Pozitif Düşünce ve Kader İlişkisi

Pozitif Düşünce ve Kader İlişkisi

bennn
Slm kader pozitif düşünceyle hayatmızda neleri değiştirebiliriz bunu merak ediyorum bir insanın evleneceği kişi kaç tane çocuğu olacağı kaderinde yazılı mıdır yoksa insan iradesiyle bunları kendisi belirleyebilir mi?Ben daha önce yaşadıklarımdan yola çıkarak bişeyler düşünüyorum ona göre tahminlerde bulunup hep hayırlısı diye dua ediyorum ama çevremde genelde hayata negatif baktığıma dair eleştiriler alıyorum

Sizce pozitif düşünerek hayatımı ne kadar değiştirebilirim ?Fikirlerinizi ve bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum sizlerden…


Cevap: Pozitif Düşünce ve Kader İlişkisi

imamhatipli42
Evlilik kader midir? Evlilik Kader midir? sorusu çok garip bir sorudur. Bu soruyu ancak Allahın ezeliyetini ve ilminin nihayetsizliğini bilmeyenler sorabilir. Çünkü "evlilik kader midir?" demek;Allah bu iki kişinin evleneceğini ezelde biliyor muydu? demektir. Zira kader, Allah’ın ilminin bir unvanıdır. Evliliğin kader olmaması için, Allah’ın evlenen o iki kişiden habersiz olması gerekir. Bu ise ilmi her şeyi, her mekanı ve her zamanı kuşatan Allah hakkında düşünülemez. O halde sorumuzun cevabı, "evlenmek elbette kaderdir." olacaktır. Ancak burada iki farklı durum söz konusu olabilir: 1- Allah, ezeli ilmi ile evlenecek kadın ve erkeğin, kendi cüzi iradelerini kullanarak birbirleriyle evlenmek isteyeceklerini bilmiş ve zamanı geldiğinde onların bu arzularını külli iradesiyle yaratacak olduğundan dolayı, ezelde kader defterlerine birbirleriyle evleneceklerini yazmıştır.İlim maluma tabidir kaidesiyle Bu yazı onların arzu ve iradelerine tabidir.Yani kader defterinde şunlar birbiriyle evlensin değil şunlar birbiriyle evlenecek diye yazılmıştır.Elbette böyle bir yazı insanı zorlayıcı değildir. 2- Bazen de, ya bir şükür, yada sabırla imtihan olmaları için, kulun cüz-i iradesi karışmaksızın, Allah iki kişiyi karşılaştırır ve onları birbirleriyle evlendirir. Eğer bu evlilik güzel bir evlilik olmuşsa, bu, kadın ve erkekten şükrün istenildiği bir nimettir. Eğer bu evlilik kötü bir evlilik olmuşsa, bu evlilik, sabrın istendiği bir imtihan olur. Erkek kadınla, kadında erkek ile imtihan edilir. Demek ki, yapılan bütün evliliklerde kulların cüzi iradeleri esas alınmamaktadır.Başka bir ifadeyle;ihtiyâri fiillerden olan evlilik, bazen Iztırâri fiiller gibi kulun müdahalesi ve seçmesi olmaksızın meydana gelir. O halde şu hükümleri birer kaide olarak bilmeliyiz. 1- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, ancak Allah onun olmasını murad etmezse, o fiil vücuda gelmez ve meydana çıkmaz. Eğer vücuda gelmeyen bu arzu, bir hayır ise, kul niyetinin mükafatını görür. 2- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, Allah ta onun olmasını murad ederse, o fiil vücuda gelir ve yaratılır. Bu fiilin yaratılmasına kulun cüzi iradesi sebep olduğundan dolayı, kul bu fiilinden mesuldür. Hayırlı bir iş ise mükafat, kötü bir iş ise ceza görür. 3- Kulun hiçbir müdahalesi olmaksızın, sırf Allah’ın dilemesiyle yaratılan fiiller; Bu tür fiillerde kulun cüz-i iradesi işe karışmaz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi şükürle veya sabırla imtihan olmaları için Allah onu icad eder. İşte evlilik bazen ikinci gruba giren bir fiildir. Kulların cüzi iradelerini kullanmaları neticesinde Allah istediklerini yaratır.Bazen ise 3. gruba giren bir fiil olur. Allah kullarının iradelerini karıştırmaksızın onları birbirleriyle evlendirir. Ancak her iki durumda da evlilik kaderdir. Ve Allah’ın ezeli takdiridir. Marmara Eğitim Hizmetleri www.mumsema.com

Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir?

Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir? Madem meselemiz kaderdir. O halde konumuza geçmeden evvel bazı kelimelerin anlamlarını bilmek zorundayız. Bu kelimelerden bir tanesi kaderdir.
Kader: Cenab-ı Hakkın, kainatta olmuş ve olacak her şeyi, bütün vasıflarıyla, bütün halleriyle ezelde bilmesi ve daha onu yaratmadan önce, her şeyiyle, levh-i mahfuz denilen kader levhasında yazmış olmasıdır.
Kaza ise; Allah’ın bu ezeli yazıyı ve takdiri, icad etmesi ve yaratmasıdır.
Demek ki, kader; Allah’ın ilminin bir neticesi, kaza ise; Allah’ın kudretinin bir tecellisidir. Yani Allah, ilmiyle yazmış, kudretiyle de yaratmıştır.
Yazı: Kaderdir, Yaratmak: Kazadır.
Mesela:Bir insanın ne zaman doğacağı ve ne zaman öleceği önceden takdir edilmiştir. İşte bu takdir; kaderdir. O insanın vakti geldiğinde doğması ve vakti geldiğinde ölmesi, yani doğum ve ölüm hadiselerinin yaratılması ise kazadır.
Cüz-i İrade: Allah tarafından insana verilen, dilediği gibi hareket edebilme yeteneği ve seçme serbestliğidir. Biraz daha bu kavramı açarsak: Allah insana okuma, yazma, koşma, yemek yeme, içme, oturma gibi bir çok kabiliyetler vermiştir. Bu kabiliyetlerin her birine "külli irade" denilir. Burada geçen "külli irade" tabirini, Allah’ın külli iradesiyle karıştırmamak gerekir.
Allah’ın "külli iradesi"; Allah’ın dilediği her şeyi yapabilmesi ve emrinin önüne hiçbir şeyin geçememesidir.
İnsanın "külli iradesi" ise; Kendisine verilen yeteneklerdir. İşte insan, o yeteneklerden bir tanesi ile bir işe yöneldiğinde o "külli irade" artık cüz’ileşmiş olur. Buradaki "cüzi" ifadesi "ufaklık" manasında olmayıp, "belirlilik" manasındadır.
Mesela insanda yemek yeme kabiliyeti vardır. Bu "külli iradedir." İnsan bu kabiliyeti ile simit yemeğe başladığında artık bu kabiliyeti cüzileşmiş olur. Artık insan kendindeki külli iradeyi belli bir yönde kullanmış ve simit yemeğe başlamıştır. İşte buna cüz-i irade denilir. İnsan burada serbesttir. Simit yiyebileceği gibi bir haramı yemeği de tercih edebilir. Zaten onu mesul eden: ona bu tercih yetkisinin verilmesidir.

forumduasi.com/kadere-iman/6096-kader-kaza-ve-cuz-i-irade-nedir.html


Yanıt: Pozitif Düşünce ve Kader İlişkisi

demetacar
bır ınsanın kaderı anne karnına dustugu andan ıtıbaren yazıldıgına daır soylemler duyuyorum ve gercekten kadere ınanıyorum…


Soru: Pozitif Düşünce ve Kader İlişkisi

bennn
Kader ve kazaya inancım sonsuz bu konuda bir an bile şüphe duymadım Allah’ım şahittir ama çevremden aldığım tepkilere göre soruyorum bu pozitif düşünceyle hayatımızda neleri değiştirebiliriz diye cevaplar için sağolun sanırım daha çok sabretmem ve şükretmem lazım artık :)hayırlı günler…


imamhatipli42
< Kader ve kazaya inancım sonsuz bu konuda bir an bile şüphe duymadım Allah’ım şahittir ama çevremden aldığım tepkilere göre soruyorum bu pozitif düşünceyle hayatımızda neleri değiştirebiliriz diye cevaplar için sağolun sanırım daha çok sabretmem ve şükretmem lazım artık :)hayırlı günler… >

Pozitiften kastınız iyimser düşünmek galiba. Bu davranış müslümanlığın gerekliliğindendir. Allahu Teala sizin şer bildiklerinizde hayır, hayır bildiklerinizde şer vardır buyuruyor. Onun için her zaman hayırlısını dilemelidir. Önce azmedeceğiz ondan sonra Rabbimize tevekkül edeceğiz işte o osnuç en hayırlı sonuçtur.


bennn
Evet iyimser düşünmekti kastım.


evlilik ve kader ilişkisi, evlilik kader ilişkisi, kaç çocuğumuz olacağı kader mi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();