Kurana el basarak sigara içmeyeceğime dair başkası tarafından yemin ettirildim bu yemini nasıl bozabilirim ?

Kurana el basarak sigara içmeyeceğime dair başkası tarafından yemin ettirildim bu yemini nasıl bozabilirim ?

Kayıtsız Üye
kurana el basarak sigara içmiyecegime yemin ettrildim bu yemini nasıl bozarım bide yeminimi bozmadan nargile içsem günahmıdır sigaraya yemin ettim nargileye deyil içsem bişi olurmu


Yanıt: Kurana el basarak sigara içmeyeceğime dair başkası tarafından yemin ettirildim bu yemini nasıl bozabilirim ?

Muhasibi
eğer başkası tarafıdan zorla yemin ettirildiysen bu yemin geçersizdir.ama yeminde sadece sigara adına yemin ettirildiysen nargilede içmende bir sakınca yoktur.ama ısrar sonucu yani kendi iradenle yemin ettiysen o zaman

Yemin konusunda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruluyor:
"Allah kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden dolayı sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek yaptığınız yeminlerinizden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da keffareti, ailenize yedirdiğinizin (kalite bakımından) orta hallisinden on fakire yedirmek yahut onlar giydirmek yahut da bir köle azat etmektir. Bunları bulamayan üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğiniz takdirde yeminlerinizin keffareti işte budur. Yeminlerinizi koruyun. Allah size âyetlerini açıklıyor; umulur ki şükredersiniz." (Mâide: 5/89).


Cevap: Kurana el basarak sigara içmeyeceğime dair başkası tarafından yemin ettirildim bu yemini nası

Kayıtsız Üye
Yemin Allah’ın isim ve sıfatları üzerine olur, bunun dışında bir şey üzerine yapılan yemin, dini bakımdan yükümlülük getiren yemin olmaz. Mesela "çocuğumun üzerine yemin ederim ki…" yahut "babamın başı için…" dense bunlar yemin sayılmaz. Allah’ın ve sıfatlarının üzerine yapılan yemin ise "Allah’ı şahit tutmak, O’na veya O’nun adına söz vermek, inanç ileri sürerek insanlara güven vermek" gibi mânalar içermektedir. Bunun kötüye kullanılması, istismar edilmesi, insanlara zarar vermesi ihtimali bulunduğu için maddi ve manevi yaptırımlar ön görülmüştür; yalan yere yeminin dünyada itibar kaybettirmesi, ahirette cezalık olması ile bozulan yeminin keffareti işte bu yaptırımların en önemlilerini teşkil etmektedir.
Mümin olur olmaz yerde yemin etmemelidir. İstemeden, dalgınlık veya alışkanlık sonucu ağızdan çıkan yemin sonuç doğurmaz.

Bilerek, düşünerek, belli bir söz, istek ve kararı pekiştirmek için yapılan yemin geçerlidir ve sorumluluk getirir. Yalan yere veya meşru olmayan bir konu için yemin etmek caiz değildir. Yalan yere yemin eden kimse günah işlemi olur ve tövbe etmesi gerekir.

Yapılmaması gereken (yapılması haram veya mekruh olan) bir şeyi yapacağım (mesela vAllahi seni döveceğim, çalacağım, zarar vereceğim) diye yemin eden kimsenin yeminini bozması, caiz olmayan şeyi "yemin ettim diye" yapmaya kalkışmaması, yeminini bozduğu için de keffaret vermesi gerekir. Yapılması gereken bir şeyi yapmamak üzere yemin eden kimsenin de yeminini bozup keffareti vermesi gerekir. Mesela bir kimse, ana babamı ziyaret etmeyeceğim, namaz kılmayacağım, çocuklarımın nafakasını vermeyeceğim diye yemin etse, "yemin ettim" diyerek bunları terkedemez, yeminini bozar, yapılması gerekeni yapar, keffaretini de öder.

Âyette açıkça söylendiği üzere yeminin keffareti gücü müsait olanların şu üç şeyden birini (hangisini isterse onu) yapmasıdır: Ya on fakiri bir gün doyurmak, ya on fakiri giydirmek yahut bir köleyi hürriyetine kavuşturmak. Bunlardan birine gücü yetmiyorsa üç gün oruç tutmak.
On fakiri doğrudan doyurmak geçerli olduğu gibi, bir günlük yemek bedelini para olarak ödemek de mümkündür. Yemeğin kalite ve miktarı, yemin eden kimsenin sosyal ve ekonomik durumuna uygun olacak ve devamlı yiyip içtiklerinin orta hallisinden hesap edecek veya yedirecektir.
Âyette "on fakiri doyurmak" ifadesi geçtiği için fıkıhçılar "Ya on fakiri bir günde doyurmak veya bir fakiri on gün, iki fakiri beş gün… doyurmak; yani sonuç olarak on adet yoksulu doyurmak şarttır, başka türlü olmaz; mesela bir fakire on gün doyuracak bir yiyecek veya para vermekle keffaret yerine getirilmiş olmaz" demişlerdir. Bu, lafza bağlı amacı göz ardı eden bir yorumdur. Amaç göz önüne alınırsa "bir fakire on günlük yiyeceğin veya onun para olarak bedelinin verilmesiyle de keffaret ödenmiş olur" diyebilmek gerekir.

Bir yoksula toplam otuz milyon lira vereceğinizi düşünelim. Her gün üç milyon lira vermek için ya sizin onu veya onun sizi bulması ve on kere yoksulluğunu hatırlatan, elini açtıran bir davranışın tekrarlanması gerekecektir. Mutlaka on yoksula verilmesini gerekli gören yorumun faydası, doyacak yoksul sayısının arttırmasıdır. Bir yoksula birden fazla günlük keffaret verilmesi ise onun ve ailesinin daha önemli bir ihtiyacını karşılar veya tek alış verişlerinin bitirilmesi imkan ve kolaylığını sağlar. Yükümlü kişi, duruma göre bu faydalardan birine öncelik vererek ödevini yerine getirmelidir.


Cevap: Kurana el basarak sigara içmeyeceğime dair başkası tarafından yemin ettirildim bu yemini nası

ali can
Zikkim iç zikkim önemli olan Kur ana el basmak mi yoksa eşinin guvenini sarsip senden sogumasimi? Hangisi hee Kurana zorla el bastirilan!!!i çin kalbin rahatmi mutlumusun? Yoksa "yalan" soylemekmi? Yaziklar olsun bn baskada hiç bise demiyorum Allah suphesiz goruyo herseyi!!!!!!!!!!!!


Kayıtsız Üye
kuranı kerime el basmaden yemin ettim. arkadaş dediki eyer bu hatayı tekrar yaparsan kolunu kaybetmeye razımısın dedi bende evet dedim aynı şeyi tekrar yapmış olsam ne olur ?


arifselim
Bu şekilde edilen bir yemin geçerli değildir. Şunu yaparsan başına şu iş gelsin gibi ifadelerle yemin edilmez.


Kayıtsız Üye
Sigara içtiğini babam öğrendi bna zorla kurana el bastırdı zorla icersem Allah belami versin diye şöyle dedi zorla bastım ve söyledim bu yemn geçerli oluyormu ?? Ne ypmm lzm


imam
< zorla bastım ve söyledim bu yemn geçerli oluyormu ? >
zorla kurana el basma geçerli bir yemin değildir.
< tekrardan kullanirsan ne olur ne yapmalıyım >
< aynı şeyi tekrar yapmış olsam ne olur ? >
ikiniz için yemein kefareti vermeniz gerekir.
Fakir ve yetimlere 115 tl verin.


Kayıtsız Üye
Hocam ben sigara içersem 100 gün kafaret orucu tutayim dedim şimdi bozarsam 3 gün mu yoksa 100 gün mü kafaret orucu tutmam gerek

Hocam selamın aleyküm ben sigara içersem 100 gün kafaret orucu tutayim diye yemin ettim bunun için 3 gün mü yoksa 100 gün mü kafaret tutmam gerekiyor


Şema
100 gün oruç tutmayı adamışsın, sigara içersen hepsini tutmak zorundasın


Kayıtsız Üye
Merhaba ben içki içmiycem diye kurana el bastım ve sonra içtim NE YAPmalıyım


arifselim
Merhaba. Zaten yapman gereken bir şeyi yapmışsın Allah kabul etsin ve Allah yardımcın olsun. Bu durumda yapman gereken şey Allah’a verdiğin sözde durmak olmalıdır. O zaman Allah sana yardım edecektir.


Kayıtsız Üye
ben cunupken kurana el bastım yeminim kabul olmuşmudur olmusa nası bozarım


arifselim
Cünüpken kurana dokunmak haramdır. Ama ettiğin yemin cünüp olarak yapmış olsanda bu yemin geçerlidir. Eğer yeminini bozarsan sana yemin kefareti düşer.


Kayıtsız Üye
İyi akşamlar abim sigara içtiğimi öğrendi kuranın üzerine yemin ettirdi ama ederken içimden tövbe tövbe dedim içmeden duramıyorum ne yapmam lazım nasıl yemini bozabilirim??


arifselim
Selamun aleykum. Ancak bir tehdit altında edilen yemin geçersizdir. Kuran üzerine edilen yemin geçerlidir ve bundan dolayı eğer bozarsan sana yemin kefareti gerekir. Ama bozmamak hem manen hemde bedenen senin için daha hayırlıdır.


Kayıtsız Üye
merhaba ben 16 yaşımdayım annem kuranın üzerine el bastırarak zorla bana bir daha sigara içmemem için yemin ettirdi ama dayanamıyorum arkadaşımın sigarasından bir fırt çektim günaha girmiş olurmuyum ?? tövbe ettim ve Allah’a tövme amaçlı 2 rekat namaz kıldım artık rahatça içebilirmiyim psikolojim bozuldu çünkü .


Şem’a
< sigarasından bir fırt çektim günaha girmiş olurmuyum ?? >
Yemin bozduğun için, fakirlere verece 150 tl para veremiyorsan 3 gün oruç tutman gerekir.


Kayıtsız Üye
hocam ben eşimle tartıştım ve eşim babasının evine gitti ve sonra bana dediki içki icmicen kurana ve cocukların üzerine yemin et geri gelirim dedi bende yaptım yeminimi bozarsam neyapmam lazım yemin ederken birdaha içki içmidem dedim ve kuranı kerimi 3kez öptüm nelur cevap hocam


klav
İçki içmen için sana yol göstermemizi mi istiyorsun sen hasta mısın be adam. Senin cevabın psikologda oraya gidip sormalısın.


Kayıtsız Üye
Hocam oncelikle selamün aleyküm ben 15 yasinda 5 vakit namazımı kilan ve insanlara yardim eden birisiyim 3 senedir sigara kullaniorum ailem kokudan anliyor cogu zaman yakaladiklari oldu ama hala icmeye devam ediorum en buyuk abim bilio onla beraber icioruz ama ortanca ve küçük abim bildikleri halde ilk defa ogrenirmis gibi yapip agza alinmicak sozler soluyolar yani artik sabrim kalmadi bir taraftan babam okuldan alirim dio bir tarafta abilerim bu konuda yardiminiza ihtiyacim var simdiden teşekkür ederim 🙂


Kayıtsız Üye
Sigara içmemek için kurana el bastım ve yemin ettim yeminin hala geçerli ve yemini bozmadan nargile içsem nargile sigara yeminini bozar mı?


arifselim
Yemin tutulmak içindir. Sabırla ve dua ile yeminine sahip olmak gerekir. Nargile ile sigara aynı şeydir arada bir fark yoktur.


Kayıtsız Üye
Kardesim benden sana kardes Tavsiyesi ailene herseyi aciklamalisin en fazla yiyecegin iki tokat sonra alisiyolar


Kayıtsız Üye
Hocam bize tehditle kurana el basıp yemin ettirdi hocamız geçerli olurmu yeminimiz Bozarsak kefareti nedir oğrenciyiz

Beni abim zora yemin etirdi sigara için Ve ben korkudan madrur kaldim kurana el bastirdi ve ben tam bir ay sonra geri devam e e tim yani geri başladın


arifselim
– Tehdit demek insan hayatının tehlike altında olması demektir. Öyle bir tehlike altında yemin edilirse evet o zaman bu geçerli olmaz. Ama hocanıza karşı öyle bir durum olacağını sanmıyorum ve yemininiz geçerlidir.

– Ancak bir tehdit altında yemin edilmişse geçersiz olur. Bu durumda ettiğin yemin sahihtir. Yemin bozuldu ise sana yemin kefareti gerektirir.


Kayıtsız Üye
Ya annem zorla kurana el bastırdı sigara içtiğim için dediki okul hayatın. Biter yoksa bnde bstm kbl olurmu

merhaba hocam ben sigara içiyordum ve anneme yakalandim annem bana kuran getirdi ve icmicem diye kurana el bastırdı annem olduğu için bir şey diyemedim ve bastım şimdi ise zorlanıyorum yeminim var diye kendimi çok tutuyorum içmek istiyorum ama yemin aklıma gelince bırakıyorum hemen kötü durumdayım kararsız kaldım icmek istiyorum ama icemiyorum birgün bozcam diye korkuyorum benim ne yapmak gerek

annem sigara içtiğimi öğrendi ve kurana el basarsan öyle inanırım içmeyeceğine dedi ve kuranı getirip el bastırdı içmeyeceğime dair ve ben dayanamayıp yemini bozdum şimdi ne yapmalıyım kendimi günahkar gibi hissediyorum ?


Şem’a
Anneye itaat emeniz farzdır. Kuranda yalandan bastığınız için de büyük günah işlediniz ve bundan dolayı tövbe etmeniz ve 150 tl parayı fakirlere vermek zorundasınız bu Allahın emridir.


han055
Hocam merhaba annem zamaninda bana iddaa oynamamam için zorla kurana el bastırdı küçüktum birde 16 yasinda falandım ben şimdi iddaa oynasam günahı varmı annem zorla bastırdığı için ??


ACİLSERVİS
Sen ne dediğini bilmiyorsun. İddaanın kendisi zaten haramdır. Yeminini bozarsan çifte günah olur ayrıca kefaret gerektirir. 16 yaş küçük değil ergenliğe ortalama 12 yaşında girilir o yaştan sonra sorumluluk başlar.


Tulay yildiz
Hayirli aksamlar ben sigara icmicem diye nazar ayetine ne bastim bu kuran basmak gibi oluyor mu yada bozarsam günahı olur mu her hangi bir kefaret yada oruc tutmam gerekiyor mu


Şem’a
Bir ayete yemin etmekle Kurana el basmak arasında fark yoktur.
Yemin bozulduğunda 10 fakiri doyurmak gerekir (200 tl) maddi imkanı olmayan oruç tutar.
Maddi imkan varsa oruç geçersizdir.


Kayıtsız Üye
Hocam ben 16 yaşındayım sigara içerken yakalandım. Babam Kuranı getir el basacaksın ve yemin edeceksin dedi bende getirip elimi basıp yemin ettim. Ama dayanamayıp bozdum. Günahmıdır ne yapmam lazım.


arifselim
Yemini bozmak elbette günahtır. Babanın sözünü dinle ve hem sağlığın için hemde babanın da rızasını kazanmak için sigarayı terket. Bozmuş olduğun yeminin için yemin kefaretini yerine getirmelisin.


Kayıtsız Üye
Ben kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim ve kurana el bastırdım daha 15 yasında dedim ki bir daha içersen anne babamın ölüsünü gör dedim ama pişman oldum bir anlık sinirle yemin ettirdim napmam lazım acaba


ACİLSERVİS
Yemin Allah’ın adına yapılır anne baba adına beddua ve Allah’a ortak koşmak olur. Yemin etmekle ancak onu zor durumda bırakırsın günah işlemeye itersin. Sigarayı bırakmayı düşünmesi ve onun karar vermesi gerekir. Bu bir yemin olmadığı için kefaret gerekmez. Pişmansın tövbe et.


Kayıtsız Üye
Hocam annem erkek arkadaşım olduğunu öğrendi ve karşı çıktı bunun üstüne kurana el bastırıp yemin ettirdi onunla bir daha konuşmuyacağına dair bende zorunda kaldığın için yemin ettim ama çok seviyorum konuşmak istiyorum ne yapmam gerekiyor geçerli midir bu yemin ne yapayım şimdi ben hocan ne olur yardım et dayanamıyorum ne yapacağımı bilmiyorum


arifselim
Annene ettiğin yeminin geçerlidir. Eğer bu yeminini bozarsan sana yemin kefareti gerekir. Sana tavsiyemiz hem dünyan hemde ahiretin için annenin sözünü dinlemektir.


????
Merhaba benim sigara içtiğimi annem öğrendi ve kurana el basmamı istedi ben de babamın öğrenmemesi için bastım bozarsam günahı nedir veya ne şekilde bozabilirim ?


ACİLSERVİS
Kuran böyle sıradan işler için alet edilmemeli. Madem Allah’ın kitabı ile bir söz verdin artık bunu bozamazsın. Söz tutmak için verilir.


Kayıtsız Üye
Merhabalar annem bana güvenmediği için kurana bastırmak istedi ben yapamam dedim ve sana güvenmiyorum artık dedi bende tamam gel dedim sonra bastırdı ama ben elimi deydirmedim ama yemini ettiğimde parmaklarım bir kaç defa deydi Bu yemin geçerlimidir yoksa geçersizmi?


ACİLSERVİS
Elinin kurana değip değmemesi önemli değil. Verdiğin sözler ettiğin yeminler geçerlidir.


zorla kurana el basmak, zorla kurana el basma, kurana el basmak yemini bozmak

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();