Sofiler hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Sofiler hakkında bilgi verebilirmisiniz?

yaso-123
Sofiler hakkında bilgi verebilirmisiniz?


Yanıt: Sofiler hakkında bilgi verebilirmisiniz?

VanLi
Çoğu insan zanneder ki sofilik çok ilim ve menkıbe bilmekle olur. Öyle değildir. Bunları bilmenin elbette faydası vardır ama esas olan bildikleriyle ahlâkını güzelleştirmektir. Sofi mürşidinin kemalâtından aldığı ölçüde olgunlaşır iyi olur. Allah Tealâ buyurur: Erkek ve kadın mümin olarak kim iyi bir amel işlerse onu mutlaka güzel bir hayatla yaşatırız. (Nahl 97)
Şu halde Allah yolundaki sofinin yetişmişliğinin ölçüsü terazisi vardır. Herkes kendini o terazide tartsın. Allah’ın ilminden büyüklerin kemalâtından kendisinde ne kadar güzel sıfat ortaya çıktıysa iyidir. Güzel vasıflar oluşmamış günahı hayrı karıştırmış ise aldanmıştır. Onun için Yirmi senelik otuz senelik sofiyim! demekle olmaz.
Sofiliğe girdiğinde yüz çeşit günahın varken bunu otuza yirmiye indirebildinse sofilik olur. Kâmil şeyh buldum! demekle de her şey hallolmaz. Böyle olsaydı peygamberlerin oğulları peygamber gavsların oğulları hep gavs olması gerekirdi. Hatırlamak lazım Nuh Aleyhisselam’ın oğlu Kenan babasının gemisine binmemiştir.
Allah kâmil sofinin kemalâtını yemeye içmeye çaya sohbete ilahiye değil amel-i salihe itaate bağlamıştır. Tasavvuf büyüklerinin söylediği gibi yeme giyme evlenme barınma ihtiyaç oranında olursa dine uygundur. İslâm’ın hakikatine aykırı değildir. Bu dünya hazlarından uzak kalmak mümkün olsaydı insan onları terketmeyi faydalanmamayı fırsat bilirdi. Lakin insan bedeninin gücünü sıhhatini korumaya muhtaçtır.
İnsan yemekle içmekle uyumakla sıhhat kazanır. Bedene iyi bakılırsa Allah’a itaat ve ibadetini de güzel yapar. Beden tıpkı bir binek gibidir. Bakılmaz harap bırakılırsa dünyaya da ahirete de yaramaz. İslâm’a uygun şekilde yemek içmek evlenmek barınmak makbuldur. İslâmî ölçülere uymazsa vebal olur.
Kişinin kendisini ilgilendirmeyen işlerden mevzulardan uzaklaşması da güzel müslüman oluşundandır. Kendisini ilgilndirmeyen boş meselelerle ömrünü tüketenler ziyan içindendir. Kendisini ilgilendiren İslâm hükümlerine göre hayatını tanzim etmesi gerekir.
Müslüman aile hukukuna bu hükümlere göre dikkat eder. Rızkını kazanması kimseye muhtaç olmaması onun en büyük saadetidir. Muhtaç olanlara yardım etmek ise müminin yapacağı en güzel işlerden biridir.
Sofi iyi bilmelidir ki işin esası yaratılışımızdaki nefsi terakki ettirmektir. Eğer nefsler terakki etmeseydi Allah bizi bununla mükellef kılmazdı. Nefsi terakki ettirmek nefs-i emmareden levvameye mülhimeye vs. geçmekle olur.
Nefs evin kirliliği gibi süpürgeyle temizlenmez. Nefsin sıfatlarını değiştirmek gerekir. İnsan nefsini güzel ahlâk ibadet ve taat ile temizlerse terakki eder. Nefs yaratıldığı sıfatla kendi haline bırakılırsa ahsen-i takvim (en güzel yaratılış) sırrından uzaklaşır esfel-i sâfilîne (aşağılar aşağısına) düşer.
Allah Tealâ buyuruyor: … Bir toplum kendilerinde bulunan özellikleri değiştirinceye kadar Allah onlarda bulunanı değiştirmez. Allah bir topluma kötülük diledi miartık onun için geri çevrilme diye bir şey yoktur. … (Ra’d 11)
Bunun gibinsan kötü ve çirkin hallerini değiştirip Allah’ın rızasına uygun hale getirmedikçe sofi olmaz. Kalb-i selime ulaşmanın birinci yolu da gayret etmektir. Dinini kendi aklına göre değil ilmihal kitaplarında alimlerin bildirdiği gibi yaşayıp tasavvuf ilminin de usullerine göre vazifelerini yerine getirmektir.


Yanıt: Sofiler hakkında bilgi verebilirmisiniz?

VanLi
https://www.forumduasi.com/tarikatlar-tarikat-cesitleri/22979-naksibendilik-nedir.html

Kardeşim inşAllah Adıyaman menzile yolunuz düşerse yada gitmek isterseniz orayı ziyaret ediniz.

Sofi Nedir? Sofi Tanımı, Sofi Hakkında

sofi ismi ashabı suffeden gelmektedır ashabı suffe rasullahı ızleyıp onun yaptıklarını yapan kımseye denır.
yünden elbisede denmektedir.

tasavvuf da naksıbendı yolundakilerin ismidir. sofi demek can demektir, gül demektir gonülden sevmek demektir.


Yanıt: Sofiler hakkında bilgi verebilirmisiniz?

VanLi
Sufi denir, özü temiz, kalbi safi olana;

Hû deyip Hak ile benliğini bulana.

Sufi, ariftir, işi hakkı tariftir,

Mevla’yı zikrettirir kendisine bakana.

Sufi, edeple süslü, sevgiyle yüklüdür,

Kibretmez, tevazu gösterir hep kullara.

Sufi, halkı ölü sayar, daimâ Hakk’a bakar,

Fânî görür de, gönül vermez dünyaya.

Sufi, yağmur gibi rahmet olur aleme,

İhsanı umumidir dostuna düşmanına.

Sufi, her şeyini Hakk’a feda eder;

Düşünse ancak hayır gelir aklına.

Sufi, asla ben demez, nefse yol vermez,

Her an muhtaç olduğunu bilir Yüce Mevla’ya

Sufi, halini halka şikayetten haya eder,

Derdini Rabbine açar, teslim olur kazaya.

Sufi, yeryüzünde ilâhi bir delildir,

Her haliyle şahittir Allah’ın varlığına.

Sufi, Peygamber aşığı, Allah dostudur;

Sen de dost olursun, girersen halkasına.

YA RABBI INSALLAH BIZDE BU GERCEK AHLAK SAHIBI SUFILERDEN OLURUZ GAVS -I SANI HZ (k.s.) HIMMETI ILE AMIN.


yaso-123
Allah Razı Olsun …


nesligul
cok güzel aciklama yapmissin vanli abi
emeginize ve yureginize saglik
ALLAH C.C razı olsun..


VanLi
< ALLAH C.C razı olsun.. >
Ecmain olsun ablacım.😉


sorularla islam
eskiden zahid ve muttaki kavramı vardı
şimdi ahir zamanda sofi denmeye başlandı.
sonradan islama mal edilmiş bir kavramdır sofilik


sofiler hakkında bilgi, sofiler hakkinda

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();