Selat ve Selam getirmenin fazileti
mumsema
اِنَّاللّهَوَمَلئِكَتَهُيُصَلُّونَعَلَىالنَّبِىِّيَااَيُّهَاالَّذينَامَنُواصَلُّواعَلَيْهِوَسَلِّمُواتَسْليمًا
(Ahzap 56)
Selat ve Selam getirmenin fazileti
Muhterem Müslümanlar!
Selatu Selam, Allah Resulü (sav) hakkında Cenabı hakka yapılan bir duadır.
Efendimiz (sav)’e ne kadar salavat okunsa azdır.
Bir Sahabe efendimiz bütün duasını Peygamberimiz’e Selatu selama ayırıyor, buna rağmen Efendimiz ona "daha fazla yapsan, senin için daha iyi olur" buyuruyor.
Zira Allah’a giden yol ona uğrar öyle gider. Kurtuluş vizesi, onu tanımakla alınır. Onun için bazı Alimler "Efendimizin mubarek isminin her anıldığında ona salavat getirmenin vacip olduğunu" söylemişlerdir. Bunun için Tahiyattan sonra salli ve barik dualarının okunması da vaciptir.
Çünkü tahiyyatta Eşhedu el-lailahe illellah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve Rasuluhü ifadesi vardır.
Orada Peygamberimizin ismi geçtiğine göre arkasında salatu selam okunmalıdır." demişlerdir. Zira o, Kainat fabrikasının temel ürünü ve en kıymetli meyvesidir. Kainat şiiri onun adına bestelenmiştir.(Kırık testi 1/72)
Bir mürşidi kamil diyorki "Kainat bir ağaçtır. Güneş, hava, su ve toprak onun dallarıdır, bitkiler onun yapraklarıdır. Hayvanlar onun çiçekleridir, insanlar onun meyveleridir. Bu meyvelerden en nurlusu, en güzeli, en tatlısı, en şereflisi ve en nazik olanı Hz. Muhammed’dir. (sav) (Mesnevi nuriye)
Muhterem Müslümanlar!
Peygamber efendimizi selatu selam getirmek ona ümmet olmanın gereğidir. Selatu selam getirmek Efendimizi unutmamak ve onu kendimizden haberdar etmektir. Selatu selam getirmek Allah katındaki en yüksek makamı ona istemektir. Selatu selam geirmek onun şefaatini kendimize helal kılamaktır. Selatu selam geirmek Allahın rahmetini kazanmaktır.
Bir Hadisi şerifte şöyle buyrulmaktadır. "Kim bana bir kere salavat getirirse Allah ona on kere Rahmet okur. Kim bana 10 kere salavat okursa Allah ona 100 kere rahmet eder. Onu cehennemden ve nifak sıfatından uzak kılar ve onu kıyamet günü şehitlerle haşreder." (Taberani terğip 2/295)
Yine Efendimiz başka bir Hadisi şeriflerinde "Ümmetimden biri bana salavat getirdiği zaman bende ona bizzat mukabelede bulunurum." (Ebu Davut/Terğip 2/499)
"Kıyamet günü bana en yakın olan, bana en çok salavat getirendir." (tirmizi/Terğip 2/500)
"İsmim anıldığında bana salavat getirmeyen kimse insanların en cimrisidir." (Nesai/Terğip 2-510) buyurmuşlardır.
O Halde Aziz kardeşlerim!
İnsanlığın iftihar tablosu ve Kainatın oluşumunun bir mayası olan Efendimizin mubarek ismi anıldığı zaman ona salatu selam getirelim.
İlmi enaniyetinden veya söz israfı olur diye ona salavat getirmeye tenezzül etmeyen vefasız, zavallı, gafil ve hayırsız insanlardan olmayalım. Hutbemi bir ayeti kerimenin meali ile bitirmek istiyorum. Şüphesiz Allah ve melekleri Peygambere salat ediyorlar. Ey iman edenler! Sizde ona salat edin, selam edin. (Ahzap-56)
Esselatu vesselamu aleyke ya Rasulellah
Esselatu vesselamu aleyke ya habibellah
Esselatu vesselamu aleyke ya Seyyidel evveline vel ahirin
Veselemun alel murselin,
Velhemdu lillehi Rabbil alemin
Ali Yazıcı
Antakya il müftü yard.
Cevap: Selat ve Selam getirmenin fazileti
candedim
ALLAH RAZI OLSUN.
iNŞALLAH PEYGAMBER EFENDİMİZE LAYIKIYLA üMMET OLANLARDAN OLURUZ.
Yanıt: Selat ve Selam getirmenin fazileti
rana
bu güzel paylasim için Allah c.c. razı olsun:)
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyurdular
"Kim bana bir defa salâtü selâm getirirse, bu sebeple Allah Teâlâ da ona on misli merhamet eder."Müslim, Salât 70.
"Kıyâmet gününde insanların bana en yakın olanları, bana en çok salât ü selâm getirenleridir. "Tirmizî, Vitir 21
– "Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur" buyurunca, ashâb-ı kirâm:
– Yâ ResûlAllah! Vefat ettiğin ve senden hiçbir eser kalmadığı zaman salâtü selâmlarımız sana nasıl sunulur? diye sordular.
Bunun üzerine Peygamber aleyhisselâm:
– "Allah Teâlâ peygamberlerin bedenlerini çürütmeyi toprağa haram kıldı" buyurdu.Ebû Dâvûd, Salât 201
"Yanında adım anıldığı halde bana salâtü selâm getirmeyen kimse perişan olsun."Tirmizî, Daavât 101
"Kabrimi bayram yeri haline çevirmeyiniz. Bana salâtü selâm getiriniz. Zira nerede olursanız olun sizin salâtü selâmınız bana ulaşır."Ebû Dâvûd, Menâsik 97
"Bir kimse bana salâtü selâm getirdiği zaman, onun selâmını almam için Allah Teâlâ ruhumu iade eder. "Ebû Dâvûd, Menâsik 96.
"Cimri, yanında adım anıldığı halde bana salâtü selâm getirmeyen kimsedir."Tirmizî, Daavât, 101.
Fedâle İbni Ubeyd radıyAllahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem namazdan sonra Allah’a hamd etmeden, Peygamber aleyhisselâm’a salâtü selâm getirmeden dua eden bir adamı işitti. Bunun üzerine:
"Bu adam acele etti" buyurdu. Sonra o adamı yanına çağırdı. Ona veya bir başkasına şöyle buyurdu: "Biriniz dua edeceği zaman önce Allah Teâlâ’ya hamdü senâ etsin, sonra Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem’e salâtü selâm getirsin. Daha sonra da dilediği şekilde dua etsin."Ebû Dâvûd, Vitir 23.
Ebû Muhammed Kâ’b İbni Ucre radıyAllahu anh şöyle dedi:
Bir gün Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem yanımıza gelmişti. Kendisine:
– Yâ ResûlAllah! Sana nasıl selâm vereceğimizi öğrendik, sana nasıl salavât getireceğiz? diye sorduk. O da şöyle buyurdu:
– "Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ salleyte alâ âli İbrâhîm, inneke hamîdün mecîd. Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ bârekte alâ âli İbrâhîm, inneke hamîdün mecîd: Allahım! İbrâhim’in âline rahmet ettiğin gibi Muhammed’e ve âline de rahmet et. Şüphesiz sen övülmeye lâyık ve yücesin. Allahım! İbrâhim’in âline hayır ve bereket lutfettiğin gibi Muhammed’e ve âline de hayır ve bereket ihsan et. Şüphesiz sen övülmeye lâyık ve yücesin, deyiniz." Buhârî, Daavât 32
Soru: Selat ve Selam getirmenin fazileti
Hoca
< ALLAH RAZI OLSUN.
iNŞALLAH PEYGAMBER EFENDİMİZE LAYIKIYLA ÜMMET OLANLARDAN OLURUZ. >
amin. lütfen büyük harflerle yazmayalım.
< Forum Kuralları
3. Mesaj yazarken büyük harf kullanmak bağırmak anlam’ına geleceği için yazılarınızı kesinlikle büyük harf kullanarak yazmayınız. >
lamelif
Allah razı olsun Hz. Muhammet Mustafa (s.a.v.)Efendimize layik ummet olamizi nasib etsin amin
Zeineb
Salavat getirmek için abdestli olmak elzem midir?
salli barik dualarının fazileti, Salli ve barik dualarının fazileti, peygamber efendimize salavat getirmenin fazileti ile ilgili hadisler