İslamda Yalan
mumsema
İSLAM’DA YALAN
Yalan nedir?
Yalan, kişinin gerçeği saklayıp, bildiğinin aksini söylemesidir. Yalan, çok çirkin bir huydur. Dinimiz İslam yalanı haram kılmış ve şiddetle yasaklamıştır.
Yalan’ın en büyük kötülüğü; insanı, Allah(cc)’ın rızasından uzaklaştırıp cehenneme götürmesidir. Ayrıca yalan, insanları birbirine düşürür, güven duygusunu yok eder, toplum içinde karışıklıklara sebep olur; dostlukları yıkar,yerine düşmanlık tohumları eker.Yalan ergeç ortaya çıkacağından,yalancılar kendilerine güvenilemeyen, saygı duyulmayan ve sevilmeyen insanlar durumuna düşerler.
Kısaca yalan, insanı dünyada da, ahirette de felakete sürükler.
Kur’anda Yalan
Allah (cc) Kur’an-ı Kerim’de yalancılardan şöyle bahseder:
”Nihayet, Allah’a verdikleri sözden döndüklerinden ve yalan söylediklerinden dolayı Allah, kendileriyle karşılaşacakları güne kadar onların kalbine nifak (iki yüzlülük) soktu.”(Tevbe,77)
‘‘Kahrolsun o yalancılar.” (Zariyat,10)
İslam’a çağırıldığı halde Allah’a (cc) karşı yalan uydurandan daha zalim kim olabilir. (Saf,7)
Hadislerde Yalan
Kim devamlı yalan söyler ve yalan peşinde olursa, Allah (cc) katında çok yalancı bir kul olarak yazılır.” (Buhari, Müslim)
”Yalancıların alametlerinden biri de, kendisinden istenmeden Allah (cc) adına yemin edip durmasıdır.”
”Kul yalan söyleyip, yalan söyleme niyetini taşımaya devam edince, bir an gelir ki; kalbinde önce siyah bir nokta belirir. Sonra bu nokta büyür ve kalbin tamamı simsiyah olur. Sonunda o, Allah (cc) katında ‘yalancılar’ arasına kaydedilir.”(Muvatta, Kelam,18)
Ashap:”Ey Allah(cc)’ın Rasulü! Mümin korkak olur mu?”diye sordu.”Evet olabilir”buyurdu. ”Peki cimri olur mu?”dediler, yine ”Evet olabilir”buyurdu. Sonra;”Peki yalancı olur mu?”diye sordular.Bu sefer:”Hayır olamaz!”buyurdu.”(Muvatta,Kelam,19)
”Yazıklar olsun insanları güldürmek için konuşup yalan söyleyene! Yazık ona.”(Ebu Davud, Tirmizi)
Abdullah b. Amir anlatıyor:”Bir gün, Rasulullah (sav) evimizde otururken annem beni çağırdı ve; ‘hele bir gel, sana ne vereceğim?’ dedi. Peygamber (sav) Annem’e:’çocuğa ne vereceksin?’diye sordu.’O’na bir hurma verecektim.’deyince; Peygamber (sav): Dikkat et! Eğer ona bir şey vermeyecek olursan,üzerine bir yalan yazılır.’buyurdu.” (Ebu Davud, Edep,88)(3)
”Şüphesiz yalan, kötülüğe götürür, kötülükte cehenneme götürür.” (Abdullah b.Mes’ud ra)(4)
İbn. Mes’ud (ra):”Şu üç yoldan münafığı tanıyınız:1-Konuşurken yalan söyler.”(5)
”Şaka da olsa yalan söylemeyiniz.”
Yalan Yemin
Vakıaya aykırı olan bir şeyin dosdoğru olduğuna yemin etmek. Yalan yere yemin eden kişi, Allah(cc)’ı yeminine şahid göstererek insanları kandırmak istediği için, O’nun mukaddes adını istismar etmekte, O’na iftirada bulunmaktadır. Hz. Peygamber (sav) büyük günahların en büyüklerinden birinin de yalan yemin olduğunu söylemiştir. Bir kimse geleceğe yönelik bir yemini bozduğunda, kefaretini ödemek suretiyle yeminin günahından kurtulur. Fakat yalan yemin, öyle büyük bir günahtır ki, onun cezasını kefaret dahi düşüremeyeceği için, yalan yeminde kefaret olmaz. Böyle bir günah işleyen kişi, yalanına şahid gösterdiği Allah’a tevbe etmeli af dilemeli ve bir daha bu günahı işlememelidir. Onun günahını ancak Allah affedebilir. Yalan yemin ile başkalarının hakkı alınmışsa, velev ki bu kanun yoluyla olsun ikinci bir günah işlemiş olur, haksız yere elde edilen bu hak sahibine ödenmedikçe tevbe ile kurtuluş olmaz. Gelişi güzel, lüzumsuz yere Allah’ın adını anmak da bir günahtır. Bu nedenle dile hâkim olmalı, yemini alışkanlık haline getirmemeli, ancak çok önemli durumlarda yemin etmelidir.
Yalanın söylenebileceği yerler
Ey insanlar! Pervanenin ateşe atılması gibi, sizi yalanın peşine düşmeye sevk eden şey nedir? Halbuki, şu üç yer hariç yalanın her çeşidi Ademoğluna haramdır;
- Erkeğin, rızasını sağlamak için hanımına yalan söylemesi
- Savaşta düşmana karşı söylenecek yalan (çünkü harp bir hiledir)
- İki Müslüman’ı barıştırmak için söylenen yalan. (Tirmizi, Birr 26) 3
İki kişinin arasını düzelten, hayır söyleyip hayır tebliğ eden kimse yalancı değildir (Buhari, Müslim) 3
Weselamun Alel Mürselin Wel hamdulillahi Rabbil Alemin
(Mustafa Canpolat 05-2006)
KAYNAK:
1. Şamil İslam Ansiklopedisi
2. Kuşeyri Risalesi
3. Hadis Güldestesi
4. Sahihi Buhari
5. Tenbihul Gafilin
Cevap: İslamda Yalan
Ahmet
sağolun herkesin Emegine Sağlık tabiki hepsini okumadım ama bir kısmnı okudum vakit olursa diğer kısımlarıda okurum emeginize sağlık..
Yalan SÖyleme
mumsema
YALAN SÖYLEME
Bir hatayı gizlemek ve başkalarını yanıltmak amacıyla gerçeğe uygun olmayan bir girişimde bulunmaktır.Yalan, sözle olabildiği gibi, susma ve yazıyla da olabilir.
6 -7 yaşından önce çocukların söyledikleri yalanlara sözde yalanlar denir ve bunlar gerçek yalanlar değildir.Gerçek yalanlar 6 7 yaşından sonra görülmeye başlar.
Sözde yalanlara eğitimsel yanlışlıklar, kınama, çocuğun hatalarını üzüntüyle karşılama, sözde yalanları doğurur.Bu yalanların zararları yoktur.
Alışkanlık haline gelen yalan, çocuğun gerçekle, gerçek olmayanı ayırt etmesinden sonra yalanlarının hala sürmesi halinde yalanlarının temelinde çevre ile olan olumsuz ilişkiler yatıyor demektir.Bu tür yalan, bir takım bencilce sonuçları elde etme amacıyla bilerek ve isteyerek başkalarını aldatmaktır.
Çocuk başkalarının hak ve çıkarlarını kendinin ki kadar değer vermesini öğrenememiştir . Çocuğun eğitimindeki yanlışlıklardan dolayı ortaya çıkar.
Patolojik yalan ise; aşağılık duygusu ve güç istemi gibi nedenlerle ortaya çıkar.
Çocuk sevinçli ve kaygısız görünür ve hatta kaygısızlığı dikkat çeker. Çocuk okulla ilgilenmez, aile içindeki olaylara kayıtsızdır.Gerçek arkadaşlığı aramaz, davranışları oldukça
Çocuksudur, duygusal ve ahlaki bakımdan olgunluğa ulaşmamıştır.
Aileye bağlılık, dayanışma, verilmiş söze saygı gibi durumlar yalan söylemeye neden olabilir.Çocuk çekindiği için, kendisine fazla karışıldığı için yalan söyleyebilir.
Yalandan sakındırmak için neler yapılabilir?
ØYalanın hangi türde olduğunu tespit edin
ØDoğru söylemenin övünülecek bir davranış olduğunu anlatın
ØÇocuğa örnek olun
ØSözde yalanlara ceza vermeyin
ØÇocuğun psikolojik durumunu ve eğitsel etkinliklerini göz önünde bulundurun
ØÇocuğun yaşantıları, davranışlarının nedenleri ve hataları çeşitli bahanelerle çocuğa anlatılmalıdır
ØÇocuğun yalanını itiraf etmesine yardımcı olun
ØÇocuk onun yalanıyla ettiğiniz mücadeleyi, onun iyiliği için yaptığınızı bilmelidir
ØDürüstlük, açık yüreklilik, içtenlik ve sevgi için savaşım verilmelidir
ØPsikolojik yardım alınmalıdır
Hazırlayan
Psikolojik Danışman
AHMET USTA
Soru: İslamda Yalan
Hoca
< ‘Yalancıların alametlerinden biri de, kendisinden istenmeden Allah (cc) adına yemin edip durmasıdır.” >
çokça yemin edenlerin sol kulakları çınlasın:)
Fetva Meclisi
Allah yalan ve yalan yere yeminden bizi korusun
Ecrinim
< Ey insanlar! Pervanenin ateşe atılması gibi, sizi yalanın peşine düşmeye sevk eden şey nedir? Halbuki, şu üç yer hariç yalanın her çeşidi Ademoğluna haramdır;
- Erkeğin, rızasını sağlamak için hanımına yalan söylemesi
- Savaşta düşmana karşı söylenecek yalan (çünkü harp bir hiledir)
- İki Müslüman’ı barıştırmak için söylenen yalan.” (Tirmizi, Birr 26)
>
Erkeğin, rızasını sağlamak için hanımına yalan söylemesi
bunun nedenini merak ediyorum,bir erkeğin bunu alışkanlık haline getirmesi evliliğin temel taşlarından biri olan güveni zedelemez mi?
benanneyim
< 17312 >
Yapmayacağını bildiği bir şeyi vaat ederken söylenen yalanlarYapmayacağını bildiği bir şeyi vaat ederken söylenen yalanlar
Rabbim yalan yere yemin etmekten korusun….Aminnn
Arsoy
nurcan
Bir insan yalan söylerse Allah onu affedermi
Söylemek istemediğimiz birseyi için yalan söylersek günah olur mu? ( çok acil cevap verebilirmisiniz)
mum
< yalan söylerse Allah onu affedermi >
Bir daha yalan söylemeyeceğine dairr söz verirse Allah affeder.
< Söylemek istemediğimiz birseyi için yalan söylersek >
Yalan olur tabi.
Yalan, gerçeği söylememektir.
Kayıtsız Üye
Hocam ben mitonomi adlı psikolojik rahatsızlıga sahibim sürekli gereksiz yere yalan söylüyorum bunu şu günlerde fark ettim azap çekiyorum kendime engel olamıyorum Allah katında münafık olmaktan yalancı kul olarak yazılmaktan korkuyorum bana tavsiye verirseniz çok memnun olurum lütfen yardım edin yalandan kendini nasıl korurum bide yalanlarımdan kimse zarar görmedi ama gercegi söyleyip onlardan helallik almalı mıyım
arifselim
Bu günahın farkında olman ve korkman senin imanına bir alamettir. Ancak bunu yapman bir günahtır. Ahiretteki azabı ve Allah’a vereceğim hesabı düşünmelisin. Açıkça kul hakkına taalluk etmeyen durumlar için helallik alman gerekmez.
naber
Allah bizi yalan söyleyenlerden ve cehennemden korusun inşAllah
Kayıtsız Üye
hocam ben yazilida 45 almisim fakat ogretmen 65 diye girmis notu bende sonradan ogrendim ogretmen yanlislik olan gelsin demis ben gitmedim korkuyorum boyle bir sry yaptigim içinde pismanim Allah affedermi o kadar insanin hkkina girdim fakat pismanim yeminlen
Kayıtsız Üye
İyi günler,
Benim sorum şu:
Mesela mecaz anlamda kullanılan sözcükler yalana girer mi? Benim bir instagram hesabım var ve orda bazen okuduğum kitapları işte o gün ne kadar sayfa okuduğumu ya da bazen kitap yorumlarını falan girmeye çalışıyorum.Peki bu kitap güzeldi dediğimde ya da yazarın dili çok akıcıydı dediğimde yalan mı söylemiş oluyorum? Sonuçta kişiden kişiye değişebilir. Birisine göre güzel olanilir ötekisine göre kötü.Yani demek istedğim öznel yargılı cümleler veya mecaz anlamlı cümleler yalana mı girer? Bu kitabı dünyalar kadar sevdim dediğimde abartma yapmış oluyorum sanırım.Dünyalar kadar sevmedim ama çok sevdiğimi belirtmek için bu cümleyi yazıyorsam yalan mı söylemiş oluyorum.Lütfen cevap yazın!!! 😊
diğer sorum da şu ki:
Belki biliyorsunuzdur, Teog tercih 11 ağustosta açıklanıcak falan denildi.Ve çoğu internet sitesinde böyleydi. Hatta bildiğim kadarıyla meb bir takvim yayınladı.İşte tercihlerin ne zaman açıklanacağı falan filan(bence kesindi. yani)İşte komşular olsun akrabalar olsun ya da arkadaşları falan ne zaman açıklanıvak diye sorduklarında kesin olduğunu düşündüğüm için 11 ağustos dedim sanırım.Şimdi bugün yani 7 Ağustosta açıklandı.Bu yalana mı girer? Söyledğim insanları bir daha görür müyüm ki? Yani isterseniz şimdi bakın.Teog tercih sonuçları ne zaman açıklanacak yazın.Bakın.Büyük ihtimalle 11 Ağustos yazardı.Ama bugün açıklandı tercih sonuçları.
Büyük ihtimalle dediğime bakmayın.Benim görüşüm buydu.Yalan söylemek istemem
Bu arada yalan söylemek istemem büyük bir ihtimalle yazdığıma bakmayın o benim kişisel görüşümdür.Sorumu yanıtlar mısınız?
Teşekkür ederim.Bide bence ben sanırım vesvese sahibi bir insanım ve bu vesveselerimden nasıl kurtulabilirim?
mumsema
1. Mecaz ifade eden cümleler yalan sayılmaz. (örneklerde yazdığınız gibileri)
2. İleriye dönük tarih belirtince ihtimal bırakmalıyız çünkü ilerde ne olur bilinmez ama devlet ayın 11’inde demişse ve bizde aynısını söylersek bu yalan sayılmaz.
Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm ben ergenlik öncesinde çok yalan atar yalan rüya söylerdim şuan ergenlik dönemindeyim hala yalan atar ve yalan rüya söylerim ben bunlara tövbe ettim yalan söylememeye çalıştığım halde çok olmuyor yalan söylediğimde gerçeğini de söylüyorum yalandı diyorum artık yalan rüya anlatmıyorum ergenlikten sonra tövbe ettikten sonra sadece bir kez yalan rüya söyledim aklıma geldi bende yalan dedim affedilir miyim çok korkuyorum
islamda yalan, islamda yalan söylemek, kuranda yalan