Yabancı Müzik Dinlemek Caiz Midir?

Yabancı Müzik Dinlemek Caiz Midir?

Star
Arkadaşlar bir sorum var.

Hristiyanların yapmış olduğu yabancı dil müzikleri dinlemek caiz midir?

Cevaplarınız için şimdiden Rabbim razı olsun 🙂


Yanıt: Yabancı Müzik Dinlemek Caiz Midir?

bahadır emin
günümüzde yapılan yabancı yerli pop müzikler günaha çok yakın.

illa müzik dinleyeceksen klasik türk musikisi veya klasik batı müziği dinleyebilirsin

tabi ideal olan hiç dinlememek. zikri bozuyo. hatta bir yerde okumuştum bir alim insanın eliyle masaya vurup ritim tutmasını bile günah sayıyodu.


Yanıt: Yabancı Müzik Dinlemek Caiz Midir?

Star
Haklısın aslında.Müziklerin çoğu,belkide hepsi insanı o an dinlerken Allah’ı unutturuyor sanki(tövbe haşa) Bizi ibadet ruhumuzdan uzaklaştırıyor 🙂

Müzik dinlemeyede tövbe ettim.Bir daha dinlemeyeceğim.Bu devirde çünkü maalesef her türlü müzik sanırsam insanda ibadet ve İslam ruhu bırakmıyor.Tabi bu insandan insana değişir…


Yanıt: Yabancı Müzik Dinlemek Caiz Midir?

şaf_ak
türkçe müziklerde bile insanı dinden imandan edecek sözler mevcutken ne dediğini bilmediğimiz sözler bizi nerelere götürür Allah muhafaza 😉


HAMMADUN
Sadece müzik değil her şey için geçerlidir bu…. Amaç nefsi ıslah ise, bir tepsi baklavadan sadece bir dilim alıp, nefse zulüm etmemek, ama aşıraya kaçıp tepsinin dibinide görmemek adına. Hoşlandığın ne varsa ölçüyü kaçırmamak adına. Yabancı müzik dinliyorsun. Ritm hoşuna gitti ve nefsin devamıyla dinlemeni tavsiye buyurdu. Buyruk nefsin ya…. Hemen kendi buyruğunu yürürlüğe koydun ve yeter dedin dinlediğin. Nefsin sana galebe çalamadı ve efendinin kim olduğunu daha iyi anlamaya başladı. Efendi sensin. O ise bir hizmetkar olarak yerini bildi. Bu sadece müzik için değil, Eğer rabbinin verdiği iradeyi kullanacak olursan, nefsinin yerine, o zaman efendinin hizmetkar, hizmetkarında aslında efendi olduğunu ve efendiliğinde huzur verdiğini göreceksinizdir.


Star
< türkçe müziklerde bile insanı dinden imandan edecek sözler mevcutken ne dediğini bilmediğimiz sözler bizi nerelere götürür Allah muhafaza 😉 >
Çok haklısın kardeşim.Ayrıca hristiyanlara özenip onların yaptıklarını yapmamalı,onlar gibi yaşamamalıyız.Nefsimize onlar gibi yaşamak çok cazip geliyor nedense.Ancak bir Müslüman,Müslüman gibi yaşamalı 🙂


bahadır emin
Osmanlıda müzikle terapi merkezleri vardı. Hemen kestirip atmamalı müzik günahtır diyerek.


Star
Yok her müzik günah değildir elbette.Ancak hristiyan ve yabancı müzikler biraz daha insana müslüman olduğunu unutturuyor sanki.İbadet ruhunu zayıflatıyor diyebiliriz.

Neyse bende müziği bıraktım zaten 🙂


bahadır emin
sokağa çıkılmıyo her yer müzik zaten. serdar ortaç denen zibididen bıkkınlık geldi.

bir kere tv de görmüştüm boynuna israilin siyon yıldızını takmıştı. resmen uyuşturuluyoruz.


Star
Melodi dinleriz o ayrı ama tabikide içinde yabancı kelime geçen müzikleri dinlemek caiz midir değil midir bilemeyeceğim.Tabikide Serdar Ortaç’tan bıkkınlık geldi.Aslında forumda onu bu denli eleştirmek yasak mıdır bilmem ancak reklamlarda bile hristiyan arkadaşıyla çıkıyor artık.Günahına girmeyelim bilmem hristiyan mıdır,ancak siyah amerikalı bir adamın Müslüman olma olasılığı ne kadar sizce?


bahadır emin
Serdar ortaç hiç tekin bir adam değil israile çalışıyor olabilir.

yabancı klipler subliminal message dedikleri şuuratlına hitap eden mesajlar saklıyorlar.

googledan subliminal message, satanic, illuminati filan yazın bir sürü döküman geliyor. türk kliplerinde bu teknik uygulanıyomu bilemem.

gavur şarkı yapmış şarkıyı tersten çalın ben şeytana tapıyom filan sesler geliyo.


yaso-123
< Serdar ortaç hiç tekin bir adam değil israile çalışıyor olabilir >
Kardeşim emin olmadan günahını almayalım benim için sorun değil bunu senin iyiliğin için söylüyorum beni lütfen yanlış anlama 🙂


Star
Herşey olabilir.Öyle bir dönemdeyizki dünyamızda,ülkemizde pek tekin değil.Ama yaso kardeşimin dediği gibi kimsenin günahını almamak ve bilip bilmeden konuşmamak lazım.

Allah neler döndüğünü bilir dünyada.Serdar Ortaç’ında esasında kim olduğunu bilir.Bunu bizim kurcalamamızın bir manası yoktur.Hele böyle İslami bir sitede İsrail kolyesi takan bir sanatçıyı eleştirmek biz müslümanlara yakışmaz 🙂


MelihEyüp
Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Musikî hususunda umumî ölçümüz şu ifadeler olmalıdır:

"Şeriatça bazı savtlar (dinî bakımdan bazı sesler) helâl, bazıları haram kılınmıştır. Evet, ulvî hüzünleri, Rabbanî aşkları iras eden (hatırlatan) sesler helâldir. Yetimane hüzünleri, nefsanî şehevâtı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.” (İşaratü’l-İ’câz, s. 78; Sözler, s. 382, 687-688)

Musikîde iki ses kullanılır: insan sesi ve âlet sesi. Bir eser icra edilirken ya tek başına insan sesi veya müzik âletleri kullanılır; çok kere de her ikisinden birden istifade edilir. Her üç halde de insanın hoşuna giden, onun zevk duyduğu ve tesirinde kaldığı ölçülü, belli bir makamda ses çıkarılır. Bu sesler mahiyetine, mevzuuna ve tesirine göre değerlendirilir. Ya insanın ruhuna tesir eder, onda ulvî, dinî, hamâsî hislerin canlanmasına sebep olur; ya da dinlediği bir musikî parçası, nefsine ve süflî hislere hitap ederek yüce hislerin körelmesine sebebiyet verir. Yukarıdaki ifadelerde de açıkça görüldüğü gibi, meşru olan, dinlenilmesinde bir mahzur bulunmayan ses, insana ulvî hüzünleri, yani dünyanın fâniliğini, ölümün her an gelebileceğini, insanın bir gün gelip toprak olacağını, Allah korkusunu hatırlatmalı veya ilâhî aşkı, Allah sevgisini, dünya üzerinde Cenab-ı Hakkın güzel sanat eserlerindeki yüce isimlerinin ve sıfatlarının tecellîlerini hatıra getirmeli. Bu hisleri tahrik eden her türlü sesi dinlemek helâl ve caizdir. Fakat yetimane hüzünleri; insana ümitsizlik veren, sevdiği kimselerden ve nimetlerden ayrılmanın ıztırabını hatırlatan, insanı bedbinliğe, karamsarlığa iten; insanın şehevanî hislerine hitap eden, dinlediği zaman nefsin hoşuna giden sesler ise haramdır, dinlemek caiz değildir.

Bu iki sınıfa girmeyen birtakım sesler de vardır ki, insandan insana değişir. Meselâ aynı musikî parçasını dinleyen iki kişiden birisi nefsânî bir his duyarken, diğeri ondan daha ulvî bir mânâ çıkarmaktadır. Meselâ "İncecikten bir kar yağar, tozar elif elif diye/Deli gönül abdal olmuş, gezer elif elif diye” parçasını bir musikî eşliğinde dinleyen iki kişiden birisi "elif”ten Allah’ı hatırlayıp, ilâhî aşkı düşünürken, öbürü zahirî mânâsına bakarak "elif”ten bir kadını hatırlar, mecâzî bir aşk düşünür.

Bir başka misâl: Yunus’un, "Aşkın aldı benden beni/ Bana Seni gerek Seni/Ben yanarım dünü gün/Bana Seni gerek Seni/Aşkın şarâbından içem/Mecnûn olup dağa düşem/Sensin dünü gün endîşem/Bana Seni gerek Seni” şiiri bugün hem ilâhî olarak, hem de türkü olarak söylenmektedir. Şimdi biri burada geçen "aşk”tan ilâhî aşkı düşünürken, diğeri zâhirî mânâsına bakarak mecâzî bir aşkı hatırlar.

İmam Gazalî Hazretleri ise (İhyâ, 2: 279-81) musikîyi, haram, mekruh ve mubah olmak üzere üç ana başlık altında inceleyerek şöyle der:

Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır.

Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur.

Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.

İmam Gazalî daha sonra, musikîyi haram kılan şeyin kendisi değil, sonradan ârız olan bazı sebepler olduğunu ifade eder, bunu da şöyle tasnif eder:

Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir.

Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır.

Gençliği icabı şehevî duyguların mahkûmu olan bir kimse aşırı derecede müziğe düşer, vaktinin çoğunu bu yolda geçirirse sefih olur.

Mehmed Paksu Helal – Haram

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Senin vesilenle bende öğrenmiş oldum yani nefsi duyguvarsa işin içinde kötü ama ilahi gibi Allah dedirten Allah’a olan aşkını sonsuzluğa doğru götüren şarkılar helal

Müstehap bir sevab kazanma aracı bile olan birşeyi kendine yasaklama canım kardeşim.

Gıybet de yapmayın günahtır.(Hayır gıybet yapmadık onda olani söyledik derseniz mazAllah kafir olursunuz)(haram a helal dediğiniz için)
Bir insanın noksanını söylemek gıybettir.Onda olmazsa söylediği şey iftiradır tövbe edin bir sürü sevabınızı gıybet ettiğiniz kişiye bağışladınız bu bağışlama Allah katında sevilmeyen bir bağışlama kardeşlerim.


bahadır emin
Niye yakışmıyomuş müslümana anlamadım. Emri maruf nehyi münker diye bişey duymadın mı sen? Herkesin anası bacısı var, yılbaşında dönen rezillikleri görmediniz mi?
Biz koyun olursak güden çok olur.


Star
< Niye yakışmıyomuş müslümana anlamadım >
Niye yakışsın? Onlar sırf günah işliyor,bizi rahatsız ediyor diye bizimde aynını yapmamıza niyet yok.

< Herkesin anası bacısı var, yılbaşında dönen rezillikleri görmediniz mi? >
Gördük.Ama napalım kalkıp isyanmı çıkartalım şimdi.Herkez kendi halinde bu ülkede.Günah işleyen işler,sevap işleyen işler..

< Biz koyun olursak güden çok olur. >
Demekki koyun olacaz.Bizi bu dünyada onlar güdüyosa,ahirettede Allah güder 🙂


bahadır emin
Halinden memnunsa herkes sorun yok tabi, öyle başa böyle tarak.


yaso-123
< Halinden memnunsa herkes sorun yok tabi, öyle başa böyle tarak >
Beni yanlış anlama kardeşim ama napalım söyle yapılacak bir şey varsa birlik olup yapalım, eleştirmek hakkındır bir şey söyleyemem ama ben sen başkalarının günahını alma istedim benlik sorun yok ben senin iyiliğin için söyledim eleştirmek hakkındır çünkü sonuçta şarkıcı onlar ama eleştirken dikkatli olmak lazım inan bunu senin iyliğin için söyledim benlik hiç sorun değil beni hiçmi hiç ilgilendirmez serdar ortaç 🙂


Kayıtsız Üye
Bana kalırsa yabancı müzik dinlemek normal müzik dinlemekten daha doğru ne de olsa ne dediğini anlamıyorsun.Günümüzdeki türkçe müziklerin sözlerini dinlediğinde belkide kötü etkiler yaratıcak ama bilemedim.


ygtbhc3
Konuyu biraz hortlatmak gibi oldu kimse ama bir soru soracağım acaba yabancı müzik dinlerken kadere sövme gibisinden bir şey çıkarsa ama biz anlamazsak imanımıza bir şey olur mu bence olmaz çünkü ne olduğunu bilmiyorsun anlamadan dinliyorsun ama bilemem


vel Fecr
herşeyin bir ayarı var. dinlemek haram diyemeyiz ama sürekli dinlemekte kalbi dünyaya meyleder. o yüzden kısık seste ayarınca az bir vakit dinlenip kapatılabilir. bilmediğin için sorumlu olmayabilirsin ama bir yerde günahada set çekmek gerekir. sen o tavizi kendi nefsine sürekli verirsen, nefsin tepene çıkar.


Kayıtsız Üye
Ben çok müzik dinleyen bir insandım şimdi Allah’a şükür NEŞİD DİNLİYORUM VE ÖNERİYORUM MÜZİK DİNLEMEMİ UNUTTURDU 🙂


Kayıtsız Üye
Caiz degildir, ne dedigini biliyormusun Allah’a ,Peygambere ,sana ,dine vs ,küfrediyorsa N olacak kardeşim. Dinlemeyeceksin.


ayseiclal99
Bilmediğiniz dili dinlemeyin derim.Ama sözlerini araştırıp öyle dinlemeniz doğru olabilir.Yine de çok sık dinlemeyin bence çünkü aşırı müzik insan davranışları üzerinde olumsuz etkiye sahip oluyor.


Omer Faruk
Selamün Aleyküm,

Allah’ın lütfu olarak; bizatihi doğanın kendisi müziktir.. İnsan doğanın yaptığı bu müziği dinlediği gibi var olduğundan beri müzik üretmiştir.

Tabii müziği yalnızca pop müzik, şehvete çağıran kadınlar olarak düşününce haram deyip çıkanlar var. Muhtemelen Rasulullah (A.S)ın da bu haramlara yönelik müzik eleştirisini de bütün müziklere şamil kılıyorlar. Oysa Rasulullah (A.S)’ı hicret yolculuğunun sonunda Medine’ye girişinde karşılayan medineli kadınlar, tefleri ve ilahileriyle karşılamışlardı. Hiç siz bu önemli yolculuğu anlatan hadisin sonunda Rasulullah: "bunu uygun görmedi, inin o damlardan bu aletleri kullanmayın sesiniz de haram" diye bir hadise rastladınız mı? Tıpkı ayetlerin bir iniş sebebi (esbab-ı nüzul) olduğu gibi hadislerin de söyleniş sebebi (esbab-ı vürud) vardır. Rasulullah müzik ve aletleri konusunda bu sözleri söylendiğinde acaba hangi ortamda söyledi. İnsanlar bu işle meşgul olurken acaba hangi haramlarla iştigal ediyorlardı. Bunları bilmiyoruz. Bunu bilmeyince direk hadisi alıp yorumlamak onun üstünden de bütün müziği haram kılmak ancak cehalet işidir.

Başta müfessir Fahreddin Razi olmak üzere Farabi’nin, İbn Sina’nın müzik ve nota konusunda müstakil eser yazdığını, Farabi’nin enstrüman çaldığını biliyor muydunuz?

Ya da çağrı filmini izleyip de müziğini duyduğunda yüreği ürpermeyen kaç müslüman vardır. Güzel ilahiler okuyup da Allah’ı hatırlamayan kaç müslüman vardır.

Hiç endişe etmeyin bütün müzik enstrümanları da kadın erkek bütün müslümanların seslerini de dinlemek helaldir. Yeter ki size Allah’ı hatırlatsın! haramı hatırlatmasın!

Günaha çağıran, size şehveti hatırlatan ilahi de olsa dinlemeyin haramdır, vesselam.


ygtbhc3
ben sözlerini araştırıp dinliyorum fakat bazı şarkıların sözlerini anlayamıyor ve bu yüzden de hangi şarkı olduğunu bilemiyorum ve araştıramıyorum bunlardan dolayı imanıma bir şey olur mu?


vel Fecr
< ben sözlerini araştırıp dinliyorum fakat bazı şarkıların sözlerini anlayamıyor ve bu yüzden de hangi şarkı olduğunu bilemiyorum ve araştıramıyorum bunlardan dolayı imanıma bir şey olur mu? >
bir şey olup olmayacağını Batın olan Rabbim bilir. kalbinde yumşama hissedersen oluyor demektir. yada dünyaya meyl başladıysa.
kesinlikle dinleme haram diyemeyiz ama ayarınıda yapman gerekiyor. sürekli sürekli dinlersen illaki sana zararı olacaktır.
ama ara ara düşük seste dinlenir.

ammar acarlıoğlu
umut mürare
grup yürüyüş bu şahısların yaptığı ezgi vari sözleride çok güzeldir dinleyebilirsin.


ygtbhc3
Kalp de yumuşama mı demek istediniz?Öyleyse neden öyle demek istediniz?Eğer çok yorduysam özür dilerim


vel Fecr
< Kalp de yumuşama mı demek istediniz?Öyleyse neden öyle demek istediniz?Eğer çok yorduysam özür dilerim >
iman kalpte olur. şarkılarında fazlası kalbe tesir eder. kalbe tesir eden imana tesir eder. onu kastettim özür dilenecek bir şey yok.


yabancı müzik dinlemek günah mı, yabancı müzik dinlemek caizmi, yabancı müzik dinlemek caiz mi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();