Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Mefhum Ne Demektir?

Mefhum Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MEFHÛM NEDİR?

Sözlükte "anlaşılan, kalple bilinen" anlamına gelen mefhûm, fıkıh usulünde lafzın, sözde zikri geçmeyen ve ifade edilmeyen bir hükme delalet etmesidir.
Usulcüler mefhûmu, mefhûmu muvâfakat ve mefhûmu muhâlefet olmak üzere ikiye ayırmışlardır.
Mefhûmu Muvâfakat; lafzın, manadaki ortaklık sebebiyle, lafızda geçen hükmün, ispat veya nefy bakımından, sözde zikri geçmeyen mesele için de geçerli olduğuna delalet etmesidir. Mefhûmu muvâfakat, herhangi bir araştırma ve çabaya gerek olmaksızın, sadece dil bilmekle lafızdan anlaşılabilir. Sözde zikri geçmeyen durumun, hükümde sözde zikri geçene denk olması sebebiyle, mefhûmu muvafakât olarak isimlendirilmiştir. Meselâ, "o ikisine (anne ve babana) "öf" bile deme." âyeti (İsrâ, 17/23), mefhûmu muvafakat yoluyla dövmenin yasaklığına delalet eder. Zira dövmek, "öf" demekten daha fazla eziyet verir. Eğer sözde zikri geçen durum, hüküm bakımından zikri geçenden daha öncelikli ise, bu delâlete fahve’l-hitab; denk ise lahne’l-hitab denir. Mefhûmu Muhâlefet; lafzın hükmünde itibara alınan bir kaydın bulunmaması sebebiyle, lafzın delalet etmiş olduğu hükmün zıddının, sözde zikri geçmeyen durum için sabit olduğuna delalet etmesidir. Meselâ, mefhûmu muhâlefeti kabul edenlere göre, "İçinizden mümin hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan, mümin câriyelerinizden alsın." âyeti (Nisâ 4/25), mefhûmu muhalefet yoluyla, hür kadınlarla evlenmeye gücü yeten kimsenin, câriye ile evlenmesinin haramlığına delalet eder. Hanefîler mefhûmu muhâlefeti delil olarak kabul etmezler. Diğer müçtehitlere göre ise, müstakil bir delildir. Mefhûmu muhâlefet, itibara alınan kaydın çeşidine göre, mefhûmu lakap, mefhûmu vasf, mefhûmu şart, mefhûmu gâye ve mefhûmu adet olmak üzere beşe ayrılır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Şeyh Ne Demektir?

Cevap: Mefhum Ne Demektir?

Yetim
Mefhum hakkında geniş bilgiler için Allah razı olsun melle


Cevap: Mefhum Ne Demektir?

Muhammed
mefhum nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Kavram
    Örnek: Hâlbuki hiçbir mefhumun dar çerçevesine sığmayan hayat okumaya layıktı. Ö. Seyfettin
  2. Bk. kavram

Okudunuz mu?  Avam Ne Demektir?

Cevap: Mefhum Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
dhbt sınavına çıkan soruda ki ayetle buradaki ayet aynı ve yıllarda mefhum vardı sorunun cevabını önceden verip beni rahatlattiginiz için Allah sizden razı olsun. soruda tevil ve mefhum arasında kaldım ve mefhumu işaretledim.


mefhum ne demek, mefhum ne demektir, mefhum nedir

Bu kategoride yer alan Eyyam-I Nahr Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mefhum Ne Demektir?