Namaz Uykudan Hayırlıdır!!!
elif07
NAMAZ, UYKUDAN HAYIRLIDIR.
Sadece sabah namazının ezanında söylenen (Essâlâtü hayrun minennevm = namaz uykudan hayırlıdır» ifadesi asırlarca insanlara güç kuvvet olmuş,işlerine bereket getirmiştir.
Sabah namazını kılıp,işine,evine yönelen mü’min iki nimetle karşı karşıyadır: Allah’a olan borcunu ifa etmenin huzuru ile imân tazeliği.Diğeri de Allah’ın izni ile yeni uyanmaya başlayan canlılıktan ve zamandan hesapsız istifade.
Tıp,sabah tazeliğinin doku ve hücreler üzerindeki faydalarını şöyle anlatmaktadır :
Sabah erken kalkmak insana çeşitli ilâç ve müsekkinlerle elde edilemeyen bir nimet sunmaktadır.Çünkü bu vakitte ozon gazı, insanın dokularına,hücrelerine ve bütün sistemine tesir etmekte,beynin psikolojik duygulardaki enerji ve gücünün esasını teşkil etmektedir.
Müslüman,bu nimeti ömür boyu hisseden kişidir.Allahü Teâlâ’nın kendisine verdiği bu nimetlere,sabah namazı ile başlayan kişi,rûh ve beden sağlığı ile Rabbına şükretmektedir.
Her yeni günü maddî ve manevî bir canlılıkla karşılamak istiyorsanız «sabah namazına>> vaktinde kalkmalıdır.
Cevap: Namaz Uykudan Hayirlidir!!!
İnşirah
Haklısın kardeşim, şüphesiz namaz yeryüzündeki herşeyden daha hayırlıdır,
Ama hep uykudayız Rabbim uyandırır inş en kısa zamanda uykuda olanları:(
Yanıt: Namaz Uykudan Hayirlidir!!!
imamhatipli42
Allah Allah (cc) diye diye canımız çıksın (amin).
Yanıt: Namaz Uykudan Hayirlidir!!!
mumsema
ـ9ـ وعن مالك: ]أنّهُ بَلَغَهُ أنَّ المُؤَذِّنَ جَاءَ عُمَرَ رَضِيَ اللّهُ عَنْه. يُؤذِنُهُ لِصََةِ الصُّبْحِ، فَوَجَدَهُ نَائِماً. فقَالَ: الصََّةُ خَيْرٌ مِنَ النَّوْمِ. فَأمَرهُ عُمَرُ أنْ يَجْعَلَهَا في نِدَاءِ الصُّبْحِ[.
9. (2459)- İmam Mâlik’e ulaştığına göre: "Müezzin, sabah namazını haber vermek için Hz. Ömer (radıyallâhu anh)’in yanına gider. Onu uyuyor bulunca:
"Essalâtu hayrun mine’nnevm (namaz uykudan hayırlıdır)" der. Bunun üzerine Hz. Ömer, o ibareyi sabah ezanına ilave etmesini emreder."[14]
AÇIKLAMA:
Bu rivayet, sadece sabah ezanında söylenen essalâtu hayrun mine’nnevm cümlesinin, ezana Hz. Ömer tarafından ilave dildiğini ifade etmektedir. Halbuki 2456 numaralı Ebû Mahzûra rivayetinde görüldüğü üzere bu ilaveyi bizzat Aleyhissalâtu Vesselâm talim buyurmuştur. Resûlullah’ın müezzinlerince söylendiğini ifade eden başka rivayet de var. Hz. Ömer (radıyallâhu anh)’in bunu bilmemesi de mümkün değildir. Görüldüğü üzere ortada, izahı gereken bir müşkil söz konusudur. Ebû’l-Velid el-Baci der ki: "Muhtemelen, Hz. Ömer (radıyallâhu anh) bu cümlenin, diğer vakitlerin ezanında da kullanılmasını önlemek için bunu söylemiş, "Bunu sadece sabah ezanında söyle" demek istemiş olmalıdır." İbnu Mâce’de gelen bir rivayete göre, Hz. Bilâl (radıyallâhu anh), sabah ezanı için Resûlullah’a gelir, ancak uyumakta olduğu söylenir. Bunun üzerine Hz. Bilâl iki kere, essalâtu hayrun mine’nnevm der. Bunun üzerine bu cümle sabah ezanında sabitleşir, kesinleşir.
Bir başka rivayete göre, Ebû Mahzûra, Huneyn günü sırasında sabah vakti Resûlullah’ın yanında sabah ezanı okur. O vakit Aleyhissalâtu vesselâm ezana es salâtu hayrun mine’nnevm cümlesini ilave ettirir.
İmam Mâlik der ki: "Müezzin, essalâtu hayrun mine’nnevm cümlesini sabah ezanında hazerde de seferde de terketmemelidir. Ancak kim, kendi başına tarlasında okursa terkinde bir beis yok, fakat terketmemesi daha iyidir."
KAYNAK: Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 8/346.
namaz uykudan hayırlıdır, namaz uykudan daha hayırlıdır, sabah namazı uykudan hayırlıdır