Kayınımın yanında başı açık oturabilir miyim
@hmet
kayınımın yanında başı açık oturabilir miyim
Nur suresi 31. âyette geçtiği gibi gelinle kayınpeder arasındaki mahremiyet, kendi babası ile arasındaki mahremiyet gibidir. Yani bir hanımın kendi babası yanında başı ve ayağı açık olarak bulunması caiz olduğu gibi, kayınpederinin yanında da o şekilde bulunabilir.
Kayınbirader, kocanızın erkek kardeşidir, size nâmahremdir ve dinen yabancıdır. Bunun için onun yanında el ve yüzünüzün dışında bedeninizi açmamanız gerekir. Açamadığınız gibi, aynı odada ve mekânda ikiniz baş başa da kalamazsınız. Çünkü Peygamber Efendimizin, kocanın erkek akrabalarının, kadın için "ölüm" olduğunu ifade ederek, sakınıl masını tavsiye etmişlerdir. Hadisi şerif şöyledir:
Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bir defasında, "Kadınların bulunduğu yere girmekten sakının" buyurdu. Ensardan bir zat, "Yâ ResulAllah, kayınlar (erkeğin akrabaları) hakkında ne buyurursunuz?" şeklinde sorması üzerine, "Kayın ölümdür" buyurdular. (bk. Buharî, Nikah, III; Müslim, Selam, 20)
Bu hadisin şerhinde İmam Nebevi der ki: "Bir kimse âdet ve geleneğe göre, kardeşinin hanımıyla baş başa kalır, işte ölüm budur. Söyleşinin yasaklanması yabancı erkeklerden daha lâyıktır. Hadisin doğru mânâsı da budur."
Yani herhangi yanlış bakış veya hatalı bir davranış aile içinde birtakım kötü gelişmelere sebep olabilir. Bunun için tedbirli ve ihtiyatlı olmalı. İslâmın bu hususta bize tavsiye ettiği ölçüyü aşmamaya dikkat etmelidir. Bu durum aynı zamanda aile sağlığının da gereğidir.
Netice olarak, kayınbiraderinizin yanında tesettürsüz olarak oturmanız caiz değildir yani yasaktır ve günahtır.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör
Cevap: kayınımın yanında başı açık oturabilir miyim
Ecrinim
Allah c.c. razı olsun kardeşim,emeğine sağlık
Yanıt: kayınımın yanında başı açık oturabilir miyim
^^SiNeM^^
Paylaşım için Allah cc razı olsun kardeşim
Soru: kayınımın yanında başı açık oturabilir miyim
DZALBAY
Yararlı bilgiler için Allah CC razı olsun.
Kayıtsız Üye
Eşimden ayrıldim kayinima nikah düşermi
Sabır
Eşinden dinen boşanan bir kadın eski kocasının kardeşi ile evlenebilir. Yani nikah kıyılabilir.
Kayıtsız Üye
Gelin,gelinin eşi,kayınvalide,kayınbaba ve kayınbilader sofrada birlikte yemek yemesi uygun mudur?
arifselim
Eşler kayınbaba ve kayınvalide ile birlikte oturmaları ve yemek yemelerinde bir sakınca yoktur. Kayınbirader ise gelin için bir yabancı hükmünde kabul edilmelidir.
Kayıtsız Üye
Ben evlendiğimde kaynım küçüktü yanında başımı kapatmadım 6 yaşındaydı. Ben büyüttüm sayılır. Şimdi yanında başımı kapatmam gerekirmi?
arifselim
Sen büyütmüş olsan bile ergenliğe girdikten sonra onun yanında başını veya örtülmesi gereken her yerini açık bırakman helal değildir. Onu büyütmüş olman bu hükmü değiştirmez. Kayının hükmü bir yabancının durumu ile aynıdır.
kayına nikah düşer mi, kayınbiradere nikah düşer mi, kayina nikah düşer mi