Evlilikte kader

Evlilikte kader

armoni
Hayırlı cumalar arkadaşlarım.Aklıma takılan bir şey var.Kadere inanıyorum.Herşeyin Allah tan olduğuna inanıyorum.Diyorum ki ben evleneceğim eşi seçerken ilerde yaşayacağım hayatımıda mı seçiyorum.Yani ben başka biriyle evlenseydim şu anki durumda mı olacaktım gene.Çocuklarım dahil. Belki size basit gelebilir ama ben çok merak ediyorum. Hayatında çok keşkeleri olan biri olduğum için.Beni aydınlatırdanız memnun olurum. En doğru cevapların sizlerden geldiğine inandığım için sadece sizlerle paylaşıyorum.Allah razı olsun.


Cevap: evlilikte kader

imamhatipli42
Hayırlı cumalar kardeşim

Evlilik kader midir? Evlilik Kader midir? sorusu çok garip bir sorudur. Bu soruyu ancak Allahın ezeliyetini ve ilminin nihayetsizliğini bilmeyenler sorabilir. Çünkü "evlilik kader midir?" demek;Allah bu iki kişinin evleneceğini ezelde biliyor muydu? demektir. Zira kader, Allah’ın ilminin bir unvanıdır. Evliliğin kader olmaması için, Allah’ın evlenen o iki kişiden habersiz olması gerekir. Bu ise ilmi her şeyi, her mekanı ve her zamanı kuşatan Allah hakkında düşünülemez. O halde sorumuzun cevabı, "evlenmek elbette kaderdir." olacaktır. Ancak burada iki farklı durum söz konusu olabilir: 1- Allah, ezeli ilmi ile evlenecek kadın ve erkeğin, kendi cüzi iradelerini kullanarak birbirleriyle evlenmek isteyeceklerini bilmiş ve zamanı geldiğinde onların bu arzularını külli iradesiyle yaratacak olduğundan dolayı, ezelde kader defterlerine birbirleriyle evleneceklerini yazmıştır.İlim maluma tabidir kaidesiyle Bu yazı onların arzu ve iradelerine tabidir.Yani kader defterinde şunlar birbiriyle evlensin değil şunlar birbiriyle evlenecek diye yazılmıştır.Elbette böyle bir yazı insanı zorlayıcı değildir. 2- Bazen de, ya bir şükür, yada sabırla imtihan olmaları için, kulun cüz-i iradesi karışmaksızın, Allah iki kişiyi karşılaştırır ve onları birbirleriyle evlendirir. Eğer bu evlilik güzel bir evlilik olmuşsa, bu, kadın ve erkekten şükrün istenildiği bir nimettir. Eğer bu evlilik kötü bir evlilik olmuşsa, bu evlilik, sabrın istendiği bir imtihan olur. Erkek kadınla, kadında erkek ile imtihan edilir. Demek ki, yapılan bütün evliliklerde kulların cüzi iradeleri esas alınmamaktadır.Başka bir ifadeyle;ihtiyâri fiillerden olan evlilik, bazen Iztırâri fiiller gibi kulun müdahalesi ve seçmesi olmaksızın meydana gelir. O halde şu hükümleri birer kaide olarak bilmeliyiz. 1- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, ancak Allah onun olmasını murad etmezse, o fiil vücuda gelmez ve meydana çıkmaz. Eğer vücuda gelmeyen bu arzu, bir hayır ise, kul niyetinin mükafatını görür. 2- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, Allah ta onun olmasını murad ederse, o fiil vücuda gelir ve yaratılır. Bu fiilin yaratılmasına kulun cüzi iradesi sebep olduğundan dolayı, kul bu fiilinden mesuldür. Hayırlı bir iş ise mükafat, kötü bir iş ise ceza görür. 3- Kulun hiçbir müdahalesi olmaksızın, sırf Allah’ın dilemesiyle yaratılan fiiller; Bu tür fiillerde kulun cüz-i iradesi işe karışmaz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi şükürle veya sabırla imtihan olmaları için Allah onu icad eder. İşte evlilik bazen ikinci gruba giren bir fiildir. Kulların cüzi iradelerini kullanmaları neticesinde Allah istediklerini yaratır.Bazen ise 3. gruba giren bir fiil olur. Allah kullarının iradelerini karıştırmaksızın onları birbirleriyle evlendirir. Ancak her iki durumda da evlilik kaderdir. Ve Allah’ın ezeli takdiridir. Marmara Eğitim Hizmetleri www.mumsema.com

Kaderimizde kim varsa onunla mı evlenmek zorundayız? Evlilik kader midir?

Kader, Allah’ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Bu açıdan insanların iradesini ilgilendiren konularda insan iradesine bırakılmıştır.
Kaderi ikiye ayırabiliriz: ızdırari kader, ihtiyari kader.

"ızdırari kader"de bizim hiçbir tesirimiz yok. O, tamamen irademiz dışında yazılmış. Dünyaya geleceğimiz yer, annemiz, babamız, şeklimiz, kabiliyetlerimiz ızdırari kaderimizin konusu. Bunlara kendimiz karar veremeyiz. Bu nevi kaderimizden dolayı mesuliyetimiz de yok.

İkinci kısım kader ise, irademize bağlıdır. Biz neye karar vereceksek ve ne yapacaksak, Allah ezeli ilmiyle bilmiş, öyle takdir etmiştir. Sizin sorduğunuz soruda bu alanda müzakere edilmektedir. Yani siz bir aday tipi belirliyorsunuz ve arıyorsunuz. Allah’ta sizin istediğiniz vasıflara sahip birkaç kişiyi önünüze çıkarıyor. Sizde bunlardan birini iradenizle beğenip kabul ediyorsunuz. Alah’ın alacağınız eşin kim olduğunu ezelde bilmesi kader, fakat sizin iradenizle seçmeniz cüz’i irade dediğimiz insanın sorumluluk sınırlarıdır.

Evlilik de irademize bağlı olan ihtiyari kader kısmındandır. Yani insan kimi ister, kimle evlenirse o kaderi olur.

Evleneceğiniz kişiyi önceden bilmek için çeşitli oruçlar, susuz kalıp gece evleneceğin kişinin su vermesi, yeni taşındığın evin anahtarını yastığının altına koyup evleneçeğin kişiyi görebilmek v.s gibi mevzuatların aslı yoktur. Bunlar hurafe olup itibar etmemek gerekir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör

Evlilik kader midir? Seçtiğimiz iyi bir eş sonradan değişirse bu da kader midir?

Kader konusunun tam anlaşılması halinde, bu evliliğin kader olup olmadığını siz de tespit edebilirsiniz. Kaderi; çok daha önceleri Allah’ın benim hakkımda yazdığı ve ben de mecburen uymak zorunda olduğum bir olay olarak düşünürsek, yanlış anlamış ve suçu da kadere atarak, kendimizi temize çıkarmış oluruz.
Halbu ki ihtiyari kader; Benim kendi irademi kullanarak tercih ettiğim ve yaptığım şeylerin Allah tarafından önceden bilinmesidir, dersek, bazı yanlışlardan dolayı ders çıkarmayı da ihmal etmiş olmayız. Şayet Allah’ın bizim hakkımızda yazmış olduğu biriyle evlenmek zorunda kalmış olsaydık, neden Allah Resulu evlilik için bazı kriterleri bize tavsiye etsin. Demektir ki, tercihi yapan biziz. Bir olayı önceden bilmek, o olaya sebep olmak demek değildir. Allah zamana bağlı olmadığından, geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman onun yanında aynı anda görünüyor. Dolayısı ile bizim gelecekte yaptığımız tercihleri de görüyor. Görülen bu tercihin yazılması ise bizim kaderimiz demektir.

Şu varki, Allah madem böyle bir eviliğe müsaade etmitşir. Öyle ise bunda bir hikmet vardır diyerek razı olmamız lazımdır.

Bir olay tamamen irademizin dışında meydan gelirse, bu durumda tamamen Allah’ın takdiridir deyip sonucunu bekleyeceğiz.

Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör


Yanıt: evlilikte kader

armoni
imam hatipli kardeşim Allah razı olsun. cevap verdiğin için. site olarak fıkıh konularında islami konularda en güzel cevapları veriyorsunuz burada.Benim amacım bilgilenmekti.Başkasıyla evlenseydim hayatım daha farklı olurmuydu düşüncesini çok soruyordum kendime sadece.
Hayatı ben doğru dürüst öğreneyim ki çocuklarımıda doğru yönlendireyim diye.Teşekkür ederim.


Soru: evlilikte kader

imamhatipli42
< imam hatipli kardeşim Allah razı olsun. cevap verdiğin için. site olarak fıkıh konularında islami konularda en güzel cevapları veriyorsunuz burada.Benim amacım bilgilenmekti.Başkasıyla evlenseydim hayatım daha farklı olurmuydu düşüncesini çok soruyordum kendime sadece.
Hayatı ben doğru dürüst öğreneyim ki çocuklarımıda doğru yönlendireyim diye.Teşekkür ederim. >

amin kardeşim cümlemizden razı olsun.Site üye ve yöneticileri ellerinden geldiği kadar Allah cc rızası için hayırlı paylaşımlarda bulunma gayreti gösteriyorlar. Allah cc hepsinden razı olsun. Evet önce ilim sonra amel. Doğru olanı öğrenip amel etmek müslümana farzdır. Rabbim size ve çocuklarınıza hayırlı, bereketli ömür nasib etsin (amin)


Rayyan Emir
tecrubelerime gore konusuyorum dini yonunu imamhatipli kardesim aciklamis emegine saglik. evlilikte kimle evlenirsen evlen yasayacagin hayat degismiyor. mesela nisanlandin bir yonunu begenmedin ayrildin bir sonraki nisanlinda birebir aynisi cikiyor veya evliliginde..kisiler degisse de roller degismiyor kardesim bunu çok gördüm yasadim..


hbevci
< tecrubelerime gore konusuyorum dini yonunu imamhatipli kardesim aciklamis emegine saglik. evlilikte kimle evlenirsen evlen yasayacagin hayat degismiyor. mesela nisanlandin bir yonunu begenmedin ayrildin bir sonraki nisanlinda birebir aynisi cikiyor veya evliliginde..kisiler degisse de roller degismiyor kardesim bunu çok gördüm yasadim.. >
yane kaderden kacamıyorsun oylemı bır nevı??


imamhatipli42
< yane kaderden kacamıyorsun oylemı bır nevı?? >
Önce bu bilgileri bir gözden geçir istersen kardeş.

Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir?

Kader, Kaza ve Cüz-i İrade Nedir? Madem meselemiz kaderdir. O halde konumuza geçmeden evvel bazı kelimelerin anlamlarını bilmek zorundayız. Bu kelimelerden bir tanesi kaderdir.

Kader:
Cenab-ı Hakkın, kainatta olmuş ve olacak her şeyi, bütün vasıflarıyla, bütün halleriyle ezelde bilmesi ve daha onu yaratmadan önce, her şeyiyle, levh-i mahfuz denilen kader levhasında yazmış olmasıdır.


Kaza ise;
Allah’ın bu ezeli yazıyı ve takdiri, icad etmesi ve yaratmasıdır.

Demek ki, kader; Allah’ın ilminin bir neticesi, kaza ise; Allah’ın kudretinin bir tecellisidir. Yani Allah, ilmiyle yazmış, kudretiyle de yaratmıştır.

Yazı: Kaderdir, Yaratmak: Kazadır.

Mesela:Bir insanın ne zaman doğacağı ve ne zaman öleceği önceden takdir edilmiştir. İşte bu takdir; kaderdir. O insanın vakti geldiğinde doğması ve vakti geldiğinde ölmesi, yani doğum ve ölüm hadiselerinin yaratılması ise kazadır.

Cüz-i İrade:
Allah tarafından insana verilen, dilediği gibi hareket edebilme yeteneği ve seçme serbestliğidir. Biraz daha bu kavramı açarsak: Allah insana okuma, yazma, koşma, yemek yeme, içme, oturma gibi bir çok kabiliyetler vermiştir. Bu kabiliyetlerin her birine "külli irade" denilir. Burada geçen "külli irade" tabirini, Allah’ın külli iradesiyle karıştırmamak gerekir.


Allah’ın "külli iradesi";
Allah’ın dilediği her şeyi yapabilmesi ve emrinin önüne hiçbir şeyin geçememesidir.


İnsanın "külli iradesi" ise;
Kendisine verilen yeteneklerdir. İşte insan, o yeteneklerden bir tanesi ile bir işe yöneldiğinde o "külli irade" artık cüz’ileşmiş olur. Buradaki "cüzi" ifadesi "ufaklık" manasında olmayıp, "belirlilik" manasındadır.

Mesela insanda yemek yeme kabiliyeti vardır. Bu "külli iradedir." İnsan bu kabiliyeti ile simit yemeğe başladığında artık bu kabiliyeti cüzileşmiş olur. Artık insan kendindeki külli iradeyi belli bir yönde kullanmış ve simit yemeğe başlamıştır. İşte buna cüz-i irade denilir. İnsan burada serbesttir. Simit yiyebileceği gibi bir haramı yemeği de tercih edebilir. Zaten onu mesul eden: ona bu tercih yetkisinin verilmesidir.


hbevci
aslında sorumu gercek anlamda yanlıs ıfade ettım.ama gunumuzun konustgu sekılde sormak zorunda kaldım.baska turlu soramadım cunku:(
yane ozetle kader nedemk bılıyorum.
ınsanın basına bır sey gelecekse ıster A kısısı olsun hayatında ıster B kısı olsun,yasaması gereken bır sıkıntı var ıse bnu mutlaka yasar?
soruyu bu sekılde degıstıreyım.yane olacaklardan kacamaz mı??


Rayyan Emir
evet yasar kardesim. A dan kacip B yi tercih etse bile Cenab i Hakk ne yazdiysa onu birebir yasarsin.. bu yuzden sikintilarda ‘pes etmeyin imtihandir’ deyip sabretmeyi ogutluyoruz ya birbirimize..

eğer ki biz isyan edersek,neden benim basima geldi deyip manevi zayiflik gosterdigimizde Allah (c.c) nin imtihanindan gecemiyoruz,tevekkul etmemis oluyoruz. veya bilmeden tevekkulu elden birakirsak..ve oyle an oluyor ki Rabbim karsina oyle bir musibetin ucuna kadar getirip donduruyor .iste o an anliyorsun hatani..

ornek vereyim. oglum dogdugunda her yarim saatte bir eve gelip kontrol ediyordum ona bakan biri oldugu halde. dualar okuyup ufluyordum. bir gun eve geldim ki bakici uyuyakalmis ..oglum firinin dugmeleriyle oynamis heryer gaz..eger gelmesem ikisini de kaybedicektim.. o an tovbe ettim Rabbim sana tevekkul ediyorum ben bilmeden seni aradan cikardim affet diye. bunun gibi..

yedigimiz bir pirinc tanesinde bile ismimiz yaziliyken,kimse kimsenin kismetini yiyemezken ben insan iradesine hicbirzaman inanmadim. ( ne is ,ne es,ne dogum ,ne olum hicbiri elimizde degil) Allah (c.c) ol demeden yaprak bile kipirdamaz.


hbevci
teşekkür edrım rayyan kardesım..ıyı acıkladın


Rayyan Emir
rica ederm kardesim


insanın eşi kaderimidir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();