Spilar Varken Adetten Iki Gün önce Gelen Sarı Akıntı Orucu Bozarmı
Kayıtsız Üye
Spiral Varken Adtten Iki Gün önce Gelen Akıntı Orucu Bozarmı
Cevap: Spilar Varken Adetten Iki Gün önce Gelen Sarı Akıntı Orucu Bozarmı
Ecrinim
Kadınlarda herhangi bir hastalık olmaksızın istihaze kanı dışında olan beyaz akıntı abdesti bozar mı
Özür, en az bir namaz vakti süresince devam eden bedenî rahatsızlıklara verilen addır. Vücudumuzda bulunan bir yaradan veya burundan dinmeyen kan gelmesi, idrarın tutulamaması, devam eden kusmalar ve benzerleri özür olarak kabul edilmiştir. Özür sayılan akıntılar necis sayılmaktadır. Bir necis şey vücuttan çıktığında abdest bozulur.
Özür akıntısı olan Müslüman’a ‘özür sahibi’ veya kısaca ‘özürlü’ denir . Özür sahibi olan kişilerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için dinimiz birtakım kolaylıklar göstermiştir. Özürlü kişi her namaz vakti için bir abdest alarak o vaktin bitimine kadar aldığı abdestle istediği kadar ibadet yapabilir. Ancak özrün dışında abdest bozan başka bir durumun meydana gelmemesi gereklidir.
Özürlü kişi, namaz vakti içinde aldığı abdestle; istediği kadar farz, kazâ ve nafile namaz kılabilir, Kur’ân-ı Kerîm okuyabilir . Namaz vaktinin çıkmasıyla veya abdest bozan başka bir halin meydana gelmesiyle abdesti bozulur. Giren vaktin namazını kılmak için yeni bir abdest alması gerekir.
Özür sahibi kişinin akan kan, idrar, irin gibi akıntıların çamaşırına bulaşması halinde bakılır; akıntı devamlı geliyor ve temizlik yapılsa tekrar kirlenecekse; o vakit çamaşır değiştirilmez veya yıkanmaz . Ancak akıntı fasılalı yani ara ara geliyorsa o zaman kirlenen çamaşırın temizlenmesi veya yenisinin giyilmesi gerekir.
Özür sayılan halin (kan, irin, idrar akıntısının) bir namaz vakti boyunca hiç olmaması durumunda, özür ortadan kalkmış sayılır ki, kişi özürden kurtulmuş olur .Bayanların özrü:
Fıkıh Kitaplarında kadınların önden gelen doğal akıntıların da abdesti bozduğu kaydedilmektedir . Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.
Ancak zor durumda olanlar ve vesveseye kapılanlar Prof . Dr. Hayrettin Karaman Hoca’nın şu açıklamalarına göre hareket edebilir:
Bayanlarda özür sayılan bazı rahim akıntıları görülmektedir . Bu akıntılar gün içinde ara ara gelirler. Renk itibarıyla sarıdan yeşile kadar renk değiştiren, kaşıntı yapan ve şeffaf görünümde olmayan yoğun, kötü kokulu akıntılardır. Bu akıntılar bir rahatsızlığın neticesi olduğu için necis, yani pistir. Bunun için abdesti bozar. Ayrıca devamlılık arz ettiğinden bayanı özür sahibi yapar. Bu bayanlar yukarıda belirtilen şekilde abdest alarak ve temizliğe dikkat ederek ibadetlerini yerine getirirler. Yalnız bu durumdaki hanımların bir uzmana başvurarak tedavi olmaları yerinde olacaktır.
Fıkıh kitaplarında bu akıntılar hakkında genel olarak şu hükümler yazılmıştır:
"Kadınların cinsel organlarından gelen devamlı akıntı, kan olmadığı sürece ay hali ile ilgili olamaz . Beyaz, sarı vb. renklerdeki akıntılar, organın dışına çıktığı, kilota bulaştığı zaman abdest bozulur. Eğer organın çıkışını tıkayan bir nesne kullanılırsa, gelen akıntı veya bunun ıslaklığı tamponun, tüpün, pamuk yumrusunun dışına çıkmadıkça, dışardan bakıldığında görülmedikçe abdest de bozulmaz. Eğer akıntı bir namaz vaktinin tamamında (abdest alp namaz kılmaya yetecek bir sürede kesilmeksizin), diğer vakitlerin de bir kısmında bulunmak suretiyle hep devam ediyorsa kadın özürlü sayılır ve bu durumda, her namaz vaktinde bir kere abdest alır ve bu vakit içinde akıntı -dışarı çıksa bile- abdesti bozmaz, onunla -akıntı bulaşmış giysi çıkarılarak- istendiği kadar namaz kılınır; sonraki namazın vakti girince abdest bozulmuş olur ve yeniden alınır."
Bizim kadın doğum uzmanı kırk kadar hanımla yaptığımız iki seminerde tespit ettiğimiz gerçek duruma göre, kadının cinsel organından gelen akıntıyı ikiye ayırmak gerekiyor:
a) Necis olanlar, b) Necis olmayanlar .
Sağlıklı bir kadının organından devamlı olarak gelen ve gelmediğinde bazı problemler oluşan vaginal salgı temizdir; gözyaşı ve tükürük gibidir, bunun dışarı çıkması, kilota bulaşması abdesti bozmaz ve onu yıkamak da gerekmez . Bu normal akıntı dışında kalan ve bir arızadan (mesela enfeksiyondan) kaynaklanan akıntı ise pistir, dışarı çıktığında abdesti bozar ve elbiseye bulaşırsa yıkanması gerekir. (Prof. Dr. Hayrettin Karaman)
Abdesti bozan şeyler konusunda mezhepler arasında bazı farklılıklar vardır . Bunlardan biri de kadınlardan adet hali dışında gelen normal akıntının abdesti bozup bozmadığıdır. Genel olarak islam alimleri dayandıkları delillere göre kadının cinsel organından çıkan her şeyin abdesti bozacağını söyler. Bu açıdan kadından adet dışı gelen normal akıntılar da abdesti bozmaktadır.
Ancak Malikiler kadından gelen adet dışı normal akıntıların abdesti bozmayacağını söylüyorlar .
Selam ve dua ile …
Sorularla İslamiyet Editör
Cevap: Spilar Varken Adetten Iki Gün önce Gelen Sarı Akıntı Orucu Bozarmı
Kayıtsız Üye
Duzensiz adet oluyorum kesildi abdes aldim iruca niyetlendim az kan geldi orucu bozarmi