Gemide çalışan Biri için Namaz, Cuma Namazı, Vakit, Nasıl olmalı

Gemide çalışan Biri için Namaz, Cuma Namazı, Vakit, Nasıl olmalı

Kayıtsız Üye
Gemide çalışan Biri Için Namaz, Cuma Namazı, Vakit, Nasılolmalı


Cevap: Gemide çalışan Biri Için Namaz, Cuma Namazı, Vakit, Nasıl olmalı

Berât1
Deniz aşırı ülkelere uçakla giderken, namaz vakitlerini neye göre ayarlamalıyız? Uçak içinde yer olmadığı zaman oturarak namaz kılsak geçerli olur mu?

Uçakla yolculuk yapan kişi, gücü yetiyorsa, kıbleye dönerek ayakta veya oturarak namazını kılar. Uçak döndükçe, kendisinin de kıble tarafına yönelmesi gerekir. Bu şekilde namaz kılma imkanı bulamayanlar, koltuklarına oturarak namazlarını uçağın gittiği istikamete doğru îma ile kılabilirler.

İma, namazda rükü ve secde yerine baş ile işaret etmek demektir. Bu şekilde namaz kılan kişi oturduğu yerde tekbir alarak namaza başlar, rüku için başını biraz eğer, secde için ise rükudan biraz daha fazla eğer. Namaz sonunda da selam vererek namazını tamamlamış olur.

Uçakla yapılan yolculukta, uçağın üzerinden geçtiği şehirlerdeki namaz vakitlerini esas alma imkanı varsa, namazlar bu vakte göre kılınır. Ayrıca bu durumdaki kimseler Hanefi iseler, gerektiğinde Şafi mezhebini takliden öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek kılabilirler.

Namazları birleştirerek kılma şekli şöyledir:

Öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazları, hem takdim (ikindiyi öğle namazı vaktinde, öğle namazının farzından sonra kılmak suretiyle veya yatsı namazını akşam namazının farzından sonra, akşam namazı vaktinde kılmak suretiyle) hem de tehir biçiminde (Öğle namazını ikindi namazı vaktinde, önce öğlenin farzını arkasından da ikindinin farzını kılmak suretiyle veya akşam namazının farzını yatsı namazının vaktinde, yatsının farzıyla birlikte kılmak suretiyle) cem edilerek bir arada kılınabilir.

Namazları birleştirerek kılacak kişi, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılar; iki farz arasındaki sünnetleri kılmaz.

Bu açıklamalardan sonra, verdiğiniz bilgiye göre şu hususları söyleyebiliriz:

1. Bazı uzak mesafelere uçan uçaklarda, bulunulan yere göre namaz vakitleri ve kıble yönü bildirilmektedir. Bu durumda namazlarınızı vakitlerinde ve mümkünse kıble istikametine yönelerek kılabilirsiniz.

2. Eğer bulunduğunuz uçakta bu durum söz konusu değilse; Türkiye’den saat x’de ayrılacağınıza göre; uçakta iken namaz vakitlerinde tahmini olarak bulunabileceğiniz yerlerin mahalli saatini ve kible açılarını öğrenirsiniz ve ona göre de x’te öğle ile ikindi namazlarını; saat y’de de Akşam ve yatsı namazlarınızı birleştirerek kılabilirsiniz. Sabah namazını ise, bulunduğunuz yerde güneş doğmadan önce kılmalısınız.

(Diyanet İşleri Başkanlığı)


gemide namaz vakitleri, gemide cuma namazı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();