Cim (ج) Harfi Üzerine Bir Mülahaza (Cim harfi hakkında)

Cim (ج) Harfi Üzerine Bir Mülahaza (Cim harfi hakkında)

imam
Cim (ج) Harfi Üzerine Bir Mülahaza:

Bu harf, vasatu’l-lisân denen dil ortasından çıkar. Türkçede tam bir karşılığı yoktur. Cim harfi çıkarılırken dil ortası üst damağın ortasına temas ettirilir. Lakin bu işlem yapılırken mezkur harf, mahreçtaşı olan ve fasih Arapçada bulunmayan j ya da g seslerini andıran bir sese benzetilmemelidir. Cim harfinde kalkale, cehr, şiddet, infitah, istifale, terkik ve ısmat sıfatları mevcuttur.

Günümüzde Türkiye’de ve bazı Arap ülkelerinde bu harfin telaffuzu yazık ki çeşitli yanlışlara sahne olmaktadır. Türk hafızların çoğu bu harfi Türkçede bulunan "c" sesiyle telaffuz etmektedirler. Bu ise hatadır. Zira cim harfi vasatu’l-lisan denen dil ortasından çıkarılırken Türkçede bulunan "c" sesi, tarafu’l-lisan denen dilucuna yakın bir yerden çıkarılır.

Bazı arapların Kur’an tilavetinde görülmemekle birlikte Arap dilinin fasih yapısında bulunmayan "j" ve "g" gibi sesleri "cim" yerine kullandıklarına şahit olmaktayız ki, bu tavır Türklerin "cim" telaffuzundan daha büyük bir yanlıştır. Mısırlıların cim yerine "g" sesini; Cezayir, Fas ve Tunus gibi ülke müntesiplerinin de aynı harf yerine "j" sesini kullanmaları, Arap dilinin orijinal telaffuzları için son derece tehlikeli bir dejenerasyon örneğidir.

Soner Akdağ


cim harfi, arapça cim harfi , cim ortadaki harfcim harfi – Googleda Ara

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();