Kuranı kerimin dini hayatımızdaki yeri

Kuranı kerimin dini hayatımızdaki yeri

Kayıtsız Üye
Kuranı kerimin dini hayatımızdaki yeri nedir ya bilen bulan kişi lütfen yazsın


Cevap: kuranı kerimin dini hayatımızdaki yeri

Arsoy
Kuran’ın Hayatımızdaki Yeri ve O’nunla Hayat Bulmamızın Önündeki Engeller ve Çözüm Yolları

Hamd, âlemlerin Rabbi Allah’a…. Guzel sonuc takva sahiplerinindir. Allah’tan başka tapılacak yoktur. O, öncekilerin ve sonrakilerin ilahı, göklerin ve yerlerin idarecisi, din gününün sahibidir. Kurtuluş, O’na itaattedir. Üstünlük O’nun azametine boyun eğmek; zenginlik, O’nun rahmetine ihtiyaç duymaktır. Doğru yol, ancak O’nun nuruyla aranırsa bulunur. Hayat, O’nun hoşnutluğunu elde etmekle mümkündür.
Tanıklık ederim ki, Hz. Muhammed şüphesiz O’nun kulu ve rasûlü’dür; vahyini güvenip teslim ettiği, yaratıkları arasından seçtiği, kendisi ile kullan arasında elçisidir; sağlam bir din ve dosdoğru bir yol ile gönderilmiştir. Allah onu âlemlere bir rahmet, Allah’tan korkanlara bir lider ve bütün insanlara bir hüccet olarak göndermiştir. (zadul mead)

Kur’an, Allahu teala tarafından, Cebrail as vasıtasıyla resulullah (sav) in kalbine indirdigi ve ,insanları şirkin karanlıgından tevhidin nuruna ulaştırdıgı kitabıdır.
Kur’an Allah’ın şeriatı, yeryuzundeki hukuk sistemi, bir hayat rehberi, kendisi ile hesaba cekilecegimiz ve yine kendisi sebebi ile cennetin ve cehennemin dolduruldugu bir kitab.
Yine O, Hayata hakim olması ve hukumlerinin yeryuzunde tatbik edilmesi için muvahhidlerin kılıclarını kuşandıgı bir kitap..

Bundan sonra,

İlk İslam toplumuna baktıgımızda Rablerinden gelen vahyin etkisi ile hayatları bir anda degişen, vahye teslimiyet gosteren bir toplum goruyoruz. öyleki; kainatı, canlıların nasıl yaratıldıgını, olumu, tekrar dirilişi, kıyameti, cennet ve cehennemi anlatan sureler ve peygamber kıssaları. Bu sureler ilk Müslümanlara alemlerin rabbini tanıtıyor, O’nun tek ilah, Yerlerin ve goklerin hukumdarı, ve Tek kanun koyucu oldugu gercegini ogretiyordu. Kuran hem ferdi hemde toplumsal hayatı hızla değiştiriyordu.

Ne yazikki onceki ummetlerde gorulen, -ıslah olmalarından sonra bozgunculuk- bu ummette de gorulmeye başlandı. Ve fitneler.. Bu fitnelerden birine deginmek gerekirse, Kur’anın anlaşılmasında onemli bir rolu olan sünnet uzerinde oyunlar oynanmaya başlandı. Sunnet devreden cıkarılırsa kuran artık anlaşılmayacak ve İslam duzeni harap olacaktı.
Bir tarafta yirmidort saat yururlukte olan şirk yasaları..Buna karşın insanı yaratan, rızıklandıran, hayat veren ve olduren, yerin ve gogun rabbi olan Allah ‘ın kitabı olan ve hukumleri hice sayılan Kur’an..

Bunun nedeni Muslumanların Allah’ın dininden uzaklaşması, dunya zevklerine dalmaları, Allah’a ve ahiret gunune inanclarının azalması ve en onemlisi fitnecilere karşı din ugrunda cihadı( dil, mal,ve can ile) tek etmesidir.Bu sayede duşmanlarımızın emellerine ulaştıgını, şirkin bütün yeryuzune yayılmış olmasından anlayabiliyoruz. (Allah onlara lanet etsin…)

Kurana verdigimiz onemden bahsetmek gerekirse;
Kimimizin evinde duvardan inmezken, kimimizde sadece belirli gun ve gecelerde manası bilinmeksizin okunması, ve kimimizde sadece oluler uzerine okunan bir kitap oldugunun zan edilmesi, kimimizin dunya metaı için eline alması, kimimizin sırf bilgi sahibi olmak için inceleme ve araştırma kitabı olarak gormesi.
Bu saydıklarımızdan farklı olarak ise bazımız kuranı manasını bilerek okumakta fakat okudugu bogazından ote gecmeyip kalblere inmemekte. Ve dahası..
Peki Allah kitabında bizden ne istiyordu? İlk emri olan Oku buyrugu ile vahyi okumamızı, tefekkur etmemiz gereken kısmlarını tefekkur etmemizi, akletmemiz gereken yelerini akletmemizi, vahiy ile urpermemizi, itaat etmemiz gereken hukumlerine itaat etmemizi, ve inanmayanlarına karşı ise mucadele etmemizi emretmiyormuydu?

Hadis-i Şerifte ise "Sizden biriniz hevasını benim getirdiğime (Kur’an’a) tabi kılmadıkça gerçek mümin olamazforumduasi.com/newthread.php?do=newthread&f=2#_ftn1[1] buyurulmuştur. (Buhari,i’tisam:21.)


Yorum: Kuranı kerimin dini hayatımızdaki yeri

Kayıtsız Üye
Kültürümüzde Kur’an’ın Yeri ve Önemi

Kur’an’ın kültürümüz içerisinde önemli bir yeri vardır. Kur’an bireysel ve toplumsal hayatımızda önemli bir yer tutar. Kültürümüzün önemli öğelerinden dil, sanat ve edebiyatımızda Kur’an’ın getirdiği değerlere çokça rastlanır. Dilimize Kur’an’dan pek çok kavram yerleşmiştir. Allah, Rab, Mevlâ, tövbe, melek, hak, ibadet dua gibi kavramlar bunlardan sadece bazılarıdır.

Toplumda Kur’an’da geçen güzel adların çocuklara isim olarak verildiğini görürüz. Yasin, Tâhâ, Nur, Yunus, Yusuf, Lokman, İbrahim, Meryem bunlara örnektir.Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş Veli gibi edebiyatçılarımız eserlerinde Kur’an’da yer alan motiflere çokça yer vermişlerdir.

Canım bende oldukça Kur’an’ın kuluyum,
Seçilmiş Muhammed’in yolunun toprağıyım,
Birisi sözlerimden bundan başka söz naklederse,
O nakledenden de bezmişim ben, bu sözlerden de bezmişim.

dizelerinde Mevlana Kur’an’ı ne kadar önemsediğini göstermiştir.

Örf ve adetlerimizde de Kur’an’ın etkisini görürüz. Hastalara, yoksullara, yetimlere, yolda kalmışlara yardım etmek, büyüklere saygı, küçüklere sevgi, ana-babaya hürmet Kur’an’ın öğütlerindendir. Bizim kü
ltürümüzde Kur’ an okumanın, Kur’an’la beraber olmanın ayrı bir yeri vardır. Çocuklarımızın doğumunda, ölen insanlarımız cenazelerinde, askere giden veya askerden gelen gençlerimiz merasimlerinde, evlenen çiftlerin nikahlarında hep Kur’an vardır.

Kültürümüzde, her evde Kur’an bulundurma geleneği vardır. Güzel işlemeli kılıflar içinde, kıble yönüne doğru, yüksekçe bir yere Kuranıkerim asılır. Kızlar çeyizleri için Kuranıkerim kılıfları ve yaldızlı bir Kuranıkerim saklarlar. Bu güzel bir gelenek olmakla birlikte, Kur’an’ın asıl amacının okunup anlaşılması ve uygulanması olduğu unutulmamalıdır.

Cami, ev, iş yeri gibi pek çok mekanda Kur’an’ın çeşitli ayetleri duvarları süslemektedir.
Kur’an’ın çeşitli makamlarda okunması da kültürümüzde önemli bir yer tutar. Düğün, cenaze, mevlit ve sünnet gibi törenlerimizde güzel sesli kimseler tarafından Kur’an okunur.

İslam tarihinde Müslüman çocukları okuma yazmayı Kur’an okuyarak öğrenmişler, ilk eğitimlerini Kur’an’ı tilavet ederek almışlardır. Dini eğitim alanların en önemli amaçlarından biri de Kur’an’ı ezberlemek (hıfzetmek) olmuştur. Toplumda bunu başararak Kur’an’ı ezberleyenlere ayrı bir sevgi ve saygı duyulmuştur.


kuranı kerimin dini hayatımızdaki önemi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();