Anasayfa
9 Eylül 2023, 2:43
Kavramlar
Abone

İçtihat Ne Demektir?

İçtihat Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İÇTİHÂT NEDİR?

Sözlükte "bir konuda elden gelen çabayı sarf etmek, bir şeyi elde edebilmek için olanca gücü harcamak" anlamlarına gelen içtihâd, bir fıkıh terimi olarak, fakihin tafsîlî delillerden şer’î-amelî hükümleri çıkarmak için bütün imkânını harcaması manasına gelir.
İslâm dininde hükümlerin aslî kaynağı âyetler ve hadislerdir. Ancak bu iki kaynağın sınırlı olması, olayların ise sonsuz olması, bu iki kaynağa dayanarak içtihad etmeyi, yani hüküm çıkarmayı zarûrî kılmaktadır. Zamanın ve çevrenin şartlarına bağlı olarak ortaya çıkan yeni hadiselere nassların uygulanmasında, nassların zamana göre yorumlanmasında etkin rolü içtihat müessesesi oynamaktadır. Nassların teşri sebebini araştırmak, âdet ve şartların durumunu takdir etmek, yeni hadiselere, nassların ruhuna uygun hükümler bulmak içtihat alanına giren problemlerdendir.
İçtihâtla sabit olan hükümler, âlimin kendi gayreti ile elde ettiği görüş olduğundan, kesinlik ifade etmez. Bu nedenle her zaman tartışılabilir ve yanlışlığı ileri sürülebilir. Her içtihât, kendi devri ve şartları içinde doğru ve geçerli sayılır.
Nasslardan hüküm çıkaracak kimseye müçtehit denilir. Her devirde, Müslümanların problemlerini çözümleyecek müctehidleri yetiştirmeleri dinî bir görevdir. Fıkıh usulcüleri müçtehid olmak için farklı şartlar koşmuşlardır. (bk. Müçtehit)
Mezhep imamları gibi mutlak müçtehit olmak için ileri sürülen şartların günümüzde bir kişide bulunması zor görülmekle birlikte, teknolojik ve ilmî gelişmeler sonucunda ulaşılan imkânlar sayesinde, şer’î delilleri anlama ve yorumlamada ve onlardan hüküm çıkarmada günümüz âlimleri daha şanslı hale gelmişlerdir. Tefsîr, hadis, fıkıh konularında günümüze kadar pek çok çalışmalar yapılmıştır. Âyetlerin nüzul sebepleri, delaletleri konusunda araştırmalar gerçekleştirilmiş, hemen bütün hadislerin tespiti, tahrici, tenkidi konusunda çalışmalar yapılmıştır. Ve bu çalışmalar halâ sürdürülmektedir. İletişimin ve teknolojinin çok ileri bir düzeye ulaştığı günümüzde, bu çalışmalara ulaşmak çok kolay hale gelmiştir. Diğer taraftan bu çalışmalar bilgisayar ortamına aktarılmış, CD’lere kaydedilmiştir. Bir ? iki tuşa basmakla bir konudaki bütün âyet ve hadislere ve o konu üzerinde yapılan çalışmalara ulaşılabilmek imkânına kavuşulmuştur. Aynı şekilde tıp, ekonomi, iktisat, sosyoloji, psikoloji gibi ilim dallarında müstakil enstitüler, fakülteler kurulmuş, çalışmalar hızlanmıştır. Sonuç olarak, fıkıh melekesini kazanmış samimi ve bu bilgilere ulaşabilecek İslâmî ilimlerde temayüz etmiş şahıslar ile iktisat, hukuk, sosyoloji, psikoloji, antropoloji, tıp gibi ilimlerden ihtiyaç duyulan bir veya birkaçında mütehassıs kişilerden oluşturulacak içtihat şûrâsı sayesinde günümüz problemlerine çözümler getirilebilir, ihtiyaç duyulan hükümler konulabilir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Alemi mana nedir?

Cevap: İçtihat Ne Demektir?

@hmet
İçtihat nedir, İçtihat ne demek? Kısaca bilgi.

Hukuk otoritelerinin hukuki sorunlar konusundaki görüş, düşünce ve kanaatleridir. içtihatlar, konulmuş hukuk kurallarına açıklık getirir, ancak yeni hukuk kuralı getiremezler.


Cevap: İçtihat Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Çok güzel anlatılmış
ellerinize sağlık teşekkür ederim

Okudunuz mu?  İstiaze Ne Demektir?

Cevap: İçtihat Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
şura ictihadı nedir ve verildiği dönem hangisidir ?


@hmet
Şura içtihadı, İslam devleti şurası/iistişare heyetinin aldığı kararlara denir.
Hz. Ömer döneminde verildi..

< Aşağıdakilerden hangisi şura içtihadı için söylenemez ?
a) İçmaya zemin hazırlar
b)Ortak aklın ürünüdür
c)Hatalı sonuçlar çıkma ihtimalini azaltır
d)Bireysel düşünceyi zayıflatır
e) Müslümanların birlik ve beraberliğine katkıda bulunur >

D şıkkı doğru

Okudunuz mu?  Salat Ne Demektir?

şura içtihadı nedir , ictihat kavrami nedir, içtihat ne demek

Bu kategoride yer alan İdğam Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İçtihat Ne Demektir?