Ashab-ı Hadis Ne Demektir?
Fetva Meclisi
ASHAB-I HADÎS NEDİR?
bk. Ehl-i Hadis.
Cevap: Ashab-ı Hadis Ne Demektir?
maydın
Ashâbu’l-hadis, ehl-i eser deyimleriyle de anılan ehl-i hadis, hadis ilmiyle uğraşanlar anlamına gelir. Sahâbe’den itibâren kullanılan bu deyim ilk devirlerde, hadis öğrenim ve öğretimiyle uğraşan, râvilerin hallerini bilen, hadiste her konuda söz sahibi uzman kimseler anlamına geliyordu. Zamanla, hadislere göre amel etmeye çalışan kimseler, anlamına kullanılmaya başlandı. Ahmed ibn Hanbel, bu manadaki ehl-i hadis’in ileri gelenlerindendir. Daha çok hadise ağırlık veren Medine merkezli ekolün adı da ehl-i hadisdir. Ehl-i hadis, mümkün mertebe nassları yorumlamaktan ve kıyastan kaçınır. Ehl-i hadis kavramı ile bazen, hadisle amel eden kimseler anlamına bütün müslümanlar kastedilmiştir. Ehl-i hadis, bazı dönemlerde şekilci tutumlarından dolayı tenkit edilmiş, bu durum tarihte bazı tartışmalara da yol açmıştır. Bunun neticesinde bazı eserler kaleme alınmıştır. Hatîb el-Bağdâdî’nin "Şerefü Ashâbi’l-Hadis"i bunlardandır. Bağdâdî, "Nasîhat-u Ehli’l-Hadis" eseriyle de hadis ehlini, hadislerin fıkhını da öğrenmeye teşvik etmiştir. (A.G.)
Cevap: Ashab-ı Hadis Ne Demektir?
Muhammed
Ashab-ı-Hadîs nedir kısaca sözlük anlamı
Aynı manada Ehlu’l-Hadîs ve Ehlu’1-Eser tabirleri de kullanılır. Her ikisi de "hadîs ehli, hadisciler” manasına gelir. Kendisini Hadis İlmine adamış âlimlerle, hadis rivayetiyle meşgul olan ravilere denir.
Hz. Peygamber’in sözlerinden, davranış ve hareketlerinden, takrir denilen ve huzurunda yahut gıyabında başkaları tarafından yapılan işleri kabul etmesinden ibaret Sünnet, ibadet, mu’amelat, helal-haram, ahlâk ve öteki dinî yve ictima’î konularda Kur’ân-ı Kerim’den so a gelen kaynaktır. Sünnet, Kur’ân’ın mücmel hükümlerini tafsil eder; onları açıklar ve uygulama şekillerini gösterir. Bunun yanisıra Kur’ân’da olmayan hükümler koyar.
ashabı hadis nedir, ashabı hadis kimlerdir