Vefat eden kişinin kefaretinin ödenmesi standardı ne?
Kayıtsız Üye
Vefat eden kişinin yakınları namaz kefareti,fitre kefareti veya yalanlarına karşılık kefaret ödeniyor.Bu ödemenin ölçüsü nedir? Hesplama şekli nedir.Bu işlem için cami cami dolaşıp bu hesplamayı yapan dini bilgisi olan kişi aranıyor.Tarafınızdan herkesin anlayabileceği şekilde sitenizde hesplama şekli yayılansa müslüman kardeşlerin bu sıkıntısı giderilmesi mümkün değilmi ? Basit hesaplama şeklini veya förmülünü yayınlarsanız iyi olur diye düşünmekteyim.Allah razı olsun.
Yorum: Vefat eden kişinin kefaretinin ödenmesi standardı ne?
arifselim
Vefat eden kişi için yapılan bu uygulamaya ıskat denir. Bu ıskat namaz için üzerinde kazaya kalan farz namazlar ve vitir namazları için bir af dilemek ümidi ile yapılır. Aynı şekilde oruç borçları içinde bu işlem yapılır buna da ıskatı savm denir. Ancak namaz için ne kuranda nede hadislerde böyle bir rivayet söz konusu değildir. ancak bunun yapılması ve ölü tarafından vasiyet edilmesi yada geride kalan yakınları tarafından yapılması bir rahmet ve af dileme nişanesi olarak görülmüştür.
Bir mazeret sebebi ile farz oruçlarını tutamayan kimse için hadisi şerifte miktarı şöyle buyrulmuştur:
"Bir kimse üzerinde bir aylık Ramazan orucu borcu varken ölürse, onun her günü için bir yoksul doyurulsun." ((İbn Mâce, Sıyâm, 50)
– Iskât-ı salâtı, yani, ölünün namaz borçlarını düşürmek için fidye vermeyi, Hanefî müctehidleri bir ihtiyat eseri olarak müstahsen görmüşler, güzel bir muamele olarak kabul etmişlerdir.
– Aslında namaz için verilen fidyeler, kazaya kalmış namazın yerine geçmez. (Hâlbuki oruçta verilen fidye, tutulamayan orucun yerine geçer, onu borç olmaktan düşürür).
– Iskât-ı salât ve savm yapılabilmesi için her şeyden önce, ölen kimsenin bu hususu vasiyet etmesi gerekir. Ölen adam vasiyet etmemiş ise, velisi ve varisleri tarafından da ıskâtın yapılması câizdir ve makbûldür.
– Ölünün ıskât-ı salât ve ıskât-ı savm için yaptığı vasiyet, geride bıraktığı malının üçte birinden karşılanır. Malın diğer üçte ikisi mirasçılarındır.
– Bir günün gece ve gündüzünde vitir de dahil olmak üzere altı vakit namaz vardır. Ölünün arkasında bıraktığı malının üçte birinden, bu altı namazdan herbiri için bir fidye verilir. Bir fidye, bir fakirin bir gün doyurulmasıdır. Sabahlı-akşamlı olmak üzere iki öğün üzerinden hesaplanır.
– Verilecek fidyelerin hepsi tek fakire verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Fidyeler, fakiri doyurmak suretiyle yerine getirilebileceği gibi, yiyecek karşılığı para olarak da verilebilir. Fakirin ihtiyaçları çeşitli olduğundan para olarak verilmesi daha iyidir.
Yorum: Vefat eden kişinin kefaretinin ödenmesi standardı ne?
Kayıtsız Üye
85 yaşında vefat eden bir insan için ne kadar fitre ödemeli Allah razı olsun
Yorum: Vefat eden kişinin kefaretinin ödenmesi standardı ne?
arifselim
Yukarıda verdiğimiz ilk cevaba göre o vefat eden kişinin durumuna göre bir hesaplama yapılır ve ona göre bu yerine getirilir. Allah rahmet eylesin.
ölen kişinin kefareti, ölen kişinin yemin kefareti, ölen kişinin fitresi nasıl hesaplanır