Müzik dinlemek günah mıdır? içinde isyan geçiyorsa günah, geçmiyorsa günah değil
Kayıtsız Üye
Müzik dinlemek günah mıdır?Ayrımı varmıdır yani içinde isyan geçiyorsa günah,geçmiyorsa günah değil.bu konuyla ilgili sahih hadis varmıdır
Cevap: Müzik dinlemek günah mıdır?Ayrımı varmıdır yani içinde isyan geçiyorsa günah, geçmiyorsa günah
kaponeco
Bu konuda bişeyler yazmak istiyorum.Yanlışım varsa düzeltilsin.
Müzik dinlemek aslında ne haramdır ne tamamen helal dır diyemeyiz.Çünkü müzik ruhu dinlendirir beyni sakinleştirir ve insan bazen kendisini iyi hisseder.bu sebepden dolayı haram değildir.
Lakin haram olma yönüde vardır mesela bazı müzikler vardır insanı zinaya şevke ve kötülüğe yönlendirebilir.Kötü sözler içinde bulunurak küfürler içinde diyebiliriz işte bu yöndende günahdır.
Yanıt: Müzik dinlemek günah mıdır?Ayrımı varmıdır yani içinde isyan geçiyorsa günah, geçmiyorsa günah
şaf_ak
forumduasi.com/fetvalar-bir-konu-hakkinda-verilen-fetva-sorusu-ve-cevabi/43413-muzik-dinlemek-caiz-midir-ilgili-hadisler-nelerdir.html
< Ölçülü sesler vasıtasıyla estetik bir tesir ve heyecan ortaya koyan ve ses üzerine kurulmuş bir sanat.
Güzel sanatların en önemlilerinden biri olan musikînin dinî hükmü hakkında Kur’ân-ı Kerim’de açık bir işaret yoktur.
Hanefi hukukçular musikînin hükmü konusunda icrâsının ve bunu dinlemenin haram olduğu kanaatindedirler. Ancak savaşta vurulan kös ile düğünlerde çalınan zilsiz def, bundan istisnâ edilmiştir. Bunun yanında Hanefi hukukçularından İmam Serahsî’ye göre; müzik, başkalarına dinletmek için değil de, insanın kendisini dinlendirmesi ve yalnızlığını gidermesi amacıyla yapılırsa câizdir. İmam Ebu Yusuf, "Düğün dışında, meselâ kadının ve çocuğun, kendi evinde def çalmasına ne dersin?" sorusuna "Aşırı olmamak kaydıyla bir sakıncası yoktur" cevabını vermiştir. Bazı Hanefi hukukçuları, çalgı bulunan düğüne yapılan davete icâbetin mutlak manada câiz olmadığını söylerken, diğer bazıları, düğün ve bayram gibi günler münasebetiyle bazı musikî türlerini mübah görürler. Ancak kesin olan şu ki, musikî konusunda en ağır sözler Hanefiler tarafından söylenmiştir. Hanefî fakihler şu hususları esas alırlar: "Çalgı âletlerini dinlemek günahtır; çalgı çalınan yerde oturmak fâsıklıktır, çalgıdan zevk almak da küfürdür". Hanefi ve diğer hukukçular genel bir düşünceyle, musikî ile meşgul olmayı ve bunu bir meslek haline getirmeyi, fâsık ve fâcirlere ait bir sanat saymışlardır.
Büyük İslâm âlimlerinden İmam Gazzâlî, "İhyâ" adlı ünlü eserinde musikî konusuna geniş yer vermiş ve bu mesele hakkında bütün söylenenleri tahlil ederek delillerini karşılaştırmış ve şu sonuca varmıştır:
Musikî ister ses, isterse çalgı âleti ile olsun, tek hükme bağlı değildir. Haram, mekruh, mübah ve hatta müstehab olabilir.
a) Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan gençler için yalnızca bu duyguları tahrik eden müzik haramdır.
b) Vakitlerinin çoğunu müziğe harcayan ve bununla uğraşmayı âdet haline getiren kimse için müzik mekruhtur.
c) Güzel sesten zevk alma dışında bir duyguya kapılmayan kimse için müzik mübahtır.
d) Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde sadece güzel şeyleri harekete geçiren kimse için ise müzik müstehaptır.
İmanı Gazzâlî, musikî ile ilgili değerlendirmesine devam ederken, müziğin duruma göre mübah ya da mendub olduğunu, onu haram kılan şeyin kendisi değil, dıştan kaynaklanan beş sebepten ibaret bulunduğunu ifade ederek şu açıklamalarda bulunur:
1- Müziği söyleyen kadın veya gencin sesi, şehveti ve nefsi tahrik edip bir fitneye sebep olacaksa, bunun söylenmesi ve dinlenmesi haram olur. Buradaki haram hükmü müzikten değil, kadının veya gencin sesinden gelmektedir. Kadının sesi şehveti kamçılayacak şekilde ise, onun Kur’ân okumasını dinlemek bile haram olur.
2- Musikî âleti içki meclislerine veya fuhuş ve sefâhat yerlerine (bar, pavyon, gece kulübü, diskotek vb.) ait ise bunu kullanmak ve dinlemek haram kapsamına girer. Kilise ve Sinagog gibi yerlerde çalınan musikînin hükmü de böyledir.
3- İçinde fuhuş, ahlâksızlık, İslâm inancına ve ahlâkına ters düşen güfteler ve sözler bulunan şarkıları, müzik eşliğinde veya müziksiz dinlemek ve söylemek haramdır.
4- Gençlik çağında bulunan veya şehevî arzuların esiri olan kişilerin aşırı derecede müziğe düşkün olmaları dinen günah ve haramdır.
5. Zamanının çoğunu müzik dinleyerek geçiren kişiler, sonucun sefih hâle geleceklerinden dolayı. İslâm hukukuna göre, böyle kişilerin şahitlikleri de kabul edilmez.
Sonuç olarak musikînin hoş, ölçülü ve manâlı bir ses olması itibariyle mübah olduğu; haram olmasının kendisinden değil de dıştan ârız olan sebepler dolayısıyla olduğu söylenebilir.
Mefail HIZLI
>
Soru: Müzik dinlemek günah mıdır?Ayrımı varmıdır yani içinde isyan geçiyorsa günah, geçmiyorsa günah
derman25
Ehli sünnet alimleri nakillerinde müziği söz birliğiyle haram demişlerdir.Değerli kardeşim konu daha önceden paylaşıldığı için detaya girmek istemiyorum okuyunca her aklıselim gibi siz de göreceksiniz.Linki tıklayın..Selametle kalın..forumduasi.com/ses-dosyalari-muzikler-album-paylasimi-yasaktir/91257-dinimizde-muzik-kesinlikle-haramdir.htmlhttps://www.forumduasi.com/ses-dosyalari-muzikler-album-paylasimi-yasaktir/91257-dinimizde-muzik-kesinlikle-haramdir.html
SİYAH SANCAK
müzik nedir ya dinleme calğı olan yerin isyanımı olur işte şeytan bizleri böyle meşgul ediyor
farukyazici
Hanefi mezhebi haram kabul ediyor fakat zilsiz def hariç diyor çünkü sahih hadislerde Peygamber Efendimizin katıldığı bir eğlence sırasında def çalınmasına müsade ettiği var.
Hal böyleyken diğer tüm müzik aletleri haram, zilsiz def değildir demek benim mantığıma sığmıyor. Acaba orada gitar çalınsaydı gitar mı hariç tutulacaktı?
Bir şeyin helal olduğu ispat edilmez, haram olduğu ispat edilir. Eğer müzik dinlemenin haram olduğuna dair bir delil yoksa müzik dinlemek ve icra etmek caizdir.
Star
<
Lakin haram olma yönüde vardır mesela bazı müzikler vardır insanı zinaya şevke ve kötülüğe yönlendirebilir.Kötü sözler içinde bulunurak küfürler içinde diyebiliriz işte bu yöndende günahdır. >
Sadece bu tür müzikler haram değildir.İnsanı ibadetten,içinde bulunduğu dünyadan,müslüman olduğunu unutturup başka alemlere daldıran ve nefse hitap eden her müzik haramdır.Bu tür müzikler insanın ibadet ruhunu körekleyebilir.Bunun yerine melodi türü müzikler dinlemek bence en iyisidir 🙂
yaso-123
Söylenen şarkı – türkü ve şiirler ahlâk bozucu, ilâhî sınırları aşıcı ve şehveti gayr-i meşru yola itici olmadığı takdirde mekruh değildir. İçki, kadın ve benzeri şeyleri över mahiyette ise, mekruhtur. (El-Muhit – Radiyüddin Serahsî)
misafir
Arkadaşlar bu konu konu çok tartışılıyor ama şunu söyliyeyim İslamın Büyük Alimleri bu konuda bölünmüşler bu nedenle tam bir haram ve haram değil diyemeyiz.
Okuduğum yazılarda ve hadislerde İslam Alimleri müziği ve çalgıyı haram etmiştir fakat İmamı Gazali, İmam Nablusi gibi büyük İslam Alimleride müzikte koşullara uyulursa haram olmayacağını belirtmiştir. Eğer müzik haram olsaydı bu alimlerde harama hayır şu koşullara uyulursa haram değil deselerdi dinden çıkmış olmazmıydı? yani diyeceğim o ki Alimler bile tartışmı bu konuda o yüzden tam bir haram olmama durumu var.
havvakayaa
Hakkınızı helal edin bunu kitabima kopyaladim başkalari da bilgilensin diye . Sağolun 🙂
TÜRKİYE
haramdır ama bizler bir turlu anlam vermiyoruz ve bir sey olmaz deyip geciyoruz ama bununla ilgili bir kitap dahi var orda neyin ne oldu yazıyor şuan kitabın ismini unutum 1 yıl önce okumustum kısaca soyle ozetliyeyim
çalgısız ilahiler sadece haram deildir
Kayıtsız Üye
Peki sözsüz kötü şeyler barındırmayan klasik müzikler de günah mıdır? Bence bu sadece o zamanın zengin kötü karakterli insanları dansözlerle birlikte kötü sözler ile söylendiği için uyarmışlardır. Kuran’ da müzikle ilgili kesin bir şey söylenmemesinin sebebi budur belki. Çünkü o zamanın bilginleri sadece o zamana göre konuşur fakat Kuran bütün zamanlar içindir. Bence bir düşünmeliyiz Allah’ ın her yasağının arkasında insanlara zarar veren bir şey vardır. Fakat ruhu dinlendiren bu klasik masum müziklerin insana zarar veren bir yönü yoktur diye düşünüyorum.
ayseiclal99
Benim bildiğim birkaç şey daha var;
Biri Kuran okurken arkadan sesi bastırmak için bırakın müzik çalmayı,alkış ve konuşmalar da hoş değildir.
Kur’an okurken ritim tutar gibi arkadan müzk çalması hoş değildir.
Bir de ne kadar doğru bilmem ama ilahilerin senfoni çalgılarıyla yani piyanoyla vs. çalınması da hoş değildir yazıyor.
vel Fecr
müzik konusunda. içinde islama karşı kötü söz veya Allah’a isyan ve bu gibi sözler varsa dinlemek haramdır ve günahtır. devamında insanı şirke götürebilir.
müzik konusunda yapılması gereken, öncelikle en güzeli hiç dinlememektir. ama dinlemek haramdır diyemeyiz.
bir kişi müzik dinlerken kalbine imanına ruhuna karşı zarar vermeyecek miktarda dinleyebilir ama kişi bunun ayarını yapamadığından bir miktar dinleyip müziği kapaması en güzelidir.
ben dikkat ediyorum, şarkı vs dinlerken kalbimde bir dünyaya meyil küllenmeye başlıyor hemen kapatıyorum. işte bunun ayarını yapabilmemiz lazım. biz insanız Allah teala ayetinde dünya onlara süslü gösterildi diyor. evet süslü gösterildi ki kim bunlara karşı sınavı geçebiliyor. elensin diye. yoksa çok mu zor Allah için herkese iman ettirmek ? konuyu uzayıp gidecek neyse . Allah’a emanet.
Omer Faruk
Kardeşlerim müzik bıçak gibidir. Bıçak ile adam da öldürürsünüz, yemek de yaparsınız. Adam öldürürseniz haram işlemiş olursunuz, yemek yaparsanız hem kendinize hem de diğer yiyenlere iyilik etmiş olursunuz. Müzik insanın tabiatında olan içsel bir karakterdir.
Müziklerin en güzeli, güzel sesli bir Kur’an okuyucusunun okuduğu Kur’andır. Bu anlamda güzel ses tabiatın da ayrılmaz bir parçasıdır. Suyun sesi müzik değil midir? Rüzgarın sesi, yaprakların hışırtısı, kedinin miyavlaması müzik değilmidir? Bunlar doğanın tabii sesleri ama insan akıllı olduğu için bu doğal müziğe ek olarak enstrümanlar da (Araçlar) yapmıştır.
Müzik Kur’an ve islam ahlakının önüne geçip günaha sebep olmadıkça, hele bir de Çağrı filminin müziği gibi insanları derinden etkileyen müzik yapabiliyorsanız harika olur. Çağrı filmi sayesinde Amerikada binlerce insan müslüman oldu.
Ölçümüz belli; bizi hakka götürecek, batıla sürüklemeyecek, aklımıza haramı getirmeyecek, islamın ilkelerini alaya almayacak her tür müzik helaldir.
müzik dinlemek neden günah, müzik dinlemek neden haram, şarkı dinlemek neden günah