İlim Konusunda Önemli Bir Soru (Görüşleriniz önemli)
ogamest
İlim konusunda bir çok ayet ve hadis mevcut.
Mesela:
Hadisler
İlim öğrenmek kadın, erkek herkese farzdır.
İlim Çin’de bile olsa gidiniz.
Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.
Her şeyin bir yolu var. Cennetin yolu ilimdir.
Alimin uykusu cahilin -nafile- ibadetinden hayırlıdır.
Mahşer günü alimin mürekkebi, şehidin kanından daha kıymetlidir.
Hikmet (ilim) müslümanın kayıp malıdır. Nerede bulursa alsın.
Ben ilim şehriyim, Ali de bu şehrin kapısı
İnsanların en kötüleri, ilmini kötüye kullanan alimlerdir.
Alimin ölümü alemin ölümü gibidir.
İlmin esirgenmesi helal olmaz.
Bir saat tefekkür (Düşünme, düşünüş), altmış yıllık nafile (Fazladan kılınan namaz veya tutulan oruç) ibadetten hayırlıdır.
Muhakkak ki alimler, peygamberlerin mirasçılarıdır.
Kim bir ilim öğrenmek için bir yola sülûk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir. Melekler, ilim talibinden memnun olarak kanatlarını (üzerlerine) koyarlar.
Semavat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki balıklar, âlim için istiğfar ederler.
Âlimin âbid üzerindeki üstünlüğü dolunaylı gecede kamerin diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir.
Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir.
Faydasız bilgiden Allah’a sığınırım.
Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da ilmi seven ol. Fakat sakın beşincisi olma; (bunların dışında kalırsan) helâk olursun.
İlmi öğrenip de başkalarına dağıtıp nakil etmeyen insan, altınları gömüp onu sarf etmeyen, ondan yedirip içirmeyen kimseye benzer.
Allah’u Teâlâ kıyamet gününde âlimleri toplayarak buyuracak ki: ‘Ben size sırf hayır murad ettim. Bunun için de kalblerinize hikmeti koydum. Haydi girin Cennetime. İşlediğiniz kusurlarınızı mağfiret ettim.
Kim kendisine ilmî bir mes’ele sorulur da onu gizler, söylemez ise Allah, onun ağzına kıyamet günü ateşten gem vurur.
"Âlimlere tabi olun! Çünkü onlar, dünya ve ahiretin ışıklarıdır."
"Âlimler, kurtuluş yolunu gösteren birer rehber ve kılavuzdur."
"Âlimler olmasaydı, insanlar helak olurdu."
"Bilmediklerinizi salih[âlim]lerden sorup öğrenin!"
İlmin yarısı, soru sormaktır.
Ayetler
De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Zümer : 9
De ki: Rabbim ilmimi arttır! Tâhâ : 114
Yaratan Rabbinin adıyla oku. Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir. O ki kalemle (yazmayı) öğretti. İnsana bilmediğini öğretti. Alâk : 1,3,4,5
" Hikmeti (ilmi) dilediğine verir. Hikmet verilen kimseye çok hayır verilmiştir. Bunu ancak sağduyu sahipleri düşünüp anlarlar." Bakara : 269
Kulları içinden ancak alimler, Allah’tan gereğince korkar. Fâtır : 28
Göklerde ve yerde nice ayetler vardır ki, onların yanından (hiç düşünmeden) yüz çevirerek geçerler. Yusuf : 105
Allah, sana Kitab’ı ve hikmeti indirdi ve sana bilmediğin şeyleri öğretti. Nisa : 113
Allah demişti ki: Ey Meryem oğlu İsa, sana ve annene olan nimetimi hatırla, hani seni Ruhu’l Kudüs ile desteklemiştim; beşikte ve yetişkin iken insanlarla konuşuyordun; sana Kitab’ı, hikmeti, Tevrat’ı, İncil’i öğrettim. Maide : 110
Evlerinizde okunan Allah ayetlerini ve hikmeti hatırlayın. Ahzâb : 34
Geceyi, gündüzü, güneşi ve ay’ı sizin hizmetinize verdi. Yıldızlar da O’nun emriyle (size) boyun eğdirilmiştir. Şüphesiz bunda aklını kullanan aklını kullanan bir toplum için ibretler vardır. Nahl : 12
Allah bilendir, hikmet sahibidir. Nur : 58
Aklınızı kullanmıyor musunuz? Bakara : 44
Size ayetlerini gösterir ki düşünesiniz. Bakara : 73
Düşünürseniz size ayetleri açıkladık. Âl-i İmrân :118
"Bilmiyorsanız ilim erbâbına sorunuz. " Nahl : 43
Bu misalleri ancak âlim olanlar anlar." (Ankebut 43)
Benim Sorum şu: Arkadaşımla yaptığımız bir toplantı öncesinde İmam-ı Gazaliden (İhya) ilimle konulu ayet ve hadisleri okuduk.Bi arkadaşım, sayısal derslerde çok iyi, ama aşırı..Ve o bu ayet ve hadislerde geçen ilim aynı zamanda budur dedi.Eğer iyi niyetli olunursa (mesela: iyi makamlara gelip, ülkeyi yönetmek ve insanlara hizmet etmek vs.) .. Ben ise bu ayet ve hadislerin, hadis, ayet, akaid vb. ilimleri kastettiğini savundum.
Kısaca şöyle toparlayayım:
Günde 7-8 saat bu tip dünyalık ilimleri(matematik vs.) çalışıp (insanlara ve dine hizmet amacıyla), 2 saat de ahiret ilimlerine mi çalışmak ,
yoksa 10 saat hadis, fıkıh, tefsir, akaid gibi ilimlere mi çalışmak faydalıdır.??
Ve faydalıdır sorusundan öte hangisi ilimdir?
Cevap: İlim Konusunda Önemli Bir Soru (Lütfen Cevaplayın)(Görüşleriniz önemli)
iliman
Fahreddin Razï, ilimle alakali bir bahsi tahlil ederken, bu hususla alakali güzel bir nukte yakalar:
forumduasi.com/ilim-ogrenmek-ve-ogretmenin-fazileti/139008-islamda-ilmin-onemini-anlatan-mukemmel-bir-misal.htmlIslamda ilm’in önemini anlatan mûkemmel bir misal "Maliki mezhebinin disinda kalan her 3 mezhep köpegi necisû’l-ayn’ kabul eder". Yani köpek,butunuyle necistir,pistir.
Dolayisiyle evlerde bulundurulmasi doğru degildir. Ancak köpek, "kelb-i muallem" olursa yani kendisine av avlama ögretilmis ve koyunlari bekleme talim edilmisse, o zaman durum degisir. Onun agzina alip getirdigi av yenir,sürünüp dolastigi yerler pak kabul edilir ve onun evde bulunmasi da mahzurlu olmaz.
Imam Fahreddin Razi burada bir lahza durur ve soyle der:
" Bir kelb bile ilimden sadece av avlama isini ogrenir,,,ve ogrenmekle de necisu’l-ayn olmaktan çikarsa,hatta insanlar içinde adeta aile fertlerinden bir fert haline gelirse, ilim ogrenen insanin, nasıl zirvelere ulasacagini varin siz kiyas edin"
"Bir saat tefekkür bir sene ibadetten daha hayirlidir"
Ilim’in dunyaligi ahiretligi yoktur bence, Allah için ogrenilen ve insanlik için hayirli seyler yapan herkes bu sevaptan faydalanir, ama Allah için derken bu kisim çok onemli çunki niyete bakar, nice insanlar var profosor olmus ama insanliktan nasibini alamamistir, ama sadece ilimle mesgul olupta farz lari yerine getirmesse zaten o ogrendigi ilim ona bir fayda saglamaz onemli olan bu ikisini dengelemek ve ilim ogrendikçe Yaratiçinin yuceligini her defasinda daha çok hissetmektir.
Yanıt: İlim Konusunda Önemli Bir Soru (Lütfen Cevaplayın)(Görüşleriniz önemli)
ogamest
yorumun için sağol ama ;
Bir hadis okuyamadan, arapça bilmeden, Kurandan yeterli bir miktar ezberlemeden, fıkıh ve akaidle ilgili belli başlı meseleleri okumadan, niyet ne olursa olsun (yani velev ki, dine hizmet etmek olsun) , öğrenilen (dünyalık) ilim ilim midir?
Sanırım aradaki denge bu olmamalı.İnsan kendini kuran, hadis vb. çok geliştirmeli, bunun ölçüsü yukarıda dediğim gibi 8saate 2saat olmamalı.Ben böyle düşünmüştüm.
Yanlış mı ettim acaba?
Soru: İlim Konusunda Önemli Bir Soru (Lütfen Cevaplayın)(Görüşleriniz önemli)
islami17
Tabiki öncelikle ahiret ilimi öğrenmeliyiz fakat dünyada yaşadığımız müddetçe yaşamımızı ve geçimimizi sağlayabilmek için ihtiyacımız olan ilimleri de öğrenmeliyiz. Misal Allah kısmet ederse ben mühendis olmayı düşünüyorum. Bunun için de fizik matemamatik ve geometriyi çok iyi bilmem gerekiyor. Bunun için çok çalışıyorum. Sonra da Allah’a dua ediyorum. Yardımcı olması, zihin açıklığı vermesi için.
Sonuçta helalinden kazanç için emek harcamalıyız ve bu sevaptır. Dünyada da ahirette de faydalıdır. Ancak öncelikle dini ilimleri öğrenip dünyadaki yaşantımızı ona göre şekillendirmeliyiz.
İnşAllah düşüncelerimi anlatabilmişimdir kardeşim.:)
ilim soruları