Kul hakkı ile ilgili sorular

Kul hakkı ile ilgili sorular

Kayıtsız Üye
Kul Hakkı Ne Demektir?
Hangi Davranışlar Kul Hakkına Girer?
Kul Hakkı Ile Ilgili Hadis-i şerifler Veayetlr


Cevap: Kul hakkı ile ilgili sorular

meçhul_100
Kul hakkı nedir?

Kul hakkı, geniş bir kavram. Kulun bedenine ve malına yapılan tecavüzler maddî hukuk, kalp ve ruhuna verilen zararlar ise mânevî hukuk olarak değerlendirilmeli.

Kulun maddî hukukuna en büyük tecavüz, öldürme hâdisesi. İnsanın yaşama hakkına son verme, onun bu kâinatla olan bütün münasebetlerini bir anda kesip atma, kulu, Rabbine ibadetten alıkoyma, İlâhî eserleri tefekkürden, rahmanî nimetlere şükürden menetme cinayeti. Allah’ı tesbih eden yetmiş trilyona yakın hücrenin bütün bu tespihlerini bir kurşunla delip geçme, yahut bir bıçakla kesip atma ihaneti.

Fıkıh âlimlerimiz katlin üç yerde câiz olduğunu söylerler.

– İmandan sonra küfre girme
– evli olduğu halde zina etme
– haksız yere bir insanın kanına girme.

Bunlar dışında insanın hayatına son verilemiyor.
mealindeki âyet-i kerimenin tefsiri sadedinde Üstad Bediüzzaman Hazretleri, şu enteresan beyanda bulunur:
Yâni, Allah’ın sonsuz kudretine nazaran bir insan yaratmakla bütün insanları yaratmak arasında fark olmadığı gibi, Onun sonsuz rahmet ve adaleti noktasında da bir insanın katli ile, bütün insanların katli arasında fark yoktur.

İnsanoğlu her nasılsa, başkalarının hakkını çiğnerken o insanların Allah’ın kulu olduklarını unutuyor. "Ben Allah’ın bir kuluna zulmedersem, Onun kahrına hedef olurum.” diye düşünemiyor. Bunun içindir ki, kendisine İlâhî ikazlar geliyor.

Bu rahmanî ikazlara tercüman olma sadedinde Allah Resulü de (asm.) ümmetini defalarca ve değişik şekillerde ikaz etmiştir.

Sadece üç misâl:
Bu son Hadis-i Şeriften çok önemli bir hakikat dersi alıyoruz: Şehitlik de kul hakkını kaldırmıyor.

Allah yolunda canını veren bir mümin bunun büyük mükâfatını görmekle birlikte, kullara olan borçlarından kurtulamıyor. Zira kul hakkının affını Cenâb-ı Hak kula bırakmış. Aynı şekilde, samimi tövbe eden bir müminin de geçmiş günahları affolunuyor, ama kul hakkı bu affa da girmiyor.
Meselâ, gıybet eden bir insan gıybet ettiği kimseden helâllik almadıkça bu günahın cezasından kendini kurtaramaz.

Kur’an-ı Hakîm’de, ilk bakışta kul hakkı gibi görünen ve kullar arasındaki adalet esaslarını tespit eden birçok âyetlerden sonra, "İşte bu Allah’ın hudududur, onu tecavüz etmeyin.” mealinde İlâhî ikazlar gelir. Demek ki, kul hakkını çiğnemek, Allah’ın hududuna tecavüz olarak kabul ediliyor. Artık böyle bir cinayeti işleyen insan kime iltica edecek, kimden yardım dileyecektir?

İnsan, Allah’ın kulu olduğundan onun hukukuna riayetsizlik de İlâhî azabı netice veriyor ve bu noktada hukuklar birleşiyor.

Kendi parmağımızı niçin kesemez, hayatımıza neden kastedemeyiz? Çünkü, ne beden bizim, ne de ruh. Haneyi harap etmeye de hakkımız yok, misafiri oradan çıkarmaya da. Yaparsak ne olur? Allah’ın mahlûkatında Onun rızası dışında tasarrufa kalkışmış oluruz. Bu ise hem hukukullah’a karşı bir isyan, hem de kul hakkını ihlâldir. Demek ki aynı fiil ile iki hukuka birden tecavüz ediliyor.

Alaaddin Başar (Prof.Dr.)


Yanıt: Kul hakkı ile ilgili sorular

meçhul_100
İslam’ın Kul Hakkına verdiği değeri anlatır mısınız?

İslâm dininde, insanın hayatı gibi, inancı, namusu, hürriyeti, malı, mülkü, şeref ve haysiyeti de muhafaza altındadır. Zira insanın dünya ve ahiretteki huzur ve saadeti bunlara bina edilmiştir.

Kulun maddî yahut manevî hukukuna riayet etmemek, Allah katında büyük bir suçtur ve İlâhî affın dışında bırakılmıştır. Yani, bir kulun hukukunu çiğneyenleri ancak o kul affedebilir. Kul, hakkını almadıkça yahut hakkından vazgeçmedikçe Allah o suçu affetmemektedir. İslâm dininde herkes birbirinin hukukuna saygı göstermekle sorumludur.

İnsan toplum hayatı süren bir mahluktur. Şu halde insanlar arasında sayılamayacak kadar içtimai münasebetler vardır. Bu münasebetlerin hak ve adalet üzerine kurulu olması gerekir. Aksi halde, kul hakkına tecavüz ve zulüm ortaya çıkar.

Kuran-ı Kerim kulun manevî hukukunu o kadar muhafaza eder ki, müminlere su-i zannı (müminin hareketlerini kötüye yormayı), tecessüsü (başkasının hatalarını araştırmayı) ve gıybeti yasaklar. Şimdi insafla düşünelim: Gıybeti ve su-i zannı bile yasaklayan bir din hiç anarşiye, teröre, haksız yere adam öldürmeye müsaade eder mi?

Mehmet Kırkıncı


Kul hakkı ile ilgili soru

ceddindede
Daha önce hayatımda yanlıslar yaptım ve su anda çok pismanlık duyuyorum.Kötü bazı zamanlar gecirdiğimde Bazı arkadaşlarımdan habersiz paralarını aldım ve su an bundan çok pismanlık duyuyorum acaba bu paraları tekrar yerlerine bir sekilde habersiz koysam bu üzerümde ki hak düser mi yoksa helallik almam lazım mı almak istiyorum ama bunu söylerken çok utanacağım için yapamıyorum hangi ruh halimle yaptım bilmiyorum ama bu aldıklarımı sessiz sedasız tekrar koysam olurmu dolaplarına evlerine gittiğimde su anda çok huzursuzum simdiden teşekkür ederim Allah razı olsun.


Desert Rose
< acaba bu paraları tekrar yerlerine bir sekilde habersiz koysam bu üzerümde ki hak düser mi yoksa helallik almam lazım mı almak istiyorum ama bunu söylerken çok utanacağım için yapamıyorum hangi ruh halimle yaptım bilmiyorum ama bu aldıklarımı sessiz sedasız tekrar koysam olurmu dolaplarına >
zararlarını ödemenin yanı sıra helallikte almanız gerekiyor
ama deşifre olma utancından ve kötü konuma düşmekten
çekinildiğinde yada fitne çıkmasından korkulduğunda dediğiniz
yöntemle kuruşuna kadar iade edilebileceği alimlerimiz tarafından
bildirilmiştir.Bu şartlar oluşuyorsa sessizce aldığınız gibi
iade edebilirsiniz….


Levnure
Sevgili hocam. Ben 16 yaşındayken, yani bundan 1 yıl önce, beni çok üzen bana çok kötü davranan bir arkadaşım vardı. (Okuldan arkadaşımdı) Günlerim zehir gibi geçiyordu, o kadar üzmüştü beni. O zamanlar sabretmek ve sabrın fazileti konusunda bilgi sahibi değildim. Bu yüzden ondan intikam almak istedim. Okuldan ilgi duyduğu bir çocuk vardı üst sınıflardan, tanımıyorduk ama adını biliyorduk. Çocuk okuldan ayrılmıştı ama o sırada yoktu. Arkadaşıma o çocuğun ağzından gelmiş gibi mesaj attım, kırıcı şeyler yazdım ve daha başka şeyler. Sonra arkadaşım bunu benim yaptığımı bilmiyordu ama bana her zamanki gibi kötü davranmaya devam etti.bu hatamı bir kez daha tekrarladım, hata olduğunun farkında değildim henüz. Sonra arkadaşım yine bana kötü davranmaya başladı. Ben hiçbir zaman onun kadar kötü olmadım. Onun beni üzdüğü kadar üzmedim, yinede Allah bilir tabii ben bilemem. Ama işin sonunda vicdanım el vermedi bu duruma, gittim ve herşeyi açıkladım. Tüm herşeyi anlattım. Mesajları o kişinin göndermediğini, herşeyin sorumlusunun ben olduğumu herşeyi benim yazdığımı söyledim. Bende onu affettim, aramızda hellalleştik. Olay ikimizin dışına çıkmadı, çocuğun bundan hiç haberi olmadı. İkimiz kendi aramızda sorunu giderdik. Sizce o çocuğun hakkına girdim mi? Üzerimde hak kaldı mı sizce?


Bedri
oyunda 5 v5 savaş yapyıoruz ve roller var bende orman rölünde oynuyorum
2 Tane orman var oyunda rakip orman ve bizim ormanımız ben bizim ormanımızdaki canavarları keserek xp ve altın kazanıyorum sonra rakip ormana giriyorum onun canavarlarını çalıyorum kesiyorum ve onlardanda xp ve altın elde ediyorum karşı ormancıyı oyundan düşürüyorum böylece oyunu kazanma şansımız artıyor bu kul hakkımıdır onun ormanını çalmam?


muvaffak
Eğer oyun sistemi dışına çıkmıyorsanız ve legal yollar içinde hareket ediyorsanız herhangi bir hak yoktur. Oynadığınız oyunun kurallarını siz koymadınız, legal yollar dahilinde hareket ediyorsunuz. Kul hakkı yoktur.


Bedri
Allah razı olsun sağolun oyun sistemi dışına çıkmıyorum ve legal yollar dahilinde hareket ediyorum çok teşekkür ederim


Bedri
Arkadaşlar ben şimdilik rakip ormana girdim ve o ormanda bir canavarı keserken gördüm bekledim çalıda beni görmüyor çalıda olduğumda ve o canavarın canın azaltmasını bekliyorum çalıda sonra gizlice canı azalınca canavarın çaldım bu günah mıdır yani o canavarı o canını azaltıyor ama ben alıyorum xp ve altını bu günah mıdır arkadaşlar ?


Kayıtsız Üye
Benim iki tane tanıdığım var birisi üniversiteden yeni mezun oldu diğeri liseden mezuna kaldı ikisi de tekrar ders çalışıyor ve yakın bir zamanda biz gezeceğiz öğrenci kartları yok ben bunlara arkadaşlarımın öğrenci kartını alıp kullandırtsam kul hakki olur mu


Ensar
Sevgili kardeşim her öğrencinin kartı kendine aittir, arkadaşınız eğer kendine kart çıkarma imkanı varsa çıkarmalıdır, aksi taktirde sizin kartınızla kendini sizin yerinize koyma, gösterme doğru değildir.


kul hakkı ile ilgili sorular, kul hakkı ile bulmaca, kul hakkı ile ilgili test soruları

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();