Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır? Mesh ederek gusül olur mu?

Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır? Mesh ederek gusül olur mu?

Hoca
Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır? Mesh ederek gusül olur mu?

< Ben burnumdan ameliyat oldum ve şu an gusül e ihtiyacım var ama burnuma şu alamadığım için gusülümü alamıyorum. Acaba mahrumuyetimden dolayı burnuma su almadan gusül abdestimi alsam olurmu? Şuan abdestsiz olmam beni bir mesuliyete sokarmı? >
Bir namaz vaktini geçirecek kadar gusülsüz kalmak caiz değildir. Çünkü bunda namazı geçirme durumu vardır.

Gusülde yıkanması gereken yerler eğer ıslanmaması gerekiyorsa bu yerler ıslak elle meshedilir eğer meshetmek de zarar veriyorsa o takdirde terkedilir.

Yaralar veya sakat, hasta âzalar üzerine bağlanan bezlere sargı denir. Abdest veya gusül âzaları üzerinde bu gibi bir zaruretten dolayı sargı varsa ve bu sargıyı açıp altını yıkamak da mahzurlu ise, sargının üzerine meshedilir, böylece o âzalar yıkanmış hükmünü alır.

Kırık ayaklar üzerindeki alçı veya tahta veya madenî sargılar da aynı hükümdedir. İlâçla örtülü yara için de durum aynıdır.

Sargının tamamını meshetmek gerekmez. Sargının ekser kısmının üzerinin meshedilmesi kâfi gelir.

Üzerine mesih yapılan sargı için, belli bir müddet yoktur. Özür hâli devam ettiği üddetçe meshe devam edilir. Sargı çevresinde kalan sağlam yerler ise yıkanır.

Sargıların abdestli iken sarılmış olması da gerekmez.

Henüz iyileşmemiş yara üzerindeki sargı, düşer veya değiştirilirse mesh bozulmaz. Yeni sargı sarılmasıyla meshin yenilenmesi gerekmez. Abdestlilik hâli devam eder. Sargı üzerine meshi bozan şey; üzerine sargı sarılan yara veya özrün tamamen iyileşmesidir.

Eğer ameliyat ya da bir yaradan dolayı banyo yapmak zarar verecekse, sadece teyemmüm ederek ibadetlerini yerine getirir.

Yara üzerine yapılan meshin müddeti ne kadardır?

Mesh bir zamanla kayıtlı değildir. Abdest bozulduktan sonra yeni bir abdest alındığında sargılı bulunan kısım meshedilir. Her vakit abdest almaya gerek yoktur.
KAYNAK:
Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/101.


Cevap: Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır? Mesh ederek gusül olur mu?

Ecrinim
bilgiler için Allah c.c. razı olsun hocam..


Cevap: Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır? Mesh ederek gusül olur mu?

Hoca
< Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır? Mesh ederek gusül olur mu?

bilgiler için Allah c.c. razı olsun hocam..
>
İslamda herekeser mutlaka bir çıkış yolu vardır.
Amin ecmain.


Cevap: Ameliyat olan kimse nasıl gusül alır? Mesh ederek gusül olur mu?

semvayt
buradan anladığımız şu mu yani;
alçılı uzvumuzu meshetmek zarar verdiği için meshetmeden diğer uzuvlarımızı yıkayarak gusletebiliriz, peki bu şekilde guslettikten sonra alçı çıkarıldığında tam olarak yeniden gusletmek gerekmiyor artık değil mi?


Kayıtsız Üye
Öncelikle cümleten hayırlı ramazanlar ben dizimden ameliyat oldum ve kalcama kadar dikiş var daha önce banyoya girdim,ruyalanmisim daha yeni farkettim daha pazartesi günü duş aldım eğer aileme dersem iskillenirler malum 16 yaşındayım kendimde gusül alamam ne yapmam lazım biraz acele eder misiniz ezana az kaldı


ACİLSERVİS
Ailene rüyalandığını söyle hiç bir şey demeyecekler seni sopayla döven de olmayacaktır. Düşüncen yanlış.


ameliyatlı iken gusül abdesti nasıl alınır, hasta iken gusül abdesti nasıl alınır, burun ameliyatlı iken gusül abdesti nasıl alınır

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();