Bilmeden Kul Hakkına Girmek?

Bilmeden Kul Hakkına Girmek?

Star
Arkadaşlar ben geçen seneye kadar korsan oyun,film,müzik alıyordum veya bunları izni olmadan internetten indiriyordum.Bunlar kul hakkına giriyormuş meğersem.Bunların kul hakkına girdiğini bilmiyordum.Bilsem zaten yapmazdım.Kul hakkına girmediğini bilerek bu günahları işledim.Öbür dünyada kimseye borçlu kalmak istemiyorum dahası o oyunların sahipleri olan Hristiyan ve Yahudilere borçlu kalmak istemiyorum.Acaba bilmeden,istemeden girdiğimiz Kul Hakkı’nı Allah sayar mı?

Şimdiden teşekkür ederim…


Yanıt: Bilmeden Kul Hakkına Girmek?

MelihEyüp
Bende senin gibi aynı sorun var ama yapılacak ne varki? gidip bill gates ‘e ya vistanı korsan kullandım hakkını helal et deme imkanım yüzde kaç oranında olabilir.Allah(c.c)Affeder inşAllah kardeşim bizleri Ahir zaman işte çoğumuzun yanıldığı konular bunlar.


Yanıt: Bilmeden Kul Hakkına Girmek?

yaso-123
internetten bir şey indirmek caizdir ve kul hakkına girmezsiniz kardeşlerim dinimizce caiz olarak nitelendiriliyor yani ticaret amacı gütmeden birşeyi kopyalayıp satmadığınız üstünden para kazanmadığınız sürece caizdir ama tabikide tavsiye edilmiyor 🙂


Yanıt: Bilmeden Kul Hakkına Girmek?

MelihEyüp
Ama devlet yasaklıyor müslüman birisi kafir memleket te olsa kanunları çiğnememeli dedi daha bugün müftü:)(mubah olan bir şey devlet yasaklayınca haram oluyor.)mesela dinimizde 4 kadınla evlenmeye izin var ama ülkede 1 kadınla evlenme şartı koysa devlet buna uymak zorundayız.


Star
Allah affeder inşAllah.Aynı hataya düşen bütün kullarını affeder inşAllah.Ancak ben henüz 14 yaşındayım kul hakkına girsemde geçerli sayılıyormu ki?


yaso-123
öylemiymiş benim araştırdığımda hoca bu şekilde söylememişti bunu öğrendiğim iyi oldu Allah razı olsun beni daha çok günaha girmekten kurtardın 🙂
Peki bizim devletimizde bunlar yasak mı çünkü kolayca indirebiliyoruzda 🙂

Ergenliğine girdiysen tabikide sayılıyor 🙂


aziz83
Değerli Kardeşimiz;
Teyp, video kasetlerinin, mp 3 ve cd lerin de telif hakkı vardır. Bunlarda eser olduklarına göre, eser olmaları bakımından bunlar için de telif hakkı vardır.

Ancak ticaret kastı olmaksızın tek bir kaset, video, cd veya vcd çekimi söz konusuysa, iş değişir. Örfen buna bir şey denmez.

Ticaret yapmak maksadıyla külliyetli bir miktarda çoğaltma olmuşsa telif ücreti ödemeye tabi olur.

Ticaret kastı olmaksızın bir tane kopyalamak dinen haram değildir. Ancak kanunlarına göre yasaklanmışsa kanunlara uymak gerekir. Bu sebebten tavsiye etmiyoruz. Korsan video ve cd lerin de telif hakkı olduğunu bunun ticaretini yapan insanların bunun telif ücretini ödemesi gerektiğini ve aksi halde bunun ticaretini yapan şahsın mesul olduğunu ifade edelim. Ancak ticaret kastı olmaksızın bir tek cd çoğaltan kişi bundan mesul olmaz. Çünkü malın ticaretini yapmamaktadır.

Ayrıca çalıntı malı almakla bu aynı değildir. Mesela birisi bir kitabı çalıp satması başkadır. O kitaptaki bilgileri satın aldığı bir kağıda yazıp satması başkadır. Siz o çalıntı mala değil kişinin kendi parası ile aldığı kağıda para vermektesiniz. Ayrıca devletin yasakladığı her şey haram olmayacağı gibi yasaklamadığı her şey de helal olmaz.

Zaten bu tür konular suistimale açık olduğu için korsan cd lerin alınmasını tavsiye etmiyoruz.

Telîf, her hangi bir yazarın kendi görüşlerini yazmak veya başkalarından iktibaslar etmek ve kendinden de bir şeyler eklemek suretiyle bir eser meydana getirmesidir. Burada eserden kastettiğimiz, uzun veya kısa, geniş ya da dar hacimli bir metin veya ibaredir.

Tercüme ise, herhangi bir eseri bir lisandan başka bir lisana çevirmek, aktarmak mânâlarına gelmektedir. Tercüme edilen eserde, sadece lafız mütercime mânâ ise müellifine (yazarına) aittir. Telif edilen eserdeyse, lafız ve mânâ müellife aittir, ancak müellif eserini meydana getirirken başka kimselerin eserlerinden iktibaslar etmek yoluyla yararlanmış da olabilir.

İslâm hukukuna göre alışverişin rükünleri beştir:

1) Bayi, yani satıcı,

2) Müşteri, yani alıcı,

3) Müsmen, yani satılık mal,

4) Semen, yani satılan malın bedeli,

5) Sîga, yani îcâb ve kabul.

Bu beş rüknün veya bunlardan birkaçının ya da birinin eksik olması halinde yapılan bir alış veriş, İslâm hukukuna göre sahih değildir. Bu rükünlerden her birinin de kendine has birtakım şartları vardır. Burada bu şartları tek tek açıklamaya kalkışacak olursak söz çok uzar.

Bunun için sadece sorunuzu gayet yakından ilgilendiren üçüncü rüknün, yani müsmen dediğimiz satılık malın üzerinde birazcık durmak istiyorum. Satılık mal demek, Hanefi fıkhına göre elle tutulan, gözle görülen yararlı bir meta demektir. Şayet bir şey elle tutulup gözle görülmüyorsa, faydalı da değilse fıkhen buna mal denilmez. Ed-Durru’l-Muntekâ, İbnu Abidîn ve diğer Hanefi fıkıh kitaplarının tümü bunu böylece ifâde etmektedirler.

Şuf a Hakkı bunlardan birisidir. Meselâ birinin bir arsada sizinle ortaklığı veya komşuluğu vardır, sizin kendi hissenizi ya da arsanızı satmaya kalkışmanız halinde o ortağınızın veya komşunuzun müdahale edip sattığınız arsanın bedelini vererek onu satın alma hakkı vardır ki buna Şuf a Hakkı denir. İslâm’a göre Şuf a hakkı satılamaz.

Yani Şuf a Hakkına sahip olan bir kimse, bu hakkını bir başkasına satamaz. Çünkü hukuku mücerrededendir, elle tutulup gözle görülmeyen bir haktır. İşte telif hakkı da bu kabil haklardandır. Elle tutulup gözle görülmeyen bir haktır. Bir kitap, satılabilir. Ben başkasının yazdığı bir kitabı veya kendi yazdığım bir kitabı, elle yazmak suretiyle kopye etsem, istinsah etsem; o kopyeyi, o nüshayı başkasına satabilirim. Burada satış sözkonusudur. Çünkü orada elle tutulan gözle görülen bir mal vardır. Ama telif hakkı dediğimiz şey, yukarıda tarifi geçen hukuku mücerrededendir ve onun satışı olamaz. Çünkü bu, mal tarifi içine giren bir şey değildir.

Buna göre ben, elimde bulunan herhangi bir eserin fotokopisini çektirebilir veya tab ettirebilirim. Çünkü benim elimde bir kitap vardır ve ben o kitabın maliki olduğum için kendi malım olan bu kitabı istediğim usulle çoğaltıp satabilirim. Yalnız zamanın âlimleri malın tarifini genişleterek elle tutulmayan ve gözle görülmeyen şey faydalı olduktan sonra malın şümulüne almışlar, tercüme ve icad gibi şeylerin haklarının satışını caiz görüyorlar. Şafii kitapları da menfâati mal sayıyor.

Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar I.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


MelihEyüp
Çok ayrıntılı bilmiyorum ama zaten günah a ulaşmak ahir zaman da çok kolay kardeşim.Bir tıkla gözlerimizi zinaya bulaştırıp günaha girilebiliyo.devlet Telif haklarınına uymamızı istiyor(düşün mesela ben gidiyom oyunu 150tl alıyorum sen bedavaya indiriyosun.)(Gerçi hayatta vermem o kadar para misal dedim.)Mesela Avatar filmini bilirsin adam o film bir sürü para harcadı onu kar için yaptı ama ben gidip siteden bedava izleyince bir katkım olmuyor adama.


yaso-123
ama şimdi ben o filmi gidip cd ciden alırsam avatarı yapan adamın ne karı olur nede zararı yani etkilemiyor sadece bizim ülkemizde o filmin telif hakkını alan hatta belkide cdciyi etkiliyor yani yapan adam zaten fazlasıyla kara girdi biz izlesekte izlemesekte cdciler o filmi satın alıyor ama cd cilerden satın almak zorundada değiliz yani kısacası biz alsakta almasakta yapımcıyı etkilemiyor ..bilmiyorum belkide yanlış düşünüyorumdur ben biraz daha araştırıyım bu konuyu 🙂


MelihEyüp
bende pek emin değilim ama en iyisi hiç bulaşmamak.(bende koleksiyon vardı hepsini kırdım attım günahtır diye.)


yaso-123
ben daha dün film izledim malesef …


Kayıtsız Üye
Bir kelimenin anlamını bilmeden birisine bir şey söyledim ama anlamını sonradan öğrendim o da kul hakına giremi Teşekürler


Kayıtsız Üye
Bir kelimemenin anlamını bilmeden birisine o kelimeyi söyledim ama kelimenin anlamıni sonradan öğrendim oda kul hakkına girermi ?


osmanalt
Şeytanın vevesesi yüzünden kadının namusu yüzden kotu düşündüm bu da kul hakkına girermi ne yapmalıyım ?


@hmet
bilmeyerek kul hakkına girmek
< kul hakkına girermi ne yapmalıyım >
Kötü Düşünmek günahtır ama diğer kul hakları gibi helallik gerektirmez.


hayatt_58
Selamun aleykum değerli insanlar bir sorum var ben arkadaşımla kafeye gittim masa 7 ve 8 e oturduk daha sonra oradan kalktık kafeciye masa 7 ile 8 i masa 19 ile 20 ye taşı dedim ve 7 ile 8 dedigimden de adım kadar eminim daha sonra yanlış anladı galiba 8 ile 9 u taşımış 9 da birisi oturuyordu daha sonra kafeci geri düzeltti 9 da baktıgımda oturan kişi geri oyuna devam ediyordu galiba sonra gittim kusura bakma felan dedim ama eminim ben 7 ile 8 dedigime hani ben yanlış hatırlıyorsam benim hatam varsa burada kul hakkına girdim mi acaba ?


ACİLSERVİS
Vesvese sorularını vazgeç boş işlerle uğraşıp zamanını boşa harcama. Tüm soruların vesvese üzerine forum kurallarımızı tekrar oku.


hayatt_58
Hocam biliyorum artık bende o kadar bıktım ki size anlatamam keşke karşı karşıya olsakda tüm içimi size döksem de bana canlı canlı cevap verseniz kendimi yiyip bitiriyorum Allah razı olsun cevap vermeden bırakmıyorsunuz ama bide içimi rahatlatın lütfen inşAllah birdaha böyle sorular sormamaya çalışıcam ama sadece tek bir şey istiyorum sizden üstte yazdıgım konu evet belki vesvese olabilir ama kul hakkımı hocam ne olur onu söyleyin rica ediyorum sizden


ACİLSERVİS
Ben sana vesvese soruları soruyorsun dedim zaten haliyle bu soru vesvese konu olmuş oluyor. Sen ikazını yapmışsın ortada bir kul hakkı yok.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bizim sinifta birisi var bunu siniftakilerin parasini gizlicene çalarken gorduk uyardim kendisini ama hala yapmaya devam ediyor. Bu kisiyi dilekce ile okuldan atirmayi planliyorum sizce bunu yapmam doğru olur mu bana bedua ederse beduasi falan tutar mi ?


Hoca
Hırsızı müdüre veya sınıf öğretmenine iletin bu günah değildir.


Kuveys
Tüm sorularınızı sırayla yanıtlayayım kardeşlerim.Öncelikle Selam verenlere Aleyküm selam,veren vermeyen herkese Selamın Aleyküm.
Cd mevzusunda,birisi çok güzel bir kek piyasaya sürdü telif hakkı ona ait,adam keki zenginlere 200 liraya satıyor,o kek herşeyiyle Allah’ındır.Rızkıda Allah ona göre verir.Biriside bunu taklit ediyor aynısı veya kalite olarak düşüğü.Bakıyor ki 10 lira maliyeti var 40 a satayım diyor.Zaten orjinali satan adam sana hitap etmiyor ki,zenginlere hitap ediyor.Sen onu ucuza bulup alabiliyorsan mal da mülkde Allah’ın.Başka bir deyişle 250 liralık kazağı 25 liraya pazarda satıyorlar aynı etiketle.Şimdi o 250 liralığı alan adam zaten kendi kesimine uygun olarak alır,daha alt seviyesi ancak hava atmak için ona 250 lira verir.Filmi adam zaten sinema hasılatına göre planlıyor cd hasılatına göre değil.Adam her şeyin farkında şu kada reklamla şu kesimde şu kadar para toplarım diye.Kalkıp Adanada Mardinde filmi izlemek isteyenlerin hepsinin sinemaya gitmesini bekleyemezsin.Ki ucuzunu bulabiliyorsan ziyana kaçmak israftır,günahtır.Adamın emeğini çalmış olmuyorsun.Adam ondan 1 e 2 kar edebilmişse emek hırsızlığına girmezki ne 1e 2si 1e 20 30 kaldırıyorlar.Çok haram helal düşünüyorsa müftüler mollalar 1 lira maliyeti olan şeyi 2 katından fazlasına satmak caiz değil.Bunu neden diel getirip uygulatmıyorlar.

Anlamını bilmediğin kelime konusunda kardeşim,niyet önemli,küfür olduğunu biliyorsan türü farketmeksizin günahtır.Ama anlamını hiç bilmiyorsan bir İngilizin sokakta şakalaşan 2 Türkten birinin birine gerzek dediğini duyup güldüklerini görmesi sonucu,bunu başka bir Türk e samimiyetle diyorsa bu neden küfre girsin.

Şeytanın vesvesi konusunda,dile getirilmedikçe akıldan geçmesinde haram bir durum yoktur,istek dışıysa tabi.Çünkü şeytan düşünce fısıldar yaymak yahut Allah’a sığınmak irademizdendir.

İnternet kafe konusunda,açıklayarak kul hakkına girmeme gayretini eminim Rabb im görmezden gelmez.Kafana takma kardeşim.

Para çalan arkadaş konusunda,bir Hristiyana bile kötü davranıp doğru yoldan alıkoymamak lazım,bir müslaman olarak vazifemiz budur.Bir adam bir gün papaza gider 99 kişi öldürdüm der,papaz affı yoktur der,adam papazıda öldürür.Bir imama gider,olayı anlatır,tövbe et der imam,her şeyin affıdır tövbe der.Karşı köyde bir dergah var orada ibadet et der.Adam yolda ölür.Almaya gelen melekler biz cehenneme götürücez,diğer melekler hayır iman edecekti cennete götürücez derler.Bir melek gelir ve hangi yere yakınsa,dergahın bulundugu köye yahut diğer yere,ölçün ona göre cennet yada cehennem der.Köye yakın çıkar,cennete götürürler.Başka bir hadise ise
EY Resulullah!,Neden herkesten çok Ali’ yi seversin?
Efendimiz s.a.v.:Neden çok sevdiğimi anlatayım mı?
-Anlat derler.Efendimiz s.a.v.sorar:
-Sizlere sormak isterim; birisi size kötülük yapsa ne yaparsınız?
-İyilik yaparız efendim derler…
-Yine kötülük yaparsa?
-Yine iyilik yaparız.
-Soruyu tekrar eder;
Yine kötülüğüne devam ederse?Cevap verirler:
-Düşünürüz Ya ResulAllah derler.Peygamber:
-Çağırın Ali’yi diye buyurur.Hz. Ali gelir, Peygamber Hz. Ali’ ye sorar;
-Ya Ali! birisi sana kötülük yaparsa sen ne yaparsın?
Cevap verir;
İyilik yaparım, der. 7 kez tekrar eder.Hz. Ali 7 kez "iyilik yaparım" der.Son defa sorunca da o iyilikler şahı şu mükemmel cevabı verir;
-Ya Resulullah! Kötülük yapan kötülüğünden usanmıyorsa, ben iyilik yapmaktan niye usanayım ki…!der.
Efendimiz s.a.v. soru soranlara döner ve "neden çok sevdiğimi anladınızmı" der.

İşte böyle merhameti geniş bir dinde hırsızlığa öyle sert bir okuldan attırma türünde tepki ile karşılık verip o kişiyi hayatında isyana sürüklemeyelim.Uyaralım,ikaz edelim,bir kez daha ikaz edelim.Durum devam ederse hep aynı şekilde en iyi durumu anlayacak öğretmeninize olayı anlatınız.


mumin34
Öncelikle Selamün Aleyküm abilerim ablalarım.
Yaşım 14. yaklaşık 10 yasındayken oturduğumuz sitede bana ve arkadaşlarıma kızan bir abi vardı.ve biz o abiden hiç haz etmiyorduk.Biz o siteden taşınmadan önce cebimde olan anahtar ile o abinin arabasının önünü baya Bi çizdim.özamanlar kül hakkı nedir bilmiyordum bilseydim yapmazdım.saat gece 1.50 bir video izlerken arabanın çizildiğini gördüm ve aklıma geldi bu olay daha deminden beri araştırıyorum çok pişmanım helallik alma gibi durumum yok abiyi tanımıyordum
Bunun çaresi nedir uyku girmedi gözüme sizinle paylaşmak istedim nolur yardımcı olun.Allah katında yaptığımın bedeli nedir yada neler yapmam lazım şimdi.yardımcı olursanız mutlu olurum.


Hoca
Arabasını çizdiğin kişiyi bul helallik dile. Yerini biliyorsan git çabala bulamazsan sadaka ver onun adına


Kızıl elma
İyi akşamlar arkadaşlar. Bugün otobüs şoförüne, kapıyı açmadığı için "Abi kapıyı açar mısın?" diye, biraz sert çıkarak seslendim. Fakat indikten sonra, durak düğmesine basmadığımı ve şoförün de bu yüzden kapıyı açmadığını fark ettim. Şimdi, ben bilmeyerek de yapmış olsam, kul hakkına girmiş miyimdir?

Eğer girmiş isem, helallik istemeyi, konuşarak değil de, Mesela bir mektup yazarak yapabilir miyim? Yada helallik istemek yerine, mesela sadaka verebilir miyim? Cevaplayabilirseniz sevinirim.


arifselim
Bunu kastılı yapmamışsan bir günah olmaz. Ama kasıtlı olmuşsa elbetteki helallik almak gerekir. Yinede için rahat etmiyorsa ve haksızlık ettiğini düşünüyorsan o kişiye durumu izah etmek ve hakkını helal et demek uygun bir davranış olur.


Kızıl elma
İyi akşamlar hocam. Kasıtlıdan kastınız, adamın suçsuz olduğunu bile bile bağırmak ise, öyle değildi. Dediğim gibi, gözünden kaçtı veya başka bir şey ile ilgilendiği için görmediğini sandım.


pasta313
Ben bilmeden çalınan bir hesaba girdim ama çalıntı mı belli değil öğrendiğim gibi geri çıktım ve hiç bir şey yapmadım kul hakkına girmiş olur muyum


arifselim
Helal olan sıradan bir şeyin aslında haram olduğunu farkeden kişi hemen o şeyi terkeder. Başkasına ait olan bir hesabı kullanmak caiz değildir. Eğer o şahsa ulaşma imkanın varsa ve herhangi bir hak ihlali olmuşsa ondan helallik almalısın. Ulaşma imkanı yoksa tövbe istiğfar et.


bilmeden kul hakkına girmek, bilmeyerek kul hakkına girmek, istemeden kul hakkına girmek

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();