Bir müslüman niçin temiz olmak zorundadır

Bir müslüman niçin temiz olmak zorundadır

Kayıtsız Üye
bir müslüman niçintemiz olmak zorundafır


Yanıt: Bir müslüman niçin temiz olmak zorundadır

Desert Rose
Temizlik imandandır" Bu hususta bir çok hadis rivayet edilmiştir. [1]
Evet, temizlik imandandır. Ancak, imandan sayılan temizlik, sanıldığının aksine sadece maddi temizlikten ibaret değildir. Kalp ve beden temizliği diye ifade edebileceğimiz maddi–manevi iki katlı temizliktir imandan sayılan temizlik…

Çevresine karşı dürüst davranmayan, başkalarının mutluluğundan mutluluk duymayıp tam aksine rahatsızlık hisseden, ibadeti ve ibadet edenleri hafife alan insanın kalp temizliğine sahip olduğunu söylemek kolay olmasa gerektir. Bu insan kalbindeki bu gibi kötü duyguları gidermeyi bir manevi temizlik olarak kabul etmeli, hemen beraberinde bedenindeki kirleri gidermeyi de maddi temizlik olarak bilmeli, böylece maddi manevi temizlik yaparak imandan olan temizliğe ulaşmış olacağını düşünmelidir. İşte bu iki temizliğe Efendimiz:

– Ennezafetü minel iman! buyurmuştur. Yani temizlik imandandır… Bir diğer hadiste de:

İslam temizlik temeli üzerine inşa olunmuştur! buyurarak, kalp ve beden temizliğinin İslam’ın temeli olduğuna işarette bulunmuştur…

Öyle ise bu iki temizlikten birini ötekinden ayrı düşünemeyiz. Çünkü kalp temizliği ibadet etme duygusu meydana getirirken, beden temizliği de bu ibadetin sahih olmasını sağlayacak vücut ve elbise temizliğini temin edecektir. Bedeni ve elbisesi temiz olmayanın ibadeti de sahih olmayacaktır elbette.

[1] (Müslim, taharet 1; Darimi, Vudu 2; Müsned, 5/342,344; Acluni, keşfu’l- hafa, 291)
Ahmet Şahin


Yanıt: Bir müslüman niçin temiz olmak zorundadır

Desert Rose
Temizlik ne demektir?

Temizlik "Allah’ın emrettiği ibadetlerden herhangi birini yapabilmek için insanın ruh ve beden yönünden her türlü pislik ve kirlilikten arınmış olması” demektir. Diğer bir ifadeyle temizlik, "insanın bedenini, ruhunu ve çevresini kirleten, ibadetlerin yapılmasına engel oluşturan maddi ve manevi kirlerden arındırmaya yönelik olan uygulamaları davranış haline getirmek” demektir.
İbadetle temizlik arasında ne gibi bir ilişki vardır? (Geçen dersten hatırlayalım)

İbadetle temizlik arasında çok yakın bir ilişki vardır. Çünkü temizlik ibadetin temeli, aynı zamanda ön şartıdır. Bir Müslüman’ın Allah’ın emrettiği ibadetlerden bazılarını yerine getirebilmesi için ruh ve beden yönünden her türlü pislik ve kirlilikten arınmış olması gerekir. Bu nedenle İslam dininde birçok ibadet, temizlik şartına bağlanmıştır. Kur’anıkerim’deki "Sonra kirlerini gidersinler, saç ve tırnaklarını kessinler, adaklarını yerine getirsinler ve o Kabe’yi tavaf etsinler” (Hac suresi, ayet 29) ayeti Kabe’yi tavaf ibadeti için temizliğin ön şart olduğunu açıklamaktadır. O’na (Kur’an’a) tertemiz olanlardan başkası el sürmesin” (Vakıa suresi, ayet 79) ayeti de Kur’an’a el sürmek için temizlik gerektiğini belirtmektedir.
Ayrıca namaza hazırlık şartlarından birisi de, her çeşit manevi pisliklerden, kirlilikten, yani gözle görülemeyen, fakat pis sayılan hallerden temizlenmektir. Bu da, gusül, namaz abdesti, ya da teyemmümle gerçekleşir. Namaza hazırlığın diğer bir şartı da; vücudun, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olmasıdır. Bütün bunlar temizliğin ibadetin temeli ve ön şartı olduğunu, dolayısıyla temizlikle ibadet arasında sıkı bir ilişkinin varlığını açık bir şekilde göstermektedir.
Temizliğin insan açısından önemi nedir?

Temizlik sağlığın temelidir ve uygarlığın en önemli göstergesidir. Temizlik, insanın ruh ve beden sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yapar. Temiz insan kendini daha rahat ve mutlu hisseder. Çalışma isteği artar. İşinde daha verimli, katılımcı ve girişken olur. Başkaları üzerinde olumlu etki bırakır. Temizlik kurallarına uyan insanlar toplumda sevilir, çevresinde olumlu etkiler bırakır, daha kolay kalıcı ilişkiler kurar. Kendisine ve çevresine saygı duyan insanlar temizliğe önem vermek zorundadır.
İslam dininin temizliğe verdiği önem

İslam dininde temizlik denilince; "insanın vücudunun, yediği, içtiği, giydiği, barındığı yerin, çevresinin her türlü görünür pisliklerden arındırılması, haram gibi manevi bakımdan pis kabul edilen şeylerden uzak durulması” anlaşılır.
İslam’ın en önemli hedeflerinden biri temiz birey ve temiz bir toplum oluşturmaktır. Bunun için sağlıklı olmanın temel şartı olan temizliğe büyük önem vermiştir. Kur’an’ın birçok ayetinde, Hz..Peygamberin hadislerinde ve örnek hayatında temizlik üzerinde ısrarla durulmuştur. Temizlikle ilgili birtakım ilke ve ölçüler getirilmiş, temizlik bazı ibadetler için ön şart sayılmıştır. Bu nedenle İslam dininde birçok ibadet, temizlik şartına bağlanmış ve bazı dini emirlerin yerine getirilebilmesi için de temiz olunmasının gerektiği belirtilmiştir.
Allah Kur’an’da

buyurarak temizliğe dikkat edenleri övmüş, temizlenenleri sevdiğini bildirmiştir. Sevgili Peygamberimize Allah’ın ilk emri "Oku”, ikinci emri de
olmuştur. Bu ayetlerde hem maddi hem de manevi temizliğin emredilmesi dinimizin temizliğe ne kadar önem verdiğini gösterir. Peygamberimiz de
buyurarak temizliğin önemini dile getirmiş, bu konuda davranışlarıyla Müslümanlara örnek olmuştur. Bütün bunlar İslam’ın temizlik dini olduğunun en açık göstergesidir.
Temizlik çeşitleri nelerdir?

Temizliği manevi temizlik(iç temizliği), beden ve elbise temizliği, çevre temizliği olmak üzere üç bölümde ele alabiliriz.
Manevi temizlik

Manevi Temizlik; "insanın her türlü kötülük, günah ve çirkinlikten kendisini arındırması”dır. Buna "iç temizlik”de denir. Bedenimizin, elbiselerimizin, evimizin, okulumuzun temiz olmasının yanında, ruhumuzun (iç dünyamızın) da temiz olması gerekir. Çünkü insan ruh ve bedenden meydana gelmiş bir varlıktır. İçi temiz olan insanın bu temizliği dışına da yansır. Bu nedenle manevi temizlik kendimize karşı görevlerimizden biridir ve en önemlisidir.
İnsanı manevi yönden temiz olmak için; doğru bir inanca sahip olmalı; yanlış inanç ve düşüncelerden, günahlardan, ahlaka uymayan tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır.Ayrıca kalbin duygu ve düşüncelerin temiz olması gerekir.Kalp temizliği insanın işlerinde, davranışlarında ve ibadetlerinde samimi ve Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaya yönelik olmasına bağlıdır. Çünkü İslam’da ibadet ve davranışlar niyetlere göre değerlendirilir. Peygamberimiz "Ameller niyetlere göre değerlendirilir”(Buhari) buyurmuştur.İnsan bütün davranışlarını Allah’ın sevgisini kazanmak için yaparsa gerçek bir temizliğe kavuşur. Bu nedenle insan, başkalarına karşı daima iyi duygu ve düşüncelere ve doğruluk, yardımseverlik, çalışkanlık, sabır, hoşgörü ve insan haklarına saygı gibi erdemlere sahip olmalıdır. Dinimizin yasakladığı yalancılık, tembellik, anne babaya saygısızlık, kıskançlık, kibir, hırs, gösteriş, kin, düşmanlık gibi kötü duygu, düşünce ve davranışlardan kaçınmalıdır. Çünkü bunlar insanın manevi yönden kirlenmesine neden olan tutum ve davranışlardır.

Manevi temizlik, sürekli bir çabayı gerektirir.Günahlardan temizlenmek için davranışlarımızı, sürekli gözden geçirmeliyiz. Allah’a karşı olan hatalarımızdan, onun hoşlanmadığı davranışları yapmaktan pişmanlık duymalı, Allah’a bağışlanmamız için yalvarmalıyız. Buna dinimizde tövbe denir. Günahlarımız terk ederek, aynı hatayı bir daha yapmamak suretiyle manevi yönden kendimizi temizlemiş oluruz. Yüce Allah Kur’an’da: "…Allah çokça tövbe edenleri ve çok temizlenenleri sever”(Bakara 222) buyurmaktadır.
Kısaca insanın iyiye yönelmesi, güzeli, gerçeği ve doğruyu araması, kötülüklerden uzaklaşması onun manevi temizliğini sağlar. İçi temiz olan insanın davranışları da temiz olur. Bu kimseleri hem Allah sever, hem de insanlar sevgi ve saygı duyar.

Anlatım: Osman Ay.


Yanıt: Bir müslüman niçin temiz olmak zorundadır

ravza 2
ALLAH C.C razı olsun müslüman özünde temiz sözünde temiz ruhunda temizdir çevreside öyle


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun çıldırcaktım yaa:-):-):-)


bir müslüman niçin temiz olmak zorundadır, islam dinine göre günlük hayatta kişinin bedeninin temiz olması neden gereklidir, niçin temiz olunmalı

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();