Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Muhyi ? Mümit Ne Demektir?

Muhyi ? Mümit Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MUHYÎ ? MÜMÎT NEDİR?

Yaşamak anlamındaki "h-y-y" kökünden türeyen muhyî varlıklara hayat veren, onları ölümünden sonra dirilten, canlandıran; ölmek anlamında "m-v-t" kökünden türeyen mümît ise, varlıkların hayatlarına son veren, öldüren demektir.
Muhyî isim şeklinde Kur’ân’da iki âyette (Rûm, 30/50; Fussilet, 41/39) geçmiş, mümît ise isim şeklinde Kur’ân’da geçmemiştir. Allah’ın bu vasfı Kur’ân’da daha çok "yuhyî ve yümît" fiilleriyle ifade edilmiştir.
İnsanlara, hayvanlara ve bitkilere hayat veren, yeryüzünü canlandıran, onları öldüren ve tekrar dirilten Allah’tır. Kur’ân’da Allah’ın hem insanları hem de diğer canlıları öldürmesi ve diriltmesinden söz edilmiştir: "Ölümü ve hayatı yaratan Allah’tır." (Mülk, 67/2); "O’ndan başka ilâh yoktur. O yaşatır ve diriltir…" (Duhân, 44/8); "O Allah ki sizi yarattı, sonra sizi rızıklandırdı, sonra sizi öldürecek, sonra (tekrar) diriltecek." (Rûm, 30/40); "Sadece biz yaşatır ve öldürürüz…" (Hicr, 15/23). İnsanları yaşatan, öldüren ve dirilten Allah olduğu gibi diğer varlıkları yaşatıp öldüren de O’dur: "Allah’ın rahmetinin eserlerine bakın ki nasıl yeri ölümünden sonra diriltiyor? Şüphe yok ki O, ölüleri de diriltendir (muhyî). O her şeye gücü yetendir." (Rûm, 30/50); "O’nun varlığının delillerinden biri de (şudur:) Sen toprağı boynu bükük (kupkuru) görürsün, onun üzerine suyu döktüğümüz zaman, titreşir ve kabarır. Onu (yeri) dirilten Allah, elbette ölüleri de diriltir (muhyî’l-mevta). Çünkü O her şeye gücü yetendir." (Fussilet, 41/39). Allah’ın yaşatması, diriltmesi ile ilgili olarak Kur’ân’da "ahyâ-yuhyî" fiili 48 defa, öldürmesi ile ilgili "emâte-yümîtü" fiili ise 21 defa kullanılmıştır: "Öldüren de O’dur, dirilten de O’dur." (Necm, 53/44). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Vakt ne demektir?

Cevap: Muhyi ? Mümit Ne Demektir?

Muhammed
muhyi ve mümit isimlerinin kısa sözlük anlamımuhyi

  1. ihya eden, dirilten, canlandıran, hayat veren. – Allah’ın isimlerindendir. "abd" takısı alarak kullanılır. abdulmuhyi
  2. Dirilten, canlandıran, yaşam veren.

mümit

  1. Ölümü yaratan, ölümü veren, imate eden. Helak eden.

Okudunuz mu?  Burç nedir ? Kısaca


Cevap: Muhyi ? Mümit Ne Demektir?

yasemin
Zikirlerde , neler saklı Eyy Rabbim … Allah hepimize öğrenmeyi , öğrendiklerimizide yaşamayı nasip eylesin


yuhyi ve yumit ne demek, yuhyi ve yumit manası, mümit ne demek

Bu kategoride yer alan Mefhum Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muhyi ? Mümit Ne Demektir?