olsunlar.çünkü evlatlarımız bizim istediğimiz gibi değil yetiştirdiğimiz gibi olacaklardır.aynı zamanda hayırlı nasip için anne ve baba olarak dua etmemiz gerekir.çünkü gelin hayırsız oldumu oğlan, damat hayırsız oldumu kız hiç bir şey yapamıyor. her ikiside çok önemli.birde anne babamızı sadece yeme içime gibi maddi bakımı değil,ihtiyarlık ikinci bir çocukluk dönemi olduğu için manevi olarak sevgiyi hoşgörüyü eksik etmemeliyiz..
Allah razı olsun Mumsema hocam emeğinize sağlık.
Selam ve Dua ile..


Yorum: Dini açıdan anne babaya bakmak zorunda olan kimdir?

Kayıtsız Üye
Hayırlı geceler.Allahın selamı üzerinize olsun.benim sorum şöyle.şimdi yoksul anne ve babaya bakmak lazım da.yoksulluk derken hiç maaşı ve evi olmayan anne ve babaya mi bakmak farzdır.benim kayınvalidem ve kayinpeder imin evi ve emekli maaşı var. Bu durumda maddi açıdan destek olmak zorundamıyız(manevi ihtiyaçları hariç).kayınvalidem vefat etti kanserden ona manevi olarak zaten her desteği verdik hastalık döneminde.oğlu yani eşim hastneye çok getirip goturmustur,bende evine gider gücüm yettiğince Ev işlerini yemeklerini yapardım.yinede yaranamazdim.evi ve maaşı olmasına rağmen birde bende ev işlerinde ona yardımcı olmama rağmen oğlundan para isterdi.(anlayacağınız beklentileri fazlaydi).tabi bende karşı çıkardım.hani eşimde çok zengin varlıklı biri degilki.sigortalı işçi.bizde işçi maaşıyla geçiriyoruz.kısacası kayinvalideme maddi anlamda kocası ve maaşı da varken çocukları bakmak zorundami.2 kızı ve bir oğlu var.herbirine de birer daire verdi.mirasta cocuklarina esit davranan kayinvalidem ençok ta bana ve eşime yüklendi.ihtiyacı olmadigi halde.daha çok bizden ilgi alaka(maddi ve manevi olarak)istedi.şimdi biz mi daha haklıyız yoksa kayinvalidemmi.


anne babaya bakma yükümlülüğü, anne babaya bakmak farz mı, anneye bakmayan evlatlar

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();