Sigara içmek günahmıdır

Sigara içmek günahmıdır

guard45
Sigara içmek günahmıdır arkadaşlar görüşleriniz nelerdir


Cevap: sigara içmek günahmıdır

ehli-sunnet
Sigara konusunda çağdaş İslam alimleri üç görüş etrafında odaklaşmışlardır. Bunları kısaca belirtelim.

1- Pipo, sigara ve nargile gibi (uyuşturucu olmayan, sarhoş edicilik özelliği olmayan) maddeler hakkında dinin yasaklayıcı açık bir hükmü yoktur. Bu nedenle de mübahtır (sakıncasızdır).

2- Bu gruba göre, sigaraya haram denemez ama en azından mekruhtur.

3- Özellikle tiryakilik oluşturacak derecedeki alışkanlık, ayrıca ekonomik açıdan ve sağlık yönünden oluşturduğu yıkım itibarıyla haram diyen görüş.

Bu maddeler üzerinde uzunca konuşulabilir. Ama bu görüşlerin her birine saygı duymakla beraber ikinci maddedeki görüş daha makul sayılmaktadır. Sigaraya, içki gibi haram demek mümkün değildir. Fakat birçok olumsuzluğundan dolayı sigara içmek mekruhtur diyebiliriz.

Nihat Hatipoğlu


Yanıt: sigara içmek günahmıdır

altinkalp
Nihat Hatipoğlu’nun Ekran başında verdiği fetvalar pek tatmin edici olmuyor Çok Ölçülü Konuşuyor.


Soru: sigara içmek günahmıdır

ehli-sunnet
Ehl-i Sünnet adam ölçülü konuşması daha güzel değilmi Çok Mübarek bir zat hemen hemen bütün peygamberlerin sahabelerin Kabrlerini ziyaret etmiştir

Ayrıca Yazdıkları aynen doğrudur sigara hakkında 3 fetva var dediği gibi
1 ile 3’ü yoksay en mantıklısı 2’si;)


altinkalp
Hayır Çok Severim ßen Nihat hOcayı ßi kaç kez canlı dinlemeye gitmiştim Seneler önce. ßizim Aşağı mahallede oturuyor zaten (Ankara-Etlik) 🙂 Ama Söylemek iStediğimi Anlatamadım ßen. NeySe Allah Ondan Razı Olsun 🙂


melankolia1
Sigara haram değildir. Mekruhtur fakat mekruh sürekli tekrarlandığı zaman harama girer bundan dolayı sigara haramdır..


ehli-sunnet
< Sigara haram değildir. Mekruhtur fakat mekruh sürekli tekrarlandığı zaman harama girer bundan dolayı sigara haramdır.. >
Neye dayanarak ? ama Haramı helal Helalı haram yapmak dinden çıkarır

Dilinizin alıştığı yalanlarla “Bu helaldir.” “Bu haramdır” demeyin. Aksi halde bu sözlerinizle Allah’a yalan isnad etmiş olursunuz. Şüphesiz ki Allah’a yalan isnad edenler, hiçbir zaman kurtuluşa eremezler…NAHL-116

Kendi dillerinizle uydurduğunuz asılsız nitelemelere dayanarak “Şu helaldir, şu da haramdır” diyerek Allah adına yalan uydurmayınız. Hiç şüphesiz Allah adına yalan uyduranlar iflah olmazlar. Kurtuluşa eremezler….Kendi dilinizle uydurup anlattığınız yalan şeylere “bu helaldir” “şu da haramdır” demeyin. Eğer hiçbir delile dayanmadan “şu helaldir, bu da haramdır” deniliyorsa, bu Allah adına yalan uydurmanın ta kendisidir. Allah adına yalan uyduranlar ise, bu dünyada sadece kısa bir süre için çeşitli çıkarlar elde edebilirler. Bunun ardında ise acıklı bir azap, pişmanlık ve hüsran vardır.
Buna rağmen, birtakım insanlar Allah’ın izin ve hükmüne dayanmaksızın kanun koymaya, Allah’ın şeriatını değiştirmeye kalkışıyorlar. Yine de yeryüzünde ve Allah katında kurtuluş beklerler.


melankolia1
Allahın bize verdiği bizim olmayan emanet canı dünyevi zevkler uğruna çürütmek haram olmasa bile mekruhtur. mekruhu sürekli bilerek tekrarlamak harama girer…


ehli-sunnet
Bana görede millet bağımlı olmuş bırakamıyor Dünyanın %’de 60 65 i sigara içiyor öyleyse [HELALDİR] desem olurmu ?


VanLi
“Kendi elleriniz le kendinizi tehlikeye atmayın.”
Bakara: 195

“Kendinizi öldürmeyin.”
Nisa: 29

“Gereksiz yere de israf etme. Zira israf edenler şeytanın kardeşleridir.”
İsrâ: 26-27

Rasûlullah s.a.v şöyle buyuruyor:
“Bütün ümmetim affedilecektir. Günahını açığa vuranlar hariç.

Beyler alışanları pek bilmem bu konuda biraz önemlidir.Herkes direk bişey diyemez kafadan delillere ve fetvalara bakılmalıdır.

ayrıca;

İslam’ın evrensel helal ve haramları Kuran-ı Kerim’de ve onun açıklaması olan sünnette zikredilmiştir. ‘Evrensel helal ve haram’ derken kastettiğimiz şey, her zaman ve her mekana göre genel geçer olan helal ve haramlardır. Sigara konusu gerek sünnette, gerekse Kur’ân-ı Kerim’de yer almaz. Çünkü Kur’an’ın indiği zaman sigara denen bir şey yoktu. Sigara XV. Asırdan sonra ortaya çıkmıştır.

İslam’ın temel kaynaklarında adı geçmeyen bir şeyin hükmünü anlamak için İslam’ın bazı genel kuralları vardır. Bunlardan birisi şudur: “Eşyada aslolan, ibahadır”. Yani, her şey insanlar için yaratılmıştır. Bazı şeylerin ise haram olduğu açıklanmış, böylece hükmü bildirilmeyen şeyler de helal olarak kalmıştır demektir. Bir diğeri de şudur: “Temiz ve güzel olan şeyler helaldir, pis ve zararlı şeyler ise haramdır”.

Bu iki genel kural, beraberce düşünüldüğü zaman sigara için karşımıza şöyle bir sonuç çıkar: Sigara hakkında kaynaklarda bir şey söylenmediğine göre onun hakkında hüküm verebilmemiz için onun pis ve zararlı olup olmadığına bakmalıyız: Eğer onun pis ve zararlı olduğunu söyleyebileceğimiz özellikleri varsa haram olduğuna, yoksa, helal olduğuna hükmetmeliyiz.

İşte bu metodik anlayış sebebiyle tarihte bazı İslam alimleri sigaranın helal/mubah olduğu hükmüne varmışlardır. Çünkü, demişlerdir, biz sigaranın bir zararını görmüş değiliz, şu halde onun haram olduğunu söyleyemeyiz. Eğer bir gün zararlı olduğu ortaya çıkarsa biz de ona göre hüküm veririz. Oysa bu gün sigaranın 2000 civarında zehir içerdiğini, pek çok hastalığın sebebi olduğunu, içenlerin sadece kendilerine değil, içmeyenlere dahi zarar verdiklerini bilim kesin olarak ortaya koymuştur.

Bununla birlikte Hanefî gelenekte şöyle bir anlama metodu vardır: “Kıyasa/kurallara göre haram olan, ancak Kuran-ı Kerim’de ve sünnette adı ve hükmü açıkça zikredilmeyen şeylere haram yerine, tahrîmen mekruh demek daha uygundur. Gerçi bununla kastedilen de haramlıktır, ancak bir şeye haram ya da helal hükmü vermek sadece Allah’a (cc) ait bir hak olduğu için, haram olduğu kesinkes anlaşılsa bile, Kur’an’da haram denmeyen şeylere nezaketen, tahrimen mekruh demek daha güzeldir.” Bu sebeple son dönem Hanefîler sigara için “tahrimen mekruh” hükmünü tercih etmişlerdir. “Tahrîmen mekruh”, kanun hükmünde kararname gibi, haram hükmünde mekruh demektir.

Ayrıca sigara insanın kendisini tehlikeye atmasıdır. Oysa Allah (cc): “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın” buyurmaktadır. Bu sebeple sigara, insanın kendisini tehlikeye atması demektir. Sigara içmek ayrıca çok önemli bir kul hakkıdır, çünkü içenler içmeyenlere zarar vermekte ve onları rahatsız etmektedirler. Kul hakkının affedilmesi de ancak, hakkı olan insanların bağışlamasına bağlıdır. Bunu temin etmek ise çok zordur.

Sigaranın hükmü?

Tütün, 15. asırdan sonra, İslâm ülkelerine girmiştir. O zamandan beri, İslâm uleması onu içmenin hükmü üzerinde durmuşlardır. Şöyle ki:

a- Bâzı âlimler, tütünün mubah olduğunu söylemişlerdir. Bunusöyleyenler, tütünün zararı olmadığını ve Şâri’ (Şeriatı koyan, yani Allah) tarafından yasaklanmadığını ileri sürmüşlerdir.

Halbuki, bugün tütünün zararları ilmen kesin şekilde ortaya çıkmıştır. Zararsız olduğu söylenemez. Şâri’nin yasaklamadığını söylemek de doğru olmasa gerektir. Zira Sâri’, her haramı ismen tek tek zikretmemiştir. Hüküm, sadece sarih ve hususî naslarla değil, nas-larda geçenlerin haram kılınış illetlerine bakarak yapılan kıyas ve istidlal yollarıyla da verilebilmektedir. Bu bakımdan hakkında sarih nas olmayan bir nesne hakkında kıyas ve istidlal yoluyla bir hüküm verilmesinde hiçbir mâni yoktur.

b- Bâzıları da sigara içmek mekruhtur, demişlerdir. Bunlar, kıyasla sabit bir hükme, haram demekten çekinmeleri ve sigaranın zararları hakkında kesin bilgi sahibi olmamaları yüzünden bu hükmü vermişlerdir.

c- Bâzıları da sigara içmek, özellikle tiryakisi olmak haramdır, demişlerdir. Bunların dayanağı ise, sigaranın vücuda zarar vermesi, israf olması ve nafaka mükellefiyetinde darlığa yol açması gibi sebeplerdir.

Bu 3 sebepten biri gerçekleştiği yer ve durumda, sigara içmek haramdır. Bunlar gerçekleşmez ise, mekruhtur.

Özellikle dindar ve uzman bir hekimin vereceği bir karar çok önemlidir. Böyle bir doktor bir kimseye sigarayı mutlaka terketmesini söylerse onun sigarayı içemesi dinen de helal olmaz.

Alıntı.
Sorularla İslamiyet.


sofi ezel
sigara israftır
israfta haramdır


ehli-sunnet
Yaw kardeşim kafanıza göre ne zamandan beri hüküm verebiliyorsunuz Helala Harama hangi Âyet’te Hadis’te “Sigara” Haramdır diyor yahu Mekruh diyebilirsiniz ama haram olurmu öyle şey


VanLi
sigara içtiğini biliyor ve bu yüzden olaya tarafsız bakmadığını anlıyorum.

hemen celallenme kimse kafadan bir şey demez forumduasi.com/showpost.php?p=558385&postcount=11 bu deliller yetmedimiki?


ehli-sunnet
Vanlı, kardeşim ne celallenmesi yahu benim kadar sakin önyargı düşmanı yoktur:)
Bende aynısını sizin için düşünüyordum siz sigara içmiyorsunuz zararlı olduğunuda biliyorsunuz o yüzden nasıl olsa zararlı diyip haramdır demek yanlıştır kardeşim Sigaranın Helal Ve yahut Haram olduğunu bayaa araştırdım hacı hoca imam sordum kardeşim İSLAM’da Birşeye Helal Haram deme o kadar kolay değildir ALLAH C.c korusun insanın imanı zedelenir Hüküm vermek bizim ne haddimize ama Sorduğum kişilerde hep aynı cevap haram diyemem ama mekruhtur,:)


VanLi
evet zaten haram değil mekruhtur ama bunun devamlılığı ve bunun gibi durumlar sorunu büyütüyor zaten kolay söylem olmaması için 1 sayfa dolusu yazdım 🙂 haklısın doğrudan haram denilmiyor zaten dediğim gibi şuanda tüm alimlerce kesin olarak verilmiş bir fetva yok.En son yoktu yani verirlerse bilemem ama o kadar kolay bir konu değil 😉


sofi ezel
ehli sünnet sana cevap yazacam bekle


ehli-sunnet
Bana neden cevap yazacan kardeşim:) Sayfa sayfa copy yapma boşuna okuyamam bide googlede çıkan sayfaların hemen hemen hepsini okudum:)

Sigarayı kimse savunmaz. Normal insan, sigaranın zararlarını inkâr edemez. Biz, sigara zararsızdır demiyoruz. Bizim endişemiz, mubaha haram denme korkusudur. Harama helal demek gibi, bu da tehlikelidir.

Bütün fıkıh kitaplarında, (Zarar vermeyen miktarı mubahtır) deniyor. Salih bir doktor bir kimseye, bir tanesi de sana zarar verir derse, ona haram olur; ama bu umuma şamil edilemez. Demek ki ölçü, zarar verip vermemesidir. Bir tek sigara içen bir kimseye, haram işledin demek, çok veballi bir iştir.

fakat sigarayı sevmiyoruz diye, mubaha haram demekten Allahü teâlâya sığınırız!

Tütün mubahtır. (Essulh-u beynel-ihvan, El-ukudüddürriyye, Tahtavi, Berika)

Bursalı İsmail Hakkı hazretleri, ilk yazdığı kitaplarında, tütüne haram diyordu. Çünkü zamanın padişahınca tütün yasaklanmış, içene ceza veriliyordu.

Tütüne israf yönünden hiçbir âlim haram dememiştir. Fakirin su yerine meşrubat içmesi israftır, fakat alıştığı için çay, kahve veya tütün içmesi israf olmaz.
Şafii âlimlerinin çoğu, sigaraya tenzihen mekruh dedi. Hanefi’de, soğan sarmısak gibi, tenzihen mekruhtur. (Tahtavi)

Büyük bir âlim, mubah olan bir şeyi yasaklarsa, talebelerinin itaat ederek, o şeyi kullanmamaları gerekir. Fakat bu herkese şamil edilemez.

Şimdi bunca Alim Evliya “Haram” Dememişken biz çıkıp haram dersen tehlikeye düşeriz Ayrıca fıkıh kitaplarında Mekruh Olduğu yazılıdır ama “Haram” diye bir şey yoktur ister inanırsınız isterseniz inanmasınız kardeşlerim

 


sofi ezel
çok bilmiş ehli sünnet kardeşim sen müneccim misin nerden biliyorsun sayfa sayfa kopya yapacağımı seninle tartışmaya girmekistemiyorum ama girdim artık şimdi sana bir soru

sigara israfmıdır değilmidir tekcevap yaz sayfayı doldurma


ehli-sunnet
Yok ben kulların en aşağısıyım kardeşim ben kim müneccim kim
Ama sanırım Sen Müceddid’sin Bunca aLim’in haram demeyip Mubah dediğine “HARAM” Diyebiliyorsun:) Tartışmaya gelince Hükmü ne olduğunu bildiğim birşeyi kendim inanırım siz inanır inanmazsınız bunu ben bilemem beni ilgilendirmiyorda ama tartışmam:)

Sigaranın zehirli olduğunu insana zarar verdiğini her türlü zararlı olduğunu acaba
sadece sizmi biliyorsunuz Buda merak konusu açıkçası

Ben hangi mezhebtenim Şafii Şafii ne oluyor Sünni Sünni Ne Oluyor Ehl-i Sünnet Ve’l Cemaat Ehl-i Sünnetin Alimleri Bellimi Belli Ehl-i Sünnet alimleri Haram diyormu demiyor ne mekruh diyor Harama helal Helala Haram demekten ALLAH’a C.c Sığınırım kardeşim selametle cevap yazmıcam artık tartışacak birşeyde yok


sofi ezel
yav sana çok bilmiş diyorum kızıyorsun sen araştır bak alimler haram diyor mu demiyor mu


ehli-sunnet
Kardeşim ben ne diye kızayım ne haddime benim

Ama ben sana Az Bilmiş çok konuşan dersem kızarsın


guard45
aslında madi olarak da düşünürse adam bütüngün çalışıyor asgare ücret alıyor agari ücret 500 tl ise gunluk 20 tl eder 5 tlsine sigara alıyor geriye 15. tl kalıyor günde 1 paket 3.5=15 ayda 150 tl eder 350 kaldı geriye bunda bunda cocukların rızgında keyfi gereyi harcıyor mantıklımıdır.bence mantıklı siz böle bir durumda harama gir miyor mu ?


ehli-sunnet
Değerli kardeşim Benmi anlatamıyorum yoksa sizmi anlamıyorsunuz bilmiyorumki

Diyelim bir insan haftanın 6 günü çalışıyor ve çok yoruluyor diye sen bu adama 5 gün çalış diğer 2 gün çalışma haramdır diyebilirmisin ?
2 Satır yazı okuyan Alim’im diyor biz napalım

İslam dininde, helal ve haramı belirleme yetkisi sadece Allah ve Resulüne aittir. Nitekim Kur’an’da; “Dilleriniz yalana alıştığı için her şeye, ‘bu helaldir’, ‘şu haramdır’ demeyiniz. Sonra Allah’a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Allah’a karşı yalan uyduranlar ise kurtuluşa eremez.” (Nahl, 16/116) buyrulur

helal haram belirleyenlerede
“Bilgisizlik yüzünden beyinsizce çocuklarını öldürenler ve Allah’ın kendilerine verdiği rızkı, Allah’a iftira ederek haram kılanlar ziyana uğradılar, saptılar. Onlar doğru yola gelici de değildirler.” (En’am, 6/140)

Abdülgani Nablusi hazretleri diyor ki:
Tütün ve kahve için çeşitli şeyler söyleniyor ise de, sözün doğrusu, ikisine de haram ve mekruh dedirtecek bir sebep yoktur. Her ikisi de, (Âdette bid’at)dir. Herhangi bir sebep göstererek bunlara haram diyen kimse, âdette bid’at olan şeye haram demiş olur. Âdette bid’ate haram denilemeyeceğini, cumhuri ulema bildirmiştir. (Hadika s.143)

buda sondur cevap yazmıcam artık kardeşim hayırlı geceler


fiday
vay ehli sünnet arkadaşım senin diline sağlık. ne de güzel söyledin. insanların dinini imanın bitiren bir taife çıkmış “sigara haramdır” deyip göstermelik dindarlık yapıyorlar. fakat herkes herkesin ne olduğunu biliyor. Allah da biliyor tabi. ben sigara içmem ama sigara haram de ğil dir. o malum taife istediği kadar desin. hatta diyorlar ki sigara içen insanın ölünce güslü üzerinden kalkmazmış (!) saaçmalığın daniskasına bak ya. dinin kökünü kazıdılar bir de kalkmış yalancıktan ne neler yapıyorlar.


YaZaROW
Ama vücut bize Allah’tan gelen bir emanet. Bu vücuda zarar vermek bizim haddimize mi?


altinkalp
Zaten kimse direk sigaraya haram demiyorki. Mekruhun mekruh olduğunu bile bile davem etmek. İsrafın haram olduğu ölçüsüne dayanarak. Emanete Hiyanet edip vucudumuzu kötüye Kullanmak. İsrail gibi tütün pazarını elinde bulunduran lanetlenmiş insanlara para kazandırmak vs. 🙂


soruyorum
ilk basta harcadigin para israfdir. o parayla git eğer cocugun varsa sevindir, kardesin varsa sevindir, kimsen yoksa git fakiri sevindir daha güzel olur


mematii
< ehli-sunnet:
Bütün fıkıh kitaplarında, (Zarar vermeyen miktarı mubahtır) deniyor. Salih bir doktor bir kimseye, bir tanesi de sana zarar verir derse, ona haram olur; ama bu umuma şamil edilemez. Demek ki ölçü, zarar verip vermemesidir. Bir tek sigara içen bir kimseye, haram işledin demek, çok veballi bir iştir. >

ehli-sunnet kardeşimizin sigara hakkındaki görüşlerine, bu konuyu az çok araştıran birisi olarak kesinlikle katılıyorum. Ayrıca sigara konusunda olduğu gibi, doktor tavsiyesine rağmen şekerli yiyeceklerden sakınmayan şeker hastasına da bunda ısrar etmesi haramdır. Bu konu sadece sigara ile sınırlı değildir şeker hastasının örneğinde olduğu gibi, diğer bütün meselelerde de bu böyledir.

Bir konuda fetva verme durumunda olan ve Allah’tan hakkıyla korkan takva sahibi gerçek alimler, sigara konusunda da direkt “haram” veya “helal” demekten sakınmışlardır. Ama günümüzün biraz mürekkep yalamış kendini alim sanan zevatları, hiç sakınmadan cesurca herhangi bir konu hakkında “haram-helal” diye çok rahatlıkla fetva verebilmektedirler. Dilin kemiği yok misali..

Sigara konusunda burada “haram” diyen arkadaşlara şunuda hatırlatmak isterim: Malum günümüzde çok yaygın olan ve dinen haramlığı sabit olan “Gıybet, dedikodu, vb.” konusunda kendilerini ne derece sakındırabiliyorlar? Bunlar sigaradan daha mı az önemsizdirler? Veya günümüzde kullanımı bir hayli yaygınlaşmış, haram olduğu sabit olan aklı giderici ve uyuşturucu içeceklerin yanında; sigara çok daha masum kalmıyor mu? Neden namazında niyazında olan onca mü’minleri sırf sigara kullanıyor diye haram işlemekle itham ediyorsunuz? Bu ağır bir vebal değil midir? Biraz bu konuları irdelersek, sigaradan çok daha mühim meselelerin karşımıza çıktığını hep birlikte göreceğiz..

Dua ile..


aziz83
Allah razı olsun Cübbeli Ahmet hocamız soruyu yanıtlamış:


ehli-sunnet
< Ama günümüzün biraz mürekkep yalamış kendini alim sanan zevatları, hiç sakınmadan cesurca herhangi bir konu hakkında “haram-helal” diye çok rahatlıkla fetva verebilmektedirler. Dilin kemiği yok misali..
>

Örnek oLarak Adnan oktar 🙂 ya buna soru soranlara ne demeli


sofi ezel
çok bimiş ehli sünnet

cüb.Ahmed hocayı hem eleştiriyorsun (benim yayınladığım can dündar yazısında) hemde onun fetvalarını yayınlıyorsun

sana yargısız infaz yapmadan önce bir açıklamanı dinleyeyim ÇOK BİLMİŞ


furkan26
sigara israf demektir . israfta dinimizce yasaklanmıştır .


aziz83
< sigara israf demektir . israfta dinimizce yasaklanmıştır . >
el insaf ya kafanıza göre kıyas yapıp ta fetva vermeyin ya..kıyas alimlerin işidir beyler!!!


ehli-sunnet
Kendini beğenmiş sofi özel kardeşim 🙂

hatası olan bütün alimleri burdan silmek lazım olur ki hiçbir Alim kalmaz

Biz doğru olan tespitlerinden faydalanmaya çalışalım.

İmamhatipli42: Bana faydalı olanı alırım faydalı olmayanı elekten aşağı süzerim

DGM’mi burası açıklama yapayım ?:)

Sofi özel kardeşim TİLLO Yazısını kaldır ordan istersen o kadar alim evliyanın yaşadığı yerde Kafasına göre Helal Haram koyacak biri daha çıkmadı 🙂

Senin şuan yaptığına “Yanlış Olduğunu bile bile yanlış yapmak denir”

Hatada ısrar helak olmaya sebeptir

Nakleden aziz, nakilsiz konuşan rezil olur.

. Bilmiyorum demek edeptir ve bir şeyler bildiğinin alametidir. Bilen ve edepli olan, tevazu gösterir, bilmediği konuda konuşmaz ve bilmiyorum der. İlimden önce edep lazımdır. Zira hazret-i Ömer; “Edep, ilimden önce gelir” buyurmaktadır.


furkan26
aziz83 kardeşim. kafama göre fetva vermiyorum . ben haramdır demedim veya mekruhtur demedim . sigaraya harcanan para boşuna harcanmış demektir . boşuna harcanan her şeyde israfa girer . israfta dinen yasaklanmıştır . ,

Fetva vermek ne haddimize !


furkan26
Bu sinirli tavırlarınızın sebebini bilmiyorum ancak yanlış yaptığınız kanısındayım . burada bir soru sorulmuş ve düzgünce tartışıyoruz herkes fikrini söylüyor . ben fikrim doğru veya yanlış demiyorum . sadece fikrimi söyledim .
bu ne şiddet bu celal ?


ehli-sunnet
Aynı yazımı Tekrarlıyım Kardeşim

Bir adam haftanın 6 günü çalışıyor ve çok yorulup canı yanıyor dinimizde sizinde dediğiniz gibi “Cana” zarar vermek günahtır sen bu adama yorulduğun zaman çalışma yoksa Haramdır diyebilirmisini ?? hayır merak ediyorum gerçekten ben sigara konusunu yanlış biliyorum belki benim getirdiğim delillerden daha önemli deliller getirin teşekür ediyim

Bilmemek Ayıp Değil Öğrenmemek ayıptır 🙂

Keşke haram olsa wAllahi en çok ben isterim haram olmasını böylece milyonlarca insan bırakır sigarayı ama YOK
Haram değil mekruhtur İsraftır diyorsunuz israfta haramdır

E kardeşim o kadar alim evliya bilmiyormuydu israf olduğunu??
Biraz daha sıhhatli düşünmek olay deşmek lazım ki hakikatler su yüzüne çıksın ALLAH C.c haram veya helal demediği birşeye Haram veya Helal Demek ne bana nede size kalmış kardeşim İnsanın imanı zedelenir MazAllah


aziz83
< aziz83 kardeşim. kafama göre fetva vermiyorum . ben haramdır demedim veya mekruhtur demedim . sigaraya harcanan para boşuna harcanmış demektir . boşuna harcanan her şeyde israfa girer . israfta dinen yasaklanmıştır . ,

Fetva vermek ne haddimize ! >
kusura bakma senin yazından anladığım ‘israf haramdır, o halde sigarada haramdır.’

ama şöyle deseydin bu yanlış anlaşılmada ortadan kalkardı:
‘ben sigaranın haram veya mekruh oluşuna bişey diyemem ama farklı bir bakış açısı getirirsem sigaraya harcanan para israftır..’


ehli-sunet


Belki içimizde yeterli bilgiye sahip olupda yazanlar var ama bilgiye sahip olmayıpda yazanlar çoğunlukta sanıyorum.


VanLi
mesaj hatası…..


YaZaROW
Ben hala daha ısrarla bize emanet olarak verilen vücuda bilinçli olarak zarar vermek bizim haddimize mi diyorum.


fearlestorm
Benim kanaatimce sigara içmek=vücudumuzu erken bir şekilde öldürmektir.Yüce Allah’ımızın bize verdigi vücudumuza zarar veriyoruz.

Sigara içenlerin bir kez daha düşünmesini istiyorum…


sofi ezel
ehli sünnet muhabbetin seviyesini düşürme sana cevap verecek uzun uzun vaktim yok ama şimdilik

bu sorulara cevap ver SİGARA İSRAF MIDIR?
İSRAFIN DİNİMİZCE HÜKMÜ NEDİR?
ben bu sorulara cevap istiyorum çok bilmiş

Bana kısa cevap yaz bende kopyalanmış cevap kabul etmiyorum

 


ehli-sunnet
< ehli sünnet muhabbetin seviyesini düşürme >
Bide cevap’mı? bekliyorsun aslında ilk başta cevap vererek hata yaptım sen kendine göre haram de cevap yok artık 🙂


sofi ezel
sigaranın sebep olduğu çok rahatsızlıklar var. Bu rahatsızlıkların yanı sıra sebep olduğu ailevî, iktisadî ve içtimaî problemler var. Sigaraya verilen para __tamamen israf olduğu için haramdır ___hem de çoluk çocuğun rızkından kesilerek verildiğinden, doğrudan kul hakkı ihlali söz konusudur. Sigara içilen kapalı mekânlarda, kahvelerde pasif içiciler dumanaltı oluyor, bundan çok olumsuz etkileniyor. Bu, hem içenler hem de pasif içiciler için tedricî bir intihardır. Sigarayı içen, zehirlediği insanın da hakkına girmektedir. Sayısını tahmin edemediğimiz binlerce genç bir hiç uğruna telef olup gidiyor. Bu gerekçeler göz önüne alındığında sigara haramdır. Selef ulemasının bu mevzuda net bir fetva vermemiş olması ihtimal o dönemde sigaranın zararlarının bu derece bilinmeyişindendir. Eğer onlar da sigaranın zararlarının bu derece olduğunu bilselerdi fetvaları daha farklı olurdu.ALINTI


–> GüLüM <–
Bu soruya cevap tam olarak herzaman bulunamio. Cünki cogu hocalar
bu konu üzerindede tartisior.
Burada bu konuyla ilgili çok tartismalar cikcabilir cünkü herkez baska baska görior.

@Vanli

Cok güzel yazmissin kardesim Allah c.c senden razı olsun

ama baska yerlerde bu konu üzerinde yine baska seyler yazilcak.

Bu konu çok tartisiliyor …

Sigara icenlere kisacasi: Güzel Allahimiz bize neler neler vermis.

Allah c.c rizasi için birakin sigarayi..;)

Allah c.c tek onun için birseyden vazgecersen çok sevinirmis. 🙂


–> GüLüM <–
Bu konu üzerine hatta bir hadisi-serif aklima geliyor 😉

“Süphelendigini birak, süphelenmedigini yap


Kayıtsız Üye
Tütün yapraği firavunun pisliğidir.bunu arastirin


Kayıtsız Üye
Konu çok eski başlamış ama arayan herkesin karşısına çıkacak, onun için yazıyorum.

Benim nazarımda sigara büyük bir pislik, şeytan işi bir icattır ve haramdır. İster “senin haddine mi, hede hödö” gibi abuk sabuk açıklamalar yapın, ister küfredin. Allah bana kitap vermiş, akıl vermiş, ben bu ikisini kullanınca sigara bal gibi haramdır. Ama siz Allah’ın size verdiği aklı kullanmaz, verdiği kitabı gram okuyup anlamaya çalışmaz, beş yüz sene evvel sigaranın ne olduğundan bir haber bir din adamının yorumu ile bugün tıbbın basbas bağırdığını inkar ederek amel etme kolaycılığınızı seçerseniz, sizin için mekruh da olur, mübah da olur. Ama unutmayın, Allah sizi verdiği akıldan da hesaba çekecek.

Şimdi, ne derseniz deyin üstünü örtemeyeceğiniz son sözlerimi yazayım; Allah kendi keyfi için oturduğum apartmanda, yürüdüğüm sokakta, oturup kalktığım parkta, çalıştığım işte beni ve çoluğumu çocuğumu zehirleyenleri kahretsin. İnşAllah öteki dünyada ettikleri bu zulmü Allah yanlarına kar koymasın.

Hayırlı zıkkımlanmalar sizi şeytanlar gibi ateş yiyip zehirli duman üfleyenler sizi…


sigara icmek günahmi, sigara içmek günahmıdır, sigara icmek gunahmi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();