Riya Ne Demektir?

Riya Ne Demektir?

Fetva Meclisi
RİYA NEDİR?
Sözlükte “göstermek, gösteriş yapmak” anlamlarına gelen riya, dinî bir kavram olarak, sırf Allah rızası için yapılması gereken ibadetleri ve güzel davranışları kendini beğendirmek ve insanlara göstermek amacıyla yapmak demektir. Riya, yapılan ibadet ve güzel amellerin sevabını ortadan kaldırır (Bakara, 2/264). Riyanın iki sebebi vardır: İmândaki zayıflık; mal, mülk, makam ve şöhret gibi dünyalık hırsı. Gerçek îmân sahipleri, ibadet, fiil ve davranışlarını Allah rızası için yaparlar, insanların şöyle ya da böyle değerlendirmelerine itibar etmezler (Mâide, 5/54). Bir hadiste riyanın gizli şirk olduğu belirtilmiştir (Ahmed, V, 428). Riya daha çok nâfile ibadetlerde olursa da farzlarda olması da mümkündür. Hz. Peygamber, âhirette, kahraman desinler diye savaşanların, cömert desinler diye infak edenlerin, âlim desinler diye ilim öğrenen ve öğretenlerin, güzel okuyor desinler diye Kur’ân okuyanların yüzüstü cehenneme atılacaklarını bildirmiştir (Müslim, İmâre, 152; Nesâî, Cihâd, 22; Müsned, 2/322). (M.C.)


Cevap: Riya Ne Demektir?

HİZMETKAR
Riya nedir? Kalp de Allah rızasını kazanma düşüncesi olduğu halde Kendisinde riya düşme şüphesi duyuyorsa ne yapmalıdır.


Cevap: Riya Ne Demektir?

Muhammed
riya nedir kısaca sözlük anlamı

  1. İnandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama huyu, ikiyüzlülük.

 


Cevap: Riya Ne Demektir?

@hmet
Riya ne demek kısaca

İslamda RİYA

(الرياء)

Allah için yapılması gereken amel ve ibadeti kullara gösteriş olsun diye yapma anlamında ahlâk terimi.

Sözlükte görmek anlamındaki re’y kökünden türeyen riyâ (riâ’), hadislerde ve ahlâka dair eserlerde -süm’a (şöhret peşinde olma) kelimesiyle birlikte- saygınlık kazanma, çıkar sağlama gibi dünyevî amaçlarla kendisinde üstün özellikler bulunduğuna başkalarını inandıracak tarzda davranma şeklinde açıklanır. Kaynaklarda dünyevî konulardaki riyakârlıklara yer yer değinilse de (meselâ bk. Muhâsibî, er-RiǾâye, s. 183-184; Gazzâlî, III, 297-299) daha çok ihlâs ve sıdk kavramlarının karşıtı olan riya üzerinde durulmuştur. Riya, Allah’tan başkasının hoşnutluğunu kazanma düşüncesiyle amelde ihlâsı terketme (et-TaǾrîfât, riyâǿ md.); Allah’a itaat eder görünerek kulların takdirini kazanmayı isteme (Gazzâlî, III, 297); ibadeti Allah’tan başkası için yapma, ibadetleri kullanarak dünyevî çıkar peşinde olma; Allah’ın emrini yerine getirmek maksadıyla değil insanlara gösteriş olsun diye iyilik yapma (Kurtubî, V, 422; XX, 212); insanların görmesi ve takdir etmesi için ibadeti açıktan yapma (İbn Hacer, XXIV, 130) vb. şekillerde tanımlanmıştır.


Gizemm
Gösteriş demektir.


Kayıtsız Üye
Birisine senin için rabbime dua ediyorum dersem riya olur mu ? Benimle konuşmayan biri ile barışmak için rabbime sürekli dua ediyorum (bence riya olur ama aklıma geliyor vesvese sanırım bilemiyorum kafamın rahatlaması için soruyorum lütfen mazur görün teşkkürler 🙂


Tohat
Kendisine dua edildiğini duyan herkes buna sevinir ve o kişiye karşı yakınlık hisseder. Bu karşılıksız, içten gelen bir durumdur. Niyetin barışmak içinse bu durumu daha da güzelleştirir. Riyanın anlamı ikiyüzlülüktür. Burada ikiyüzlülük bir durum söz konusu değildir.


Kayıtsız Üye
Gerçekten çok pişmanım, niyetim barışmak ve mutlu olmak sorumu cevapladığınız için çok teşekkür ederim 🙂


Kuldurdileyen
Sevabı umularak yapılan iyilik, Allahın takdirinin dışında toz dahi arzulasa o ancak bulursa toz bulur. Artık sevab toza gitmiş, yapılan artık iyilik değil, toz alışverişi olmuştur. İyilik nedir, alışveriş nedir? Ne istiyordunuz, ne aldınız? Ne istediyseniz onu aldınız. Riya sevapları toza dönüştüren bir haldir. Bu basit eski hiledir, bilmeyenler bu tuzağa kolay gelir. Kuşun kapana kısılması, yemlenmesi gibi. O yüzden alemde iyilik yapan azdır ama çoğu iyilik yaptığını sanar. Öteye vardığımızda vay benim başıma, ben sevaplarıma ne ettim, kendi kendime ettim deriz ama geride bıraktığımız tozu da artık bulamayız.


Kuldurdileyen
Sabah namazına kalkan ışıkları yakayımda, kalktığımı komşular görsün dese, namazı görmeye gider. Yatsıyı kılarken, perdeye yakın olayım, kıldığımı gösünler dese, namazı gölgeye gider. Abdest aldınmı diye sesli söyleyip namaz kıldığını ilan etse namazı sese gider. Riya işte böyle sevabı götüren bir vasıtadır. Binersiniz sevap sizden gider. Sizde sadece yaptıklarınızın yorgunluğu kalır, hayır sizden öylece uzaklaşır. Sonra siz vakti gelince nerde benim namazlarım diye sorduğunuz da gördüler ya, duydular ya, bildiler ya, sen ne istediysen aldın ya derler.


riya ne demektir, riya ne demek, riya nedir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();