Müzik dinlemek caizmi?

Müzik dinlemek caiz mi?

Ferhat1991
SELAMUN ALEYKÜM kardeşler abiler ablalar müzik dinlemek caizmi

linke tıkadım tamamını okudum ben bir şey anlamadım kavranılması güç örnek=mesela cep telefonundan ferdi tayfur dinlemek caizmi değilmi?


müzik dinlemek caizmi?

ikindi
ben bir kitapta söyle okumustun, sarki dinlemek caiz, mesela dügünlerde fln sarki calinmasi vs haram degildir, yanliz tek sartla, sarkinin sözleri ve konusu dinimize karsi olmamasi lazim. mesela zina, isyan, icki, kumar gibi konular oldugu zmn dinlemek uygun degildir.

eger yanlisim varsa düzeltilsin lütfen 🙂


müzik dinlemek caizmi?

aziz83
Ehl-i sünnet itikadına göre sadece zilsiz def, ney(?) ve savaşa giderken çalınan davul dinlenebilirken, bunlardan başka her türlü müzik aletini dinlemek haramdır!!!

Hanefi mezhebi bu görüşü alırken, Şafii mezhebi ise şevheti çağrıştırmıyorsa, kadın sesi değilse dinlenebilir demiştir…

ayrıca sorularla islamiye sitesinde yer alan ‘Dinî musikî ruhun gıdasıdır’ sözü kocaman bir yalandır…


Crowley

Rock müzik dinlemek caiz mi?


Cevap: Rock müzik dinlemek caiz mi?

umutlucan
şehveti arttıracak her türlü müzik haramdır.
Ayrıca kadere söven insanı bunalıma sokan insanı hayata küstüren her türlü müzik sakıncalıdır uzak durmak lazım .
Rock pop rap diye ayırım yapmak doğru olmaz .


rock dinlemek günah mı, nehir ismi caiz mi

Müzik dinlemek caizmi
emniciba
Ben sogopa kajmer falan dinliyorum ne kadar doğru bilmiyorum ama hosuma gidiyor dinlerken soldaki melek yazıyormu acaba ?:S


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm

Şarkı dinlemek nasıl günah olur ?

Benim arkadaşım var şarkı dinliyor onunla dinlemedğim zaman dışlanıcam korkusu var …Ben o kadar da etkilenmiyorum şarkılarda …Diyelim şarkı arabesk ben bundan etkilenmiyorum sadece seviyorum dinlersem günah olur mu ? Hatırlatmasımı önemli yoksa etkilemesi mi bana geniş ayrıntı verin çok evham yaptığımı düşünüyorum.


arifselim
Aleykum selam. Müzik konusu direk haram denmesi çok zor olan bir konu olsa da bu tür şarkıların içinde bulunan sayısız haramlar, isyanlar ve şehvete yönlendiren şeyler olduğu bellidir ve dinlenmesi caiz değildir.


Ümmet06
İsyan ve batıl sözler geçen,küfür,edepsiz şeylerin geçtiği Allahı unutturan caiz değildir bazı yerlerde haram olarak geçer


turkeypower
Müzik Dinlemek Caiz midir? ben Ülke ile alakalı Vatan sevgisini hatırlatan müzikler dinliyorum bu caiz midir?


İman gücü
Hüzün,keder,şehvet içeren müzik dinlemek caiz değildir.Ama Allah aşkını belirten,iman aşkını belirten ilahiler dinlemek daha iyidir,caizdir.


Kayıtsız Üye
Ben 19 ysşındayım ve mzüik dinlemeyi çok seviyorum özellikle discotek tarzı müziklere bayılıyorum ama namazımı kılarım harama bakmaö sizce yanlış mı yapıyorum


Vuslat79
Aziz83 kardeşim;
Söylediklerine katılıyorum. Müzik ruhun gıdası olsa ölmek üzere olanlara, hastalara müzik dinletirlerdi.
Ama sifa için kuran okuyoruz. Demek ki müzik değil KUR’AN RUHUN GIDASIDIR


Kuldurdileyen
Ruh tedavisinde, eskiden ülkemizde su sesi ile müzik, ney sesi verilen hastaneler varmış. Bu ne incelik. Kültür bakanlığının sitesinde ses örneği vardı. Eğer kültür bakanlığı yalan bilgi aktarıyorsa vebali boyunlarına olsun. Yayın tarihini hatırlamıyorum ama en az 10 sene geçti.

Göçmen kuşlar için barınaklar yapıp yiyecek içecek bıraktıklarını da duymuştum aslını bilmem. Dedelerimizin imanının ne kadar kuvvetli olduğunu bildiğimden eğer bir sakıncası olsa idi buna karşı çıkacaklarını düşünüyorum.

Müziğin sözleri isyan ediyor ve Kitabı yalanlıyorsa kişi de bunu alkışlayıp oynuyorsa anlamı için size bir şey denmesi gerekiyor mu? Bu direk zarardır.

Müziğin sözleri Allah ı ve peygamberi övüyorsa bu ibadete girer. İbadet esnasında bizce abdestsiz olmak yanlıştır, yahut değişik hallerde bulunmak uygun olmaması önemli değildir, önemli olan Allah yapılanlardan razı mıdır? İbadet Allah la kul arasındadır, fazladan yapılan nafile ibadette görüşümüz yok ki beyan edemeyiz.

Müziğin insana sevdirilmesi onların bunu dinlemekte karar ve devam etmeleridir. Yoksa insana şifa sadece Allah tandır. Şifada onun ortağı yoktur. Karar etmelerinde isyan yoksa şer vardır diyemeyiz. Ama hayırda vardır diyemeyiz. Sadece usulünce arazları azaltmaya vesile olabilir belki diyebiliriz.

Müziğe kurtuluş olarak bakılmamalı, ama dinleyene de bu kötüdür deyip karışmamalıyız. Hadisleri var ama hafızama güvenmiyorum. Bayanların dinlemesine çalmasına eğlenmesine izin veriliyordu.


Omer Faruk
< Ben 19 ysşındayım ve mzüik dinlemeyi çok seviyorum özellikle discotek tarzı müziklere bayılıyorum ama namazımı kılarım harama bakmaö sizce yanlış mı yapıyorum >
Sevgili genç kardeşim, müzik BIÇAK gibidir. Hakka da kullanılır batıla da. Seni haktan alıkoymayan her türlü müziği dinlemen de müzik enstrümanı kullanıp müzik yapman da haram değildir. Kur’an’da zaten bu konuda bir yasak yok. Rasulullah’ın izin verdiği helal olanı, yasak olanı ise harama alet edilenidir. Bunu nefsinde kontrol ettiğinde sen de bilebilirsin.

Rabbim bizlere şeytanın günahlarını süslemesin, amin.


Vuslat79
İnsanı isyana, şehvete, harama, üzüntüye, düşünceleri faydasız dünyevi arzu ve hırslara yönlendirmeyen sarki var mi peki?

Veya hangi müzik türü insanı iyiliğe , topluma faydalı olmaya, şükretmeye, Allah a tevekkül etmeye, tefekküre sevk amacı güdüyor.

Biliyorsanız yazar misiniz. hangi sanatçılar veya hangi şarkılar. Bizde dinleyelim ?


Omer Faruk
< İnsanı isyana, şehvete, harama, üzüntüye, düşünceleri faydasız dünyevi arzu ve hırslara yönlendirmeyen sarki var mi peki? >
1- Hz. Peygamberi hicretinde Medineli kadınların karşılamak için teflerle söylediği “Ay doğdu üzerimize” şarkısı
2- Çağrı filminin müzikleri
3- İlahi formundaki bütün şarkılar
4- Aşk ve sevgiyi anlatan halk türkülerimizin bir kısmı
5- Arabesk olup insanlık mesajları veren bir sürü şarkı
6- Sanat müziği olup insanlara aşkı ve dürüstlüğü anlatan bir sürü şarkı

Daha sayalım mı kardeşim?

Selametle kal…


muvaffak
İnsanın her şeyi yasak ve serbest çizgisinden görüp ona göre hayatını konumlandırmaya çalışması yaşamı ve bir süre sonra dini yaşanmaz kılar. Kişinin üzülmesi her zaman kötü değil, iyiliğe de sevkolunmaya çalışması da iyi bir fikir olmayabilir. Müzik dinlerken müziğin keyfine varın. Sadece Rabbinizin rolünü üstlenmeye çalışan, onunla sizin aranızdaki münasebete karışan müzikleri dinlemeyi bırakmalısınız. Burada rock müzik haram demek mümkün olmadığı gibi ilahi/ezgi denilen müziklerin tümünün helal olması gibi bir durum söz konusu değildir. Kişinin en iyi tanıdığı kişi yine kendisidir. Yolunuz sizin gideceğiniz yoldur.


Vuslat79
1. Yazdığınız cümlenin cevabını daha önce vermiştim. Geçerli bir açıklama değil.
2. Bir filmin jenerik müziğine göre mi amel edeceğiz
3.ilahi formundaki bütün ezgiler demişsiniz ama bazi ilahilerde mahşerde nebiler bile senden medet ister gibi sözler var. Medet Allah tan istenir. Bu sadece aklıma gelen bir örnek.
4.ask ve sevgiyi anlatan çok şarkı vardır. Ben bir pop, rock veya hiphop türünde bir ask şarkısını niye dinleyeyim? Bana faydası nedir merak ediyorum. Ahiretimiz için faydası var mi
5.arabesk insanlık mesajları derken ne demek istediniz tam anlamadım. Arabesk şarkılar çoğunlukla dünyevi üzüntülere sevk eder. Zamanımızı, enerjimizi aşk şarkılarına mi verelim. Yoksa nasıl takva ehli olabilirim. Allah rızası için neler yapabilirim gibi konulara mi verelim.
6.sanat müziğinden de örnek verirseniz sevinirim.

Şu soruyu sormamız lazım en başta kendimize; Bu yaptıgım, uğraştığım,zamanımı harcadığım iş, Allah in rızasına uygun mu. Allah benden razı olur mu?

Sanırım okuyan arkadaşlar bir fikir sahibi olmustur. Veya demek istediğimi anlatabilmişimdir. İnsanlara kesin helal veya kesin haram olmayan bir konuda rahatça fetva vermekten kaçınmak gerekir.


Kuldurdileyen
Bu konuda neler yazılmış diye 10 kadar internet adresine baktım. Hadisler kasden mananın değiştiği yerden yarım kesilmiş. Kitaplardan okuyun. İnternetten okuyarak sakın hüküm vermeyin. Bilinçli bir saldırı, örneğin bir hadisde aslında biri peygamber efendimize bir şey diyor tam orda bitiriyorlar hadisi, halbuki ordan sonra peygamber efendimiz giriyor konuya. Yahut peygamber efendimiz bunu yapmayın diyor tam orda kesiyorlar ama ordan sonra peygamber efendimiz şöyle yaparsanız sizin için sakınca yoktur diyor. Tabi gençler kitaplara yetişemediler hep internet. İnternetten görüp yorum yapmaktan kaçının, art niyetliler var. Basılı kitaplardan okuyun.


Omer Faruk
< Yazdığınız cümlenin cevabını daha önce vermiştim. Geçerli bir açıklama değil. >
Dilediğinize inanmak size kalmış. Malum “Dinde zorlama yoktur”

Daha önce de belirttiğim gibi

1- Müziği haram kılan muhkem bir ayet olmadığı gibi mütevatir bir hadis de yoktur. Diğer hadisler ise değerlendirildiğinde kendisiyle haram işlenilmesi kastedilmiştir. Müzik bıçak gibidir, dileyen yemek yapar dileyen insan öldürür.
2- Siz illa adam öldürürüm diye korkuyorsanız, bu sizin sorununuz, İslam’ın sorunu değil.

Sonuç, Müzik İslam’a hizmet ediyorsa helaldir, küfüre hizmet ediyorsa haramdır. Bu da içerikle ilgili bir durumdur, vesselam…


Vuslat79
Kulluk şuurumuzu ve cihad heyecanımızı eriten her şey batıldır ve sakıncalıdır. Adının müzik veya başka bir şey olması önemli değildir. Şehveti hareketlendiren, batıla benzemeye neden olan, vakit israf ettiren, faziletli bir işle meşguliyetin yerini alan müzik caiz müzik değildir. Bunun dışındaki müziğin caiz olacağını söyleyen âlimler vardır. Neyi nasıl ve neden dinlediğinizi kendiniz takdir edebilirsiniz.

Kaynak: https://www.fetvameclisi.com/fetva-muzik-haram-midir-902.html


Omer Faruk
< Kulluk şuurumuzu ve cihad heyecanımızı eriten her şey batıldır ve sakıncalıdır. >
Bu sizin kişisel yorumunuzdur. Müzik konusunda geçerli bir görüş değildir. İslam’da hükümler duygusal fikirlere değil delillere dayanır. Bu konuda hiçbir deliliniz yok. Verdiğiniz linkde de Kur’an’dan ayet görmedim.

Birşeye haram demek için DELALET-i KAT’i SUBUTİ KATİ delile ihtiyaç vardır. Eğer yoksa yapılan yorumlar yorum olarak kalır kimseyi bağlamaz… Örneğin, midye yemek haram diyen birisi bunu ayete ya da mütevatir hadise dayandırmak zorundadır. Yoksa kendini Allah yerine koymuş olur.

Selametle…


Vuslat79
Birçok hadis var inanmak isteyene…

Benim yorumum değil Nurettin Yıldız’ın yazısı. Objektif bir şekilde araştırınca sizin dediginiz gibi olmadığını görürsünüz Siz müzik dinlemeyi söylemeyi her turlu çalgı aletini kullanmayı sevebilirsiniz. Ama insanları yanlış yönlendirme gibi bir durum olduğu zaman ben itiraz ederim. Muslumanlar sabah akşam müzik dinleyince çalgı cengi ile zamanini tüketince ne faydası olacak? Tüm müzik aletleri helal diyorsunuz neye dayanarak? Yukarıda madde halinde cevapladım tezlerinizi. Ancak hiç birine tatmin edici bir cevap alamadım.


18-Unexpected
Selamın aleyküm. Cenabet olduğum zamanlarda ezan okunmadan gusül almaya çalışıyorum ama bazen alamadığım zamanlar oluyor ve ezan okunuyor. Yanılmıyorsam cenabet olanların ezanı dinlemek çok da uygun değilmiş. O yüzden ben çok kısık bir sesle bir şarkı açıyorum. Bu doğru mudur?


vel Fecr
18-Unexpected

nice konularınızı ve mesajlarınızı gördüm, siz gusüllü geziyormusunuz ?
siz hiç ndn 2 ezan arası gusül almak gerektiğini araştırdınız mı ?


Omer Faruk
< Birçok hadis var inanmak isteyene… >
Hadislerin “haram” noktasında delil değeri kazanmasının ölçüsü bellidir. O’nu yukarıda belirttim. Ayrıca Eşya’da İBAHA ESASTIR kaidesine göre Allah ve Rasulü (mütevatir hadis) bir şeyi kesin, açık bir söz ile HARAM kılmamışsa helaldir. Artık bu alanın değerlendirmesi Kur’an’a değil Tıp, kimya, çevre vs. ilimlere kalmıştır. Eğer onlar zararlı buluyorsa İslam alimleri de bunun kullanılması doğru değildir diyebilirler HARAM diyemezler. Örneğin, Esrar, sigara, eroin tıp ilmine göre zararlıdır. Bir İslam alimine bunlar sorulursa buna HARAM diyemez ama hanefi mezhebinde geliştirilen kavrama göre TAHRİMEN MEKRUH (yani zararıyla harama yakın mekruh) denilir.

< Muslumanlar sabah akşam müzik dinleyince çalgı cengi ile zamanini tüketince ne faydası olacak? >
Hiçbir yorumumda böyle bir şey demedim. Ama helal olanı kimse haram kılamaz, dedim. Futbol izlemek, yorumlarını okumak da faydasız ve zaman tüketici ama HARAM demek kendimi Allah yerine koymak olur.

Selametle…


18-Unexpected
Yav hacı, sorumu okudun mu? İki ezan arasında alabilirsem alıyorum ki çoğu zaman alıyorum ama bazen istisnalar oluyor demeye getiriyorum.


Vuslat79
İslam dini dalga geçilecek bir din değildir. Saçma sapan sorularla alaya alma gibi amacı olanları Allah a havale ediyorum…


seyit gazi
< Selamın aleyküm. Cenabet olduğum zamanlarda ezan okunmadan gusül almaya çalışıyorum ama bazen alamadığım zamanlar oluyor ve ezan okunuyor. Yanılmıyorsam cenabet olanların ezanı dinlemek çok da uygun değilmiş. O yüzden ben çok kısık bir sesle bir şarkı açıyorum. Bu doğru mudur? >
güzel kardeşim önemli olan cünüb olarak namaz vaktini geçirmemendir. kılmadığın namazın vakti çıkmadan gusül alıp namaz kılacak kadar vakit içerisinde gusletmen gerekir. cünüb olarak ezan dinlememek ile ilgili bir şey ben duymadım ancak önceki vakit çıktığı için, ezanı duymaman gerek şeklinde bir şey duymuş olabilirsin veya başka bir şeyde duymuş olabilirsin. cünüb olarak ezanı da kuranı da dinleyebilirsin ama gusletmekde acele etmek efdaldir. cünüb olarak kılmadığın namazın vakti çıkmadan önce gusledip namaz kılacak kadar vakit içerisinde gusletmen gerekir.

sıhhatlerini bilmiyorum ancak şu iki hadise rastlamıştım

Gusletmek için kalkana, üzerindeki kıl sayısınca sevap verilir, o kadar günahı affolur, Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ meleklerine, “Bakın bu kulum, gece üşenmeden kalkıp emrime uymak için guslediyor. Şahit olun ki, bunun günahlarını af ve mağfiret eyledim” buyurur.

Allahü teâlâ buyuruyor ki: Şu üç şeye devam eden, gerçek dostumdur. Bunları terk eden de, gerçek düşmanımdır. Bu üç şey, namaz, oruç ve cünüplükten gusüldür.


kuldurdileyen

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();