Su Vesvesesinden Allah’a Sığının
mumsema
Hiç müşahade ettiniz mi? Veya sizde de var mı, bilemem ama bazı insanlar su vesvesesine kapılmıştır. Abdest veya gusül abdestlerini bir türlü alamazlar.
– Yıkamış mıydım?
– Yıkamamış mıydım?
– Acaba kuru bir yer kaldı mı?
– Bir daha yıkasam mı?
Acabalarıyla bir türlü abdest alamazlar. Hatta sabah namazına kalkıp ihtiyaç gidermek ve abdest almak arasında oyalanırken üzerine güneş doğan nice insan var. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konuda: Suyun vesvesesinden Allah’a sığınınız. (1) buyurmuştur.
Bu yazımızda vesvese çeşitleri nelerdir ve bunlardan nasıl kurtulunulur sorularına cevap arayacağız.
VESVESE ÇEŞİTLERİ
1- Su Vesvesesi: Bu vesveseye yakalanmış kişiler daima temizlik hususunda vesveseye kapılırlar. İhtiyaç giderme esnasında Acaba üzerime idrar damladı mı? , Temizlik tam olmadı mı? Acabalarıyla vesveseye kapılırlar ve bir türlü tuvaletten çıkamazlar. Çıkınca da abdest töreni başlar. Bir yıkar, bir daha yıkar, bir daha yıkar, olmadı! Baştan başlar abdest almaya ve abdest alma olayı tam bir törene dönüşür.
2- Bir diğer vesvese ise kişinin namaza durunca abdestinin bozulduğunu zannetmesidir. Şeytan o kişinin gerisinden üfler, o kişi de namaza her duruşunda kendinden bir şey çıktı zanneder ve namazı bozar. Tekrar abdest, tekrar namaz, tekrar abdest…
3- Bazı insanlarda idrarının damladığını zanneder. Normal vakitlerde böyle bir durumu olmadığı halde, namaza durduğu vakit içini vesvese doldurur.
Çok sevdiğim bir kardeşim vaktiyle kendisinde de böyle bir durum (vesvese) bulunduğundan bahsederdi. Tam namaza duruyorum, sanki idrar damlıyor. Namazı bozup kontrol ettiğimde öyle bir şey yok. diyordu. Ortada bir kenarda yaptığından bahtiyar bir şekilde kıs kıs gülen şeytandan başka bir şey yok.
ZAYIF NOKTA
Nebi (s.a.v.)’e vesveseden sorulduğunda, O imanın katıksız olmasındandır. (2) der, şeytan nerede saf, temiz, arınmış birini bulursa onun İslamî hassasiyetinden faydalanmak ister. Kimisini hilesiyle tuzağa düşürüyor, kimisini de düşüremiyor. Fakat onun da bilmediği bir şey vardır: Yiğidin beli kırılmadıkça diğer yaralar ona daha da kuvvet verir. Müslümanın imanına halel gelmedikçe başına gelen musibetler olsa olsa ancak onun imanını kuvvetlendirir. Allah’ı rab olarak seçenin sırtı asla yere gelmez. O ne güzel vekildir.
İslamî hassasiyetten yakalayan şeytan, insana bu veya buna benzer (talak vesvesesi, halgullah vesvesesi, toz vesvesesi) vesveseleri verir.
Önemli olan vesvesenin çeşidinden ziyade genel olarak vesvesenin mantığı nedir ve bundan nasıl kurtulunur?
TEDAVİ
Sizden biriniz namazda iken dübüründe bir hareket hisseder (abdestim) bozuldu (mu)?, bozulmadı (mı)? şüpheye düşerse namazı bozmasın ta ki sesi duyana veya koku olana kadar. (3) (Hadis-i Şerif)
İnsan ilk önce hastalığı teşhis etmelidir. Diğer insanlarda olmayan anormal bir davranış var mıdır? Eğer varsa bu kişinin o konudaki hassayetinden mi yoksa şüphelerle ortaya çıkan bir durumdan mı kaynaklanıyor? Şüpheye müteallık bir davranış ise bu kişi vesveseye kapılmıştır. Tedavi yolunu Efendimiz bildiriyor: Eğer namazda böyle bir şey hissedersen, ses veya koku geliyor mu?
Vesveseye kapılmış insanlarda koku da ses de olmaz. O halde namaza devam et. Tabi bu durumda şeytan da boş durmaz. Abdestsiz kılıyorsun, şeklinde ikinci bir vesvese vermeye kalkar. Fakat madem ses ve koku yok o halde insanın abdestsiz de olsa kılıyorum diye namaza devam etmesi gerekir. Şeytan bakar ki bu adam abdestli de kılıyor, abdestsiz de. O anda cephedeki mağlubiyetini hissedip geri çekilmekzorunda kalır.
Kişi idrar damlıyor zannedip kontrol ettiğinde bir yaşlık bulamazsa ve bu vesvese de devam ediyorsa abdestten sonra eline biraz su alır ve iç çamaşırına serper. Ne zaman ki şeytan namazda kandırmaya kalktı, Abdestin bozuldu, idrar damlıyor şeklinde işte o zaman şeytanı kandırma sırası bizde. Hayır o yaşlık idrar değil, biraz önce çamaşırıma su serptim ya odur. diye namaza devam eder.
O halde genel tedavi anlaşıldı. Madem ki vesvese şeytandan o halde vesveseyi takmamaya gayret etmeli.
Madem ki Efendimiz hazretleri vesveseden Allah sığının diyor, bu merhalelerde de Allah’a sığınmak gerekir.
Ebu Zümeyl İbn-i Abbas’a kendisinde bulunan şüpheden (vesveseden) bahsedince İbn-i Abbas: Nefsinde vesveseden bir şey bulursan, şöyle de: (4) diye tavsiye eder:
Hüvel evvelû vel ahirû vezzahirû vel batınû ve hüve bikülli şeyin alim. (5) Meali O ilktir, sondur, zahirdir, batındır. O, herşeyi bilendir. Vesveseye kapılan kişi bunu diline vird edinmelidir.
Allah (c.c.) hakkında vesveseye kapılanlar içinde Efendimiz Amentü billahi ve rasulihi (6) demelerini tavsiye eder. Allah’a Rasulüne iman ettim. diyerek imanını daima taze tutup şeytanın iğvasına kapılma.
VESVESE NASIL BULAŞIR?
Vesvese insana şeytandan gelir ki o da insanın zayıf anını bekler. Bir hadis-i şeriflerinde Efendimiz kişinin banyo ettiği yere bevletmesini nehyetti ve dedi ki: Muhakkak ki vesveselerin geneli bundandır. (7) Bir başka rivayette Abdest (te vesvese) için şeytan vardır. Ona velehan denilir. (8) buyurmuştur.
Bütün vesveseye kapılanlar bundan dolayı kapılmıştır diyemeyiz ama mutlaka bu uyarıya kulak asmalıyız.
Allah’ım bizi su ve diğer vesveselerden koru. Vesveseye kapılmış kardeşlerimize de şifa ver. (Amin)
Kaynakça:
1) Süneni Tirmizi, Taharet Adabı, 43, İbni Mace, Taharet Babı 48-55
2) Sahihi Müslim, Kitabul İman, 211
3) Ahmet bin Hanbel, 2/414, Ebu Davut, Kitabu Tahare, 67, Sahihi Deylemi,
Kitabul Vudu, 47
4) Ebu Davud, Kitabul Edep, Babu fi Reddi Vesvese, Mu’cem, 108-109
5) Hadid Suresi, 3. ayet
6) Sahihi Müslim, (Şerhi Nevevi)
Kitabul İman, 209
7) Ebu Davut, Tahare, 15, Süneni Tirmizi, Kitabul Tahare, 17, Süneni Nesai, Tahare, 31, İbni Mace, Tahare, 12 Ahmet bin Hanbel, 5/56
8) Tirmizi Kitabul Tahare, (İbni Mubarek hadisin kuvvetli bir hadis değil zayıf olduğunu söyler)
Cevap: Su Vesvesesinden Allah’a Sığının
HADİE
vesvese ilerlediği zaman önlemi alınmassa ciddi ruhani hastalıklara sebep olmaktadır vesvese çeşitlerinden olan su vesvesesi abdest alırken insana rahatsızlık verir bunları duymamak besmele çekip Allah’a sığınmak gerekir
halgullah vesvesesi, su.vesvesi.varmi, su vesvesesi