Saça eklenen kaynak saç boy abdestine engel olurmu keratinin içinden saça su değermi?

Saça eklenen kaynak saç boy abdestine engel olurmu keratinin içinden saça su değermi?

Kayıtsız Üye
saça eklenen kaynak saç boy abdestine engel olurmu keratinin içinden saça su değermi?


Yanıt: Saça eklenen kaynak saç boy abdestine engel olurmu keratinin içinden saça su değermi?

Galus
Güzel dinimiz o kadar muhteşemdir ki, insanın yaşamına dair herşeye müdahele eder ve bazı ölçütler içerisinde yaşamasını ister. Öyle ki, insan daha anne karnındayken İslami açıdan değeri ve ferdiyeti başlar ve ancak ölümle bu ferdiyeti sona erer. Aslında bu eksik bir cümle oldu, cünkü güzel dinimiz islama göre insan öldükten sonra bile, geride bıraktıklarından sorumludur. Geride bıraktıktığı güzellikler için sevap, kötülükler içinse günah almaya devam eder. Dediğimiz gibi, dinimiz herşeyimize karışır ve Yüce Allah’ın bize emrettiklerini hayatımıza tatbik etmemizi ister. Biz insanoğlu ise özgürlüğümüze ve başıboşluğa meyilliyizdir. Hiç kimsenin davranışlarımıza, istediklerimize karışmasını istemez, herşeyi kafamıza göre yapmak isteriz. Ama eğer dini hassasiyetimiz varsa, bunun mümkün olamayacağını, Allah’ın bize çizdiği sınırlar dışına çıkmamamız gerektiğini biliriz. Bu durum bazı şeyler için çok nettir. Örneğin Allah bize kesinlikle zina yapmayı, haram yemeyi, faiz yemeyi, kul hakkını kesin çizgilerle yasaklamıştır. Hepimiz biliriz ki bunları asla yapmamalıyız. Ama bu kesin konuların dışında teknolojinin gelişmesiyle beraber çağımızda ortaya çıkan yeni durumlar vardır ve bunların dini durumları hepimizin için merak konusudur. Bu yeni karşılaştığımız durumlar karşısında o durumu yapıp, yapmama konusunda kararsız kalırız ve karar almak içinde dini durumunun ne olduğunu bilmek isteriz. Örneğin saç ekimi de bu konulardan birisidir. Birçok erkek kellik sorunu yaşamaktadır maalesef. Ve gelişen teknoloji ile birlikte bu kellik sorunu saç ekimi ile giderilebilmektedir. Ama saç ekimini düşünen insanların karşısına da bu sefer dini durumlar çıkmaktadır. İnsanlar saç ekiminin günah olup olmadığını, dinen caiz olup olmadığını, saç ekimi halinde güsül abdestinin alınıp alınamayacağını çok merak ederler. Bizde insanlarımız aydınlansın diye bu sorunun cevabını ilahiyat profesörü olan Prof. Dr. Faruk Beşer’den size aktarıyoruz.

Saç ekimi günah mıdır? Saç ekimi ve saç ekimi sonrası güsül abdesti almak caiz midir?

Bu meselenin, aynıyla Kurân-ı Kerim’de ya da sünnette bulunmayacağı açıktır. Çünkü bu, yeni bir tekniktir. Ancak sünnette, yani Allah Rasulü’nün (sa) uygulamasında hükmü varolan, insandan insana saç naklidir. Buna bir bakıma insan saçından yapılan peruk kullanma da diyebiliriz.

Hz. Peygamber’in kesinkes yasakladığı budur ve biz bunu başka bir yazımızda anlatmaya çalıştık. Orada uzunca anlattığımız gibi, peruk kullanmanın yasak oluşu, iki sebebe bağlanmıştır: 1.İnsanın bir parçası olan saçın yedek parça gibi bir başkasına takılması ve bu sebeple insana karşı gösterilen saygısızlık. 2.Başkasının saçıyla kendsini saçlı gibi gösterip karşısındakileri kandırma.

Görüleceği üzere, peruk kullanmakla, saç ektirmenin benzer yönleri olduğu gibi, farklı yönleri de vardır ve bu sebeple saç ektirme de peruk kullanma gibi kesin haramdır demek mümkün değildir. Çünkü saç ektirme bir defa insanın kendi saçıyla yapılan bir ameliyedir. İkinci olarak, kalıcı olup bir bakıma kandırma anlamı içermeyebilir. Üçüncü olarak, yine bir bakıma tedavi sayılabilir. İşte bu sebeple saç ektirmenin kesin haram olduğu söylenemez.

Ancak bir ölçüde farklı görünme, bir bakıma da estetik bir ameliye sayılabileceği için tamamen masum ve helal da olmamalıdır. Bu sebeple biz bu konunun son hükmünü verme durumunda değiliz, ama, haram olmasa da bir kerahet/mekruhluk içerdiğini, kendinden emin olan ve olduğundan başka türlü görünme gereği duymayan insanların buna ihtiyaç duymayacağını, yapılmaması halinde hiçbir gayri meşruluk yapılmış olmayacağını, ama yapılması durumunda en azından bir şüphe taşıdığını söyleyebiliriz.

Gusül ve abdeste gelince, ektirilmiş saçın bunlara mani olduğunu söylemek mümkün diğildir. Çünkü deriye işlenen saç kökleri olsa dahi, temizleme görevi onların üzerine intikal eder ve üzerinin yıkanmasıyla abdest ya da gusül tamam olmuş olur.


Yorum: Saça eklenen kaynak saç boy abdestine engel olurmu keratinin içinden saça su değermi?

imam
keratin nedir kısaca

  • boynuz, tırnak, kıl gibi üstderi ürünü olan yapıları oluşturan proteinli maddedir.

    saç ve deri üzerinde tabaka oluşturup suyun deriye ulaşmasını engelleyen her madde gusül almaya engeldir


kaynak sac günah mı, saça kaynak yaptırmak günahmı, saça kaynak yaptırmak günah mı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();