Namaz Dualarının Okunuş Sırası
Kayıtsız Üye
Namaz dulararının okunuş sıralamasını ogrenmek ıstıyorum Namaz dualarının okunuşu nasıldır ?
Cevap: Namaz Dualarının Okunuş Sırası
Şems-i Tebriz
Namazda okunacak zammı surelerin sırası
FATİHA SURESİ ; 1.Bismil -lâ-hir- Rahmân-ir’Rahıym 2.El-hamdü lillahi Rabbil-âlemiyn. 3.Er’Rahmânir-Rahiym. 4.Mâliki Yevmiddiyn 5.Iyyâake-nâbüdü ve iyyâakenesteiyn 6.İhdinassırâtal-müstekıym 7.Sıraatalleziyne-en’amte aleyhim, gayril mağdubi aleyhim ve leddâlliyn. Amin.
FİL SURESİ ; 1.Elem tera keyfe feale rabbüke bir eshaabil fiyl 2.Elem yec’al keydehüm fii tadliyl 3.Ve ersele aley him tayran ebâabiyl 4.Termiyhim bir hıcâaratim min sicciyl 5.Fecealehüm Ke asfim me’küül
KUREYŞ SURESİ ; 1.Li iylâafi kurayşin 2.İlâafihim rihleteş şitâaaai vessayf 3.Fel ya’büdüü rabbehâazel beyt 4.Ellezii et ‘amehüm min cuuın ve âmene hüm min havf
MA’UN SURESİ ;1.Eraeytellezi yükezzibü biddiyn 2.Fezâalikellezii yedü’ul yetiym 3.Velâa yehuddu alâa ta’aamil miskiyn 4.Feveylül lil musalliyn 5.Elleziyne hüm an salâatihim sâahüün 6.Elleziyne hüm yüraaaa üüne 7.Ve yemneuunel mâauun
KEVSER SURESİ ; 1.İnnâa e’taynâakel kevser 2.Fesalli li rabbike ven har 3.İnne şâanieke hüvel ebter
KAFİRUN SURES ;1.Kul yâa eyyühel kâafiruun 2.Lâa e’büdü mâa tebüdüün 3.Velâa entüm aabidüüne mâa a’büd 4.Velâa ene aabidüm mâa abed-tüm 5.Velâa entüm aabidüüne mâa e’büd 6.Leküm diynüküm veliye diyn
NASR SURESİ ; 1.İzâa câaaae nasrullaahi vel fethu 2.Ve raeytennâase yedhu-lüüne fii diynillahi efvâacâa 3.Fesebbih bihamdi rabbike vesteğfirhü innehüü kâane tevvaâbâa
TEBBET SURESİ ; 1.Tebbet yedâaa ebiylehebivve tebbe 2.Mâa ağnâa anhü mâalü-hüü ve mâa keseb 3.Se yaslâa nâaran zâate leheb 4.Vemraetühüü hammâaletel hatab 5.Fii ciydihâa hablüm mim mesed
İHLAS SURESİ ; 1.Kul hüvellâahü ehad 2.Ellâahüs samed 3.Lem yelid ve lem yüüled 4.Velem yeküllehüü küfüven ehad
FELAK SURESİ ; 1.Kul euuzü birabbil felak 2.Min şerri maa halak 3.Ve min şerri ğaasikın izâa vekab 4.Ve min şerrin neffâasati fil ‘ukad 5.Ve min şerri haasidin izâa hased
NAS SURESİ ;.Kul euuzü birabbinâas 2.Melikinnâas 3.İlâahinnâas 4.Min şerril vesvâasil hannâas 5.Ellezii yüvesvisü fii sudüürinnâas 6.Minel cinneti vennâas
ecrinimmm’den alıntı
Yanıt: Namaz Dualarının Okunuş Sırası
ebubasir
Selamunaleykum kardeşim. Şems-i Tebrizi kardeşimiz size reçeteyi verdi. Ancak eğer bu sureleri peşpeşe okuyacak kadar ezbere bilmiyorsan öğrenene kadar Kur’an-i kerimden bildiğin ve kolayına geleni okumanızda bir mahsur yoktur.
Soru: Namaz Dualarının Okunuş Sırası
Ecrinim
Namazda sureler sırasına göre okunmadığı zaman sehiv secdesi gerekmez.
İkinci rek’atta, ilk rek’atta okuduğu sûre ve âyetin üstündeki sûre ve âyeti okumak namazı bozmaz, ancak mekruhtur. Aynı şekilde birinci ve ikinci rek’atta okuduğu iki sûre arasını, sadece bir sûre ile ayırmak da mekruhtur. Meselâ birinci rek’atta Fîl sûresini, ikinci rek’atte de Mâûn sûresini okumak gibi. Arada Îlâf sûresi atlanmıştır. Kerahetten kurtulmak için, arada en az iki sûre bırakmalıdır.
Namazların Fatiha sûresinden sonra, bir mikdar daha Kur’ân okunması gereken rekâtlarında tam bir sûre okunması daha faziletlidir. Bununla beraber bir sûrenin bir kısmı bir rekâtta, diğer kısmı da öteki rekâtta okunabilir, bunda kerahet yoktur.
SÛRELER
1- FATİHA SURESİ
2- BAKARA SURESİ3- AL-İ İMRAN SURESİ
4- NİSA SURESİ
5- MAİDE SURESİ
6- EN’AM SURESİ
7- ARAF SURESİ
8- ENFAL SURESİ
9- TEVBE SURESİ
10- YUNUS SURESİ
11- HUD SURESİ
12- YUSUF SURESİ
13- RA’D SURESİ
14- İBRAHİM SURESİ
15- HİCR SURESİ
16- NAHL SURESİ
17- İSRA SURESİ
18- KEHF SURESİ
19- MERYEM SURESİ
20- TAHA SURESİ
21- ENBİYA SURESİ
22- HAC SURESİ
23- MÜ’MİNUN SURESİ
24- NUR SURESİ
25- FURKAN SURESİ
26- ŞUARA SURESİ
27- NEML SURESİ
28- KASAS SURESİ
29- ANKEBUT SURESİ
30- RUM SURESİ
31- LOKMAN SURESİ
32- SECDE SURESİ
33- AHZAB SURESİ
34- SEBE SURESİ
35- FATIR SURESİ
36- YASİN SURESİ
37- SAFFAT SURESİ
38- SAD SURESİ
39- ZÜMER SURESİ
40- MÜ’MİN SURESİ
41- FUSSİLET SURESİ
42- ŞURA SURESİ43- ZUHRUF SURESİ
44- DUHAN SURESİ
45- CASİYE SURESİ
46- AHKAF SURESİ
47-MUHAMMED SURESİ
48- FETİH SURESİ
49- HUCURAT SURESİ
50- KAF SURESİ51- ZARİYAT SURESİ
52- TUR SURESİ
53- NECM SURESİ
54- KAMER SURESİ
55- RAHMAN SURESİ
56- VAKIA SURESİ
57- HADİD SURESİ
58- MÜCADELE SURESİ
59- HAŞR SURESİ
60- MÜMTEHİNE SURESİ
61- SAFF SURESİ
62- CUM’A SURESİ
63- MÜNAFİKUN SURESİ
64- TEGABÜN SURESİ
65- TALAK SURESİ
66- TAHRİM SURESİ
67- MÜLK SURESİ
68- KALEM SURESİ
69- HAKKA SURESİ
70- MEARİC SURESİ
71- NUH SURESİ
72- CİN SURESİ
73- MÜZZEMMİL SURESİ
74- MÜDDESSİR SURESİ
75- KIYAMET SURESİ
76- İNSAN SURESİ
77- MÜRSELAT SURESİ
78- NEBE’ SURESİ
79- NAZİ’AT SURESİ80- ABESE SURESİ
81- TEKVİR SURESİ
82- İNFİTAR SURESİ
83- MUTAFFİFİN SURESİ
84- İNŞİKAK SURESİ
85- BURUC SURESİ
86- TARIK SURESİ
87- A’LA SURESİ
88- GAŞİYE SURESİ
89- FECR SURESİ
90- BELED SURESİ
91- ŞEMS SURESİ
92- LEYL SURESİ
93- DUHA SURESİ
94- İNŞİRAH SURESİ
95- TİN SURESİ
96- ALAK SURESİ
97- KADİR SURESİ
98- BEYYİNE SURESİ
99- ZELZELE SURESİ
100- ADİYAT SURESİ
101- KAARİ’A SURESİ
102- TEKASÜR SURESİ
103- ASR SURESİ
104- HÜMEZE SURESİ
105- FİL SURESİ
106- KUREYŞ SURESİ
107- MA’UN SURESİ
108- KEVSER SURESİ
109- KAFİRUN SURESİ
110- NASR SURESİ
111- MESED SURESİ
112- İHLAS SURESİ
113- FELAK SURESİ
114- NAS SURESİ
Namazın bir rekâtinde bir sûrenin sonunu, diğer rekâtinde de başka bir sûrenin sonunu okumak, sahih olan görüşe göre mekruh değildir.
Namazın bir rekâtinde bir sûrenin başından veya ortasından, diğer rekâtinde de başka bir sûrenin başından veya sonundan okumakta veya kısa bir sûre okumakta kerahet yoktur. Fakat iyisi, bir zaruret olmadıkça böyle okumamaktır.
Namazın bir rekâtında bir sûre, diğer rekâtında da arada iki veya daha ziyade bulunmak üzere aşağıya doğru başka bir sûre okunması mekruh değildir. Fakat arada bir sûrenin bulunması mekruhtur. Ancak terk edilen bu sûre, önce okunan sûreden en az üç âyet mikdarı uzun bulunuyorsa mekruh olmaz.
Namazda bir sûrenin bir âyetinden arada en az iki âyet bulunmak üzere diğer âyetine geçmek mekruh değildir. Fakat iyisi, bir zaruret olmadıkça geçmemektir.
Bir rekâtta iki sûreyi toplayarak okumakda kerahet yoktur. Ancak arada bir veya birkaç sûre bırakılmış olursa mekruh olur. Bununla beraber farz namazlarda böyle iki sûrenin bir rekâtta toplanmaması daha iyidir.
Zaruret olmadıkça, bir rekâtta bir âyetten diğer âyete geçmek mekruhtur. Aralarında üç âyet dahi bulunsa böyledir. Eğer yanılarak böyle bir geçiş yapılmış olur da sonra hatırlanırsa, bu âyetler sıraları üzere yeniden okunur.
Namazda Kur’ân okunurken bir âyet yerine başka bir âyet okunsa bakılır: Eğer tam bir duraklama ile durduktan sonra başka âyete başlanmışsa, namaz bozulmaz.
Bir namazda âyet-i kerîme tekrarlansa veya bir sûre bir rekâtta iki defa okunsa veya bir sûre iki rekâtta da okunsa bakılır: Eğer yalnız başına kılınan bu namaz bir nafile namaz ise mekruh olmaz. Fakat farz namaz ise, unutmak veya başka bir sûre bilmemek gibi bir özü bulunmadıkça mekruh olur.
Birinci rekâtta "Nas" sûresi okunsa, ikinci rekâtta da bu sûrenin okunması uygun olur. Çünkü tekrar etmek, geriye dönüp okumaktan daha iyidir. Ancak hatim ile namaz kılan bir kimse, birinci rekâtta "Muavvizeteyn" sûrelerini okumuş ise, ikinci rekâtta Fatiha’dan sonra Bakara sûresinden bir mikdar okur.
İkinci rekâtta, birinci rekâtta okunan sûrenin üstündeki sûreyi okumak mekruhtur. Kasden yapılmazsa mekruh olmaz. Bununla beraber okunmaya başlanmış ise terk edilmemelidir. Bunun nafile namazlarda mekruh olmayacağını söyleyenler de vardır.
İslam İlmihali
İslam Tarihi
Şems-i Tebriz kardeşim yanıtını geç farkettim hakkını helal et:)
bilgiler için Allah c.c. razı olsun inşAllah:)
Şems-i Tebriz
< Şems-i Tebriz kardeşim yanıtını geç farkettim hakkını helal et:)
bilgiler için Allah c.c. razı olsun inşAllah:) >
Estağfurullah canım benim zaten senden alıntı yaptım senin emeğin.Ellerine sağlık:)
Misafir
Paylaşımlar için çok teşekkürler namaz duaları sırasıyla güzel yazılmış
Bu güzel emeği bizlere sunduğunuz için sizlerden Allah razı olsun. Ellerinize sağlık.
Kayıtsız Üye
selamun akeykum ben bıldıgım sureler bunlar oldugu ıcın 4 rekatlık bır namazda 1 rekatta kevser de ıhlas 3 de felak 4te nas suresını okuyorum doğru mudur sıralamam
sae
Sıralaman doğrudur kardeşim
Kayıtsız Üye
ya ben namaz kılarken ilk rekkatta fatiha ardından süphaneke daha sonra fatiha felak da sonra fatiha kulhuvAllah daha sonra tekrar fatiha süphaneke okuyorum oturuşlardada etteyatu okuyorum bana yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler…
arifselim
Sübhaneke duası kuranı kerimden olduğu için zammı sure yerine okuyamazsın. Sadece her namazın başlangıcında bir kere fatihadan önce okunur. Daha sonra fatihadan sonra, ihlas, felak ve nas surelerini okuyabilirsin. Eğer başka sure bilmiyorsan ve 4 rekatta da zammı sure okunan bir namaz kılıyorsan dördüncü rekatta tekrar nas suresini okuyabilirsin.
Kayıtsız Üye
Namaz kılmaya Yeni başladım zammı sure olarak ayetel kürsi okuyorum ama yanlış mı bilemedim 4 rekatlık bir namazda okumak istesem fil ile başlayıp nas ile biten bu süre sıralamasına göre nerede okumalıyım ?
arifselim
Allah kabul eylesin. Eğer bu dediğin sureleri okuyacaksan birinci rekatta ayetel kürsiyi oku ve daha sonra fil suresinden devam edebilirsin. Zaten sıralama şart değil, sünnettir. Allah, namazında seni daim eylesin.
Kayıtsız Üye
Merhaba Hocam Ben ilk Rekatta Fil ikinci Rekatta Kevser üçüncü Rekatta İhlas Dördüncü Rekatta Nas Suresini okursam doğrumudur hemen cevaplayabilir misiniz lütfen
ACİLSERVİS
Sıralaman doğrudur. Buna uymasan da namazın bozulmaz. Sadece sünnet namazlarda üç ve dördüncü rekatta sure okursun.
Kayıtsız Üye
hocam ben namazlarda inşirah.asr.fil.kevser.kafirun.nasr.ihlas.felak ve nas sıralamasıyla namazlarımı kılıyorum hata varmıdır aydınlatırsanız sevinirim. rabbim razı olsun.
arifselim
bu sıralama doğrudur bu şekilde okuyabilirsin. Ayrıca sıralamayı takip ederek okumak namazın şartlarından değildir bu bir sünnettir. Şayet sıralamaya uygun okunmamışsa bile namaz geçerlidir.
namaz duaları sırası, namaz duaları, namaz sureleri sırası