Kadın dışarı çıkmak için kocasından izin almak zorunda mıdır?

Kadın dışarı çıkmak için kocasından izin almak zorunda mıdır?

Fetva Meclisi
Eşimiz dışarı çıkarken bizden izin almak zorunda mı? Akşam vakti izinsiz dışarı çıkan kadının böyle bir ehliyeti var mı yoksa kocasından izin almak zorunda mı?

Soru

1. Bir erkek hanımının dini sohbetlere gitmesini ve anne babasıyla görüşmesini engelleyebilir mi? Kadın eşinin bu yasaklarına uymazsa günaha girer mi? 2. kadın eşinden habersiz sadaka verebilir mi?


Kadın dışarı çıkmak için kocasından izin almak zorunda mıdır?

Fetva Meclisi
Cevap

Cevap 1: Erkek hanımının dışarı çıkmasına izin vermediğinde hanımı kendisinin eğitmesi ve babasının evine götürmesi gerekir. Bunlar kadının hakkıdır. Koca bu haklara engel olamaz. Ama bu hakları mümkün mertebe aile içinde huzursuzluk çıkarmadan almaya çalışmak gerekir.

Kadın efendisinden izinsiz bir yere gitmemeli, gitmek zarureti hasıl olduğunda efendisini haberdar ederek rızasını almalıdır. Aynı zamanda gittiği yerden geç kalmayarak evine erken dönmelidir.

Kadınların zaruri ihtiyaçlarını dışarıdan temin etmeleri ve gereken meşru yerlere gitmeleri için evinden çıkmaya yetki ve selâhiyyeti vardır. Fakat bu yetkilerin bazıları hariç diğerlerinden koca sının izin ve rızasının olması şarttır.

Cenabı Hak Kur’ân-ı Keriminde buyuruyor ki :

(Ey Peygamberin hanımları, dolayısıyla mü’minlerin hanımları)
«(Vakar ile) evlerinizde oturun. Evvelki câhiliyet (devri kadınlarının kırıla döküle, süslerini, göstere göstere) yürüyüşü gibi yürümeyin.» (1)

Bir Hadis-i Şerifte Peygamberimiz (.V.) : «(Ey kadınlar), ihtiyaçlarınızı karşılayan olmadığı zaman, Allahü Teâla size ihtiyacınızı temin etmeniz için (evlerinizden) çıkmanıza izin vermiştir.» buyurmuşlardır. (2)

Yukarıda ki Ayet ve Hadis-i Şerif gereğince Müslüman kadının maddi ve manevi ihtiyaçlarını temin edecek, karşılayacak mahremi olan bir kimse olmaması veya bunların alâkasızlığı halinde kadın elbetteki tesettür dahilinde meşru imkânlarla evinden çıkarak ihtiyaçlarını temin edebilir. Kocası bulunan kadın ise efendisinden izinsiz evinden çıkmaz ve bir tarafa gidemez.

Bir kadının efendisinden izinsiz bir yere gitmesi, izinlide olsa gittiği yerden geç gelmesi erkeğine ağırlık ve nefret verir. Bu işin birkaç defası koca tarafından muaf tutulursa da çok kere af edilmeyerek geçimsizliğe yol açar. Hele koca tarafından ihtar edildiği halde kadının dinlemeyerek gitmesi, efendisine karşı saygısız ve itaatsizliğinden dolayı da bütün bütüne huzursuzluğa sebep olur. Böyle olan kadınlar hakkında Peygamber Efendimiz (S.A.V.) : «Hangi kadın, kocasının izni olmaksızın evinden çıkarsa, evine-dönünceye, yahut kocası kendisinden razı oluncaya kadar Allah Te-âlâ’nın gazabı içinde kalmış olur.» buyurmuşlardır. (3)

îbni Ömer (R.A.)’den mervi bir Hadis-i Şerifte de : «Kocanın karısı üzerindeki hakkı : (Kocasından izinsiz evden çıkmamasıdır. Eğer çıkarsa, kocası zâlim ve âsi bir kimse olsa dahi, eve dönünceye yahut tevbe edinceye kadar Cenabı Allah ve gazap melekleri ona lanet ederler).» buyrulmuştur. (4)

Nimetül İslâm kitabında : (Bir kadın kocasından izinsiz yabancıları ziyarete, düğün ve derneklere gidemez, hatta ziyaret gününün hariçinde ebeveyninin bile velimesine kocasından izinsiz gidemez.

Kadın ebe veya gâsile (ölü yıkayıcı) olsa dahi kocasından izinsiz gidemez. (Velev ki para almaması lâzım gelse bile) diye mezkurdur. (5)

İşte onun için her kadın idrak ve anlayış gösterip, bu hususlara çok dikkat ederek riayet etmelidir. Ancak şu hususlar müstesnadır.
1 – Bir kadın yanında mahremlerinden biri oğlu, oğlan kardeşi bulunmak şartiyle Hac farizasını eda için sefere azimet edebilir, velevki kocası razı olmasın. Çünkü koca hakkı, farz ı ayn üzerine tekaddüm edemez.
2 – Bir kadın babası müzmin veya maraz-ı mevt ile ağır hasta olupta bakacak kimsesi bulunmadığı takdirde kocasının izni olmasa bile gidip bakabilir. Velevki babası gayri müslim olsun. Şu kadar var ki, gaybubeti müddetinde nafakası kocası üzerine lâzım gel mez. (6)
3 – Bir kadın hacete mebni mes’eleleri öğrenmek için kocası tâlim edemediği takdirde ilim meclisine tesettür dahilinde gidebilir. (7)

Kaynaklar :

(1) Sû: Ahzap, Â. : 33
(2) Buhari, Müslim. Et-Taç: C. 2, S. 851
(3) Hatip, Muhtarul, S. : 50
(4) Tayalisî Müh. Ehadis, S. : 67
(5) NimetüJ İsî&m: 3, Ks. S. : 76
(6) Istılahatı Fıkhiyye: C. 2, S. : 174
(7) Nimetül islâm

Osman Karabulut, ÎSLÂMDA EVLiLiK ve MAHREMİYETLERİ, 8. Baskı, s:298 – 300


Yorum: Kadın dışarı çıkmak için kocasından izin almak zorunda mıdır?

Kayıtsız Üye
Ben kayınvalidemin üst katında oturuyorum. Dışarı çıkmak için eşimden izin alıyorum ama kayınvalidemden de izin almam gerekiyor mu ?


Yorum: Kadın dışarı çıkmak için kocasından izin almak zorunda mıdır?

arifselim
Senin için eşinin dedikleri esastır kayınvalideden izin almak şart değildir. Eğer eşin evde yoksa ve haber verilmesi uygun olan bir durum söz konusu olursa o zaman haber verilmesi güzel bir davranış olur.


Kayıtsız Üye
Bir kadın kocasından izin almadan uzak bir yerdeki ebeveynine gidebilir mi? Mesela kadının anne-babası Almanya gibi uzak bir yerde yaşıyorsa?


arifselim
Eğer en üstteki soru ve cevabı okursanız orda bu konuda ayrıntılı cevap verilmiştir. Kadının anne ve babasına gitmesi bir hakkıdır. Lakin mümkün mertebe aile içerisinde bunu soruna dönüştürmeden çözmenin yolları aranmalıdır.


Kayıtsız Üye
Yukarıdaki açıklamalar bu konuda yeterli mi? Mesela sizin eşinizin anne-babası farklı bir ülkede ikamet ediyor olsa tek başına sizden izin almadan oraya seyahat edebilir mi? Başına bir iş gelecek olsa siz oraya gidene kadar kaç saat geçer??


arifselim
Kadının anne ve babası ile görüşmesi bir hakkıdır. Bu hak yerine getirilerken eşlerin bunu soruna dönüştürmeden kendi aralarında orta yolu bularak çözmeleri tavsiye edilir.


Kayıtsız Üye
Arifselim bey siz aynı şeyleri tekrar ediyorsunuz. Bir kadın tek başına kocasından izinsiz 2500 km yol gidebilir mi annesini babasını görmek için? Bu kadının güvenliği nasıl olacak? O mesafede başına bir iş gelse kocası ne yapabilecek? Bununla ilgili bir açıklama var mı? Anne babası yakında ise gün içinde gidip dönebilir ama uzak yere gittiğinde uçakların bile belli bir saati var. Koca belki yurtdışına direkt uçak olmayan bir şehirde de ikamet ediyor olabilir. Karısına biri saldırsa bu adam önce İstanbul uçağını, sonra o ülkenin uçağını bekleyecek. Yani bu durumda bile «kadının böyle bir hakkı vardır» mı diyorsunuz?


ACİLSERVİS
Sende aynı şeyi söyleyip duruyorsun. Bu kadının güvenliğini sağlayacak sadece kocası var anne babası da sadece seyretsin. Hiç kimse görmesin karışmasın kocasını beklesin. Hayal kurup soru soruyorsun.


Kayıtsız Üye
Soruya cevap gelmediği için soruyu açıklayarak tekrar sordum. Kadınlar tek başlarına belirli yolu gidemez diye biliyorum. Ayrıca annesi babası hasta veya yaşlı olabilir. Yanında kocası bulunmadığı zaman o kadar yolu gittiğinde anne babası yaşlı veya hasta olmasa bile arada o kadar km var. Bazen dediğim gibi mesela kadın Muğla’da oturuyor Almanya’ya direkt uçak yok. Önce İstanbul’a gidecek sonra Almanya’ya. Almanya’da da aynı şekilde Hamburg’a kadar uçakla gitti diyelim oradan başka bir şehre aktarma yapma durumu olabilir. Hayal kurup soru sormadık buna benzer bir konu gerçekte de oldu bunun üzerine soru sorduk. Bir insanı tanımadan bilmeden neden hemen yaftalıyorsunuz? Bir Müslüman kardeşimize iftira atıyor olabilir myiz diye kendi kendinize düşünmüyor musunuz? Ayrıca insanlara dini anlatırken böyle bir üslup takınmanız da çok yanlış. Karşınızdaki kişinin aklı ve anlayışı çok kuvvetli olmayabilir de. Neden insanları incitebilecek bir tavırla cevap veriyorsunuz?


arifselim
Biz ne sizi ve nede özel durumunu bilemeyiz haliyle ve dolayısıyla ancak ve ancak genel bir cevap verebiliriz. Yukarıda verdiğimiz cevapta kadının tek başına seferilik mesafesine çıkması caizdir demedik ve asla demiyoruz. Bu apayrı bir konudur. Ama kadını anne ve babasından mahrum etmekte ayrı bir fıkhi meseledir. Bunun kaidesi kadını bundan mahrum etmemektir. Uygulanabilmesi için eşlerin aralarında bir meşru ve orta yolunu bulmaları gerekir dedik. Bunu sorun haline dönüştürmek sadece huzurun kaçmasına neden olur.

Eğer siz ayrıntılı veya temas edilmesini istediğiniz noktaları açıklamazsanız bizde genel bir cevap vermek zorunda kalıyoruz.


Kayıtsız Üye
Karım benim rizam olmadan dışarı çıkıp erkek li bayanlı kişiler ile (kendinden büyük) çay bahçesine vs gidiyorum rahatsız oldum defalarca sōyledigim halde devam ediyor boşanma aşamasında geldik eşimi ve2 çocuğumu seviyorum. Katlanmak zorunda kalıyorum huzursuzluklar oluyor ama eşimle güveniyorum zira beni tedirgin ediyor bazı hareketleri ile acil cevap bekliyorum lütfen


imam
Allah karınızı ıslah etsin. Sabırla hareket edin ve bu helal olmayan durumdan vaz geçmesi için çaba sarf edin.
Nureddin Yıldız hocanın aile sohbetlerini tavsiye ederim


Zeynonim
Merhaba ben 1 ay önce eşimden ayrılmak üzere babamın evine geldim daha doğrusu o babamı arayıp beni almasını istedi üstelik haksız olduğu halde.neyse biz su an için karşılıklı olarak boşanmak istiyoruz ama hala evli sayıldığımizdan dolayı islamiyete göre ayrı olduğum eşimden gideceğim yerler için izin almam gerekiyor mu


mum
Boşanana ve iddet süresi bitene kadar sadece farz işleri izin almadan yapabilirsiniz.
Boşanmak çok kötü, mümkünse bir araya gelin yoksa ikiniz pişman olacaksınız.


Kayıtsız Üye
Ben yaklaşık 7-8 ay kadar evliyim. Karım biraz rahat büyümüş. Annesi ile babası ayrı olduğu için. Bazen benden izin almadan akşam saat 9-10 gibi ben markete gidiyorum diyip evden çıkıyor. Kafayı yemek üzereyim ne yapmalıyım? Bir dediğini iki etmiyorum bile.


Kayıtsız Üye
Sizin sorunuzun cevabı şudur Allah alem
Anne baba çok uzakta olduğunda iki fikhi mesele oluşuyor biri kadının anne babayı ziyaret hakkı öbürü seferilik bu durumda kadın kocasının belirleyeceği bir süre zarfinda yanında bir mahremi olacak şekilde uzaktaki anne babasını ziyaret edip geri döner.


Kayıtsız Üye
1 yıllık evliyim, eşim evimizden çok annesinde kalıyor diyebilirim, hertürlü imkanı rahatlığı sağlamama rağmen psikolojik sorunları bahane ederek annesine gidiyor ayrıca psikolog eşinle yaşa demesine rağmen..! bir erkek olarak ikinci biri ile nikah talep etmem Hak mıdır ?


bbgbbg
Size ikinci eşi almayı Allahu Teala serbest bırakmış iken biz hayır alma diyecek değiliz.Ama sizin durumunuz biraz farklı.Karınıza kızıp sinirle ozaman bende ikinciyi alırım gibi bir düşünceye girmeyin.Önce karınızı ıslah etme yöntemine başvurun.Karınızın size karşı olan sorumluluklarını ona hatırlatın ve günaha gireceğini hatırlatın.Ayrca onun annesinin yanında bulup sizin yanınzda bulmadığı şeyin ne olduğunu öğrenin.Eğer burada bir eksiğiniz varsa tamamlayın inşaAllah.Ancak en başta dediğim gibi sizin 4 eşe kadar alma hakkınız var.Allahu Teala bir ayette bize şu duayı öğretiyor ;
Furkan Suresi 74. Ayet ;
"Onlar: ‘Ey Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve soylarımızdan göz aydınlığı olacak kimseler ihsan et ve bizi takva sahiplerine önder kıl!’ derler."


mum
< 1 yıllık evliyim, eşim evimizden çok annesinde kalıyor diyebilirim >
evlenen çiftin birbirlerine alışma süreleri en az 3 yıldır sabredeceksiniz ve inşAllah düzelir.


Kayıtsız Üye
Simdi ben Esimden izin aldım verdi Ve bana annesine ve babasına da söylemem grerektigini Söyledi bu durumda ne yapamam gerekir


imam
Kocanın tavsiyesini yerine getirin
Dinen böyle bir zorunluluk yok ama fitne çıkmasın diye kocanıza itaat edin


Kayıtsız Üye
Merhba benim eşim kız kardeşimin eşiyle kavga ettiği için 5 yıldır beni kızkardeşimin evine göndermiyor rızasız gitmekte içime sinmiyor o eve gidemezsin diyor..kardeşim ne kadar bana gelsede benimde kendi evine gelmemi istiyor izinsiz gidebilirmiyim


vel Fecr
< Merhba benim eşim kız kardeşimin eşiyle kavga ettiği için 5 yıldır beni kızkardeşimin evine göndermiyor rızasız gitmekte içime sinmiyor o eve gidemezsin diyor..kardeşim ne kadar bana gelsede benimde kendi evine gelmemi istiyor izinsiz gidebilirmiyim >
islam üzere yaşayan bir aileseyniz yani eşiniz ve siz emir ve yasakları hayatınızda yapıyorsanız. müslüman eşinizin sözünden çıkmamanız gerekir. islam bunu emreder. değil kız kardeşiniz annenize bile izin vermeyebilir ve size sebep söylemek zorunda da değildir.


Kayıtsız Üye
Vel Fecr nasıl olurda bu şekilde fetva verirsiniz sizin bu yazı üzerine internetten baktım sorularla İslamiyet sayfasina kocası izin vermese dahi kadın annesinin ziyaretine gidebilir haftada bir bunu neye dayanarak söylüyorsunuz anlamadım kız kardeşi bilmem ama anne baba ziyaretine engel olamaz bence araştırmadan böyle yazıp insanları yönlendirmeyi derim


vel Fecr
"Bir adam sefere çıkarken hanımına der ‘Üst kattan alt kata inme.’ Alt katta kadının babası oturuyordur. Kadın Peygamberimiz (sav)’den izin ister. Peygamberimiz ‘Kocanın sözünü dinle.’ der. Kadının babası vefat eder, kadın yine Peygamberimiz’den izin ister, Peygamberimiz yine ‘Kocanın sözünü dinle.’ der. Daha sonra kadının babası defnedilirken Peygamberimiz kadına haber yollar: ‘Kocanın sözünü dinlediğin için, Allah babanın günahlarını affetti.’ der."


Omer Faruk
Bu söylediğiniz doğru kardeşim, buna uyabilirsiniz.

< kocası izin vermese dahi kadın annesinin ziyaretine gidebilir haftada bir bunu neye dayanarak söylüyorsunuz anlamadım kız kardeşi bilmem ama anne baba ziyaretine engel olamaz bence araştırmadan böyle yazıp insanları yönlendirmeyi derim >


armagann
Nasıl bir koca eşinin dini sohbetlere gitmesine izin vermez bilmiyorum. İşin arka planı nedir onuda bilmiyorum ama. Siz oraya din üzerine sohbet etmeye gidiyorsunuz. Ve erkek olmayan sadece kadınların olduğu bir sohbettir diye düşünüyorum. Bunun neresi yanlış ki? Maksadınızın başka bir şey olmadığını umarak söylüyorum bunları tabi.


arifselim
Evde ve aile içerisinde huzursuzluğa neden olan şeyleri iyilikle çözmeye çalışın. Eşinin rızası yoksa gitmemelisin. Ona iyilikle konuyu açabilir ve bunu talep edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Bugün eşim izin vermediğim bir arkadaşına gitti akşam vakti çocuklarıda alıp. Gözümden düştü içim soğudu. Ne bu dünyada ne ahirette hakkımı helal etmiyorum. Buraya da yazıyorum


kadın kocasından izinsiz bir yere gidebilir mi, kocadan izin almak, kadin kocasindan izinsiz disari cikabilirmi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();