Cennette Allah’ı görmek

Cennette Allah’ı görmek

bafralıemre
selamun aleykum
Sevgili saygıdeğer kardeşlerim bir mesele var kafamı kurcalayan çözüm getirebilirseniz ne mutlu bizlere neyse konuya geleyim ben
Bizler Cenab-ı Hak (C.C)’ı başlangıcı olmayan ve bitişi olmayan yani ezelden ebede kadar var olan , zamanı mekanı cismi yaratan ,kendisi bunlardan münezzeh olan herşeye gücü yeten ol demesiyle her şey olan tüm mahlukata Rahman sıfatıyla tecelli eden müslümanlara ise Rahman ve Rahim sıfatlarıyla tecelli eden (bütün sıfatları da dahil) olarak biliyoruz Bazı ayet ve hadisi şeriflerde Allah’ı Cennette görüleceği bildiriliyor bazıları şöledir.
(Kıyamet günü ışıl ışıl parlayan yüzler, [müminler] Rablerine bakacaklardır.) [Kıyamet 22, 23]
Meşhur bir hadis-i şerif meali de şöyledir. Peygamber efendimiz, ayın on dördüncü gecesi, parlayan dolunaya bakıp buyurdu ki:
(Gökteki şu ayı nasıl net görüyorsanız, [siz müminler Cennette] Rabbinizi, böyle açıkça göreceksiniz.) [Buhari, Müslim, İbni Mace, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai, İ. Ahmed, İbni Huzeyme, İbni Hibban]
Yunus suresinin, (Güzel amel edenlere, hüsna [Cennet] ve ziyadesi de vardır) mealindeki 26. âyet-i kerimesindeki ziyade kelimesini Resulullah efendimiz rüyet [Allahü teâlâyı görmek] olarak açıklayıp, (Dolunayı gördüğünüz gibi kıyamette Rabbinizi açıkça görürsünüz) buyurdu. (Buhari)
Kâfirler, cemal sıfatı ile görme nimetinden mahrum kalacaklardır. Bir âyet meali şöyledir:
(Onlar [kâfirler] o gün Rablerini [cemal sıfatı ile] görmekten mahrumdur.) [Mutaffifin 15
Ama biz Allah’ı mekandan ve cisimden münezzeh olarak tanımlamıştık şimdi O’nu göreceksek bir mekanda, cisme sahip olduğunuda söylemiş oluruz burada bir çelişki var açıklayandan ve bunları okuyandan Allah razı olsun


Cevap: Cennette Allah’ı görmek

Hoca
RU’YETULLAH (ALLAH’I GÖRMEK)

Allah Tealâ ahirette görülecektir. Müminler, Allah’ı cennette baş gözü ile keyfiyetsiz, bir şeye benzem, arada bir mesafe bulunmadan göreceklerdir.

Müminler, cennette oldukları halde Allah’ı göreceklerdir. Bu konu ile ilgili olarak Rasülullah (s.a.v.) şöyle buyuruyor:

"Cennet ehli cennete girdiği zaman Allah Tealâ: "Bir şey istiyor musunuz? Size nimetlerimi artırayım." buyuracak. Cennet ehli de: "Yüzlerimizi beyaz kılmadın mı, bizi cennete koymadın mı?" diyecekler. Allah Tealâ da: "Evet" buyuracak. Bundan sonra, Allah ile aralarındaki perde açılacak, müminler Allah’ın yüzüne bakacaklar. Cennet ehline, Rablerine bakmadan daha büyük bir nimet verilmemiştir. Bundan sonra Rasülullah (s.a.v.):

"İyilik yapanlara, daima yaptıklarının daha iyisi azlası verilir." (Yunus / 26) ayetini okumuştur." (Müslim, K. İman)

Bu konuda Kur’an’dan delilimiz şu ayettir:

"O günde yüzler, parlak olduğu halde Rabbine bakacaktır." (Kıyame / 22)

Allah’a yakınlık ve uzaklık keyfiyetsizdir.

Allah’a uzaklık ve yakınlık, mesafe uzaklığı ve yakınlığı yönünden değil, belki keramet (üstünlük) ve zillet (önemsizlik) bakımındandır. Allah’a itaat eden kişi keyfiyetsiz olarak ona yakın, isyan eden kişi de yine keyfiyetsiz olarak ondan uzaklaşır.

Mesafe yönünden uzaklık veya yakınlık, varlığı kendinden olmayan ve bir yer ve yönde yerleşmiş olan yaratıklar hakkında düşünülebilir. Allah Tealâ ise mekândan, mekâna yerleşmekten ve bir yönde bulunmaktan münezzehtir.

Allah Tealâ’ya yakınlık ve uzaklıktan kasıt şudur: Kulun Allah’a yakın olması, kendi üstünlüğü, iyilik ve üstünlüğünün eseridir. Bunun gibi Allah’tan uzak olması, kendi zilleti, önemsizliği ve noksanlığındandır.


Cevap: Cennette Allah’ı görmek

_Kul
Kardeşim bu tür konular için keyfiyetsiz olarak görülcek denir.Yani nasıl bişey olduğunu tam mahiyetini bilemiyoruz.Kafanı karıştırma sen böyle bil yeter.Aman sakın dünyada nasıl görcem diye düşünmeye de fazla kalkma Rabbimizi yaratılmışlar gibi düşünürsün caiz değildir bu.


Yorum: Cennette Allah’ı görmek

Neden?
Cennetteki en büyük nimet Allah’ı görmektir deniyor, bu konu hakkında 2 sorum olacak, cevaplarsaniz sevinirim, Allah razı olsun.
1-En büyük nimet olan Allah’ı gördükten sonra diğer her şey bize nasıl tat-zevk-mutluluk-hosnutluk verecek? Kısaca cennet bu görmenin yanında bir hiç olmayacak mı?Cenneti nasıl sevebiliriz gördükten sonra? 😕
2-Cennette Allah’ı her zaman da görmeyecekmişiz, neden her zaman görmüyoruz, kulun ebediyyen Rabbini seyretmesi O’na bakması ne güzel bişey, ama bu sınırlı bir zaman için geçerli? 😕😕😕
Cevaplarsaniz sevinirim, sağolun.


emirhan uysal
1-Bu sorunuz elbette dünyavi düşüncelerden kaynaklı oluyor.Elbette Allahı gördüğünüzde diğerlerinden de tat ve zevk alacaksınız.
2-Nitekim Peygamberimiz (asm),

Cennette mü’minlerin derece bakımından en aşağı mertebede olanı bahçeler, saraylar, hanımları ve hizmetçileri ile oturarak bin yıllık bir mesafede olan mülke sahip kimsedir. En üstün derecede olan ise her gün sabah akşam rabbine nazar eden kimsedir. buyurdu ve delil olarak da Kıyame Suresi 75/22–23. ayetlerini okudu. (Tirmizi, Tefsir, 75–1)

Hadiste geçen sabah-akşam ifadesi, insanların alışık olduğu bir zaman dilimi ölçüsüyle bir miktarı göstermeye yöneliktir. Yoksa akşam karanlığı olacağı anlamında değildir; devamlılığı ifade etmek içindir.

İmam Gazalî’nin bildirdiğine göre, vefatından sonra Süfyan Sevrî Hazretlerini rüyada görmüşler, durumunu sorduklarında Allah beni affetti demiştir. Sonra Abdullah b. Mübarek’in durumunu sormuşlar, Onun durumu çok yüksektir, günde iki defa Rabbin huzuruna çıkıyor/cemaliyle müşerref oluyor diye cevap vermiştir. (bk. İhya, IV/493)


cennette Allahı görmek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();