Hadislerde Haşr Suresinin son üç ayetinin okunmanın fazileti

Hadislerde Haşr Suresinin son üç ayetinin okunmanın fazileti

imam
Hadislerde, Haşr Suresi’nin son üç ayetinin okunmasının fazileti ifade edilmektedir. Tesbihatlarda son beş ayet yazılmasının hikmeti nedir?

Haşr Suresi’nin tamamı veya sadece son üç, dört ve altı ayeti ile ilgili hadisi şerifler bulunmaktadır:

Kim sabah kalkarken üç defa ‘Eûzü billâhi’s-Semî’ıl-Alîmi mine’ş-Şeytânirracîm = Allah’ın rahmetinden kovulmuş olan şeytandan, işiten ve bilen Allah’a sığınırım’ der ve Haşir Sûresi’nin sonundan üç âyet okursa, Allah o kimseye akşama kadar duâ ve istiğfar etmek üzere yetmiş bin melek vazifelendirir. O günde ölürse şehid olarak ölür. Kim geceye girerken okursa o da aynı dereceye ulaşır. (Tirmizî, Fedâilü`l-Kur`ân 22, Mevakıt 65; Müsned, 5/26)

Rivayetlerin çoğunda son üç ayetten bahsedilmekle beraber, surenin son dört ayeti kasdedilerek "Levenzelnâ`dan aşağısı" diyen rivayetler olduğu gibi, sadece "Haşr Sûresi’nin sonu" şeklinde ayet sayısı bildirilmeyen rivayetler de vardır. (bk. Kurtubî, ilgili ayetlerin tefsiri)

Diğer taraftan, "Ism-i A`zam, Haşr Sûresinin son altı ayetindedir." rivayeti de vardır. (Suyuti, ed-Dürrü l-Mensûr, 8/121; Alûsî, ilgili ayetlerin tefsiri)

Dikkat çeken bir nokta da, rivayetlerde bu ayetlerin sabah ve akşam namazlarını müteakip okunacağına dair bir açıklığın bulunmamasıdır. Sabah ve akşam denmiş, ama sabah ve akşamın neresinde okunacağı söylenmemiştir. Bunun sabah ve akşam namazlarının bitiminden sonraya alınması, alimlerimizce belli bir yer tesbitiyle, düzenli okunmalarını sağlamak için olmalıdır.

Sabah ve akşam namazlarından sonra, Haşr Suresi’nin son beş ayetinin okunmasına dair bir rivayet bulamadık. Ancak son üç ayetten önce okunan ayetlerde, cennetliklerle cehennemliklerin bir olmadığı ve Kur’an-ı Kerim’in azametini anlatması açısından ve insanı tefekkür etmeye teşvik etmesinden dolayı okunmasında fayda vardır.

Hem Kur’an-ı Kerim’in her harfine en az on sevap verilmektedir. Böylece elde edilen sevap sayısı daha da artmış olacaktır.

Namazlardan sonra Kur’an-ı Kerim’den her hangi bir ayet de okunabilir. Ancak rivayetlerde bildirilen ayet ve surelerin okunması daha faziletlidir.

Diğer taraftan, Abdullah b. Mes’ud (r.a.) Hazretlerinin, "Kur’ân’ın indirilişinin asıl amacı, onu yalnız okumak değil, gereğince amel etmektir." (bk. Elmalılı, Hak Dini, Haşr Suresi tefsirinin sonu) şeklindeki sözünü de unutmamak gerekir. Onun için her derde şifa olan bu âyetlerden maksat, sayılamayacak kadar faydasının yanında, Kur’an’ın verdiği bilgi ile bezenip Allah korkusu ile dolarak "Ey insanlar Allah’tan korkun ve kişi, yarın için ne (yapıp) gönderdiğine baksın…" (Haşr, 59/18) âyeti gereğince yarın için hazırlanmaktır. Çünkü yarın insan O, Azîz ve Hakîm’in huzurunda imtihana çekilecektir.
SİE


Cevap: Hadislerde Haşr Suresinin son üç ayetinin okunmanın fazileti

rüyamm
Allah c.c razı olsun kardesim..bide benim elimdeki bir kitapta hasr suresinin son ayetleri bir hacet için okunur söyleki: bir haceti olan kimse bu ayeti serifeyi 3 kere okur.bunun hürmetine hacetini n kabulü için cenabi Allah a dua eder yalvarirsa dua si kabul olur..yaziyor acaba bu dogrumu??

alinti:hattat tavasli yayinlarii


Cevap: Hadislerde Haşr Suresinin son üç ayetinin okunmanın fazileti

emniciba
Şimdi biz hüvAllahülezi okuduk sabah namazından sonra öğlenleyin ecel geldi öldük biz 70 kişiye şefeaat hakkı tanınırmı ? . . .


Cevap: Hadislerde Haşr Suresinin son üç ayetinin okunmanın fazileti

Hoca
< Şimdi biz hüvAllahülezi okuduk sabah namazından sonra öğlenleyin ecel geldi öldük biz 70 kişiye şefeaat hakkı tanınırmı ? >
Allah bilir:)
< Kim geceye girerken okursa o da aynı dereceye ulaşır >
ben sadece sabah vakti okunur diye biliyodum.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar HüvAllahüllezi yani haşr süresi ile ilgili bu konudaki bir soruyu Hafiz ve emekli olan bir imam arkadaşa sordum ve kendisi bana şöyle söyledi:
1. ”HüvAllahüllezi süresinin son 3 ayetini sabah ve akşam namazından sonra okunmalıdır.” dedi.
2. Bendeki bazı kaynaklarda ise Lev enzelna-hazel kur’ane…..ayetinden başlayarak okunmalı diye yazıyor.
3. Bu ayetleri okumadan önce 3 kez ”Eüzü billahis semi’il-Alimi mineşşeytanirracim.” denir ve 3’üncü okumada sonuna ” bismillahirrahmanirrahim” eklenerek okunur
ve bu uygulama sünnettir.
4. Peygamber efendimiz hadis-i şeriflerinde: ” Her kim, gece veya gündüzün, Haşr süresinin sonunu okursa, o kimse, o günün gündüz veya gecesinde ölse,
ALLAH, o kulunu cennetine koyar.” buyurmaktadır.
5. ALLAH’ın önem verdiği ve üzerinde ısrarla durduğu ve sevabı ile ecri fazla olan ayetleri kontrol ettim ve bu ayetlerin hepsinde genel olarak ALLAH’ın varlından
birliğinden ve ondan başka ilah olmayışından ve kendisi ile ilgili üstünlüklerinden ve vasıflarından bahsediyor. (Haşr süresinin son 3 ayeti, Ayatel Kürsi, İhlas
süresi gibi)


Hoca
Kısaca haşır süresinin konusu ve fazileti

Konusu
Özellikle sûrenin ilk âyeti ile son üç âyetinde, bütün varlıkların Allah’ı eksikliklerden tenzih ettiği, O’nun birliği, yüceliği, ilminin sınırsızlığı, rahmet ve şefkatinin enginliği, irade ve gücünün mutlaklığı, eşsiz yaratıcı olduğu belirtilerek kalplere tevhid inancının, Allah sevgisi ve saygısının yerleştirilmesi hedeflenmektedir. 2-10. âyetlerde antlaşmalarını bozan bir yahudi kabilesinin başına gelen sürgün fe- lâketi örnek gösterilip bundan ibret alınması istenmekte ve müslümanlara toplum olarak elde edilen imkânların paylaştırılması konusunda yol gösterilip ideal mümin tipiyle ilgili tasvirler yapılmaktadır. 11-17. âyetlerde müslüman göründükleri halde ahitlerini bozan Ehl-i kitap’la gizli İlişkiler kurarak türlü entrikalar çeviren münafıkların ve yandaşlarının bazı zaaflarına değinilerek müslümanlar hem bu tür davranışlardan sakındırılmakta hem de kendilerine moral verilmektedir. Müteakip âyetlerde her insanın yapması gereken nefis muhasebesinin ve ebedî hayat için hazırlıklı olunmasının önemine ve sonuçlarına dikkat çekilmekte; Kur’an’a muhatap olmanın ne büyük şeref olduğunu ama aynı zamanda ne büyük sorumluluk getirdiğini hatırlatan bir örnek verilmektedir. [4]

Fazileti
Sabah ve akşam üç defa (besmeleden önce) "E’ûzü bülâhiVsemî’ıl-‘alîmi mine’ş-şeytâni’r-racîm" dedikten sonra Haşr sûresinin son üç âyetini okuyanlar için büyük müjdeler içeren hadisin sıhhat derecesiyle ilgili eleştiriler bulunmakla beraber özellikle sabah namazlarından sonra bu üç âyetin okunması gelenek haline gelmiştir.


haşr suresi son üç ayeti, haşr suresi, haşr suresi son 3 ayeti

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();