İhram nasıl giyilir?

İhram nasıl giyilir?

Yakut
ihram nasıl giyilir?
Ancak ihrama girmeden önce, sünnet ya da müstehap olarak yapılması gereken hususlar vardır. İhrama girerken bunlara da riayet edilmelidir. Buna göre:
İhrama girmek isteyen kimse, ön hazırlık olarak tırnaklarını keser. Gerekiyorsa koltuk altı ve kasık kıllarını temizler, saç ve sakal traşı olup bıyıklarını düzeltir. Mümkünse gusleder. Bu gusül temizlik amacıyla yapıldığı için özel durumda olan bayanlar da guslederler. Resûl-i Ekrem’in (s.a.v.) ihrama girmek için gusül abdesti aldığı rivayet edilmiştir.
Nitekim İmam-ı Merginani; ihrama girerken gusül abdesti almanın hükmünün, tıpkı cum’a namazına giderken alınan gusül abdesti gibi olduğunu beyan ettikten sonra: "İhram için gusül abdesti almak efdaldir. Zira temizliğin manası, onda eksiksiz bir şekilde zuhur eder. Ayrıca Resûl-i Ekrem (s.a.v.) de bunu ihtiyar etmiştir" buyurmaktadır.
Gusül mümkün olmadığında abdest alır. Varsa güzel koku sürünür. Giymekte olduğu normal giysilerini ve iç çamaşırlarını çıkarıp, sadece "izar" ve "rida" denilen iki parça ihram örtüsüne sarınır.
Zira Resûl-i Ekrem’in (s.a.v.) (İhramı esnasında) izâr ve ridâ giyindiği bilinmektedir. Dikişli elbise giyilmesi menedilmiştir. Avretini örtmesi sıcak ve soğuktan korunması için, belden aşağısını izâr’la, belden yukarısını da ridâ ile örter. Feteva-ı Hindiyye’de: "Avret yerlerinin örtülmesi şartı ile, ihramın bir parçadan ibaret olması caiz olur. Tatarhaniyye’de de böyledir.
İzâr; göbekten dizkapağına kadar olan yeri örten bir peştemaldır.
Ridâ ise; sırta, omuzlara ve göğüse örtülen havludur. İzâr göbeğin üstüne bağlanır. İhramı iğne ile tutturmak veya iple bağlamak kötü bir iştir. Ancak böyle yapan kimseye de bir şey gerekmez. Bahru’r Raik’te de böyledir.

İhrama giren kimse; ridâ’sını sağ omuzunun altından alır ve sol omuz başına kor, böylece sağ omuzu açıkta kalır. Hizanetü’l Müftin’de de böyledir" hükmü kayıtlıdır .
Başını açar, çoraplarını ve ayakkabılarını çıkarır. Terlik ve benzeri şeyler giyer.

KADINLARIN İHRAMI

İhrama girme konusunda kadınlar da erkekler gibidir. Ancak kadınlar normal elbise ve kıyafetlerini değiştirmezler. Çorap, ayakkabı ve eldiven giyebilirler. Başlarını örterler. Fakat yüzlerini açık bırakırlar. Telbiye ve tekbir getirirken, dua ederken seslerini yükseltmezler.
Özel hallerinde bulunan kadınlar ihrama girerken şu hususu dikkate almalıdırlar: Şayet adetleri bitmeden Arafat’a çıkmak zorunda kalacaklarsa, ifrad haccına niyet etmelidirler.

FOTOĞRAFLARLA İHRAM GİYME

İhrama sarılıp kokulandıktan sonra iki rek`at namaz kılınır. Vakit kerahet vakti ise namaz kılınmaz. Kılınan bu namaz, sünnettir. Birinci rek`atında Fâtiha`dan sonra Kâfirûn sûresini, ikinci rek`atta da İhlâs sûresini okumak faziletlidir. Namazın sonunda Allah`tan hac için yardım ve kolaylık istenir. "Allahümme innî ürîdü`l-hacce fe-yessirhü lî ve tekabbelhü minnî." Yani, "Allahım, hac etmek istiyorum, onu bana kolaylaştır ve benden kabul buyur" diye dua edilir. Bu ömresiz sadece hac yapmak niyetiyle ihrama girildiği takdirdedir. Temettü haccı yapmak isteyenler hacca değil ömreye niyet ederler. Kıran haccı yapmak istiyenler ise, ömre ile haccı birlikte niyet ederler. Bu niyet ve duayı müteâkip telbiyeye başlanır. Telbiyenin sözlerini daha önce yazmıştık. Telbiye, hacının Allah`ın emrine âmâde ve onu yerine getirmek için can attığını ifade eder. "Buyur Allahım, emrine âmâdeyim" demektir. Böylece ihrama girilmiş olur. Artık yol boyunca Peygamber Efendimize bol bol salâvatlar getirilir, dualar yapılır; zikir, tesbih ve tehlilde bulunulur. Farz namazların ardından da çokça telbiye getirilir. Telbiyeleri yüksek sesle söylemek, erkekler için müstehabtır; kadınlar ise seslerini yükseltmeden söylerler.


Cevap: İhram nasıl giyilir?

maximilian
ihramın giyilişi çok basit.
İki parça beyaz havludan oluşur. Biri belden aşağı diğeri ise belden yukarıya sarılır.

ihramda iç çamaşırı giyilir mi?
Hayır hiç bir çamaşır olmamalı (erkekler için)


Cevap: İhram nasıl giyilir?

Kayıtsız Üye
niye erkeklerin sag omuzu acikta kalir


Cevap: İhram nasıl giyilir?

Şema
İhram giyerken peygamberimiz sağ omuzunu açık bıraktığı için bizimde bu şekilde yapmamız sünnettir


Kayıtsız Üye
Ihrami giydikten sonra abdest almak için bilmeden ihrami çıkardık bir sakıncası varmı


arifselim
İhramı mikattan önce çıkarınca, ceza icap etmez herhangi bir şey gerekmez. Abdest veya temizlik için çıkarılması durumunda da bir şey gerekmez. İhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması nitekim caizdir.


Kayıtsız Üye
Omuzun açık bırakılmasının nedeni Resullah efendimiz müşrikler sizin kuvvetli olduğunuzu görsün diye o zaman ki şartlardan dolayı omuz açık olmuştur .


ihram nasıl giyilir, ihramda iç çamaşırı giyilir mi, ihramın altına çamaşır giyilir mi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();