Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:50
missa
Abone

Hacda, tavaf yapılan yerlerin uzunluğu ne kadar

Hacda, tavaf yapılan yerlerin uzunluğu ne kadar

Kayıtsız Üye
İslam dininde tavaf yapilan yerlerin mesafesi ne kadar,alt ve üst katlar için bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Hacda, tavaf yapılan yerlerin uzunluğu ne kadar

Desert Rose
Tavaf", Hacer-i Esved köşesinden veya hizasından başlayarak tavaf niyetiyle Kâbe’nin etrafında yedi defa dönmektir. Her bir dönüşe "Şavt" denir. Yedi şavt bir tavaf olur. Hacer-i Esved hizasına gelmeden: "Allah’ım! Senin rızan için Umre tavafı yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle" diye niyet edilir. Tavafa başlamadan önce erkekler "Iztıba”yaparlar. Böylece Hacer-i Esved’in hizasına doğru gidilir.
Bu esnada tekbir, tehlil getirilmesi ve dua edilmesi uygun olur. Hacer-i Esved’in hizasına varılınca eller, içleri Kâbe’ye doğru olacak şekilde namaza durur gibi omuz veya kulak hizasına kadar kaldırılıp "Bismillahi Allahu Ekber" denildikten sonra Hacer-i Esved "istilam" edilir.
İstilam, elleri Hacer-i Esved’in üzerine koyup onu öpmek demektir. Ancak hac mevsiminde bu mümkün olmamaktadır. Bu sebeple Hacer-i Esved’e uzaktan elle işaret edilip sağ avucun içi öpülmekle yetinilir. Hacer-i Esved’i istilam etmek sünnettir. Başkalarına eziyet etmek ise haramdır. Sünneti yerine getireceğim diye insanlara eziyet vermekten ve böylece haram işlemekten şiddetle sakınılmalıdır.

Okudunuz mu?  Dünya ile ilgili sloganlar

Sa’y Nedir ?

"Sa’y" kelimesi; koşmak, hızlı yürümek anlamına gelmektedir. Hac ve umrede Kâbe’nin doğu tarafındaki "Safa" tepesinden başlayarak "Merve" ye dört gidiş, Merve’den Safa’ya üç dönüş olmak üzere bu iki tepe arasındaki gidiş-gelişe denir. Safa’dan Merve’ye her bir gidişe ve Merve’den Safa’ya her bir dönüşe "şavt" denir. Safa ile Merve arasındaki yaklaşık 400 metre uzunluğundaki yürüme alanına "Mes’a" denir.

Okudunuz mu?  Nakşibendi tarikatının kaç kolu vardır?

Sa’y yapmak vaciptir.

Sa’yin aslı, Hz. Hacer’in henüz kendisini emmekte olan oğlu Hz. İsmail için su ararken bu iki tepe arasında koşması hatırasına dayanmaktadır. Hacer-i Esved istilam edilerek Safa tepesine çıkılır. "Allah’ım! Senin rızan için umre sa’yini yapmak istiyorum. Bunu kolaylaştır ve kabul eyle." diye niyet edildikten sonra Kâbe’ye dönülerek tekbir, tehlil, salavat okunur ve içtenlikle dua edilir. Sonra Merve tepesine doğru yürünür. Merve’ye varınca bir şavt tamamlanmış olur. Burada da yine Kâbe’ye yönelerek tekbir, tehlil ve salavat-ı şerife getirilip dua edilir. Sonra Merve’den Safa’ya doğru yürünür. Safa’ya varınca ikinci şavt tamamlanmış olur. Diğer şavtlar da aynı şekilde yapılır. Yedinci şavt tamamlandıktan sonra Merve’de Kâbe’ye karşı dönülerek dua edilir. En güzeli, içe doğan duaların yapılmasıdır. Bundan sonra tıraş olup ihramdan çıkılır.

Okudunuz mu?  Birini seviyorum haberi yok onu beklemeli miyim

Tıraş Olup İhramdan Çıkmak

İhramdan ancak saçlar tıraş edilmek suretiyle çıkılır. Erkekler saçlarını dipten tıraş eder veya kısaltırlar. Kadınlar ise saçlarının ucundan bir miktar keserler. Kısaltmada saçların uçlarından alınacak miktar, parmak ucu uzunluğundan daha az olmaz. Tıraş olduktan sonra umre ihramından çıkılmış olur. Hac için tekrar ihrama girinceye kadar eşiyle cinsel ilişki dahil, bütün ihram yasakları kalkar. İhramdan çıkma aşamasına gelmiş ihramlı kimseler, birbirlerini tıraş edebilirler. Bu aşamaya gelmedikçe ihramlılar bir başkasını tıraş edemezler. Kıran ve ifrad haccına niyet edenler ihramlı kalmaya devam ederler. Bu aşamada kesinlikle ihramdan çıkamazlar. Temettu haccına niyet etmiş olanlar böylece umrelerini bitirip ihramdan çıktıktan sonra, hac için ihrama girinceye kadar Mekke’de ihramsız olarak kalırlar. Bu günlerini mümkün mertebe iyi değerlendirmelidirler. Zamanı gelince hac için ihrama girilip vakfe için Arafat’a çıkılır.

Okudunuz mu?  Esmaül hüsna uzun açıklamalı

Yanıt: Hacda, tavaf yapılan yerlerin uzunluğu ne kadar

iliman
tavaf kabe’nin etrafinda saat’in ters yönünde donmektir,sen say’i kastediosun galiba oda yaklasik 100metre vardir herhalde SAFA-MERVE arasi,simdi 3 kat olmus 🙂


Cevap: —>: Hacda, tavaf yapılan yerlerin uzunluğu ne kadar

Kayıtsız Üye
Kabenin etrafında 1 şavt kaç metre (Kabenin yaklaşık 40 metre açığı düşünülürse)

Okudunuz mu?  Akli dengesi olmayan insanlar ölünce nereye gidecekler cennet mi cehennem mi?

Kayıtsız Üye
tavaf kaç metrede tamamlanır


mum
< tavaf kaç metre >
"Metaf" denilen "tavaf alanı" Kabeye uzaklığına göre değişir.
Kabenin hemen dibinde tavaf yaklaşık 150-200 mt,
Kabenin en uzağında tavaf 1000 mt dir. (1 km)

3. katta ise 1,5 km ye kadar çıkar.

Okudunuz mu?  İslamda, başkasına dua etmenin hükmü - yeri nedir?

< bir tavaf kaç metre >
Bu yazdıklarım bir tavafın sadece yedide biridir.
Çünkü tavaf 7 turdan oluşur.


Kayıtsız Üye
Tavaf esnasında abdesttimiz bozulursa tavaf esnasında abdest tazelenirmi


@hmet
< tavaf kaç metre >
Tavaf alanı en kısası 100 metre, en uzunu 3 km

Okudunuz mu?  Kitap okumanın önemi ile ilgili yazı

< abdesttimiz bozulursa tavaf esnasında abdest tazelenirmi >
Abdestsiz tavaf olmaz, abdest bozulduğunda tavaf bırakılmalı ve tazelenmelidir.


Kayıtsız Üye
Peki kabenin etrafı kaç metre


Şema
kabe ebatı

44 metre kabe çevresi


Ateş
40 metre ortalama alırsak… çember in çevre formülü. 2 x pi x r dir. Değerleri yerine yazalım… pi sayısı 3.14 ama biz 3 olarak alalım … 2 x 3 x 40 : 240 metre bir saft olur . Yedi saft bir tavaf olduğundan … 7×240:1680 metre bir tavaf olmuş olur… Sa’y da yaklaşık 400×7:2800 metre dir. Allah kabul etsin. ..

Okudunuz mu?  Koç yumurtası helalmıdır harammıdır

Kayıtsız Üye
Say’ın her savtı 400metre dir, yani toplamda 2800 metre


Kayıtsız Üye
Kabenin çevresi 44 m ise ve yuvarlak olarak 40 m alan arkadaşın nasıl bir matematik bilgisi var ki çevre hesabında 2 x pi x r formülünde r yerine 40 yazıyor? Halbuki hesaplama şöyle olmalıydı 2 x 3 x 11 = 66 m. Bu hesaba göre Kabenin hemen duvar dibinden yapılacak bir dönüş (şavt) 66 m ama bu çok mümkün olmayacağı için bunun yuvarlak olarak 100 m alınması düşünülebilir. Yani bir şavt 100 m diyebiliriz.

Okudunuz mu?  Karı Koca Arasındaki Sevişme

safa merve arası kaç metre, tavaf kaç metre, safa merve arası kaç km

Bu kategoride yer alan Meleklerin isimleri ve anlamları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hacda, tavaf yapılan yerlerin uzunluğu ne kadar