Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Zabt Nedir?

Zabt Nedir?

Fetva Meclisi
ZABT

Sözlükte "korumak" anlamına gelen zabt, bir hadis terimi olarak, râvînin gaflet içerisinde olmayıp uyanık ve dikkatli olması; hadisi ezbere rivâyet ediyorsa, istediği anda okuyabilecek ve hatasız aktarabilecek şekilde ezberlemesi; kitabından rivâyet ediyorsa, hadisi aldığı andan itibaren başkasına aktarana kadar değişikliğe uğratmadan koruyabilmesi; mana ile rivâyet ediyorsa, manayı bozacak durumları bilmesi demektir. Kısaca râvînin, hadisi başkasına rivâyet edinceye kadar aldığı gibi koruması zabttır. Gaflet sahibi olan kimsenin, vehim ve hatası çok olan kimsenin zabtı yok olacağından rivâyeti kabul edilmez.

Okudunuz mu?  Muhal Ne Demektir?

Koruma yöntemine göre zabt iki çeşittir: Zabt-ı sadr: Tarifde verildiği gibi, râvînin, ezbere rivâyet etmesi halinde, istediği zaman hatırlayabilecek ve hatasız olarak aktarabilecek şekilde ezberlemesidir. Zabt-ı kitab: Râvînin, kitabından rivâyet etmesi halinde, hadisi aldığı andan itibaren, başkasına aktarma anına kadar değişikliğe uğratmadan koruyabilmesidir.

Okudunuz mu?  Mevkuf Akid Ne Demektir?

Mertebesine göre de zabt iki çeşittir: Zabt-ı tam: Hadisi, hiçbir kusur olmayacak şekilde korumaktır. Sahih li-zâtihi hadiste bulunması gerekli zabt, bu türdendir. Zabt-ı gayr-ı tam: Mükemmel derecede olmayan, hadise zarar vermeyecek oranda küçük kusurları bulunan zabttır. Ara sıra küçük hatalar yapan kimsenin zabtı böyledir. Zabtı bu şekilde olan râvînin hadisi, sahih li-gayrihi veya hasen olur. (A.G.)

Okudunuz mu?  Azze ve Celle ne demektir?

Cevap: Zabt Nedir?

çiçek ammo
Zabt hadis kavramı hakkında bilgi için Allah razı olsun


Cevap: Zabt Nedir?

Muhammed
zabt nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Elinden alım. ~ a karşı tekeffül ( te’mînât ) :elinden alıma karşı sağlama.


Cevap: Zabt Nedir?

Darusselam
ZABT

Okudunuz mu?  Müeyyide Ne Demektir?

(الضبط)

Râvinin hocasından öğrendiği hadisi başkasına rivayet edinceye kadar ezberinde saklaması anlamında hadis terimi.


zabt nedir, zabt ne demek, adalet ve zabt nedir

Bu kategoride yer alan Vakfe Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zabt Nedir?