Şafiilik mezhebinin özellikleri
Kayıtsız Üye
Şafii mezhebinin kurucusu ve özellikleri nelerdir bilgi verir misiniz.
Cevap: Şafiilik mezhebinin özellikleri
mumsema
Kısaca Şafii Mezhebinin özellikleri
Dört büyük fıkıh mezhebinden biri olan Şafiî Mezhebi, büyük fakih Ebû Abdullah Muhammed ibn İdrîs eş-Şâfiî’nin görüşleri etrafında oluşmuştur. Mezhep imamının yaşadığı dönem ve mezhepleşme süreci bakımından Hanefî ve Malikî mezhebinden sonra ortaya çıkmış üçüncü büyük Ehl-i Sünnet mezhebidir. Bu mezhebe mensup olan fakihlere ve bu mezhebin görüşüyle amel eden kişilere Şâfiî denir. Şâfiî mezhebi halen, Mısır, Güney Arabistan, Doğu Afrika, Doğu Anadolu’da yaygındır. Kısmen Hindistan ve Endonezya’da bulunmaktadır. Şâfiî mezhebinin hüküm çıkarmada kullandığı kaynak ve deliller kitap, sünnet, kıyas ve icmadır. Sünnetin her çeşidini delil olarak kabul eder. Mürsel hadisleri ise bazı şartlarla delil olarak alır. Şâfiîler, istihsan ve mesâlih-i mürseleyi delil olarak almazlar. Sahabe kavlini de delil olarak kabul etmezler.
Yorum: Şafiilik mezhebinin özellikleri
iHocaMS
Esselamünaleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatühu kardeşlerim, hayırlı sabahlar.
Ben Hanefi birisiyim. Ancak namaz ibadetlerimi gerçekleştirirken rükudan önce ve sonra ellerimi tıpkı Şafii mezhebinden gibi kaldırıyorum. Ayrıca ellerimi de biraz yukarıdan ( göğüs hizasından, Hanbeli-Vahhabi gibi ) bağlıyorum. Sorularım :
1 – Hanefi birisi, namazda ellerini kaldırabilir mi ?
2 – Elleri göğüs hizasında bağlamak, caiz midir ?
Yorum: Şafiilik mezhebinin özellikleri
Tohat
1. Hanefi mezhebinden de olsanız kaldırılmasında bir sakınca yoktur.
2. Kadın ve erkeklerin ellerini bağladıkları hizalar farklıdır. Erkek kadın gibi kadın erkek gibi bağlaması uygun değildir. Erkekler göbek hizasında kadınlar göğüs hizasında bağlaması gerekir.
vel Fecr
< 1. Hanefi mezhebinden de olsanız kaldırılmasında bir sakınca yoktur.
2. Kadın ve erkeklerin ellerini bağladıkları hizalar farklıdır. Erkek kadın gibi kadın erkek gibi bağlaması uygun değildir. Erkekler göbek hizasında kadınlar göğüs hizasında bağlaması gerekir. >
2. soruya verdiğiniz cevabın kaynağını öğrenebilir miyim ?
şafilik mezhebi özellikleri, şafiilik, şafilik mezhebinin özellikleri