Tefrika Ne Demektir?

Tefrika Ne Demektir?

Fetva Meclisi
TEFRİKA NEDİR?
İki şey arasını ayırmak, yol çatallanmak anlamındaki "f-r-k" kökünden türeyen tefrika, parçalara ve bölüklere ayırmak, bölücülük ve ayrıcalık yapmak demektir. Kur’ân’da ferreka (ayırdı) fiili 17 defa kullanılmıştır. Dinde tefrika şiddetle reddedilmiştir. Tefrika, İslâm’ın temel ilkesi olan tevhîd (birlik) ilkesi ile ters düşmektedir. Şirk (Allah’a ortaklar koşmak), îmân esaslarının, âyetlerin, dinî hükümlerin arasını ayırmak, birini kabul edip ötekini etmemek (Bakara, 2/85), İslâm’dan başka yollara uymak (En’âm, 6/153) tefrikadır. Allah ve elçilerinin arasını ayırmak isteyenler, "Bir kısmına inanır, bir kısmına inanmayız." diyenler hakiki kâfirler olarak nitelenmiştir (Nisâ, 4/150-151). Ayrılığa düşen Hristiyan ve Yahûdîler gibi olunmamasını tavsiye eden Allah (Âl-i İmrân, 3/105; Beyyine, 98/4), müminlere "Topluca / hepiniz Allah’ın ipine (Kur’ân’a / İslâm’a) sarılın, ayrılığa düşmeyin…" buyurmuştur (Âl-i İmrân, 3/103). Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır. (İ.K.)


Cevap: Tefrika Ne Demektir?

mahir53
ALLAH razı olsun…sağolasın…


Yanıt: Tefrika Ne Demektir?

fenafillah
DİNDE FIRKALARA AYRILMAK

3/AL-İ İMRAN-103: Va’tasımû bihablillâhi cemîân ve lâ teferrekû, vezkurû ni’metallâhi aleykum iz kuntum a’dâen fe ellefe beyne kulûbikum fe asbahtum bir ni’metihî ihvânâ(ihvânen), ve kuntum alâ şefâ hufretin minen nâri fe enkazekum minhâ, kezâlike yubeyyinullâhu lekum âyâtihî leallekum tehtedûn(tehtedûne).
Ve hepiniz Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve fırkalara ayrılmayın. Ve Allah’ın sizin üzerinizdeki ni’metini hatırlayın; hani o zaman siz birbirinize düşman idiniz. (Sonra Allah), kalplerinizi uzlaştırdı da O’nun bu ni’meti ile artık kardeşler oldunuz. Siz, ateşten bir çukurun tam kenarında bulunuyordunuz da (Allah), sizi ondan kurtardı. Allah, size âyetlerini böyle beyan ediyor ki; böylece hidayete eresiniz.

6/EN’AM-152: Ve lâ takrebû mâlel yetîmi illâ billetî hiye ahsenu hattâ yebluga eşuddeh(eşuddehu), ve evfûl keyle vel mîzâne bil kıst(kıstı), lâ nukellifu nefsen illâ vus’ahâ ve izâ kultum fa’dilû ve lev kâne zâ kurbâ, ve bir ahdillâhi evfû, zâlikum vassâkum bihî leallekum tezekkerûn(tezekkerûne).
Yetimin malına, o en kuvvetli çağına gelinceye kadar, en güzel şekliyle olmadıkça yaklaşmayın. Ölçü ve tartıyı adaletle yerine getirin. Kimseyi gücünün dışında (bir şey ile) sorumlu tutmayız. Söylediğiniz zaman, yakınınız olsa bile, artık adaletle söyleyin. Allah’ın ahdini yerine getirin (ifa edin). Böylece tezekkür edersiniz diye, (Allah) işte böyle, size onunla vasiyet (emir) etti.

6/EN’AM-153: Ve enne hâzâ sırâtî mustekîmen fettebiûh(fettebiûhu), ve lâ tettebiûs subule fe teferreka bikum an sebîlih(sebîlihi), zâlikum vassâkum bihî leallekum tettekûn(tettekûne).
Ve muhakkak ki; bu, Benim mustakîm olan yolumdur. Öyleyse ona tâbî olun. Ve (başka) yollara tâbî olmayın ki; o taktirde sizi, onun yolundan ayırır. İşte böyle size onunla vasiyet etti(emretti). Böylece siz takva sahibi olursunuz.

30/RUM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.

30/RUM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyeâ(şiyean), kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.

34/SEBE-20: Ve lekad saddaka aleyhim iblîsu zannehu fettebeûhu illâ ferîkan minel mûminîn(mûminîne).
Ve andolsun ki iblis, onlar üzerindeki zannını (hedefini) yerine getirdi. Böylece mü’minleri oluşturan bir fırka (Allah’a ulaşmayı dileyenler) hariç, hepsi ona (şeytana) tâbî oldular.

42/ŞURA-13: Şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrekû fîh(fîhi), kebure alel muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh(ileyhi), allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
Dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiğimiz (farz kıldığımız) şeyi (şeriati); "Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi sana da vahyederek, size de şeriat kıldık. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine hidayet eder (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


Cevap: Tefrika Ne Demektir?

Muhammed
tefrika nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Gazete veya dergilerde çıkan, birbirini tamamlayan yazılardan oluşan dizi
    Örnek: Geçen yılki turnesini, gazetelerdeki tefrikalardan işitmeyen kalmadı. H. Taner
  2. Bu biçimde yayımlanan.
  3. Birbirine kötülük etmeye kadar varan sürekli anlaşmazlık, ikilik
    Örnek: Türkler arasına tefrika ve nifak koymak için de hürriyet vermişti. H. C. Yalçın
  4. Bk. bölün


tefrika nedir, tefrika ne demek, tefrika ne demektir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();