Nema Nedir?
Fetva Meclisi
NEMÂ NEDİR?
Sözlükte "artmak, çoğalmak, gelişmek" anlamlarına gelen nemâ, dinî bir kavram olarak, bir malın zekata tabi olabilmesi için aranan şartlardan biridir; zekat alınacak malın bilfiil nemalı veya nemalanması mümkün olmasıdır. Günümüz iktisadî anlayışına göre nema, malın sahibine kazanç ve fayda sağlar durumda olması veya kendiliğinden çoğalma ve artma özelliğine sahip olmasıdır. Günümüz vergi sistemlerine göre, kazanç, üretim veya irat temin etmesi veya malın kendisinin artması, çoğalması yeni irat hâline gelmesi şeklinde tanımlanabilir.
Dinî literatürde nemâ, hakiki ve takdiri olmak üzere iki çeşittir. Hakiki nema doğum, üreme, ticaret ve benzerleri ile çoğalmaktır. Takdiri nema ise, potansiyel olarak bir malın nemâ imkânının bulunması, artıp çoğalması, sahibinin veya vekilinin elinde olması demektir.
Nasslarda ve klasik fıkıh kitaplarında zekata tabi mallar, para (altın, gümüş, döviz vb.), ticaret malları, toprak ürünleri, hayvanlar, define ve madenler şeklinde sıralanmıştır. Bu mallar incelendiğinde hepsinin namî olduğu görülür. Zekata tabi malda nemânın şart koşulması sebebiyle, tahıl ve meyveden bir defa zekat alındıktan sonra, malikinin elinde senelerce kalsa bile, artık bir daha ondan zekat alınmaz. Halbuki hayvanlar daima nemalanmaktadır; bunun için her yıl zekatının verilmesi gerekir. Bütün bunlardan hareketle, naslarda adı geçmemiş olsa da nemâlı her malın zekata tabi olduğu söylenebilir. Buna göre, ticaret veya gelir getirmesi için alınan ev, daire, dükkan gibi akarların gelirleri ile fabrika gelirlerinden de zekat verilmesi gerekir. (İ.P.)
Cevap: Nema Nedir?
Muhammed
nema nedir maddelr halinde kısa sözlük anlamı
- Büyüme, gelişme, çoğalma.
- Faiz, ürem.
- 1. artma, çoğalma. 2. büyüme, uzanma. 3. faiz.
- Gelişme, büyüme.
nema nedir, nema geliri nedir, Nema