Hz.Yusufun hayatından dersler

Hz.Yusufun hayatından dersler

Kayıtsız Üye
Hz Yusufun Hayatını öğren Ders çıkart


Cevap: Hz.Yusufun hayatından dersler

Hoca
Yusuf Kıssasından Yaşama Dair Dersler

İnsanoğlu, ilk insandan, günümüze kadar, hep aynı fıtrat üzere yaratıldığından, geçmişte yaşanan olaylarda, insanların ortaya koyduğu, davranışlara bakarak, günümüze yön verebiliriz.

Bende Kuran’da yer alan Yusuf kısasına bu çerçevede bakmaya çalıştım. Aşağıda kendimce çıkardığım yaşam dair dersler var:

1.Hz. Yusuf’un babasının ona gösterdiği sevgi Hz. Yusuf’un kardeşleri arasında kıskançlığa sebep olmaktadır.

Ders:Çocuklarımıza karşı göstereceğimiz sevgide ölçülü olmalıyız.

2.Hz. Yusuf’un kardeşleri , babalarının kardeşlerini neden daha çok sevdiğini araştırıp kendilerini de o özelliklerle donatacaklarına, babalarının sevgisini yönelttiği kaynağı yok ederek, onun sevgisini kazanacakları yanılgısına düşüyorlar.

Ders: Sevilmek istiyorsak sevilmeyi hak edecek özeliklerle sahip olmalıyız.

3.Babalarının sevgisini kazanmak gibi masum bir arzuyu gerçekleştirme uğruna, kötülük yapma yoluna sapabiliyorlar.

Ders:İyi isteklerimize ancak iyi yollarla ulaşabiliriz.

4.Hz. Yusuf’un babası yaşanan olayın gerçek bilgisine ve sonucuna ulaşamadığından- şüpheler taşısa da- çocuklarını cezalandırmıyor. Hz. Yusuf’un yaşamından ve bir gün ona kavuşma ümidinden vazgeçmiyor.

Ders: Olayları ancak elimizdeki verilere göre değerlendirmeliyiz. Zanlarımızla hareket etmemeliyiz. Sonuçlanmamış olaylar hakkında kesin yargılar oluşturmamalıyız.

5.Kuyuya atılan, uzun yıllar köle olarak yaşayan ve iftiraya uğrayarak zindana düşen Hz. Yusuf’un hayatı Mısır da yönetici olması ile sonlanıyor.

Ders: Hayatın inişli çıkışlı olduğunun bilincinde olmalıyız. Ne oldum değil ne olacağım demeliyiz. Hâyır bildiğimizin şer, şer bildiğimizin ise hayır olabileceğinin farkında olmalıyız.

6.Mısır’ın-bugünkü tabirle-maliye bakanının eşi olan, soylu bir kadın, kocasına ihanet etme, millet arasında rezil olma pahasına, nefsinin arzusuna yenilerek, güzelliğine tutulduğu, kölesi olan Hz. Yusuf’tan cinsel yönden istifade etmek istemiştir.

Ders: Nefsimizin gayri meşru isteklerini yerine getirdiğimizde, bir çok yönden sıkıntıya girme ve rezil olma ihtimalimizin yüksek olduğunu bilmeliyiz.

7.Hz. Yusuf kendisinden cinsel yönden istifade etmek isteyen, sahibi olan hanımın, isteğini -nefsinin istemesine rağmen -Erkek sahibinin, iyiliklerine ihanet etmemek ve Allah’ın yasakladığı gayri meşru bir fiili işlememek için karşı çıkıyor. Böylece sahibine karşı nankör olma, kötü bir işi yapma ve gayri meşru bir işi yaparken yakalanıp cezalandırma veya rezil olmaktan kurtuluyor.

Ders: Nefsimizin kötü isteklerini ne pahasına olursa olsun yerine getirmemeliyiz. İlk başta kaybetmiş görünsek de, sonuç ta kazanan biz oluruz.

8.Gayri meşru bir işe şahit olan maliye bakanı ise suçlu karısı, masum ise köle olduğundan önce sucu örtüyor. -Tersi olsa köleyi hemen cezalandıracaktı- Daha sonra yapılanlar söylenti halinde yayılınca eşini ve adını koruma adına masum olan köleyi zindana atmaktan çekinmiyor.

Ders: Suçlu yakınımız veya zengin ve soylu biri olsa bile onu korumamalıyız. Masum birini ne pahasına olursa olsun cezalandırmamalıyız.

9.Mısır maliye bakanı eşi ve kölesinin karıştığı bir olaya şahit oluyor. Eşi hemen köleyi suçlayıp, cezalandırılmasını talep ediyor. Maliye bakanı öfkesine yenilip olayı araştırmadan hemen sonuca varmıyor. Yanındaki birinin telkini ile yaşanan olayın delili olan gömleğin önden veya arkadan yırtılmasına göre araştırma yaparak sonuca ulaşıyorlar.

Ders: Olaylar her zaman göründüğü gibi değildir. Olayları araştırmak için doğru kriterler belirlemek gerekir. Yakınımız bile olsa söylenileni araştırmadan hemen kabul etmemek gerekir. Anlık öfke ve kızgınlık ile olaylara bakmamak ve karar vermemek gerekir.

10.Maliye bakanı, aralarında sorun olan eşi ve kölesinin aynı yaşam alanında hayatlarını sürdürmelerine izin veriyor. Bunun sonucunda eşi arzusuna ulaşmak için çabalamaya devam ediyor.

Ders: Suça meyilli kişileri, suç işlemelerini sağlayacak ortam ve imkanlardan uzaklaştırmak gerekir.

11.Hz. Yusuf Kralın rüyasını yorumlamanın mükafatı olarak, zindandan çıkmadan önce, kendisini zindana attıran iftiradan aklanmak istiyor. Bunun sonucunda kadınlar tarafından masum olduğu ve iftiraya uğradığı itiraf ediliyor.

Ders: Geçmişimizin temiz olması, üzerimizde şüphe bulunmaması; işlerimizi sağlıklı ve temiz yapmamızı ve güvenilir, dürüst kişiler olmamızı sağlar.

12.Hz. Yusuf, kendisine kötülük etmek için kuyuya atan, canına kast eden kardeşleri kendisine muhtaç olarak geldiklerinde, kendisi onlardan intikam almıyor, onlara zarar vermiyor. Bilakis gücünün zirvesinde iken onları af ediyor.

Ders: Kötülüğe iyilikle karşılık vermek, güçlü iken af etmek ,bizi zayıflatmaz, güçlendirir. Düşmanlarımızı dostumuz yapar.

13.Hz. Yusuf’un babası, iki evladını kaybetmenin acısına gösterdiği sabır ve beslediği ümidin sonucu olarak her iki oğluna kavuşuyor.

Ders: Sabır ve Ümit ederek Allah’tan istersek er veya geç Allah bizi isteklerimize kavuşturur.

14.Hz.Yusuf’un çocuk iken gördüğü rüyanın gerçekleşmesi.

Ders:Allah hayata her an müdahildir. Sonuçta Allah’ın dediği olur. Hüküm ve Hikmet sahibi odur.

Alıntıdır (aldığım yerde yazar ismi yoktu)


yusuf surrsinden cikarilacsk ilkeler, hz yusufun kısasından çıkarabilecek dersler, Hz yusufun hayatından çıkardımız bilgiler

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();