Büyükbaş hayvanı ortak keserken bir hisseye iki kişi katılabilir mi
Kayıtsız Üye
kurban keserken büyükbaş hayvanı ortak keserken bir hisseye iki kişi katılabilirmi
Büyükbaş hayvanda bir hisse paya iki kişi katılabilir mi
arifselim
Büyükbaş kurban kesimine ortak olan kişiler eşit bir şekilde katılmak zorundadır. Bir hissesine iki ortak olamaz bu caiz değildir. Büyükbaş kurbana 7 kişiye kadar ortak olmak caizdir.
Cevap: büyükbaş hayvanı ortak keserken bir hisseye iki kişi katılabilir mi
Kayıtsız Üye
Büyükbaş hayvanda bir hisse paya iki kişi katılabilir mi
Kurbana ortak nasıl olunur
Sual: Kurbana ortak olacaklarda aranan şartlar ve ortakların dikkat edeceği hususlar nelerdir?
CEVAP
Bazıları şöyledir:
1- Ortakların Müslüman olmaları, kurban ve ibadete niyet etmeleri ve hisselerinin yedide birden az olmaması şarttır.
2- Sırf eti için ortak olan varsa ve biliniyorsa, hiçbirinin kurbanı sahih olmaz.
3- Ortakların bir kısmı ölmüş olsa, yahut bunak olsa, zararı olmaz.
4- Ortaklardan biri mutlak nezir için giremez. Yani şu koyunu keseceğim diye adayan, bunun yerine başkasını kesemez.
5- Ortaklardan biri geçen sene kesmediği kurbanı niyet eylese caiz olmaz.
6- Bir sığırı veya deveyi, yedi kişiye kadar Müslüman, baliğ kimse, ortak olarak da satın alıp kesebilirler. Bunlara adak veya akika kurbanı da ortak edilebilir.
7- Zenginin satın aldığı sığıra, sonradan ortak olmak caiz ise de mekruhtur. Fakir, bir sığırı kurban etmek için satın alsa, sonra başkalarını ortak edemez.
8- Bir sığırı mesela bir ineği, en çok 7 kişi kesebilir. Yediden fazla kişi, bir veya birden fazla, ineğe ortak olamaz. Mesela, 8 kişinin 7 sığırı ortak satın almaları caiz olmaz. Çünkü, her birinin her hayvanda hissesi vardır. Hiçbirinin hissesi yedide birden az olamaz. Bunun gibi, 10 kişinin 15 ineği, kurban etmek için, ortak satın almaları da caiz olmaz. Çünkü 10 kişi, 15 ineğin her birine onda bir oranında ortak olmuş olur. Onda bir, yedide birden azdır. Bunun gibi, 3 kişinin 9 koyunu ortak satın almaları da caiz olmaz. Çünkü 3 kişi, 9 koyunun her birine üçte bir nispetinde ortaktır. Bir koyunu ise, ancak bir kişi kesebilir. Birden fazla kişinin, bir koyunu ortak alıp, kurban olarak kesmeleri caiz olmaz.
9- Bir sığıra 3, 5, 7 gibi tek ortak şartı yoktur. 2, 4, 6 gibi çift de olur. Fakat her işte teke riayet iyidir. Sünnet-i zevaiddir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ tektir, teke riayet edeni sever. Ey Kur’an ehli, teke riayet edin!) [Tirmizi]
Sonradan ortak olmak
Sual: Dört kişi ortak kurban almaya niyet edip bir dana aldık, sonradan birkaç kişi daha bu kurbana katılabilir mi?
CEVAP
Dört kişi alırken yedi kişiye kadar ortak oluruz diye düşünülmüşse ortak olmak caizdir, düşünülmemişse mekruh olur. Mekruhtan kurtulmak için, onu bir başkasına satarsınız veya içinizden biri de satın alabilir. Sonra o kimse bunu alırken, yedi kişiye kadar ortak ederim diye alırsa yeniden ortak olabilirler.
Sual: Üzerine kurban kesmek vacip olan üç zenginle, üzerine kurban kesmek vacip olmayan bir fakir birlikte bir sığırı ortak olarak kurban kesebilir mi?
CEVAP
Evet kesebilirler.
Sual: Kurban bayramında bir kişi tanımadığı kişilerin almış olduğu sığıra ortak olabilir mi?
CEVAP
Kim olduğu bilinmeyen kimselerle ortak olmamalı, içlerinde Allah rızası için değil de et içen kesen olursa diğerlerinin de kurbanı olmaz. Niyeti bilinmiyorsa o zaman sorumlu olmayız. Onun için bilinen salih kimselerle ortak olmalıdır.
Sual: Şafii mezhebinde kurban kesmek vacib olmadığı için, kurban ortakları arasında Şafii birinin bulunmasında mahzur olur mu?
CEVAP
Mezhep farkı kurban ortaklığını etkilemez. Onunki de sünnet olur. Akika kesen de, ölü için kesen de ortak olabilir. Gayri müslim ortak olamaz. Bir de sırf et için kesen ortak olamaz.
Kurbana farklı ortak olmak
Sual: Üç ortak, farklı para verseler kurbanları sahih olur mu? Mesela 2800 liraya bir inek alınsa, ortağın birisi 800 lira, biri de 1600 lira, üçüncü ortak da 400 lira verse, eti de verdikleri para oranında paylaşsalar caiz olur mu?
CEVAP
En az veren üçüncü ortağın parası, yedide birden az olmadığı için caizdir. Eti paylaşırken, üçüncü ortak bir hisse alır, ikinci ortak dört hisse, birinci ortaksa iki hisse alır. Hepsi yedi hisse olur. Birisi yedide bir hisseden yani 400 liradan az para verseydi olmazdı.
Her ortak kaç hisseye giriyorsa o kadar para verir. Etin paylaşılması da bu hisseye göre yapılır.
Cevap: büyükbaş hayvanı ortak keserken bir hisseye iki kişi katılabilir mi
Kayıtsız Üye
Aradığım konu hakkında tatmin edici cevapları buldum. Çok teşekkür ederim.
Kayıtsız Üye
hocam biz 2 sıgır aldık ama sıgırları ayırmadık 2 side aynen dedikki 7 hisse birini 7hisse birini keseriz dedik burda bir yalışlık varmı yokmu beni aydınlatırsanız sevinirim
mum
< kurbanda bir hisseye iki kişi ortak olabilir mi >
Alınan sığırları ayırmanız gerekirdi. Allah kabul etsin.
Kayıtsız Üye
1 hisse yi babam ve ben niyet etsek yarı yarı odesek kurban parasını kabul olur mu hocam
arifselim
Her bir hisseye en fazla bir kişi ortak olabilir. Bir hisseye babanla ortak olmanız caiz değildir.
Aaaa
Bir kurbani ortadan paylaştıktan sonra yarısını iki kişi diğer yarısını uç kişi paylaşsa uygun olur mu uç kişi paylaşanlar kurban parayida ona gore bolusseler uygun mudur
mum
Ortaklaşa kesilen kurban ücreti ve paylaşımı eşit olmalıdır.
Kayıtsız Üye
4 kisi için alinan kurban dan bir kisi maddi sıkintidan dolayi cikip yerine birisi girebilirmi
Şem’a
İbadet niyeti ile herkes kurbana ortak olabilir.
Vaz geçen kişi yerine bir başkası ortak olabilir
Kayıtsız Üye
Büyük baş kurban 6 hisse kesilecek ortaklardan biri kendi payını iki ye parayla verebilirmi
arifselim
Büyükbaş hayvana ortak olan herkes eşit bir şekilde ortak olmalıdır. Tek bir kişi bile iki pay ile katılamaz bu kurbanın geçerli olması için şarttır. Gücü yetmeyene kurban vacip değildir zaten.
Kayıtsız Üye
– Hocam biz üç ortağız bir dana aldık üç erkek olarak aldık hanımlarımızı dahil edebilirmiyiz
– Biz yedi ortaklar olarak gittimiz ahirda yedi kisilik tosun veya duve bulamadik ayrilmayalim diye iki kurban aldik biri tosun 4 kisilik digeri ise 3 kisilik duve bazarlik yaptik ve kurbanlari aldik bazilari bu sekilde olmaz diyor ayricada sunu ifade edeyim pazarlik yaparken parasinida ikini bir hesaplandi yani ortaklik doğru degilse ne yamamiz lazim dogruysa sorun yoktur dini acidan nasıl olur cevaplarsaniz seviniriz acill
Şem’a
< hanımlarımızı dahil edebilirmiyiz >
Dini bir sakıncası yoktur.
< aldik biri tosun 4 kisilik digeri ise 3 kisilik duve >
Bu olmaz en az iki yaşını bitirmiş bir dana almanız gerekir
Kayıtsız Üye
Büyükbaş kurbanlığı 4 kişi adına alıp 7 kişi niyetlenerek kesilir ve 4 kişiye bölünebilir mi
Şem’a
Büyük baş hayvana 4 kişi alıp dilediğini ortak edebilir ama et yediye bolunmelidir
Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm kurbana farklı ortak olmak konusunda şöyle bir soru var sitenizde
< Sual: Üç ortak, farklı para verseler kurbanları sahih olur mu? Mesela 2800 liraya bir inek alınsa, ortağın birisi 800 lira, biri de 1600 lira, üçüncü ortak da 400 lira verse, eti de verdikleri para oranında paylaşsalar caiz olur mu? >
bunun cevabı fetvası nereden alındı kaynak belirtebilir misiniz
@hmet
< bunun cevabı fetvası nereden alındı kaynak belirtebilir misiniz >
Bu soru cevap 2013 te alıntı yapılmış…. fakat bu tüm fıkıh kitaplarında yazılıdır
Diyanet islam ilmihali, İslam ilmihali ömer nasuhi bilmen ilmihali ve şafii fıkhı eserlerine de bakabilirsiniz
Kayıtsız Üye
kurbani ortadan paylaştıktan sonra yarısını 3kişi diğer yarısını 4 kişi paylaşsa uygun olur mu uç kişi paylaşanlar kurbanida parayida ona gore bolusseler diğer 4 kişide kurbanın diğer yarısını bolusseler uygun mudur
arifselim
Bu caiz olmaz. Büyük baş hayvanda ortak olan herkes tam bir şekilde eşit ortak olması ve eşit pay alması şarttır. Böyle olmazsa kurban geçerli olmaz.
Kayıtsız Üye
İki aile olarak; 3er kişilik toplamda 6 kişi olarak alınan ve ücreti yarı yarıya ödenen büyük baş hayvana , 7. hisse boş kalmasın diye ailelerden birini daha katabilir miyiz. Ama ücret ve pay dağılımı yarı yarıya olacak, tabi ailelerin rızası ile.
arifselim
Bu şekilde 7. kişiyi aranıza katamazsınız bu caiz olmaz. Ancak o kişide eşit bir şekilde ortak olursa o zaman caiz olur. Kurbanda ortak olan herkes tam bir şekilde eşit olarak ortak olmak zorundadır.
Kayıtsız Üye
Iki kisi bir buyuk bas kurban keserler etler yariyeriya bolusulur sonra bu hisselerden birine uc kisi daha ortak olurlar yani birine hayvanin yarisi veparanin yarisi digerine ise hayvanin yarisiyla 4 kisi ortak para verirler ve paylasirlar caizmidir
arifselim
Kurbana kesilmeden önce ortak olmaları gerekir. Kurban kesildikten sonra artık başkası ortak olması caiz değildir. Kurbanı kesenlerin bu etlere başkasını ortak etmesi yada bu etleri para ile satması da asla caiz değildir.
Kayıtsız Üye
Merhabalar,
Yaklaşık 1 yıl önce evlendim, eşimin çocukluğundan beri hayali ihtiyaç sahibisi bir aileye kurbanlık hediye etmek, bu sene Allah nasip ederse bunu gerçekleştirmek istiyoruz,
Aynı zamanda ailem büyük baş hayvan için hisseye girecekler bende aileme bu hissede para vererek ailemin etkerinden alsam bu etleri pay etmem gerekir mi ?
Yada benimde bir hisse olarak girmem gerekir mi ?
mum
Doğrusu sorunuz karşık, Dana alarak ortak olan kişilerden biri siz olabilir ve hissenizi bir fakire verirsiniz bu şekilde hayaliniz gerçekleşir.
Kayıtsız Üye
Büyükbaş hayvanı ortak keserken bir hisseye ben alsam sonra bir arkadaşımla ortak paylaşsam olur mu
mum
Kurbanda bir hisseye iki kişi ortak olamaz. Arkadaşınıza et mi vermek istiyorsunuz anlamadım. Şayet ortaklık ise olmaz
Kayıtsız Üye
Bir kurbanın yarısını ben alsam ve diğer yarısını da bir başkası alsa kurbanın parasının da yarısını ben diğer yarısınıda o yarısını alan kişi verse.. ve ben almış oldugum yarım kurbanı 4 kişi ortak kesebilirmiyim.
mum
< yarım kurbanı 4 kişi ortak kesebilirmiyim. >
3 kişi olarak kesebilirsiniz. 3.5 paydan 4 olmaz.
Kayıtsız Üye
Kayınvalidem büyük baş kurban hissesine girdi .hisse bedelinden 400 tl eksiği var üzerini kendim tamamlasam tekrar bu parayı ondan almasam .kurbanı kabul olurum caizmidir
mum
Kayınvalideniz, kurban kesmek için sizden borç alabilir dini bir sakıncası yoktur.
Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm üç amcam ve ben dört kişi iki sığır aldık.hisseleri üçer paylaştık kalan iki hisseyi peygamber efendimize niyetleyebilir miyiz veya kalan hisseleri nasıl niyetlemeliyiz.
mum
Elbette dilediğiniz kişiyi hisseye katabilirsiniz. Kasaba vekalet verirken bu kurban falan falan adına deyip isimleri saymanız yeter.
kurbanda bir hisseye iki kişi ortak olabilir mi, kurbanda 1 hisseye 2 kişi girebilir mi, kurban bir hisseye iki kişi girebilir mi