Namazda Okunan Dualar
serdarr78
NAMAZDA OKUNAN DUALAR
SübhanekeOkunduğu yerler:
1) Her namazın ilk rek’atınde iftitah tekbirinden sonra,
2) İkindi namazının sünnetinde üçüncü rek’ate kalkınca fatihadan önce,
3) Yatsı namazının ilk sünnetinde üçüncü rek’ate kalkınca fatihadan önce,
4) Teravih namazı dört rek’atte bir selâm verilerek kılınıyorsa üçüncü rek’ate kalkıldığı zaman fatihadan önce.
5) Cenaze namazında birinci tekbirden sonra.
Ettehiyyâtü
Okunduğu Yerler:
Namazların her oturuşunda okunur.
Allâhümme Salli & BarikOkundukları Yerler:
1) Bütün namazların son oturuşlarında Ettehiyyatü’den sonra,
2) İkindi namazının sünneti ile Yatsının ilk sünnetinin birinci oturuşunda Ettehiyyatü’den sonra,
3) Dört rekatta bir selâm verilerek kılınan Teravih ve Nafile namazlarının ikinci rek’atının sonundaki oturuşta "Ettehiyyatü"den sonra,
4) Cenaze namazında ikinci tekbirden sonra.
Okundukları Yerler:
1) Namazlardaki son oturuşlarda Allahümme salli ve Allahümme barikten sonra,
3) Cenaze namazında üçüncü tekbirden sonra okunacak duaları bilmeyen bunların yerine "Rabbenâ âtina" ayetini dua niyetiyle okuyabilir.
Kunut DualarıOkundukları Yerler:
1- Vitir namazının üçüncü rek’atınde fatiha ve sûre okunduktan sonra eller yukarı kaldırılıp tekbir alınır ve eller tekrar bağlanınca kunut duaları okunur.
Âyetel Kürsi"Allâhu lâilâhe illâ huve’l-hayyu’l-kayyûm. Lâ-te’huzuhü sinetun ve-lâ nevm. Lehû mâ fi’s-semâvâti vemâ fi’l-ard. Men-zellezî yeşfe’u ‘indehû illâ bi-iznih. Ya’lemu mâ-beyne eydîhim vemâ halfehum velâ yuhitûne bi-şey’in min-‘ilmihî illâ bi-mâ şâ’. Vesi’a kursiy-yuhu’s-semâvâti va’l-arda ve!â ye’ûduhû hıfzuhumâ ve hüve’l-aliyyu’l-azîm."
Manası: Allah ki O’ndan başka ilah yoktur. Diri ve her şeyi yönetendir. O’nu ne bir uyuklama, ne de bir uyku tutmaz. Göktekilerin ve yerdekilerin hepsi O’nundur. O’nun İzni olmadan huzurunda kim şefaat edebilir? Onların önlerinde ve arkalarında olanı bilir. Onlar O’nun ilminden ancak O’nun dilediği kadar bir şey kavrayabilirler. O’nun tahtı gökleri ve yeri kaplamıştır. Gökleri ve yeri korumak O’nu yormaz. 0, yüce ve büyüktür.
Namazlarda Okunan Dualar
Hoca
NAMAZLARDA OKUNAN DUALAR
Sübhâneke:
Namazlarda ayakta iken okunur.
Okundugu yerler:
1) Her namazın ilk rek’atinde iftitah tekbirinden sonra,
2) Ikindi namazının sünnetinde üçüncü rek’ate kalkınca fatihadan önce,
3) Yatsi namazının ilk sünnetinde üçüncü rek’ate kalkınca fatihadan önce,
4) Teravih namazı dört rek’atte bir selâm verilerek kiliniyorsa üçüncü rek’ate kalkildigi zaman fatihadan önce.
5) Cenaze namazında birinci tekbirden sonra.
SÜBHANEKE’NIN ARAPÇASI
Anlami: Allahim! Sen eksik sifatlardan pak ve uzaksin. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adin mübarektir. Varligin her seyden üstündür. Senden baska tanri yoktur.
NOT: Parantez deki "Ve celle senâük" cümlesi cenaze namazında okunur.
Ettehiyyâtü:
Okundugu Yerler:
Namazlarin her oturusunda okunur.
ETTEHIYATÜ’NÜN ARAPÇASI
Anlami: Dil ile, beden ve mal ile yapilan bütün ibadetler Allah’a dir. Ey Peygamber! Allah’in selâmi, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun.
Selâm bizim üzerimize ve Allah’in bütün iyi kullari üzerine olsun.
Sahitlik ederim ki, Allah’tan baska tanri yoktur. Yine sahitlik ederim ki, Muhammed, O’nun kulu ve Peygamberidir.
Allâhümme Salli ve Allâhümme Barik:
Okunduklari Yerler:
1) Bütün namazlarin son oturuslarinda Ettehiyyatü’den sonra,
2) Ikindi namazının sünneti ile Yatsinin ilk sünnetinin birinci oturusunda Ettehiyyatü’den sonra,
3) Dört rekatta bir selâm verilerek kilinan Teravih namazının ikinci rek’atinin sonundaki oturusta "Ettehiyyatü"den sonra,
4) Cenaze namazında ikinci tekbirden sonra.
SALLI VE BARIK’IN ARAPÇASI
Anlami: Allahim! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine rahmet eyle; serefini yücelt. Ibrahim’e ve Ibrahim’in ümmetine rahmet ettigin gibi. Süphesiz övülmeye lâyik yalniz sensin, san ve seref sahibi de sensin.
ALLAHÜMME BARIK’IN ARAPÇASI
Anlami: Allahim! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine hayir ve bereket ver. Ibrahim’e ve Ibrahim’in ümmetine verdiğin gibi. Süphesiz övülmeye lâyik yalniz sensin, san ve seref sahibi de sensin.
Rabbenâ âtina ve Rabbenâgfirli:
Okunduklari Yerler:
1) Namazlardaki oturuslarda Allahümme salli ve Allahümme barikten sonra,
2) Kunut duasını bilmeyen vitir namazında onun yerine "Rabbenâ âtina" ayetini okuyabilir.
3) Cenaze namazında üçüncü tekbirden sonra okunacak duaları bilmeyen bunlarin yerine yine "Rabbenâ âtina" ayetini dua niyetiyle okuyabilir.
RABBENA’NIN ARAPÇASI
Anlami: Allahim! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ates azabindan koru.
RABBENÂGFIRLÎ’IN ARAPÇASI
Anlami: Ey bizim Rabbimiz! Beni, anami ve babami ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekilecegi günde) bagisla.
Kunut Dualari:
Vitir namazının üçüncü rek’atinde fatiha ve sûre okunduktan sonra eller yukari kaldirilip tekbir alinir ve eller tekrar baglaninca kunut duaları okunur.
KUNUT DUALARI’NIN ARAPÇASI Anlami: Allahim! Senden yardim isteriz, günahlarimizi bagislamani isteriz, razı oldugun seylere hidayet etmeni isteriz. Sana inaniriz, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayir ile ögeriz. Sana sükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onlari baskasindan bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karsi geleni birakiriz.
KUNUT DUALARI’NIN ARAPÇASI
Allahim! Biz yalniz sana kulluk ederiz. Namazi yalniz senin kilariz, ancak sana secde ederiz. Yalniz sana kosar ve sana yaklastiracak seyleri kazanmaya çalisiriz. Ibadetlerini sevinçle yapariz. Rahmetinin devamini ve çogalmasini dileriz. Azabindan korkariz, süphesiz senin azabin kâfirlere ve inançsizlara ulasir.
NAMAZLARDA OKUNAN BAZI SÛRELER ()
Fatiha Sûresi:
Namazda ayakta iken okunur.
FATIHA SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: Hamd, âlemlerin Rabbi, merhametli olan, merhamet eden ve Din Günü’nün sahibi olan Allah’a mahsustur.
(Allahim!) Ancak sana kulluk eder ve yalniz senden yardim dileriz. Bizi doğru yola, nimete erdirdigin kimselerin, gazaba ugramayanlarin, sapmayanlarin yoluna eristir.
Fil Sûresi:
Bu ve bundan sonra gelen sûreler, namazlarda ayakta iken ve fatihadan sonra okunur.
FIL SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: (Ey Muhammed! Kâbe’yi yikmaya gelen) Fil sahiplerine Rabbinin ne ettigini görmedin mi? Onlarin düzenlerini bosa çikarmadi mi? Onlarin üzerine, sert taslar atan sürülerle kuslar gönderdi. Sonunda onlari, yenilmis ekin gibi yapti.
Kurays Sûresi:
KUREYS SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: Kureys kabilesinin yaz ve kis yolculuklarinda uzlasmasi ve anlasmasi saglanmistir. Öyleyse kendilerini açken doyuran ve korku deyken güven veren bu Kâbe’nin Rabbine kulluk etsinler.
Mâun Sûresi:
MAUN SURESİ’NIN ARAPÇASI
Anlami: (Ey Muhammed!) Dini yalan sayani gördün mü? Öksüzü kakistiran, yoksulu doyurmaya yanasmayan kimse iste odur. Vay o namaz kilanlarin haline ki: Onlar kildiklari namazdan gâfildirler. Onlar gösteris yaparlar. Onlar basit seyleri (ödünç) dahi vermezler.
Kevser Sûresi:
KEVSER SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: (Ey Muhammed!) Dogrusu sana pek çok nimet vermisizdir. Öyleyse Rabbin namaz kil, kurban kes. Dogrusu adi, sani ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir.
Kâfirûn Sûresi:
KÂFIRÛN SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: (Ey Muhammed!) De ki: Ey inkârcilar! Ben sizin taptiklariniza tapmam. Benim taptigima da sizler tapmazsiniz. Ben de sizin taptiginiza tapacak degilim. Benim taptigima da sizler tapmiyorsunuz. Sizin dininiz size, benim dinim banadir.
Nasr Sûresi:
NASR SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: (Ey Muhammed!) Allah’in yardimi ve zafer günü gelip, insanların Allah’in dinine akin akin girdiklerini görünce, Rabbini överek tesbih et; O’ndan bagislama dile, çünkü O, tevbeleri dâima kabul edendir.
Tebbet Sûresi:
TEBBET SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: Ebû Leheb’in elleri kurusun; kurudu da! Mali ve kazandigi kendisine fayda vermedi. Alevli atese yaslanacaktir. Karisi da, boynunda bir ip oldugu halde ona odun tasiyacaktir.
Ihlas Sûresi:
İHLAS SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: (Ey Muhammed!) De ki: O Allah bir tektir. Allah her seyden müstagni ve her sey O’na muhtaçtir. O dogurmamis ve dogmamistir. Hiç bir sey O’na denk degildir.
Felak Sûresi:
FELAK SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlamı: (Ey Muhammed!) De ki: Yaratiklarin serrinden, bastirdigi zaman karanligin serrinden, dügümlere nefes eden büyücülerin serrinden, hased ettigi zaman hasedçinin serrinden, tan yerini agartan Rabbe siginirim.
Nâs Sûresi:
NÂS SURESİ’NİN ARAPÇASI
Anlami: (Ey Muhammed!) De ki: Insanlardan ve cinlerden ve insanların gönüllerine vesvese veren o sinsi vesvesecinin serrinden, insanların Tanrisi, insanların hükümrani ve insanların Rabbi olan Allah’a siginirim.
Yanıt: Namazda Okunan Dualar
saittekin
Allah razı, resülü şefaatçı olsun
Soru: Namazda Okunan Dualar
OGOG
İhlâs Sûresi,
Mekke-i Mükerreme’de, Felak Nâs Sûrelerinden sonra 22. sırada nazil olmuştur… 4 ayettir…
Şirk kirlerinden arı, Allah’ı Ahadiyyeti ile tarif, İslam’ın özünü ifade ettiği için İhlâs ile isimlenmiştir… Öyle halisdir ki, sûreye isim olan kelimeler, yani sûrenin adı bile içinde yoktur…
Oysa Kur’an’ın diğer sûrelerinin isimleri ile ilgili kelime kendi içlerinde geçer… Fâtiha Sûresi de böyledir; ismi içinde geçmez…
İhlâs Sûresi’nin hadis-i şerif’lerde ismi Kul HuvAllahu EHAD dır… Diğer isimlerine gelince: KulHUvAllahuEhad, Tevhid, Esas, Tefrid, Tecrid, Cemal, Ma’rifet, Velayet, Nur, Necat, Nisbet, Samed, İman…
Sebebi nüzülüne gelince: İsmi Allah olanın kimliğinden sorulması üzerine nazil oldu…
Müşrikler cihetinden olan sorunun Rabbinin nesebini, orijininin neye dayandığını bize anlat ya da Rabbinden bize haber ver, bizim için Rabbini tavsif et (özellikleri ile anlat); O nedir, hangi şeydendir O? şeklinde olduğu rivayet edilir…
Yahudiler ise: Ya Muhammed, mahlukatı Allah yarattı; peki Allah’ı kim yarattı? diye sordular…
İşte bu sorular üzerine İhlâs Sûresi nazil oldu… Yani, dikkat edile, Kur’an Allah Nedir? sorusuna cevap veriyor!… Cevabında Nedir? ile beraber Ne değildir? lisanı da var; ama her ikisi de bilinci beşeri itikatlardan, göresel kabullerden arındırıp hakikata yönledirmek içindir… Bilfiil yaşam olmadıktan sonra hayalde bir model olmaya devam eder!…
İhlâs Sûresi hakkında bazı hadis-i şerifler:
Kul HuvAllahu Ehad Kur’an’ın üçte birine denktir…
Herşeyin bir nuru vardır, Kur’an’ın nuru da Kul HuvAllahu Ehad dır…
Muhakkak ki Allah Kur’an’ı üç cüz’e (ahkam, va’d-veiyd, Esma ve Sıfatlar yollu Vahdet) ayırmıştır… Kul HuvAllahu EHAD ı, Kur’an’ın o cüzlerinden bir cüz kılmıştır…
Yedi Sema’yı ve yedi Arz’ı, Kul HuvAllahu Ehad üzerine tesis ettim…
Her namazda, sevdiği için bu sûreyi okuyan bir sahabeye, Hz.Rasûlullah: Ona haber verin ki Allah azze ve celle de onu seviyor , buyurdu…
Enes b. Malik r.a. diyor ki, Nebî s.a.v. ile bir yere geldik… Kul HuvAllahu EHAD ı okuyan bir adamı işitti de Hz.Rasûlullah s.a.v. şöyle dedi: Vacib oldu … Dedim ki: Ne vacib oldu? … Dedi ki: Cennet …
Kim her gün ikiyüz defa (bir başka rivayetinde elli defa) Kul HuvAllahu EHAD ı okursa, ondan elli bin senelik günahı silinir… Ancak üzerindeki borç olması hariç…
Allah Rasûlü şöyle buyurdu:
Her kim <Kul HuvAllahu Ehad>ı on defa okursa onun için cennette bir köşk bina edilir…
Her kim onu yirmi defa okursa, onun için cennette iki köşk bina edlir…
Kim de bunu otuz defa okursa, onun için cennette üç köşk bina edilir …
Bunun üzerine Hz.Ömer r.a. şöyle der: Allah’a andolsun ki Ya RasûlAllah, o zaman biz de köşklerimizi çoğaltırız …
Bunun üzerine Hz.Rasûlullah şöyle buyurdu: Allah ondan daha geniştir!
razor1990
selamın aleyküm arkadaşlar geçen tv’de necmettin nursaçan hocaya bir soru yönelttiler.soru şu:namazda fatiha’dan sonra sırasına göre değilde rastgele sure okursak namazımız kabul olur mu diye sordular.hoca da namazınız kabul olur ama sahih olmaz dedi.şimdi ben yatsıyı örnek olarak veriyim.sünnette sırasıyla fil suresi,kureyş suresi,maun suresi ve kevser suresini okuyorum.farzda nasr ve tebbeti okuyorum.son sünnette felak ve nas.vitir de ise fil suresi,asr suresi ve ihlas suresini okuyorum.bir yanlışım var mı acaba.geçen okuduğum bir kitapta ise 3 ayetten fazla olması lazım sırası felan önemli değil yazıyordu.kitabın adı faideli bilgiler.belki bilen vardır bu kitabı.biraz uzun oldu ama kusura bakmayın.
gönülgözü
Sıralama her namaz için ayrıdır.
Yatsı sünneti ile farzı ayrıdır.
Sünnette okuduklarını farzda okuyabilirsin.
bir de 4 rekatlı farz namazların sadece ilk iki rekatında zammı süre okunur.
razor1990
her namaz için nasıl ayrı oluyor
gönülgözü
< her namaz için nasıl ayrı oluyor >
yatsı sünnetinde, 1. rekatta tebbet, 2. rekatta ihlas, 3. rekatta felak ve 4. rekatta nas süresi
Yatsı farzında, 1. rekatta felak 2. rekatta nas
gibi
Kayıtsız Üye
Namazda okunan surelerdeki uzun harfleri uzatma miktarına göre uzatarak okumak mı gerekir? Sureler Türkçe okunuşundan ezberlendiğinde harfler Kur’an’daki gibi çıkmayabiliyor yahut mesela ben her uzun harfleri uzun okumazdım . Kur’an’da okuyunca Türkçe okunuşundan ezberlemek arasındaki fark ortaya çıkıyor. Mesela Fatiha suresinin sonundaki "…velâddallîn" değil de "veladdallin" olark okunabilir mi?
emirhan uysal
ecvitli okuyamadıgımız sureler , namazı bozar mı?
Namazda iken Kur’an-ı Kerimi tecvitsiz okumak namazı bozmaz. Namazda yapılan bazı hataların namazı bozmadığını ifade edelim. Özellikle birbirne benzeyen harfleri karıştırmak namazı bozmaz. Bununla beraber namazdaki sureleri ve duaları tecvitli okumak en güzelidir.
Dat harfini çıkarmakta zorlanan birisi bu harf yerine "dal" harfini okuyabilir. Mesela veleddallin şeklinde okuyabilir.Uzatmasanız da olur.Uzatırsanız çok iyi olur 🙂
namazda okunan dualar, namazda son oturuşta okunan dualar, namazda son oturuşta hangi dualar okunur